Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Γιατί ο Αβραμόπουλος πάει Κύπρο και θέλει να ταξιδέψει στο Ισραήλ



Η επιλογή της Κύπρου δεν ήταν τυχαία. Ο συμβολισμός που ήθελε να δώσει ο νέος ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ήταν δεδομένος. Όμως πρόκειται μόνο για συμβολισμό;

Δεν πρόκειται φυσικά να “αναστήσει” το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα,που κάποιοι έσπευσαν να “αποκαλύψουν”,αγνοώντας ότι οι συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Οπωσδήποτε όμως στις επαφές που θα έχει ο νέος ΥΕΘΑ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη,θα γίνει συζήτηση περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ως γνωστόν παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχε δείξει κατά καιρούς η Κύπρος για να “τελειώνουμε με το ζήτημα της ΑΟΖ”, η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις προτροπές. Τώρα το ζήτημα θα ξανασυζητηθεί με νέα δεδομένα στο τραπέζι:

•οι έρευνες στη Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα άκρως ενθαρρυντικά.

•οι απειλές της Τουρκίας,αποδείχτηκαν “κούφια” λόγια, αφού η εμπλοκή του Ισραήλ και της πανίσχυρης στρατιωτικής του μηχανής δεν άφηνε πολλά περιθώρια.

Οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει και η Ελλάδα σε καθορισμό ΑΟΖ και έναρξη ερευνών υπάρχουν. Η Τουρκία θα αντιδράσει ,αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για τις ελληνικές επιδιώξεις. Μην ξεχνάμε και μην υποτιμούμε την αμυντική συμφωνία που έχουν υπογράψει Ελλάδα και Ισραήλ,συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει “ομπρέλα προστασίας”.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος,επιδιώκει όσο το δυνατόν συντομότερα να επισκεφθεί το Ισραήλ. Πιστεύει ότι οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις ,πρέπει να αποκτήσουν βάθος.

Μήπως έτσι αρχίσουν και τα γεωτρύπανα το δικό τους “βαθύ ταξίδι”.
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης