Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Οι πρώτες εντυπώσεις από τον «Μίνωα 2010»




Η ελληνοισραηλινή αεροπορική άσκηση «Μίνωας 2010» και σκέλος των δραστηριοτήτων που εξελίχθηκε στην Πελοπόννησο την Τρίτη 25 Μαΐου 2010, όπως την περιγράφει ένας παρατηρητής από την περιοχή της Αρκαδίας, ο οποίος κατάθεσε τις εντυπώσεις του σε γνωστό ελληνικό διαδικτυακό φόρουμ:

«Η συνεκπαίδευση, όπως την παρατηρήσαμε σήμερα στην Ορεινή Αρκαδία, αφορά κυρίως αποστολές εδάφους όπου ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αεροσκάφη ξένης πολεμικής αεροπορίας να πετάνε τόοοοσο χαμηλα και μάλιστα επανειλημένα. Μόνο Ελληνικά μαχητικά μέχρι τώρα είχαν εμφανιστεί στα 100-300 πόδια AGL καθώς ξένα μαχητικά που στο παρελθόν έχουν περάσει για συνεκπαίδευση (π.χ. Γερμανικά Tornado) δεν τόλμησαν να βουτήξουν στο άγριο εδαφικό αναγλυφο της περιοχής βόρεια της Τρίπολης.

Σίγουρα η σημερινή μαχιμότατη εμφάνιση των F15I και F16I είναι δείγμα της υψηλής επιχειρισιακής ικανότητας των Ισραηλινών χειριστών.

Δεν εμφανίστηκαν σε στείρες και απλές διελεύσεις, έστω και σε πολύ χαμηλό ύψος αλλά πραγματοποιούσαν συνεχή hard turns στην γενική πορεία τους σαν να προσπαθούσαν συνέχεια να αποφύγουν στοιχεία αεράμυνας.

Σε μια περίπτωση κατά τις 12:05, ένα F15I απέφυγε οριακά έναν λόφο με πολύ σκληρό pull up (στην έξοδο μιας σκληρής αριστερής στροφής όταν το ζευγάρι του ταυτόχρονα έσπαζε σκληρά δεξιά) και Full AB αν και γενικότερα πετούσαν με λίγα στοιχεία στους κινητήρες, πραγματικά ιδιαίτερα αθόρυβα!


Η εκπαίδευση ήταν συνεχής, με διελέυσεις από την περιοχή μας από τις 8:00 μέχρι και τις 16:00 και ξαναπέρασαν πάλι πρίν 10 λεπτά, για βραδυνή προφανώς. Φυσικά όποτε περνούν βουίζει ο τόπος (15 κινητήρες μαζεμένοι + τα συνοδά Ελληνικά μαχητικά) για ώρα. Να δούμε αύριο τί θα γίνει!

Το νυχτερινό σκέλος, τουλάχιστον στην περιοχή μας, έληξε στις 21:40 περίπου, πάλι με μαζική διέλευση αλλά σε μεγαλύτερο ύψος (1000 AGL) εκτός και αν κάποιος πέρασε χαμηλότερα και δεν τον πήραμε χαμπάρι... Πράγματι, πάντως, οι ημερήσιοι ελιγμοί πρέπει να έγιναν με επικουρική χρήση TFR (Terrain Following Radar) αλλά μάλλον πέταγαν και στο χέρι αν κρίνω από τη νευρικότητα των ελιγμών. Οι Έλληνες συνήθως "σέρνουν" τα F-16 και τα Α-7 πάρα πολύ χαμηλά αλλά ποτέ δεν πετούν νευρικά.

Δεν ξέρω αν πέταξαν έτσι στο σύνολο της Πελοποννήσου αλλά πρέπει να καταπονήθηκαν εξαιρετικά χειριστές και αεροσκάφη! Έδιναν την εντύπωση οτι πραγματικά ήταν στην κορύφωση της μάχης με σκληρούς ελιγμούς αποφυγής σε κάθε χαμηλή διέλευση. Σίγουρα εκμεταλλέυτηκαν στο έπακρο το άγριο ανάγλυφο της περιοχής. Πέρασαν τρείς φορές πολύ χαμηλά και τρείς φορές πάνω από τα σύννεφα (2500-3500 AGL), την πρώτη φορά με κατεύθυνση βόρεια, μετά νότια κ.ο.κ. Σαφώς περισσότερη δραστηριότητα σε σχέση με την Glorious Spartan όπου απλά πέρασαν σε μεγάλο ύψος μαζικά προς την Κρανέα.

Περιμένουμε να δούμε πότε θα περάσουν και τα CSAR ελικόπτερα! »


(Credits to kosvas)


Για τη συγκεκριμένη αεροπορική άσκηση κυκλοφόρησε ένα σύντομο βίντεο στον διαδυκτικό τόπο του You Tube, στο οποίο είναι εμφανές μια σειρά ισραηλινών μαχητικών F-15 με φόντο την Τρίπολη και τα καμπαναριά του Αγίου Βασιλείου, όπως μας ενημέρωσαν.
fox2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης