Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Σύσφιξη σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ

Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές προς την Τουρκία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης με Νετανιάχου

Συμφωνία των δύο πρωθυπουργών για στρατηγική συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Μήνυμα προς την Τουρκία.

Σε αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ σε όλους τους τομείς συμφώνησαν χθες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Γιώργος Παπανδρέου και Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησαν για στρατηγική συνεργασία και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν αν η απόφασή τους αποτελεί «σφήνα» στα πλευρά της Αγκυρας.

«Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές προς την Τουρκία», επεσήμανε ο Γ. Παπανδρέου και προσέθεσε πως «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα μήνυμα στη γείτονα: «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως και η ίδια να κατανοήσει τον ρόλο της και την ανάγκη σεβασμού των χωρών της περιοχής»!
Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές προς την Τουρκία, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της συνάντησης με Νετανιάχου
«Συμφωνώ απόλυτα με κάθε λέξη του Ελληνα πρωθυπουργού», απάντησε ο Μπ. Νετανιάχου και υποστήριξε πως «θα ήταν αφύσικο να μη θέλουμε τη συνεργασία». «Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με όλους και αυτό θα πράξουμε και με την Ελλάδα» ήταν το δικό του μήνυμα προς την Τουρκία.
Μίλησε, μάλιστα, για συμμαχία της μετριοπάθειας, που εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ και της Ελλάδας.
Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται και η στήριξη που παρέσχε ο Γ. Παπανδρέου στην πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα και στη θέση των Ισραηλινών περί απευθείας διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.
Ο Μπ. Νετανιάχου τον ευχαρίστησε και ανταπέδωσε τη στήριξη χαρακτηρίζοντας γενναίες τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. «Εμείς θα σας βοηθήσουμε στην προσπάθεια για ανάπτυξη, γιατί αυτή είναι η απάντηση στην κρίση», διαβεβαίωσε τον ομόλογό του.
Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν πως θα συσταθεί μεικτή επιτροπή για τη συνεργασία στις επενδύσεις, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον γεωργικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Προαναγγέλθηκαν μάλιστα συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο και ανταλλαγές επισκέψεων επιχειρηματιών.
Πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει τη σημασία του στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Οι εξελίξεις στα «μέτωπα» από το Αφγανιστάν μέχρι το Ιράκ έχουν αναβαθμίσει στην ατζέντα των ΗΠΑ την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού.
Σε αυτή την προσπάθεια η Ουάσιγκτον πίστευε πως θα είχε ως πιστή σύμμαχο την Τουρκία, αλλά ο Τ. Ερντογάν αποφάσισε διαφορετικά.

Στροφή
Μετά και την πρόσφατη σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ για το ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του τελευταίου στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το Τελ Αβίβ στράφηκε προς τη Λευκωσία και την Αθήνα. Γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να επηρεάσει θετικά τα ελληνικά συμφέροντα χωρίς να βάλει σε κίνδυνο και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για πρόοδο στις συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. «Ανοίγει η διαπραγμάτευση χωρίς ατζέντα, υπομονή και θα δείτε αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά. Και σε αυτό το θέμα είχε τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε για δύο κράτη, «ασφαλές Ισραήλ και βιώσιμη Παλαιστίνη».
Προκειμένου να ενισχύσει τον συνομιλητή του ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική την απελευθέρωση των ελληνικών σκαφών που ταξίδευαν προς τη Γάζα και θετικές τις πρωτοβουλίες των Ισραηλινών για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής.
Αθήνα
 
Ειρηνικές διαδηλώσεις

Σύσφιξη σχέσεων Αθήνας - Τελ ΑβίβΕιρηνικά ολοκληρώθηκαν χθες οι δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν πολιτικά κόμματα, φορείς και Παλαιστίνιοι κατά της επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Αθήνα.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της πολιτικής που ακολούθησε στο θέμα του στολίσκου που μετέβαινε στη Γάζα και ζήτησαν την άρση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων.
Η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας οργανώθηκε στις 7.30 το απόγευμα από το ΠΑΜΕ στο Πολεμικό Μουσείο και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
Η δεύτερη οργανώθηκε στην Πλατεία Συντάγματος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και Παλαιστινίους.
Διπλωματικός μαραθώνιος Παπανδρέου
Σε αναζήτηση νέου ρόλου και μερίσματος ειρήνης
Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ελλάδας στους κόλπους της ΕΕ και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου.
Πέραν των καλών του υπηρεσιών στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός θέλει η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και σε άλλα περιφερειακά θέματα, όπως η συνεργασία των χωρών του Εύξεινου Πόντου, των κρατών της Μεσογειακής Λεκάνης, η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και οι εντάσεις στο Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Γ. Παπανδρέου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στοχεύει εντός του ερχόμενου μήνα να δώσει νέα πνοή στις συζητήσεις για το Κυπριακό και το Σκοπιανό, τα δύο θέματα που παραμένουν ανοιχτά για δεκαετίες. Πιστεύει ότι τυχόν επίλυσή τους θα αφαιρέσει από την Ελλάδα ένα τεράστιο πολιτικό βάρος, γεγονός που θα της επιτρέψει να εστιάσει στα κρίσιμα θέματα της κοινωνικής προστασίας και της ανάπτυξης.
Ολα αυτά, βέβαια, περνούν από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς το Αιγαίο και οι αξιώσεις της γείτονος αποτελούν τον λόγο που η χώρα μας δαπανά τεράστια ποσά για τις εξοπλιστικές της δαπάνες. «Το μέρισμα ειρήνης παραμένει βασικός μας στόχος», διαμηνύουν οι συνεργάτες του.
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης