Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Προπαγάνδα με όλη την ...σουλτανική μεγαλοπρέπεα

Δεν θα συνεχίζεται επ' άπειρον ο διάλογος

Του Κωστάκη Αντωνίου

Εγκωμίασε τον Ερντογάν, επικρότησε τον Έρογλου, επαίνεσε το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, εξέφρασε συμπάθεια στους Τουρκοκυπρίους που "υποφέρουν από τον αποκλεισμό" και ενστερνίστηκε πλήρως την τουρκική θέση ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίζονται στο άπειρο.
Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", επαίνεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό διότι με τις πρόσφατες δηλώσεις του "έδωσε ώθηση στις διαπραγματεύσεις", όπως είπε. Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ακόμη ενθαρρυμένος από δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντηθούν σύντομα, για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη αύριο Παρασκευή για να παραστεί στη διεθνή σύνοδο για τη Σομαλία, ανέφερε ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ καταβάλλει προσπάθειες ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι αν και δεν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για πάντα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες προσδοκίες ότι τα δύο μέρη θα αποδεχθούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, "σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα".

Αναφερόμενος στη δήθεν απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι γνωρίζει πως οι Τουρκοκύπριοι "υπέφεραν από τον αποκλεισμό και ότι αυτό το πρόβλημα αφορούσε και πολλά ανθρωπιστικά ζητήματα". Οι συνομιλίες, είπε, πρέπει να επισπευσθούν για να λυθεί αυτό το ζήτημα, και βεβαίως δεν επέρριψε καμιά ευθύνη στην τουρκική κατοχή, η οποία προκαλεί την πραγματική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, ο Γ.Γ. χαρακτήρισε "θετική εξέλιξη" το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 70 συναντήσεων μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, ενώ σχολιάζοντας το ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που προωθεί η Τουρκία, μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, θα επαναρχίσουν. Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός, είπε.

Έρχονται για την Αμμόχωστο

Εξελίξεις για την Αμμόχωστο αναμένει ο δήμαρχος της πόλης, Αλέξης Γαλανός, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φθάνει τον Ιούνιο στην Κύπρο, για να εξετάσει την κατάσταση και να διαπιστώσει τη μη εφαρμογή των εισηγήσεων που είχε κάνει η Επιτροπή πριν από δυο περίπου χρόνια. Μετά την επίσκεψη, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός, το θέμα θα προχωρήσει στην Επιτροπή Αναφορών και ήδη με κάποιον τρόπο βρίσκεται και στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου μετά από το τελευταίο ψήφισμα στο οποίο προσετέθη ειδική αναφορά για την Αμμόχωστο.

Ο κ. Γαλανός πρόβλεψε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου, εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και ζήτησε να υπάρξει συντονισμός "προκειμένου να τραβήξουμε κάποιες γραμμές για το τι ακριβώς θέλουμε και επιδιώκουμε και πώς αντιμετωπίζουμε παράλληλες τουρκικές ενέργειες που αφορούν το απευθείας εμπόριο, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι σε μια δεδομένη στιγμή να πάρουμε, αν μας προταθούν, κάποιες αποφάσεις".

Ο δήμαρχος Αμμοχώστου έκαμε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε το θέμα της Αμμοχώστου "λυδία λίθο για τη διαπίστωση της αξιοπιστίας της Τουρκίας". Ζήτησε την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Όλα στο τραπέζι

"Όλα τα θέματα θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που ξαναρχίζουν στις 26 Μαΐου", δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Έρογλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μελών της διαπραγματευτικής του ομάδας.
Δήλωσε αποφασισμένος να ξαναρχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν και είπε ότι θα εργαστεί για να υπάρξει αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Ανακοίνωσε ότι οι τεχνικές επιτροπές θα αρχίσουν εργασία τη Δευτέρα.

«Στον κόσμο του αύριο δεν θα γίνεται λόγος για τους Έλληνες»

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, επί πρωθυπουργίας Οζάλ, Χασάν Γκιουζέλ, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Ραντικάλ", ζητά όπως υπάρξει μόνιμη ειρήνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και προς τούτο συνιστά, όπως οι Ελληνες "εγκαταλείψουν όνειρα" όπως η "Μεγάλη Ιδέα" και η Ένωση καθώς και τις ήττες τους, το 1897, το 1922 και το 1974 στην Κύπρο, και οι Τούρκοι ξεχάσουν τους Βαλκανικούς Πολέμους, την "ελληνική κατοχή" και τα "γεγονότα της Κύπρου".

Ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος εισηγείται επίσης:
1. Η Τουρκία να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα και να αυξήσει τις εμπορικές επαφές μαζί της.
2. Να καταργήσει τη Στρατιά του Αιγαίου.
3. Να τερματίσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο.
4. Οι δύο χώρες να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε συμφωνία για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του FIR.
5. Στο Κυπριακό να αρχίσουν τετραμερείς συνομιλίες.
6. Να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή Χάλκης ως Πανεπιστήμιο.
7. Να συσταθεί στην Κομοτηνή "Ακαδημία Ισλαμικής Επιστήμης", με τη μορφή Πανεπιστημίου.

Ο Τούρκος πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται και στις εξόδους του "Χόρα", το οποίο "έκοβε τη χολή των Ελλήνων", όπως γράφει, και αναφέρεται σε μια συνομιλία που είχε με Αμερικανό Υπουργό της τότε εποχής, ο οποίος του είπε: "Εκπλήσσομαι που λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας την Ελλάδα. Αυτοί είναι λαός που του αρέσει η καλοπέραση, τρώνε, πίνουν, τραγουδάνε, χορεύουν και κάνουν τουρισμό. Τίποτε άλλο. Ενώ εσείς, όπως πριν από αιώνες ακόμη, ήσασταν σοβαρός λαός, όπως είσαστε και τώρα. Στον κόσμο του αύριο δεν πρόκειται να γίνεται λόγος για τους Έλληνες, όμως εσείς θα συνεχίσετε να υπάρχετε με όλη τη μεγαλοπρέπειά σας...". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης