Της Μικαέλλας Λοίζου
Πυκνώνουν οι αναφορές που γίνονται από τουρκικής πλευράς για ενδεχόμενη εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους το ερχόμενο φθινόπωρο. Αν και κάτι τέτοιο, εκ πρώτης όψεως δεν συμβαδίζει με τη «λύση ως το τέλος του χρόνου», που προβάλλει ταυτόχρονα η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά, φαίνεται ότι, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, η Άγκυρα το παίζει σε διπλό ταμπλό, ασκώντας έτσι εις διπλούν πιέσεις. Το «σχέδιο» για αναγνώριση του ψευδοκράτους, συμβαδίζει απόλυτα με την αγαπημένη ατάκα του Έρογλου πως «ο καθένας θα τραβήξει το δρόμο του» και ταυτόχρονα προσθέτει άλλη μία απειλή πάνω από τη διαπραγματευτική μας ομάδα.
Άρθρο του ειδικού επί θεμάτων Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Yeditepe Emre Uslu, στην εφημερίδα «Today’s Zaman» επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο.
Απογοητευμένη από την αθέτηση της υπόσχεσης της Ε.Ε. έναντι των Τ/κ -παρά τη θετική στάση τους στο σχέδιο Ανάν- η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό και να ξεκινήσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου διεθνή εκστρατεία για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», αναφέρει ο αναλυτής, στο άρθρο που τιτλοφορείται «Η Κυβέρνηση του ΑΚΡ σχεδιάζει να αλλάξει την πολιτική της για την Κύπρο». Όπως υποστηρίζει ο Uslu, ενώ από το 2004 το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία ΑΚΡ είχε εφαρμόσει μια νέα πολιτική για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν, η Ε.Ε. αθέτησε την υπόσχεσή της για άρση της οικονομικής «απομόνωσης» των Τ/κ, παρά τη θετική τους στάση στο δημοψήφισμα και παρά την αρνητική στάση των Ε/κ. Παρά την «αθέτηση της υπόσχεσής της», η Ε.Ε. επιμένει να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, ενώ οι Ε/κ εμποδίζουν μπλοκάροντας την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξηγεί.
Οι Τούρκοι ηγέτες, απογοητευμένοι από τη στάση Ε.Ε. και Ε/κ, σκέφτονται σοβαρά να αναθεωρήσουν την πολιτική τους στο Κυπριακό, προσθέτει ο αρθρογράφος. Το πρώτο σημάδι πρόθεσης αλλαγής πολιτικής αποτελεί η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Νταβούτογλου τον περασμένο Μάιο, ότι η Τουρκία προτίθεται να ανοίξει όλα τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στην ε/κ πλευρά, αν η Ε.Ε. ανοίξει δύο λιμάνια και ένα αεροδρόμιο στην «ΤΔΒΚ». Ήταν ξεκάθαρο ότι η Τουρκία χρησιμοποιούσε αυτή τη θέση ως διαπραγματευτικό χαρτί, ωστόσο ούτε η Ε.Ε. ούτε οι Ε/κ αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή.
Συχνές δηλώσεις
«Σήμερα, αξιόπιστες πηγές επισημαίνουν ότι το ΑΚΡ σκέπτεται να αναθεωρήσει την πολιτική του περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Πηγές του περιβάλλοντος του αντιπροέδρου Τζεμίλ Τσιτσέκ επιβεβαιώνουν ότι η Άγκυρα, απογοητευμένη από τη στάση της Ε.Ε., ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διεθνή διπλωματική εκστρατεία για την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος περισσότερο από μια φορά έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά να ξεκινήσει μια τέτοια εκστρατεία», αναφέρει ο Uslu.
Ερωτηθείς, δε, ο άλλος εκ των αντιπροέδρων του ΑΚΡ Χουσεΐν Τσελίκ γι’ αυτό το ζήτημα, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το οτιδήποτε, δήλωσε ότι «αν και η Τουρκία δεν θα είναι εκείνη που θα φύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίζονται έτσι εσαεί», προσθέτει. Με αυτή του τη δήλωση αναφέρθηκε στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και υπαινίχθηκε μια πιθανή αλλαγή πολιτικής, είναι η ερμηνεία που δίνει ο ακαδημαϊκός. Επίσης, ο Τσελίκ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Π/Θ Ερντογάν κατά το γεύμα «Ιφτάρ» προς τους ξένους πρέσβεις και θρησκευτικούς ηγέτες, ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού έως το τέλος του έτους και ότι οι προσπάθειες επίλυσης δεν μπορούν να συνεχίζονται εσαεί, σημειώνει. «Ακόμη, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Μπαγίς σε πρόσφατη επιστολή του στη βρετανική εφημερίδα ''Τhe Τimes'' διατύπωσε ξανά το τουρκικό αίτημα προς την Ε.Ε. για τήρηση των δεσμεύσεών της γράφοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις», γράφει περαιτέρω.
Επιλογή μονόδρομος;
Δυτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι θα πρόκειται για ένα σοβαρό λάθος, αν η Τουρκία υιοθετήσει τέτοια πολιτική, η οποία μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ, τονίζει ο Uslu. «Ωστόσο, τουρκικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή, αν οι Ε/κ συνεχίσουν να μπλοκάρουν την ενταξιακή της πορεία. Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα επισημαίνουν ότι, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανή αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”», προσθέτει. Υπογραμμίζει, δε, ότι στόχος αυτής της πολιτικής είναι να ασκηθεί πίεση προς την ελληνική πλευρά, ώστε να συναινέσει σε μια λογική συμφωνία και ως πρώτο βήμα θεωρείται αρκετό το να κερδίσουν οι Τ/κ το καθεστώς του «παρατηρητή» στους Διεθνείς Οργανισμούς.
«Οι πηγές αυτές μού ανέφεραν ότι, αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, το ΑΚΡ σχεδιάζει μια νέα προσέγγιση που θα καταστήσει πολύ ευτυχή τον παραδοσιακό ηγέτη των Τ/κ Έρογλου», καταλήγει ο αρθρογράφος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου