Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Δεν εκχωρούμε εξουσίες...

Κατηγορηματική απάντηση Χριστόφια στον Τούρκο Πρωθυπουργό

Δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να εκχωρήσει οποιεσδήποτε εξουσίες της στη λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως τα κυπριακά λιμάνια που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή, δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή της αυτονόητης υποχρέωσης της Τουρκίας, έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να ανοίξει τα λιμάνια και τ' αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει την επιμονή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα των λιμανιών της Κύπρου, ώστε να δέχεται τα υπό τουρκική σημαία πλοία, προκειμένου να ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια. «Όταν γίνεται λόγος για τα δικά μας λιμάνια, εξαρτάται ποια λιμάνια εννοεί ο κ. Ερντογάν. Αν εννοεί το λιμάνι της Λάρνακας και το λιμάνι της Λεμεσού είναι μια υπόθεση και εάν εννοεί τα υπό κατοχή λιμάνια είναι μια άλλη υπόθεση», είπε. «Δεν νομίζω», συνέχισε, «να εννοεί απλώς τα λιμάνια στις ελεύθερες περιοχές, οπόταν η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα λιμάνια που βρίσκονται υπό κατοχή, δεν μπορούν να ανοίξουν ως αντιπαροχή της υποχρέωσης -της αυτονόητης υποχρέωσης- της Τουρκίας που έχει έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήρους μέλους της Ε.Ε.», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιητικά για την κυπριακή Κυβέρνηση τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν στην Αθήνα οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «μια υπεύθυνη τοποθέτηση θα πρέπει να γίνει μετά από μια πλήρη ενημέρωση, στην οποία θα προβεί ο πρωθυπουργός Παπανδρέου. Προσβλέπω πως, εντός των επόμενων δύο ημερών, θα έχουμε αυτή την ενημέρωση για να τοποθετηθούμε», υπέδειξε.

Η τετραμερής διάσκεψη

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή του Τούρκου Πρωθυπουργού για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ένα σχόλιο γι' αυτό το θέμα έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος «έχει επαναλάβει ότι εμμένει η Ελλάδα στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που αφορά στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Από 'κεί και πέρα», συνέχισε, «είναι γνωστή η θέση μας και είναι κοινή θέση Ελλάδας - Κύπρου ότι, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, είναι καλά να γίνει μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αντιμετώπιση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, δηλαδή για τα θέματα των εγγυήσεων και τα θέματα της ασφάλειας».

Το ΑΚΕΛ

Η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σχέση με τις αναφορές του κ. Ερντογάν για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, στην παρουσία του ΟΗΕ, της Ε.Ε., των εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η πρόταση αυτή απορρίπτεται, ως πολιτική θέση, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν όσον αφορά στην υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και του κίνδυνου να μετατραπεί η λύση του Κυπριακού σε υπόθεση των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο ΔΗΣΥ
Σημαντική κρίνεται η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, δήλωσε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας ότι και οι δύο Πρωθυπουργοί, Ελλάδας και Τουρκίας, τη χαρακτήρισαν ιστορική. «Στην Κύπρο», συνέχισε, «όλοι συμφωνούμε ότι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Επομένως», είπε, «η όποια αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, το όποιο μήνυμα περνά από την Αθήνα προς την Άγκυρα, όπως αυτό που έστειλε ο κ. Παπανδρέου, πως σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις, είναι καλοδεχούμενο».

«Προκλητικός ο Ερντογάν»

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα διαλύουν την πλαστή εικόνα του «ειρηνοποιού Ερντογάν» που θέλησαν να δημιουργήσουν κάποιοι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης. «Προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες της Τουρκίας για την εισβολή και την κατοχή. Διακήρυξε, μέσα στην Αθήνα, ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και απέρριψε τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κατάργηση των εγγυήσεων του '60», σημείωσε. «Δεν πρέπει να επιτρέπεται στον Τούρκο Πρωθυπουργό να συνεχίζει ανενόχλητος το επικοινωνιακό παιγνίδι της "πενταμερούς" διάσκεψης, ούτε να βρίσκει εν δυνάμει συμμάχους ανάμεσά μας με προτάσεις περί "πενταμερούς’ διεύρυνσης των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης