Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Νέες τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό

  Την προμήθεια 59 τορπιλών βαρέως τύπου περιέχει σε υψηλή προτεραιότητα το νέο ΕΜΠΑΕ 2011-2015 των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι νέες τορπίλες πρόκειται να εξοπλίσουν κατά κύριο λόγο τα τέσσερα νέα υποβρύχια Type 214. Η συγκεκριμένη προμήθεια έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που δημιουργείται από την επικείμενη ένταξη στον ελληνικό υποβρυχιακό στόλο των τεσσάρων νέων υποβρυχίων Type 214. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο ΕΜΠΑΕ περιλαμβανόταν η προμήθεια 70 νέων τορπιλών αλλά δυστυχώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατέληξε σε τέλμα. Οι υποψηφιότητες τότε ήταν η γερμανική DM2A4 της Atlas Elektronik και η γαλλο-ιταλική προέλευσης Black Shark της WASS (Whitehead Alenia Sistemi Subacquei).

© ATLAS

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος τότε είχαν ανακύψει σοβαρά προβλήματα για την πλήρη ολοκλήρωση του όπλου στο σύστημα μάχης των υποβρυχίων Type 214 (ISUS 90 επίσης κατασκευή της Atlas Elektronik), τα δε οικονομικά κόστη ήταν σημαντικά σε τέτοιο βαθμό που να υπερκαλύψουν και την διαφορά των δύο αρχικών οικονομικών προσφορών της Atlas Elektronik και της Whitehead καθώς η δεύτερη είχε συμπιέσει (για ευνόητους λόγους) σημαντικά το κόστος. Οι παρακολουθούντες τα ελληνικά ναυτικά προγράμματα πιθανόν να ενθυμούνται ακόμα τη φιλολογία που είχε αναπτυχθεί περί πλήρους ή μερικής ολοκλήρωσης. Κύριος βιομηχανικός εταίρος της Atlas Elektronik ήταν η ελληνική Sunlight η οποία είχε μάλιστα τότε προτείνει και την κατασκευή μίας ελληνοποιημένης έκδοσης της DM2A4.

Το πρόγραμμα είναι επίσης αξιομνημόνευτο καθώς μόνο λόγω κακής συγκυρίας (λόγω αποτυχίας στις αρχικές δοκιμές του Παπανικολής) δεν ξαναζούμε το σίριαλ των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης. Βέβαια και στις δύο περιπτώσεις ο επιχειρησιακός φορέας είχε εγκαίρως προνοήσει για τον προγραμματισμό υλοποίησης των αντίστοιχων προγραμμάτων όπως συμβαίνει και αυτή τη φορά. Ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στην ολοκλήρωση του νέου προγράμματος θα μελετήσουν σε βάθος τα δεδομένα και την κατάληξη σε τέλμα του προηγούμενου ώστε να αποφευχθούν παγίδες που θα οδηγήσουν στην παράταση ή παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες.
defencepoint

Προς υλοποίηση προγράμματα για τα TOR-M1 και OSA-AKM

Την έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής δύο συμβάσεων που αφορούν τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και OSA-AKM ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση αφορά την εν συνεχεία λογιστική υποστήριξη (FOS: Follow-on-Support) των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR-M1. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρόκειται για μία συμφωνία πλαίσιο όμοια μ’ αυτές που γίνονται μέσω FMS (Foreign Military Sales) ή NAMSA και η οποία θα ενεργοποιείται κατά περίπτωση για την παροχή ανταλλακτικών ή/και υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, όταν και εφόσον απαιτηθεί.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τον εκσυγχρονισμό των βλημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς OSA-AKM που ως γνωστόν έχουν πλησιάσει το όριο λήξης της επιχειρησιακής τους ζωής σε σημαντικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, έχει κόστος περί τα 22 εκατ. ευρώ, και είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την τιμή της αρχικής ρωσικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα TOR-M1 και OSA-AKM που υπηρετούν σήμερα στον Ελληνικό Στρατό (21 και 39 αντίστοιχα), αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κινητής αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς των τεθωρακισμένων και των μηχανοκίνητων δυνάμεων και ότι η ανωτέρω συμφωνίες που εκκρεμούσαν εδώ και αρκετό καιρό θα αποκαταστήσουν όλα τα προβλήματα διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
defencepoint

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ρωσικό πυροσβεστικό ελικόπτερο αποκαλύπτει "μαύρη τρύπα" στην τουρκική αεράμυνα!

ImageAυτό που απαγορεύεται ρητά στους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραβίαση του ΕΕΧ της Τουρκίας, το έκανε στις 23 Ιουλίου ο πιλότος ενός ρωσικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου και όχι στιγμιαία ή για ένα λεπτό αλλά για δώδεκα (!) ολόκληρα λεπτά πέταξε εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας, χωρίς να φοβηθεί τα τουρκικά μαχητικά, τα οποία έτσι ή αλλιώς δεν απογειώθηκαν! «Είναι σαφές» αναφέρει αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ «ότι το τουρκικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αιφνιδιάστηκε προφανώς λόγω της πορείας που ακολούθησε το ελικόπτερο. Προφανώς ο πιλότος ήθελε να εξοικονομήσει καύσιμα και δεν δίστασε "να βάλει το κεφάλι του στο στόμα του λύκου"». Το ρωσικό ελικόπτερο έφυγε από το Διδυμότειχο με κατεύθυνση  την Μυτιλήνη όπου είχε πάρει εντολή να σπεύσει για την κατάσβεση πυρκαγιάς.
Ακολουθώντας πορεία νοτιοανατολική πέρασε από τα βόρεια του Τσανάκαλε (!), δηλαδή από την «καρδιά» της τουρκικής αεράμυνας αφού από εκεί ξεκινάει ο νοητός αεροδιάδρομος από τα δυτικά για την Κωνσταντινούπολη και πέταξε δώδεκα ολόκληρα λεπτά εντός της τουρκικής αεράμυνας, πριν φτάσει στην Μυτιλήνη και συμμετάσχει στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.
Για την ιστορία, η παρουσία του ελικόπτερου, είχε καθοριστικά αποτελέσματα στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
«Φαίνεται ότι τυχαία αποκαλύφθηκε μια μαύρη τρύπα στην τουρκική αεράμυνα, αφού κανείς δεν περίμενε ότι από την περιοχή του Έβρου θα μπορούσε εναέριο μέσο να διατρήσει σχεδόν κάθετα την «ομπρέλα» προστασίας των Στενών», σημείωνε αξιωματικός της Αεροπορίας» στο defencenet.gr.
Για το θέμα ενημέρωθηκε από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος...
 defencenet

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ


Ο Ελληνισμός χτυπιέται ανηλεώς και ανεντίμως ακόμη και από τα πυρά θεωρητικά «φίλιων» μερών. Από περίεργους τύπους που υποτίθεται ότι γνωρίζουν την ιστορία του τόπου, τα προβλήματα του ελληνικού λαού και την ψυχολογία του, τα συμφέροντα του Ελληνικού Έθνους. Ανθρώπους που διαπαιδαγωγούν, ενημερώνουν και επεξεργάζονται ελληνικές λύσεις. Για να διαπιστώσουμε γρήγορα ότι το μόνο ελληνικό επάνω τους είναι η πρόχειρη και κακοβγαλμένη ελληνική λαλιά τους. Oι αρχοντοκηφήνες του τόπου, πολιτικάντηδες, ραγιαδοδιδάσκαλοι και προπαγανδιστές του Νεοταξισμού πίστεψαν ότι οι Έλληνες έχουν αποφασίσει να αφανιστούν.

Και εδώ κορυφώνεται ο ρόλος των Ελλήνων. Είναι αλήθεια ότι θέλουν να ξεχαστούν από την ιστορία των εθνών και να παραδώσουν την αιματοβαμμένη Γη τους σε μεταλλαγμένους εθνικά απροσδιόριστους τύπους και στα ξένα αφεντικά τους; Ή μήπως είμαστε αληθινοί Έλληνες, άξιοι του ονόματός μας; Πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε καθήκον να πάρουμε την Πατρίδα στα χέρια μας και να οργανώσουμε την εθνική αντεπίθεση οπωσδήποτε.

Και ενώ βιώνουμε μέσα στην αντεθνική μπόχα, μας έρχεται και η είδηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αυτό που θέλει να πάμε το ΠΑΣΟΚ για την υφαλοκρηπίδα, αναγνώρισε ως κράτος το Κοσσυφοπέδιο των Αλβανών. Με τους ουτσεκάδες αδελφούς τους, τα σκοπιανά και τα τουρκικά κοράκια να γυρεύουν την σάρκα της Ελλάδος και τις εισόδους τοιούτων και άλλων τινών, ισλαμιστών κυρίως, να μας έρχονται ως λαθρομετανάστες και ως ψηφοφόροι ελέω ΠΑΣΟΚ. Και για να σωπάσουν οι Έλληνες εντείνονται τα δεινά ελέω του καθεστωτικού μνημονίου.

Έτσι λοιπόν μάθαμε ότι ο υπουργός της μη ελληνικής απασχόλησης Λοβέρδος και η κυβέρνηση που τον περιβάλλει αποφάσισαν με μια νομοθετική παρέμβαση ότι θα καταργούνται οι αποφάσεις διαιτησίας που δίνουν αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα πέραν των προβλεπόμενων στο μνημόνιο. Και αυτό γιατί, όπως κυνικά μας λένε, έχουν την υποχρέωση να περιφρουρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει. Ακριβώς, την παγκόσμια εξουσιαστική ληστοκρατία υπηρετούν και όχι τους Έλληνες. Και πράττουν αυτό κυρίως ενάντια στους αδύναμους, αφού όπως προκύπτει από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σίγουρα πλήττονται στην Πατρίδα μας, καλύπτουν το 99,9% της εγχώριας επιχειρηματικότητας και το 87% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Σε έρευνα που διεξήγαγαν το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αποκαλύφτηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 υποχώρησε στις 30,4 μονάδες λόγω της επιδείνωσης της ανεργίας και της ανόδου της ακρίβειας. Ο πρόεδρος μάλιστα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε ότι η χώρα περνάει μια σοβαρή οικονομική κρίση χωρίς ελπίδα ανάκαμψης στο άμεσο μέλλον και μίλησε για μεγαλύτερη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και μεγάλα λουκέτα στην αγορά.

Η κυβέρνηση όμως δεν ασχολείται με τις επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά με την πώληση της δημόσια περιουσίας σε κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα πολυεθνικού νεοταξικού ενδιαφέροντος. Σαν την περίπτωση της προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς που ενδιαφέρεται για την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το χρήμα των περισσοτέρων Ελλήνων, αντί να ελέγξει την χρηματοδοτική δραστηριότητα και να την στρέψει στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση του Έλληνα Εργαζόμενου με κρατικό έλεγχο.

Αλλά η παρελκυστική διαδικασία προς τον Έλληνα για να δεχτεί την απώλεια της Ελλάδος που ήξερε έχει και συνέχεια. Ποιος έδωσε σημασία να πει στον ταλαιπωρημένο λαό ότι οι γνωστοί λαϊκοί «προστάτες» της αριστερής όψης του Νεοταξισμού τα έβαλαν με την ιστορία της χώρας; Όταν στην Λάρισα οι γνωστοί άπλυτοι γκρέμισαν την προτομή του Στρατηγού Γρίβα, αρχηγού των Οργανώσεων «Χ» και ΕΟΚΑ, με τις οποίες έφερε στον βαθμό που τον άφησαν ξενοκίνητοι ταγοί την λευτεριά σε Μητέρα Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά την ιστορία με τα λαμπρά της παραδείγματα για πατριωτισμό και ηρωισμό την θέλουν νεκρή, γιατί θέλουν και τους Έλληνες νεκρούς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μάζεψαν ως γνωστό λαθρομετανάστες και αντιρρησίες συνειδήσεων και λοιπούς ιδιόρρυθμους για να βεβηλώσουν το Ηρώδειο και τον Προμηθέα Δεσμώτη κάποια απόβλητα της Πατρίδος. Η φράση που ξεστόμιζαν οι πλουμιστοί «ηθοποιοί» ότι αποτελούν την Αθήνα και ότι τους επιλέξανε γιατί αντιπροσωπεύουν στατιστικά τον πληθυσμό της πόλης τα λέει όλα. Ξενοκρατία, ιεροσυλία, ξέσκισμα της ιστορίας μας, ήττα.

Η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία τεμενών και «ναών» αναγνωρισμένων θρησκειών πλην της Ορθόδοξης δίχως άδεια από το υπουργείο παιδείας καταργώντας τους νόμους 1938- 1939 περί των λειτουργικών προϋποθέσεων ως δήθεν αντιθέτους προς την θρησκευτική ελευθερία, ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της αλλοιώσεως του Γένους μας. Αποτελεί την έσχατη ομολογία της πρόθεσης των κρατούντων οι κάτοικοι αυτής της χώρας σε λίγα χρόνια να μην είναι οι γηγενείς αλλά κάποιοι αλλόθρησκοι αλλοδαποί «Έλληνες».

Και ενώ το ανθελληνικό δηλητήριο ρέει άφθονο, ο πρωθυπουργός μιλάει για ρατσισμούς και αντισημιτισμούς στο Ισραήλ και δίνει έδαφος στον ρατσισμό εναντίον των Ελλήνων που θέλουν την Φυλή τους καθαρή και Ελληνική και την Ελλάδα λεύτερη. Αυτή την φυλετική καθαρότητα, αυτή την Μεγάλη Ελλάδα και αυτούς τους υπερήφανους και ευημερούντες Έλληνες θα δομήσει ο Ελληνικός Εθνικοκοινωνισμός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Διάλογο με τον αρχιπειρατή έκανε ο Δρούτσας!


ΕΝΩ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναπάντητες μένουν οι πειρατικές-επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί και πάλι κατευναστική πολιτική, αποθρασύνοντας ακόμα περισσότερο την Τουρκία, η οποία έστειλε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την έξοδο του «Πίρι Ρέις» στο Καστελλόριζο, και δεύτερο ερευνητικό, το «Τσεσμέ» στη Σαμοθράκη.
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους το θέμα, όμως παράλληλα υπέπεσε σε ένα πρωτοφανές και τραγικό λάθος μπαίνοντας σε διάλογο με τον εμπνευστή των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας, τον υπουργό Εξωτερικών και γνωστό «γεράκι» Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τις ώρες που το «Πίρι Ρέις» προκαλούσε με την πρώτη είσοδό του εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευδε να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΑ.

Η συνάντηση βέβαια ήταν προγραμματισμένη πριν από την ανακοίνωση για την έξοδο του «Πίρι Ρέις», όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί όταν διαπράττεται πειρατεία, και μάλιστα με ωμό και προκλητικό τρόπο, δεν συνομιλείς με τον... αρχιπειρατή. Τουλάχιστον καταγγέλλεις και αυτόν και την πειρατική ενέργεια στον διεθνή οργανισμό όπου παρευρίσκεσαι.

Η θέση αυτή του κ. Δρούτσα, που προφανώς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στον Πόρο, ήταν και αψυχολόγητη και εκτός τόπου και χρόνου, παρότι, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενέργεια της Τουρκίας.

Επί της ουσίας, ο κ. Δρούτσας πήγε να συνομιλήσει με τον κ. Νταβούτογλου επί τετελεσμένων που είχε ήδη επιβάλει η Τουρκία με την παρουσία του «Πίρι Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως υποτονική δεν είναι μόνο η στάση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Και ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει πει δημοσίως λέξη για τη διπλή πρόκληση στο Αιγαίο. Δεν έχει επικρίνει δημοσίως τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Ούτε καν αναφέρθηκε στην πρόκληση για να την καταδικάσει ακόμα και στις επίσημες δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Προκαλεί εντύπωση αυτή η παθητική στάση της Αθήνας, καθώς η πρόκληση είναι μεγάλη και έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση του 1974 που δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη κινούνται ταυτόχρονα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε κρίσιμα σημεία του Αιγαίου.

Προκαλεί δε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η «αδράνεια» της ελληνικής κυβέρνησης καθώς ο πρωθυπουργός εκείνες τις μέρες ήταν στον Πόρο για το Συμπόσιο της Σύμης μαζί με την προσκεκλημένη του βαρόνη Άστον, που είναι η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάλλιστα θα μπορούσε να αποσπάσει μέσω αυτής έστω και μία στοιχειώδη δήλωση-σύσταση προς την Τουρκία από τους Ευρωπαίους.

Το πιο αντιφατικό όμως είναι το γεγονός ότι τέτοιες μέρες πέρυσι, όταν διεξαγόταν το Συμπόσιο της Σύμης στη Σκιάθο, σημειώνονταν τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως οι γνωστοί τουρκικοί τσαμπουκάδες γύρω από τα Ύμια. Τότε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας (που ήταν παρών στη Σκιάθο) μιλώντας στους δημοσιογράφους συνιστούσαν στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να μην πάει στην Τουρκία για συνομιλίες γιατί δεν ήταν «καλή ιδέα υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τώρα, με ακόμα πιο σοβαρή κατάσταση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε διάλογο με τον αρχιπειρατή Νταβούτογλου την ώρα που το «Πίρι Ρέις» δημιουργούσε τετελεσμένα.

Η τουρκική πλευρά, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα μέσα από την πλήρη έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, δημιουργούν καταστάσεις έντασης προκειμένου να σύρουν την Ελλάδα σε απευθείας και εφ' όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Αιγαίου.

Η Τουρκία, πλάι στην παραδοσιακή πολιτική των «κανονιοφόρων», για το Αιγαίο ειδικά εφαρμόζει την πολιτική των «ερευνητικών σκαφών» αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγοντας τον δρόμο για συνεκμετάλλευση και συνδιοίκηση στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν, παρά τη θερμή υποδοχή που είχε από την ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα «μεγάλα λόγια» για συνεργασία και τόνωση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, επέλεξε συνειδητά μέσα στο κατακαλόκαιρο, στην καλύτερη τουριστική περίοδο, να «ανάψει φωτιές» στο Αιγαίο και να κάνει για μια ακόμα φορά «κουρελόχαρτο» το περιβόητο μνημόνιο Γιλμάζ - Παπούλια για θερινό μορατόριουμ.

Η Τουρκία έχει επιλέξει αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, που η χώρα έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση και είναι υπό την κηδεμονία της «τρόικας», έχοντας αδυναμία να αντιδράσει ουσιαστικά στις διαρκώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

Έτσι, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία (στην αρχή της περασμένης εβδομάδας) για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» στο πλαίσιο ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών της Μεσογείου, έβγαλε για έρευνες το «Πίρι Ρέις» στην κρίσιμη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.

Η Άγκυρα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, δείχνει να βιάζεται σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Ζώνη Ευθύνης κ.ά.) γι' αυτό και αυξάνει την πίεση και τις προκλήσεις προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά, όπως είναι γνωστό, επιμένει παγίως ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αντιθέτως η Ελλάδα υποστηρίζει με ένταση ότι το Καστελλόριζο, ακροτελεύτιο όριο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς δεν μπορεί να επιτρέπει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίο.
Το Παρόν

Τι μαγειρεύουν πάλι στα σχολεία της Θράκης;


Μαθαίνουμε από τη Θράκη ότι ετοιμάζουν την εισαγωγή των βιβλίων που γράφτηκαν από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των Μουσουλμανοπαίδων, το οποίο χειρίστηκαν Φραγκουδάκη-Δραγώνα, και στα δημόσια σχολεία της περιοχής, επειδή λέει ήταν πολύ επιτυχής η εφαρμογή τους στα μειονοτικά σχολεία!
Ο λόγος: Στα δημόσια σχολεία της Θράκης φοιτούν και μουσουλμάνοι μαθητές! Δηλαδή κάθε φορά που αλλάζει το θρήσκευμα των μαθητών, θα αλλάζουν και τα βιβλία που διδάσκονται για τη Γλώσσα, την Ιστορία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά; Θα πάμε τόσο πίσω; Θα γυρίσουμε τον χρόνο στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Και πώς θα γίνει αυτό; Θα χωριστούν οι τάξεις σε τμήματα με βάση το θρήσκευμα; Θα διδάσκονται στην ίδια τάξη διαφορετικά βιβλία για τους μεν και άλλα για τους δε;

Κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την εκπαίδευση για να προπαγανδίσουν τις παρωχημένες ιδεοληψίες τους. Η ηγεσία του υπουργείου όμως τι κάνει; Δεν βλέπει ότι έχει δώσει πολύ αέρα στους «μεταρρυθμιστές» της συμφοράς; Δεν αντιλαμβάνεται ότι οι αυτοδιαφημιστικές τους πρωτοβουλίες προκαλούν όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη και ότι αυτή κάποτε θα τιμωρήσει όχι τους… γραμματείς, αλλά τους υπουργούς;
Το Παρόν

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Παραμύθια από τη στάνη



Του Μάνου Σιφονιού

Από πατέρα σε πάππου κρατούσε το σόϊ πόστα στα βοσκοτόπια. Ο παππούς – γενάρχης εμβληματικός πέρασε 50 χρόνια σε διάφορα μαντριά, έγινε και αρχιτσέλιγκας μεγάλος και τρανός. Τα ίδια και ο πατέρας του, αν και τα τσούγκρισε με τον παππού, έφυγε να βρει αλλού τη τύχη του, μα ξαναγύρισε έκανε τη δική του στάνη με άλλο αέρα και έγινε κι αυτός η πρώτη γκλίτσα στο χωριό.

Το μικρό βοσκόπουλο μεγάλωσε στις στάνες και στα βοσκοτόπια ανάμεσα σε πρόβατα και ερίφια. Ο πατέρας του σαλαγούσε τα πρόβατα με μεγάλη μαεστρία… Άλλοι λέγανε, να δεις που θα μάθει κι ο μικρός κι άλλοι πως δεν τόχε το παιδί. Μα, Γιωργάκη τον ανέβαζαν, Γιωργάκη τον κατέβαζαν. Έγινε παλικάρι, πήρε και δικό του κοπάδι, αλλά το Γιωργάκης, Γιωργάκης! Καλό παιδί, αγαπητό, με το μουστακάκι του, προοδευτικό, ταξιδιάρικο με φίλους σε όλο το ντουνιά.

Η στάνη άλλαξε χέρια, την πήραν κάτι συγγενείς, φύγανε αυτοί ήρθαν άλλοι, ο Γιωργάκης είχε μεγαλώσει είχε πάρει το πάνω του, είχε πια γίνει κοτζαμάν Γιώργος. Εσύ είσαι ο δικός μας βοσκός του λέγανε οι μπιστικοί του, εσύ θα γίνεις αρχιτσέλιγγας του λέγανε, κι αγαλλίαζε κι η μάνα του που τον είχε καμάρι της.

Στη στάνη – και με τους πριν και με τους τωρινούς – καλά λέγανε ότι πάνε, λάδωσε τα αντεράκι ολονών, κάτι πονηρά βοσκόπουλα, μπορεί να βγάλανε και το κατιτίς τους παραπάνω, αλλά τα πρόβατα τι να πουν; Όσο βοσκάγανε με ρόκα, αντί για τριφύλι (με έξτρα μπαλσάμικο), μάθανε και στα Dolce Cabanna (εξελιγμένο είδος προβάτων βλέπεις!) να μην πατάνε στις λάσπες που πατούσαν οι παππούδες τους, τσιμουδιά δε βγάζανε. Κάτι πρόβατα που βέλαζαν ήταν , ως συνήθως… μαύρα!

Και ξαφνικά το αφεντικό βγήκε στο κλαρί (της τηλεόρασης) έστειλε σε όλους το χαμπέρι ότι η στάνη πάει για φούντο. Τα άκουσε αυτό ο Γιώργος, έσκασε ένα ζεστό χαμόγελο (τόχε το σόϊ) και είπε: «Λεφτά υπάρχουν»! Τον πήρανε τα πρόβατα στους ώμους (καλοθρεμμένα πρόβατα) τονε γύρισαν βελάζοντας να πούνε ότι αυτός είναι ο αρχηγός τους και τον καθίσανε στη καρέκλα του πρώην αφεντικού που τον έστειλαν αδιάβαστο με μπόλικα ράμματα για τη γούνα του.(Για να μη ξεχνιόμαστε).

Ανοίξανε τα σεντούκια και μόνο τίγκα στα χρέη τα βρήκανε. Άφαντα τα λεφτά που τους είπε. Μουδιάσανε λίγο τα πρόβατα, αλλά ήταν ακόμα στις χαρές τους. «Έλα μωρέ, θα τα είδανε βαριά τα σεντούκια και θα νομίζανε πως είχε λίρες μέσα… Τι να σου κάνει και ο Γιώργος, τη διαλύσανε τη στάνη οι προηγούμενοι. Πάει καλά…»

Κι εκείνος αγέρωχος, όπως τον εθέλανε! Θα το φτιάξουμε το μαντρί να λειτουργεί ρολόι, είπε. «Θα δείτε τις 100 πρώτες ημέρες» (τέρμινα εννοούσε; μήπως είπε τέρμινα;). Περάσανε οι πρώτες 100, περάσανε κι οι 150, ζώσανε το μαντρί τα φίδια. Όλων των λογιών. Φίδια με τη μούρη του γδάρτη και του αμανατιτζή έχεις δει; Ε τέτοια και χειρότερα φαντάσου!

Στον κάμπο αρχίσανε τα στενέματα, κάτι δυσκολίες με τη ρόκα και την παρμεζάνα, θα σας γελάσω… Τα πρόβατα άρχισαν να βελάζουν αναμεταξύ τους. «Δεν μας τα λεει καλά τα αφεντικό…», αλλά είχε ακόμα δρόμο το παραμύθι…

Ήρθαν καλοθελητές, του βάλανε λόγια: «Ζήτα βοήθεια, από τα άλλα μαντριά, πήγαινε στο συνεταιρισμό. Τόσα λεφτά πήραν οι προκάτοχοί σου, ακόμα κι ο πατέρας σου». (Όχι δεν του θύμισαν ότι αυτά τα λεφτά τα πήραν τα ξύπνια βοσκόπουλα που λέγαμε). Εκείνος ντούρος όπως τόχε και το παράστημα απάντησε: «Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», κι εκεί τα πρόβατα τα είδανε όλα… στις εφημερίδες στην τηλεόραση, στα sites! (προχωρημένα πρόβατα είπαμε) και πετάξανε καντήλες. Είχαν ξεμάθει και στα κουδούνια που τους τα ξανακρέμασαν οι απανταχού καλοθελητές τελάληδες και πολύ το ντράπηκαν. «Άκου να μας λένε όλα τα πρόβατα κλέφτες και τεμπέληδες; Εμείς κρατάγαμε τα τεφτέρια;»

Στο μεταξύ, όσοι ήταν στην απέξω (και κάτι γραμματιζούμενα πρόβατα), λέγανε στο Γιώργο: Κάτσε βρε Χρυσόστομε, δε λέμε ότι τα φόρτωσες στον κόκορα όπως ο άλλος ο προηγούμενος, δε λέμε ότι δε πασχίζεις και τρέχεις με το μάτι μαύρο, αλλά πες μας που την επας τη στάνη; Πες μας πόσο θα τον πιούμε όλοι μαζί, αλλά και για πόσο; Κάνε κάτι και με αυτούς που την κάνανε λαχείο στη πλάτη μας κι αυτούς που γράφανε και σβήνανε τα τεφτέρια, για δες σε πια ραχούλα κρύφτηκαν και ξεκοκαλίζουν το βιός μας.

Αλλά τίποτε δεν εγίνηκε και τα μαντάτα ερχόντουσαν ντιπ κατακέφαλα… Πάει η στάνη την εχάνουμε, θα φύγουνε τα αρσενικά για άλλα βοσκοτόπια, θα μας σφάξουν στο γόνατο οι οχτροί μας, κι άλλα τέτοια, αλλά και πάλι μοναχοί μας τη γούρνα της καλοπέρασης δε φαινόταν να τη γεμίζουμε.

Με τούτα και με κείνα, όχι μόνο δεν τα κατάφερε μόνη της η Στάνη, αλλά πλάκωσε στα μέρη και ο εξαποΔΝΤ. Τον καλέσανε κάνοντας τραπεζάκι λέγανε οι πολλοί που δεν καταλαβαίνανε και σταυροκοπιόντουσαν. Ένας Βεληγκέκας που έβγαζε φιρμάνια το ένα μετά το άλλο. Πάει το 13ο και το 14ο άρμεγμα, κομμένα τα έξτρα μπιχλιμπίδια, φόρος σε οτιδήποτε κινείται στα βοσκοτόπια, μαχαίρι στο λίπος που κουβαλάγανε τα πιο θρεμμένα πρόβατα, έλεγχοι και στη πιο μικρή ραχούλα.

Τα πρόβατα άρχισαν να αλαλιάζουν και βγήκανε στους δρόμους. Θυμόντουσαν και τι είχαν ακούσει ένα χρόνο κοντά τώρα - κι ας λένε πως αυτά τα ζωντανά έχουν αδύναμη μνήμη -

Και ξαφνικά ήρθε ο Αύγουστος! Κατακαλόκαιρο, κι όλα στάθηκαν σαν το τυρί που πήζει. Άλλα πρόβατα κατέβηκαν στη θάλασσα, να αρμυριστούνε, άλλα ανέβηκαν στις κορυφές να λιάσουν τις προβιές τους (που θα πάμε φέτος αγάπη μου, βουνό, ή θάλασσα;). Ποια προβλήματα; αναρωτιόντουσαν κάτι ξενόφερτα τραγιά που ερχόντουσαν για να απολαύσουν κάθε καλοκαίρι τα βοσκοτόπια μας και δεν ήξεραν πως τα μπάνια του προβατολαού είναι ιερά!

Το πώς τελειώνει αυτό το ωραίο παραμύθι θα δείξει άμα σφίξουν λίγο τα κρύα. Αν έχουμε βαρύ χειμώνα και δε ξεμυτίσουμε από τα χειμαδιά για καιρό δεν τονε βλέπω καλά τον μπάρμπα Γιώργο τον αρχιτσέλιγκα. Όπως είχε πει κι ο ίδιος, σε μια στιγμή ίσως που έβλεπε τα μελλούμενα (σε κάτι σφάγια;): «Θα μας πάρουν με τις πέτρες». Αν πάντως τον επάρουνε με τις πέτρες (εξελιγμένα πρόβατα… Τόπαμε, δεν τόπαμε;) παρά την προσπάθεια του, παρά το δίκιο του, παρά ίσως και το αποτέλεσμα που θα φέρει, θα φταίει κι ότι δεν κάθισε εγκαίρως να πει ξεκάθαρα, το και το. Έτσι έχουνε τα πράγματα. Σόρρυ (τόχει το αγγλικό) για τούτο και για κείνο που είπα. Συχωρεμένος θα τούλεγαν και Πάμε(! (δικό του αυτό, αλλά το ξέχασε). Το ότι θα τα πει κάποια στιγμή, ή δεν μπορούσε να τα πει είναι από άλλο παραμύθι!

Ηθικόν δίδαγμα: Το επικοινωνιακό κεφάλαιο, είναι αγαθό εν ανεπαρκεία. Τα πρόβατα κάποτε γίνονται λύκοι χωρίς ενδιάμεσο στάδιο.

Αντεπίθεση με τρίπτυχο

Του Κωστάκη Αντωνίου

Αντεπίθεση στο επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας εξαπολύει ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε συνεργασία με την Αθήνα. Χθες, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αποφάσισαν όπως οι δύο χώρες συντονιστούν σε επίπεδο ηγεσίας και σε διπλωματικό, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των τριών προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια. Ως γνωστόν, οι προτάσεις προβλέπουν, περιεκτικά, διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, επιστροφή της Αμμοχώστου και διεθνή διάσκεψη, όταν οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές.
Το πακέτο προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει απορρίψει ήδη ο Έρογλου, η "σκληρή" πτέρυγα του ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι συμφωνεί με μέρος των προτάσεων, το ΔΗΚΟ τις αντιμετωπίζει θετικά, ενώ ο ΔΗΣΥ έχει δηλώσει ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση.
Χριστόφιας και Παπανδρέου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των αδιάλλακτων θέσεων Έρογλου, των επικοινωνιακών ανοιγμάτων της Τουρκίας και των διαφαινόμενων προθέσεων του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει το Νοέμβριο σε έκθεση, η οποία θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας.
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν, μετά τη συνάντηση, ότι οι τρεις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς μπορούν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες και εάν γίνουν αποδεκτές, να ανοίξουν το δρόμο της λύσης. Με το σκεπτικό αυτό, θα επιχειρήσουν, με διπλωματική εκστρατεία, να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Ένα βήμα μπροστά
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι με τις προτάσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Διαβεβαίωσε ότι, με την παρουσία του στην Κύπρο, θέλει να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Έχω πει πολλές φορές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, ότι η Κύπρος θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει", τόνισε.
Αναφερόμενος στις προτάσεις Χριστόφια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά. Υπέδειξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και την κάλεσε να επιδείξει πραγματική βούληση για λύση, τονίζοντας ότι λύση του Κυπριακού θα ωφελήσει πρωτίστως την Τουρκία, θα επηρεάσει καθοριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολύνει την ενταξιακή της προσπάθεια.
Σκλήρυνση των Τούρκων
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πλήρη στήριξή του "στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των φίλων της". Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας και για τη σκλήρυνση της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, που έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις", είπε.
Αναλύοντας τις προτάσεις του, υπογράμμισε ότι το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο των εποίκων. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος των εποίκων, θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού.
Για την πρόταση για την Αμμόχωστο είπε ότι αφορά και στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550, που προνοεί και παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου για τη διεξαγωγή εμπορίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ θα ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας που σήμερα είναι παγωμένα.
Σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη, θα συγκροτηθεί όταν οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσωτερικές πτυχές. Η Διεθνής Διάσκεψη θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ΄αυτή θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες.

Πρόβα απόκρουσης απόβασης

ImageΆσκηση με πολύ «ιδιαίτερο» και «ειδικό» περιεχόμενο, με την οποία το ΓΕΣ θέλει να στείλει ανάλογου ύφους και περιεχομένου μήνυμα στην «άλλη πλευρά του λόφου», εκτέλεσε με επιτυχία στη Λήμνο μεταξύ 19 και 20 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, μονάδες της 88ης  Στρατιωτικής Διοίκησης (ΣΔΙ) στη Λήμνο πραγματοποίησαν ειδικές ασκήσεις "προς εκτέλεση ενεργειών και διαδικασιών έχοντας το χαρακτήρα τοπικής Δύναμης Άμεσου Επέμβασης (ΔΑΕ) Έτσι το προσωπικό που πήρε μέρος στην άσκηση εκπαιδεύτηκε στην επίτευξη μικρού χρόνου απόκρισης, εντοπισμού και επέμβασης στην περιοχή ευθύνης για την αντιμετώπιση αιφνιδιαστικής απειλής".
Ο χρόνος, ο εντοπισμός της περιοχής που έχει εμφανιστεί η απειλή και η άμεση επέμβαση για την εκδίωξη των εχθρικών τμημάτων είναι από τα κρίσιμα κομμάτια της άσκησης. Τέτοιες μονάδες όπως η συγκεκριμένη που ασκήθηκε στη Λήμνο, αποτελούν το πρώτο και ίσως κρισιμότερο εργαλείο άμεσης επέμβασης ιδιαίτερα σε ότι αφορά «σενάρια» κρίσης τύπου «Ιμίων».
Τι σημαίνουν τα παραπάνω: Κατ'αρχήν τέτοιες ασκήσεις γίνονται μάλλον σπάνια. Είναι απόλυτα "ειδικού" χαρακτήρα, αφού αφορούν πολλαπλά αντικείμενα: Από ανάπτυξη δύναμης σε βραχονησίδα και ανακατάληψής της μέχρι άμεση ενίσχυση απειλούμενης νήσου πριν η κρίση εξελιχθεί σε "θερμή". Ας πούμε ότι για κάποιους λόγους κρίθηκε σκόπιμο από το ΓΕΣ να εκτελεστεί η συγκεκριμένη άσκηση...

Image
Image
Image
 defencenet

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Ελληνικό και αρμενικό λόμπι συνασπίζονται κατά της Τουρκίας

Ελληνικό και αρμενικό λόμπι ένωσαν τις προσπάθειές τους κατά του νέου πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Ριτσιαρντόνε, γράφει η τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ".
Ο νέος πρεσβευτής, ο διορισμός του οποίου συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, βρέθηκε σε κλοιό των δύο λόμπι, γράφει η εφημερίδα. Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, με επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής, ζητεί όπως επανεξετασθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Αναφέρεται στην επιστολή ότι η Τουρκία κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου, ότι απειλεί την ειρήνη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, διώκει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι πολιτικές που ασκεί έναντι του Ισραήλ, του Ιράν, της Συρίας και του Σουδάν συγκρούονται με την πολιτική των ΗΠΑ.
Στην επιστολή καλείται ο Αμερικανός πρεσβευτής να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Υποστηρίζετε την αποχώρηση της τουρκικής κατοχικής δύναμης των 43.000 ανδρών από την Κύπρο;
2. Ο τουρκικός στρατός κατέχει και χρησιμοποιεί ακίνητη περιουσία Αμερικανών υπηκόων. Θα καταρτίσετε κατάλογο αυτών των ακινήτων και των ιδιοκτητών τους;
3. Πόσο ανησυχείτε εκ του γεγονότος ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και τον εθνικό εναέριο χώρο της;
4. Θα εφαρμόσετε το νόμο, ο οποίος έχει σχέση με την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των Ιδρυμάτων του;
Σημερινή

«Άπιαστα» τα αμερικανικά Μ577 για τον Ε.Σ.;

Η προσπάθεια του Ελληνικού Στρατού να αποκτήσει τεθωρακισμένα οχήματα Μ577 από τα αμερικανικά αποθέματα φαίνεται δυστυχώς να καταλήγει σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιτροπή του ΓΕΣ μετέβη στις ΗΠΑ προκειμένου να επιθεωρήσει 145 Μ577 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Αν και υπήρχαν βάσιμες ελπίδες ότι τα συγκεκριμένα οχήματα θα παραχωρούνταν δωρεάν ως πλεονάζον υλικό (EDA: Excess Defense Article) εντούτοις διαπιστώθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση τα τιμολογούσε με κόστος 30.000 δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα πλέον των εξόδων μεταφοράς από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Υπό άλλες συνθήκες το κόστος του προγράμματος (4,35 εκατ. δολάρια συν το κόστος μεταφοράς) κάθε άλλο παρά απαγορευτικό θα ήταν. Όμως, στην συγκεκριμένη περίοδο λόγω της οικονομικής δυστοκίας φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα εξευρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι.

 

Ας σημειωθεί ότι οι ανάγκες του ΕΣ σε οχήματα αυτού του τύπου, των οποίων η υπερυψωμένη οροφή επιτρέπει τη χρήση ως Σταθμών Διοίκησης, Σταθμών Πρώτων Βοηθειών (ΣΑΒ) και Κέντρων Διεύθυνσης Πυρός (ΚΔΠ) είναι πολύ μεγάλες καθώς σε κάθε μονάδα ελιγμού και υποστήριξης μάχης απαιτούνται περί τα 6 έως 10 οχήματα.

Αν τελικά η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων δεν πραγματοποιηθεί τότε θα πρόκειται για μία ακόμα σημαντική απώλεια ευκαιρίας ενίσχυσης των μονάδων εκστρατείας ΕΣ με υλικό χαμηλού κόστους που καλύπτει σημαντικά επιχειρησιακά κενά (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΣΑΒ που η ανάπτυξή τους στο πεδίο της μάχης απαιτεί τη χρήση σκηνικού υλικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ικανότητα ανταπόκρισης στις συνθήκες ταχυκίνητου αγώνα). Είχε προηγηθεί η «απώλεια» άλλων 37 Μ577 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού τα οποία αν και προσφέρονταν στην τιμή των 9.000 ευρώ έκαστο εντούτοις οι αγκυλωμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες του Υπ. Εθνικής Άμυνας δε στάθηκε δυνατό να ολοκληρώσουν τη σύναψη της διακρατικής συμφωνίας για την προμήθειά τους πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2008 καταληκτική ημερομηνία η οποία είχε επίσημα γνωστοποιηθεί από πολλούς στις ελληνικές αρχές. Τελικά, με τιτάνιες προσπάθειες κατορθώθηκε να αποκτηθούν 12 από τα συγκεκριμένα οχήματα τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν μετά την εγκατάσταση του συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΝΙΟΧΟΣ ως Σταθμοί Διοίκησης των τεσσάρων επιλαρχιών που επιχειρούν με άρματα μάχης Leopard 2HEL.

Από τις παραπάνω περιπτώσεις και μια σειρά άλλων όπως για παράδειγμα η προμήθεια ασθενοφόρων 33 Μ113 από τα αποθέματα του γερμανικού στρατού (τα οποία τελικά κατέληξαν στη Δανία) και η προμήθεια 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης μηχανικού PiPz DACHS, που ως υλικά απολέσθηκαν από τον ΕΣ συνάγεται εύκολα το συμπέρασμα ότι εκτός από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που σίγουρα πάσχουν λείπει εντελώς και μια ολοκληρωμένη πολιτική για την προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού. Την παρούσα δε περίοδο που οι πιέσεις στον προϋπολογισμό στο Υπ. Εθνικής Άμυνας είναι ασφυκτικές, η προμήθεια μεταχειρισμένου υλικού έναντι συμβολικού τιμήματος αποτελεί τη μόνη δυνατή επιλογή για την ικανοποίηση των βραχύ-μεσοπρόθεσμων αναγκών.
Defence-point

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

36 Ιούληδες κι η γεωγραφία…

Ε Ι Ν Α Ι  ΚΑΙ το πώς βλέπει κανείς τη… γεωγραφία! Οι Εγγλέζοι λόγου χάριν. Δεν βρήκαν τη γεωγραφία να τους… καταδικάζει. Περιπλεύσανε τις ατλαντικές ακτές, γαλλικές και ιβηρικές, εισέπλευσαν από το Γιβραλτάρ, διέπλευσαν όλη τη Μεσόγειο κατέπλευσαν κι αξιοποίησαν τη γεωγραφία της Κύπρου. Από τον καιρό των ιστιοφόρων και του Ντισραέλι. Έκτοτε δεν ξεκουμπίστηκαν. Κι ούτε τους ενόχλησε είτε η γεωγραφία είτε καν η ιστορία! Πόσα άραγε ναυτικά μίλια μακριά απ΄ την Αγγλία; Τόσα ώστε, επί 132 χρόνια (1878 - 2010), να μην είναι κώλυμα για τα βρετανικά μυαλά. Διαχρονικά βεβαίως: Έως και Μνημονίου Συναντίληψης Χριστόφια - Γκόρντον Μπράουν!

Υ Σ Τ Ε Ρ Α ΕΙΝ’
η Τουρτζιά: 33 χρόνια μετά τη διάλυση της Οθωμανίας τους, ξανασχεδίασαν, το 1956, την «ανάκτηση» της γεωγραφίας. Με ψαρόβαρκες αρχικά. Και ψαροκάικα τύπου «Ντενίζ»: Μυστικών πλόων μεταφοράς 10 χιλιάδων όπλων (αρχικά) από 1958 έως 1960, για την εν Κύπρω μυστική προέκταση του τουρκικού στρατού ονόματι ΤΜΤ. Αξιοποιώντας πάντα τη ναυτία των νεοελλα-δικών μας και όλων ημών των γηγενών προς τη… γεωγραφία! Από την εποχή του «η Ελλάς αναπνέει με δύο πνεύμονας, τον μεν αμερικανικόν τον δε αγγλικόν» και θα πάθει ασφυξία με τη γεωγραφία της Κύπρου, ώς: (α) Την αμαχητί απόσυρση της ελλα-δικής μας Μεραρχίας το 1967, (β) την κακουργηματική προδοσία της 15ης & 20ής Ιουλίου 1974, (γ) το «η Κύπρος είναι μακριά», κατόπιν και (δ) τη νυν διάλυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου…

Α Μ Α ΕΙΣΑΙ
κα δείχνεσαι απρόθυμος, ανάξιος, ανίκανος ν’ αξιοποιήσεις τη γεωγραφία σου, άμα υποφέρεις από τη γεωγραφία σου αντί να την απολαμβάνεις, άμα την τρέμεις αντί να σ’ ενισχύει, είναι φυσικό επακόλουθο ότι: Άλλοι ικανότεροι, αξιότεροι και προθυμότεροι θα το πράξουν. Εκτοπίζοντάς σε. Τόση φόρα πήρε και αυτοπεποίθηση, από τις επιτυχίες της με τη γεωγραφία της Κύπρου, η Τουρτζιά, που σχεδιάζει - το λέει και το πράττει - την ανασύσταση της Οθωμανίας της. Ακόμα - λέει - κι αν εδώ δεν υπήρχε έστω κι ένας Τούρκος μουσουλμάνος. Κι επειδή η ελληνική (ελλα-δική μας και κυπριακή) διαχρονική ναυτία με τη γεωγραφία δεν περιορίζεται μόνο στα κυπριακά ύδατα, γι’ αυτό κι η Τουρτζιά διαπλέει με «Θαλασσόλυκους», «Αξιόπιστη Γοργόνα», «Εφές», «Έγκεμον» (Ηγεμών) ολόκληρο το Αιγαίο και από Θράκη έως τις νότιες θάλασσες της Κύπρου, πλευροκοπώντας τώρα και τα Εφτάνησα, από λιμένες των οθωμανικών της καταλοίπων - όπως η ίδια τα λέει - στην Αλβανία. Ιδού, λοιπόν, γιατί τον τριακοστό έκτο Ιούλη η γεωγραφία τους παίζει με Καστελόριζο και «κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"Ε»…
 


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΡ 20.7.10

Γιατί, επί 36 χρόνια, δεν έγιναν «λευτεριάς λίπασμα Εκείν’ οι Νεκροί»; Γιατί, επί 36 χρόνια, δεν είδαμε «λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους Τάφους, μήνυμα στέλνουν Εκείν’ οι Νεκροί»; Γιατί, επί 36 χρόνια «απάντηση δεν πήραν, ενότητα κι αγώνα για να ‘βρουν ανάπαυση οι Ήρωες Νεκροί», ω αείμνηστε Αλέξανδρε Παναγούλη;

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Δόξα και τιμή στους ήρωες του ’74

Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Ο χρόνος δεν επουλώνει τις πληγές της εισβολής, αντίθετα όσο περνά άπραγος χωρίς λυτρωτική εξέλιξη μοιάζει με κόμπο που σφίγγει το λαιμό μας και δεν μας επιτρέπει να αναπνέουμε ελεύθερα και αισιόδοξα. Ο περιορισμός της επικράτειας της χώρας μέχρι το κατοχικό συρματόπλεγμα κάνει τη σκέψη να ασφυκτιά και να αναζητεί διαχρονικά το κομμάτι που της λείπει. Αυτός ο τόπος δεν βολεύεται με ολίγη ελευθερία και με καρφωμένες στην τουρκική τρίαινα τις ελληνικές πατρίδες στα βόρεια της Κύπρου. Σήμερα κλείνουν 36 πικρά χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής. Κλείνουν 36 πικρά χρόνια εθνικής ήττας, γιατί η Τουρκία εξευτέλισε όλους κι όχι μόνο την Κύπρο, που έμεινε μόνη με τα παιδιά της και τους Ελδυκάριους για να την υπερασπιστούν.
Χτες στο στρατόπεδο του ηρωικου ταγματάρχη Σταυριανάκου έγινε το επίσημο μνημόσυνο των Ελδυκάριων πολεμιστών. Ένα ένα ακούστηκαν τα ονόματα των πεσόντων παλληκαριών με τις βολές να τα συνοδεύουν. Οι χαροκαμένες μάνες, οι αδελφές, οι πατεράδες ήσαν και πάλι εκεί. Οι πολεμιστές της Α' Μοίρας Καταδρομών και οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ελδυκάριων πολεμιστών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα ήσαν όλοι εκεί. Ο πυρσός έκαιγε εν είδη κανδυλίου εις μνήμη των αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων στην άνιση μάχη.
Πρόταξαν τα γυμνά στήθεια οι Ελδυκάριοι στις ορδές του Αττίλα. Πέρασαν με εφόπλου λόχη την τάφρο του Κιόνελι και μάταια ζητούσαν βοήθεια για να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Απίστευτες περιγραφές ηρωισμού έναντι σε υπέρτερες σιδερόφρακτες δυνάμεις. Τα περιστατικά ηρωισμού είναι πάρα πολλά, θυμίζουμε όμως το λοχαγό να έχει τη σφαίρα στο μηρό και σέρνοντας το δεμένο και κουτσό του ποδάρι συνεχίζει να βάζει εναντίον των επιδρομέων που έπεφταν λεφούσια στην περιοχή του αεροδρομίου. Έρχονταν, τους σκότωναν και ξανάρχονταν με νέο πολεμικό υλικό και ιαχές θανάτου. Η περιοχή μπροστά από το ύψωμα της Σχολής Γρηγορίου γέμισε πτώματα δικών μας και εισβολέων. Οι επιτιθέμενοι ζητούσαν λυσσαλέα να ενώσουν την περιοχή και να την ευθυγραμμίσουν με τη σημερινή λεωφόρο Αγίου Δομετίου και τα δικαστήρια. Η αντίσταση της ΕΛΔΥΚ και των Εθνοφρουρών του Αγίου Παύλου κράτησε ένα κομμάτι της Λευκωσίας ελεύθερο.
Η ΕΛΔΥΚ πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στην εισβολή. Κι σήμερα ακόμη οι παλιοί πολεμιστές έχουν μέσα τους ένα μεγάλο γιατί έγιναν όλα αυτά, γιατί τους άφησε μόνους το έθνος, βορά των βαρβάρων.
Η δεσμοί αίματος που σφυριλατήθηκαν τότε μεταξύ τω Κυπρίων και των Ελδυκάριων είναι αιώνιοι ακατάλυτοι. Δόρυ και ασπίδα σήμερα του έθνους η ΕΛΔΥΚ έχει προορισμό να συδράμει την Κυπριακή άμυνα κι αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, να δώσει πάλι το αίμα της υπερασπιζόμενη τις αξίες του έθνους.
Το μνημόσυνο στη Μαλούντα
Στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, της επιτετραμμένης της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Ελένης Βακάλη, Κυπρίων βουλευτών, της δεύτερης αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ροδούλας Ζήση, άλλων Ελλαδιτών βουλευτών της διακομματικής αντιπροσωπίας της Βουλής των Ελλήνων και εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων τελέστηκε το τρισάγιο.
Παρόντες στην τελετή εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας ο υποστράτηγος Νικόλαος Μπόλης, εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ο πρόεδρος Δημήτρης Σπανογιάννης και εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Κυπριακού Αγώνα ο Τρύφωνας Καραγκιουλές.
Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων που κάθε χρόνο σύρουν τα βήματά τους προς την Κύπρο με όσο κουράγιο τούς έχει απομείνει να αναζητούν τους δικούς τους. Επικεφαλής όσον ήρθαν φέτος -το Ελληνικό κράτος εφαρμόζει οικονομική λιτότητα στις αποστολές- ήταν ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Νικόλαος Παπαδόπουλος.
Η Ελένη Βαλάρη εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων έσειρε περίφανη τα βήματά της προς το μνημείο ηρώων της ΕΛΔΥΚ κατά την κατάθεση στεφάνου. Εκ μέρους των αγωνιστών Κύπρου στεφάνι κατέθεσε ο Γιώργος Ανδρεάτος, εκ μέρους των τραυματιών ο Αθανάσιος Δασκαλόπουλος. Πολλοί Ελδυκάριοι έχουν ακόμη τουρκικό «σουβενίρ» στο σώμα τους τα κομμάτια από τα θραύσματα των οβίδων, τις ναπάλμ και τις σφαίρες ντου ντου που οι άναδροι Αττίλες χρησιμοποίησαν για να κάψουν την αντίστασή τους. Τελευταίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους των Ελεύθερων Σόλων ο Στέλιος Μυλωνάς σε ένα συνειρμό ελευθερίας, γιατί ο νομοθέτης Σόλων ο Αθηναίος θα αισθάνεται απέραντη θλίψη γιατί οι βάρβαροι καταπατούν το βασίλειο που ο ίδιος όρισε τους νόμους.
Καυτός ήλιος και λιποθυμίες
Κάτω από την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου την παραμονή της θλιβερής επετείου του μαρτυρίου της Κύπρου πριν από 36 συναπτά χρόνια κάποιοι και χτες λιποθύμησαν. Οι ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛΔΥΚ ήταν εκεί και τους προσφέρθηκε η αναγκαία βοήθεια.
Σήμερα στον Τύμβο
Σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελείται το επίσημο μνημόσυνο για τα θύματα της Τουρκικής Εισβολής. Θα είναι όλοι εκεί στις αράδες με τους σταυρούς, τους τάφους και τα κενοτάφια για να αποτίσουν φόρο τιμής για τα παλληκάρια που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την Κύπρο, την ίδια τους τη ζωή. Οι νεότεροι πρέπει να διδάσκονται πιο ένονα να αποτίουν αίωνιο φόρο τιμής γι' αυτά τα συνομίλικά τους παιδιά που δεν χάρηκαν καφετέριες και μπαράκια, που δεν γνώρισαν μερικά ούτε το άλλο φύλο όταν έφυγαν για την αθανασία γαντζωμένα από τις σφαίρες και τα βλήματα του Αττίλα.
Είναι καιρός τώρα η Κύπρος να κάνει ενδοσκόπηση και να αφουγκραστεί τις οιμωγές τους, γιατί ο λαός που ξεχνά είναι καταδικασμένος να αφανιστεί και κανείς δεν θέλει να αφανιστεί ο Ελληνισμός από τούτα τα άγια χώματα.
Αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η ΕΛΔΥΚ θα είναι και πάλι παρούσα
Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβενζίδης, απευθυνόμενος σε Ελλαδίτες συγγενείς αγνοουμένων και τους Ελδυκάριους πολεμιστές της περιόδου της εισβολής επισήμανε τη μεγάλη προσφορά όλων όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρο και την τιμή του Ελληνικού Έθνους.
«Εκ μέρους των Αξιωματικών και Οπλιτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου σάς καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στη μεγαλόνησο.
Η παρουσία σας αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή, διότι μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους αγωνιστές που έγραψαν τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία της Κύπρου.
Ως Διοικητής της ΕΛΔΥΚ αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και υπερήφανος, γιατί μαζί με εσάς που πολεμήσατε τον εισβολέα, αλλά και με εσάς που χάσατε τους δικούς σας ανθρώπους, τιμούμε τους ήρωες που πιστοί στις παραδόσεις του ελληνικού έθνους υπερασπίστηκαν, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, την ελευθερία του Κυπριακού ελληνισμού».
Ο Διοικητής έπλεξε το εγκώμιο των ηρώων, τονίζοντας: «Τιμούμε τους ήρωες που με δύναμη ψυχής και αξιoθαύμαστο θάρρος πολέμησαν εναντίον ενός εχθρού με τεράστια αριθμητική και υλική υπεροπλία, τους ήρωες που τίμησαν τη στολή που φορούσαν και τη Σημαία που υπερασπίζονταν». Διαβεβαίωσε ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, οι ΕΛΔΥΚ θα είναι και πάλι παρούσα. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς που υπηρετούμε σήμερα στην ΕΛΔΥΚ αντλούμε από εσάς δύναμη και θάρρος για την εκτέλεση της αποστολής μας. Στα πρόσωπά σας αντικρίζουμε τους ήρωες του ελληνικού έθνους που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα φιλοπατρίας, αλτρουισμού και υψηλών ιδανικών.
Οι 56 νεκροί και οι 49 αγνοούμενοι της ΕΛΔΥΚ, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων Αξ/κων και Οπλιτών στο στρατόπεδο στη Μαλούντα, αποτελούν για όλους εμάς άσβεστο φάρο και οδηγό, που μας υπενθυμίζει κάθε στιγμή το χρέος και τις ευθύνες μας απέναντι στο έθνος.
Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που ενώνει την Κύπρο με τον εθνικό κορμό και το μητροπολιτικό Ελληνισμό. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποβίβαση του πρώτου Έλληνα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ στην Αμμόχωστο. Πενήντα χρόνια προσφοράς με αποκορύφωμα τη συνεισφορά σε αίμα για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ελεύθερης Κύπρου. Σήμερα, η παρεχόμενη υψηλής στάθμης εκπαίδευση, η διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας καθιστούν την ΕΛΔΥΚ αποτρεπτικό αλλά και ταυτόχρονα σταθεροποιητικό παράγοντα για τη διατήρηση της ειρήνης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό.
Η επέτειος της τουρκικής εισβολής αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία μνήμης για να θυμούνται οι παλαιότεροι αλλά και ευκαιρία για να ανανεωθεί η υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα μέχρι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους και να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο».
Τέλος εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για την προσφορά των Ελλαδτιών στον αγώνα της Κύπρου. «Θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μου και το θαυμασμό μου για όλους εσάς που πολεμήσατε ηρωικά τον εισβολέα και για τους ΕΛΔΥκάριους που χάθηκαν το 1974. Έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, αλλά δημιουργεί και την υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων αν και όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας».
Στον Κόρνο
Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, προσθέτοντας πως «αν η Τουρκία όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη, θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν».
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων τεθωρακισμένων στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», στον Κόρνο, ο κ. Παπακώστας είπε πως είναι πολύ δυσάρεστο, να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε πληρώσει ακόμα το χρέος απέναντι στους ήρωες του τόπου.
«Η οφειλή μας εξακολουθεί να υφίσταται. Θα εξοφληθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, με την ελευθερία και την επανένωση της πολύπαθής μας πατρίδας», τόνισε.
Εμείς, συνέχισε, αναζητούμε το στοιχειώδες, φυσικό και πανανθρώπινο δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς τα τείχη της διαίρεσης, χωρίς πρόσφυγες και αγνοούμενους.
Διεκδικούμε, τόνισε, την ειρήνη και την ευημερία του λαού ολόκληρης της νήσου.
Συνειδητοποιούμε και αναγνωρίζουμε, σημείωσε, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η πολύχρονη κατοχή και η διαίρεση της χώρας.
Στην πορεία μας, είπε, θα συναντήσουμε αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες που θα φαίνονται απροσπέλαστες, όμως θα πρέπει να έχουμε ως πυξίδα τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Φταίνε -λένε πολλοί- όλες οι Κυβερνήσεις, όλοι οι πολιτικοί. Κανείς δεν θέλει να ακούει τα δύσκολα, όλοι μας θέλουμε να ακούμε λόγια που ηχούν ευχάριστα και που δεν μας επιρρίπτουν ευθύνες. Αλλά η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Υπάρχει η πίεση της πραγματικότητας που αναδεικνύει τις δικές της προτεραιότητες», σημείωσε.
Ο κ. Παπακώστας είπε πως η προδοσία του '74 δεν μας αφήνει, δυστυχώς, περιθώρια να διεκδικήσουμε με πιθανότητες επιτυχίας καλύτερη λύση από αυτήν, η οποία αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της πλευράς μας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας.
Αυτή η λύση, ανέφερε, είναι το τίμημα για την προδοσία η οποία προκάλεσε την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πανηγύρια στα κατεχόμενα
Από παράγοντες των Ναυτικών, των Χερσαίων και των Αεροπορικών Δυνάμεων θα εκπροσωπηθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στους σημερινούς «εορτασμούς» στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Όπως αναφέρεται, θα συμμετάσχουν μαθητές της Σχολής Πολέμου Ναυτικού και τα αεροσκάφη επίδειξης «Τουρκικά Αστέρια». Επιπλέον, η φρεγάτα «Giresun», το καταδρομικό «Poyraz», το υποβρύχιο «Dolunay», καθώς και τα πλοία «Sokullu Mehmet Pasa» και «Hasan Ρasa» θα ναυλοχήσουν στο λιμάνι των ιστιοφόρων της Κερύνειας. Η κορβέτα Bodrum θα ναυλοχήσει στο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Τα αεροσκάφη «Τουρκικά Αστέρια» σήμερα, 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσουν «εορταστικές πτήσεις» πάνω από τους αιθέρες της κατεχόμενης Λευκωσίας και του Καραβοστασίου. Οι μαθητές της τρίτης τάξης της Σχολής Πολέμου Ναυτικού, όπως συμβαίνει κάθε έτος, θα συμμετάσχουν στους «επίσημους εορτασμούς», οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία.

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Love NH-90 Story


Μέχρι τη φετινή άνοιξη η υπόθεση προμήθειας των 20 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 που πρόκειται να αντικαταστήσουν μέρος των γηραιών και επικίνδυνων πλέον UH-IH είχε φτάσει σε αδιέξοδο.
Τα ελικόπτερα αυτά της κοινοπραξίας Eurocopter / NH-Industries (γερμανογαλλική κατά βάση) αγοράστηκαν το 2003 σε τιμές διπλάσιες από αυτές των Φινλανδών και ήταν προγραμματισμένα να παραδοθούν το 2007. Αυτό βέβαια δεν έγινε και ο Στρατός είχε εκφράσει ανοιχτά και κατ' επανάληψη τη δυσαρέσκειά του γιατί αδυνατούσε να εκτελέσει τις επιχειρησιακές του αποστολές.
Αιφνίδια, την 15η Ιουνίου εμφανίστηκε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Eurocopter Olivier Michalon, και ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις με τον κ. Βενιζέλο και τον γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Β. Βασιλάκο υποσχέθηκε την έναρξη παράδοσης των ελικοπτέρων από το καλοκαίρι του 2011 και έκπτωση 17%!
Ο κ. Βενιζέλος θεώρησε μεγάλη επιτυχία το γεγονός και το παρουσίασε την Πέμπτη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τελετουργικά, παρουσία τού Α/ΓΕΣ, του γεν. διευθυντή ΓΔΑΕΕ και άλλων επισήμων, ως θρίαμβο! Στη συμφωνία συγκατατέθηκε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, τ. ΥΕΘΑ κ. Τασούλας.
Αυτά ως προς την «κρούστα» και την επιφάνεια. Τι υποκρύπτουν όμως όλα αυτά και τι παρέλειψε να αναφέρει ο κ. Βενιζέλος, εκ προθέσεως φυσικά; Τα παρακάτω:
- Ότι τα θρυλικά ελικόπτερα αγοράστηκαν με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, από τους Σημιτογιάννους το 2003 σε τιμές εξωφρενικές (659 εκατ. ευρώ έναντι 368 που έδωσαν οι Φινλανδοί).
- Ότι καταβλήθηκε προκαταβολή 40% (για τους γνωστούς λόγους), ενώ κάθε άλλος πελάτης δεν κατέβαλε παραπάνω από 25%.
- Ότι τα προσφερθέντα αντισταθμιστικά είναι αστεία και ότι έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστα.
- Ότι η ΕΒΣ (Ελληνική Βιομηχανική Συμμετοχή) είναι ελάχιστη, δεν την απαιτήσαμε, ενώ π.χ. η Φινλανδία τα συναρμολογεί στο Ελσίνκι, στα εργοστάσια της Patria.
- Το ότι από το 2008 οι κ. Μεϊμαράκης και Βασιλάκος διαδοχικά έπρεπε να απαιτήσουν από τη Eurocopter την καταβολή ρητρών και ουδέν έπραξαν.
Τέλος, ειδήμονες επιμένουν ότι η έκπτωση του 17% είναι πολύ κατώτερη από το ύψος των ποινικών ρητρών που έπρεπε να έχει εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία και τη ζημία της μη εκτέλεσης ΑΩ.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την υπόθεση και η απάντηση στον γρίφο «Σε τι αποβλέπει αυτό το παίγνιο» προσεχώς.
Και, a propos, που λένε οι γάλλοι φίλοι του κ. Βενιζέλου. Γιατί τέτοια πρεμούρα για την παρουσίαση αυτού του θέματος στη Βουλή και οι συνεχείς αναβολές στο καυτό πρόβλημα των πυρομαχικών αρμάτων; Φυσικά, δεν περιμένω απάντηση.
Κ.Φ.
* Το μεγαλύτερο εξοπλιστικό σκάνδαλο της
Σημιτοκρατίας. Μεγαλύτερο ακόμη κι απ' αυτό
των υποβρυχίων.

*******

Τα φρένα δεν πιάνουν
• Από την αρχή του χρόνου έχουν παραιτηθεί 1.235 αξιωματικοί, μέσα σε έξι μήνες. Αναλογικά 500 της Π.Α. (4% των ιπτάμενων), 450 του Σ.Ξ. και 285 του Π.Ν.
• Μετά και την ανακοίνωση των συνταξιοδοτικών μέτρων, η αποχώρηση προβλέπεται να γίνει φυγή και οι αποχωρήσαντες να ξεπερνούν τις 3.000!
• Το υπουργείο Άμυνας, υπερήφανο και αδιάφορο, ουδέν μέτρον φρεναρίσματος λαμβάνει...
• «Οι αξιωματικοί παραιτούνται καθημερινά, τα Ταμεία τους παραπαίουν, οι μονάδες μαστίζονται από την έλλειψη προσωπικού και τα ρουσφέτια αλωνίζουν», σχολιάζει, σωστά, η «Ε» (5.7.10)

***

Αεροπορικά...
• Η ΠΑ ψάχνει για εκπαιδευτικό. Η καλύτερη λύση είναι η εύρεση εταίρων στο ΝΑΤΟ ή αλλαχού, που έχουν ανάγκη το ίδιο υλικό, ώστε να γίνει κοινή προμήθεια, εκπαίδευση κ.λπ.
• Ωστόσο, απόστρατος Σμήναρχος με πληροφόρησε ότι υπάρχουν σε ένα υπόστεγο στη Θεσσαλονίκη μερικά παλαιά F-5B. Μήπως, στην ανέχεια και τις δυσκολίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση προηγμένου σταδίου; Ίσως να παραβιάζω ανοικτές θύρες σε θέμα που μπορεί ήδη να απασχολεί τον κ. Α/ΓΕΑ.
• Στην ΠΑ, επίσης, χρησιμοποιούνται μερικά ειδικά οχήματα για εξυπηρέτηση της γραμμής πτήσεως (μεταφορά πιλότων, υλικών, μικρομηχανημάτων κ.λπ.), τα λεγόμενα μουλάρια (mules) των αεροδρομίων.
• Από αυτά δεν υπάρχει κανένα. Εξάντλησαν το όριο ζωής τους και το σύστημα ταλαιπωρείται.
• Υπάρχει στο γραφείο του κ. Βενιζέλου, προς υπογραφή, φάκελος, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, για προμήθεια 42 τέτοιων οχημάτων. Προτεραιότητα στα ανταλλακτικά, βέβαια, αλλά και χωρίς «μουλάρια» δεν ζουν τα αεροδρόμια. Όχι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι...
Δηλώσεις...
• «Αν δαπανήσουμε τώρα για την Άμυνα, οι έλληνες πολίτες θα εξεγερθούν», δηλώνει ο προσηνής και χαμηλών τόνων αναπληρωτής υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης.
• Να δείτε τι θα κάνουν, όμως, κ. αναπληρωτά, αν γίνει κανένα ρεσάλτο σε ακριτικό νησί ή αράξουν «αρόδο» 2-3 τουρκικές φρεγάτες έξω από το Σούνιο...
• Φίδι που μας έφαγε όλους...

***

Και όμως έγιναν
Κάποιους ενόχλησε το δημοσίευμα της προηγούμενης Κυριακής για τις μεταθέσεις ανθρώπων του πρώην Αρχηγού του Ναυτικού. Ας πούμε λοιπόν μερικές από αυτές: Ο ανθυποπλοίαρχος Δ.Π. μετατέθηκε αρχικά στην Ιστορική Υπηρεσία, άλλαξε μετά για ΚΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση. Η ανθυποπλοίαρχος Ε.Κ. μετατέθηκε αρχικά για ΟΣΜΑΝ, άλλαξε μετά για ΔΕΝ, με αποτέλεσμα και αυτή να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ο ανθυποπλοίαρχος Κ.Δ. μετατέθηκε αρχικά για Ιστορική Υπηρεσία, άλλαξε μετά για ΚΕΠΑΛ. Η υπαξιωματικός Ι.Φ. μετατέθηκε αρχικά για ΜΤΝ, άλλαξε μετά για ΝΝΑ κ.λπ. Αν μάλιστα θυμηθούμε τις αποστρατείες των ανθρώπων του πρώην Α/ΓΕΝ τον Μάρτιο που πέρασε (Δάβαρης, Ανδροβιτσανέας, Παλιάτσος, Τσέτης, Πούλος κ.λπ.), βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα: Ο ρεβανσισμός σε όλο του το μεγαλείο!

Ωραία λόγια...
• «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν στη διαφθορά», δηλώνει υπερήφανα ο κ. πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (4.7.10.)
• Ας ρωτήσει τον κ. Καστανίδη, που κι αυτός εξακοντίζει μύδρους κατά της διαφθοράς ενώ ουδέν πράττει για να την ξεδοντιάσει, γιατί και πώς «πνίγηκαν» στο Πρωτοδικείο Αθηνών οι παρακάτω φάκελοι προ ανακρίσεως:
- Αντισταθμιστικών TOR-MI.
- Προμήθειας ελικοπτέρων
NH-90.
- Εκσυγχρονισμού φρεγατών κ.ά.
Είπε και... καθάρισε
• Αναφέρομαι στον σημαιοφόρο και σταυροφόρο της διαφάνειας, αντιπρόεδρο κ. Θ. Πάγκαλο.
• Έφα ο ανήρ:
- Θα ήταν φασιστικό να διώξουμε υπουργούς (σ.σ.: που έκλεψαν, εννοεί), όταν από το Σύνταγμα έχουν παραγραφεί οι πράξεις τους (σ.σ.: Απλώς θα χαριεντιζόμαστε και θα συντρώγουμε στο «17» μαζί τους...).
- Τα λεφτά τα φάγαμε όλοι μαζί σε μισθούς, επιδόματα και φακελάκια (σ.σ.: εξισώνει έτσι καρχαρίες, ολετήρες, ακόρεστους μεγαλοάρπαγες, με μικροαμαρτωλούς πολίτες).
- Οπότε; Η υπόθεση έληξε. ΟΛΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, δηλαδή ΟΥΔΕΙΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ. Πώς να μη χαίρομαι για τη φιλοσοφία του ανδρός;
Έκθεση αεροπορικού υλικού
(Αγγλία)
• Στην Έκθεση Πολεμικού Υλικού Ξηράς που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες στο Παρίσι, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας και τα Επιτελεία εκπροσωπήθηκαν από έναν διπλωμάτη - σύμβουλο του κ. Βενιζέλου, που έκρινε ότι ένας πρέσβης είναι αρμοδιότερος ενός αξιωματικού.
• Στο Φάρμπορο (Αγγλία) επρόκειτο να σταλεί ως εκπρόσωπος ο ιερεύς του ΥΕΘΑ, αλλά την τελευταία στιγμή το υπουργείο σκέφτηκε ωριμότερα και ενέκρινε τη μετάβαση του υπαρχηγού ΓΕΑ.
Αναφωνώ ζήτω...
Το Παρόν

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Επιστρέφω μέσα Ιουλίου

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης δοκιμών του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της πρώτης φάσης του υποβρυχίου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ στα ανοιχτά της Νορβηγίας.

Το υποβρύχιο ήδη βρίσκεται στο Κίελο της Γερμανίας, στα ναυπηγεία της HDW. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις δοκιμές δεν υπήρξαν μείζονες παρατηρήσεις και η όλη διαδικασία εξελίχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Tις δοκιμές παρακολούθησαν τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού ναυτικού, δύο επιβαίνοντες στο υποβρύχιο και ένας επί του πλοίου ασφαλείας.

 Μοναδική σημαντική εκκρεμότητα που απομένει είναι η δοκιμή κλίσης σε ανάδυση, καθώς οι καιρικές συνθήκες και κατά τον πλου της επιστροφής ήταν ιδανικές. Υπενθυμίζεται, ότι η υψηλή κλίση που παρουσίαζε το υποβρύχιο σε ανάδυση, εμφανιζόταν υπό συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και προφανώς η διαπίστωση της εξάλειψης του προβλήματος απαιτεί τις αντίστοιχες.

Στο Κίελο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης των δοκιμών και τον προγραμματισμό των δοκιμών της επόμενης φάσης.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας η οποία γίνεται παρουσία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Αμυντικής Τεχνολογίας και Προμηθειών (BWB) της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία και θα πιστοποιήσει τα αποτελέσματά της, εκτιμάται ότι θα άρει το σύνολο των εμποδίων για την απρόσκοπτη παραλαβή του υποβρυχίου από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα της σύσκεψης της 18ης Μαρτίου 2010 που καθόρισε το πλαίσιο εξαγοράς της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών ναυπηγείων Α.Ε. από τον όμιλο Abu Dhabi Mar (ADM), σε ανάλογες δοκιμές θα υποβληθούν και τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια του τύπου που ναυπηγήθηκαν στα ΕΝΑΕ, ώστε να διαπιστωθεί η συμμόρφωσή τους με τις προβλέψεις της σύμβασης.
defencepoint

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Αλλαγή στρατηγικής για F-16 και P-3 από την Lockheed Martin


Σε μια σημαντική στροφή πολιτικής η Lockheed Martin, προσαρμοσμένη πλέον στην νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα, απομακρύνεται από τις προτάσεις για νέα οπλικά συστήματα και εστιάζεται σε ένα δόγμα ενίσχυσης και βελτίωσης της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος. Αυτό θα επιτευχθεί αποκλειστικά  μέσα από προγράμματα αναβάθμισης των F-16, όσο και μιας πρότασης για την ανάκτηση της δυνατότητας εναέριας ναυτικής συνεργασίας από το ΠΝ.

Ποιο συγκεκριμένα η Lockheed Martin, θεωρεί ότι η ΠΑ θα αντιμετωπίσει ένα «χάσμα μαχητικών» τα επόμενα χρόνια, που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο προς το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, η Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται ήδη αριθμητικά κάτω από το επιθυμητό όριο της οροφής των 300 αεροσκαφών, ενώ 40-60 από τα μαχητικά που προσμετρώνται μεν στη δύναμή της σήμερα (Α-7, F-4E), έχουν πολύ μεγάλο κόστος διατήρησης σε υπηρεσία, έναντι μικρής προσφοράς στις μαχητικές της ικανότητες. Τα επόμενα χρόνια, τα μαχητικά αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν, ενώ την θέση τους σαν συστήματα μεγάλου κόστους/μικρής απόδοσης θα πάρουν τα πρώτα μαχητικά τρίτης γενιάς F-16 Block 30 και Mirage 2000EGM. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας, το «χάσμα μαχητικών», που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με νέα αγορά, λόγω της παρούσας αλλά και της αναμενόμενης οικονομικής κατάστρασης, μπορεί να «γεφυρωθεί» με την υλοποίηση  προγράμματος αναβάθμισης του συνόλου του στόλου των F-16, με εξαίρεση τα νεοπαραληφθέντα F-16M (Block 52+ Advanced). Τα Block 30 θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο CCIP Lite, ενώ τα Block 50 και Block 52+ με αλλαγή υπολογιστή αποστολής (ΜΜC) και προσθήκη Link 16,  θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν νέα όπλα και τακτικές. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο στόλος των F-16 θα γίνει σχεδόν ομοιογενής, με τεράστια οφέλη στο κόστος εκπαίδευσης, υποστήριξης και επιχειρησιακής αξιοποίησης. Η εταιρία, είχε προσδιορίσει το  κόστος του προγράμματος στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα.

Αναφορικά με τα P-3, η πρόταση της Lockheed Martin αποσκοπεί στην, όσο το δυνατόν συντομότερη ανάκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό της δυνατότητας εναέριας ναυτικής συνεργασίας, που χάθηκε με την καθήλωση των P-3B από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η πρόταση της εταιρίας, βασίζεται  σε τέσσερα P-3C, που έχουν πρόσφατα αποσυρθεί από το Αμερικανικό Ναυτικό, που μπορούν να αποκτηθούν από την Ελλάδα χωρίς κόστος, έχοντας δυο σκέλη, ένα ενδιάμεσης λύσης και ένα τελικής λύσης. Στο πρώτο σκέλος, δυο από τα P-3B του ΠΝ θα επιθεωρηθούν και θα υποστούν τις απαραίτητες εργασίες επισκευών ώστε να αποκτήσουν 1.500-1.800 επιπλέον ώρες πτήσης. Επιπλέον στα αεροπλάνα θα τοποθετηθεί ένα συγκρότημα C4 EO-IR που θα αυξήσει κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. To πρώτο από αυτά μπορεί να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη των εργασιών, οι οποίες θα γίνουν αποκλειστικά στην ΕΑΒ και το δεύτερο έξη μήνες μετά. Δεδομένου μάλιστα ότι το ΠΝ διαθέτει την υποδομή, η Lockheed Martin θα αναλάβει να μετεκπαιδεύσει το προσωπικό και τα αεροπλάνα να αξιοποιηθούν άμεσα  και να χρησιμοποιηθούν για 2-3 χρόνια στη συνέχεια. Τα τέσσερα μεταχειρισμένα P-3C θα ανακατασκευαστούν πλήρως στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και νέων πτερύγων-ουραίων επιφανειών και φυσικά ενός σύγχρονου πακέτου επιχειρησιακού εξοπλισμού που προσφέρει η Lockheed Martin στην διεθνή αγορά (τροποποιημένο σύμφωνα με τις ανάγκες του ΠΝ). Το πρώτο από τα αεροπλάνα μπορεί να παραδοθεί μέσα σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ τα  αεροσκάφη θα αποκτήσουν 15.000 ώρες ωφέλιμη «ζωή», κάτι που μεταφράζεται σε 20-25 χρόνια επιχειρησιακής αξιοποίησης. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο στην πρόταση είναι ότι το συνολικό «πακέτο» της ενδιάμεσης και της οριστικής λύσης  (συμπεριλαμβανομένης εκπαίδευσης και αρχικής υποστήριξης) μπορεί να υλοποιηθεί με 250 εκατομμύρια  ευρώ, όσος δηλαδή ήταν ο προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού για το πρόγραμμα του Νέου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας (που όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει στο αναθεωρημένο ΕΜΠΑΕ. Η Lockheed Martin, που έχει υποβάλει τη συγκεκριμένη πρόταση στην ελληνική πλευρά πριν περίπου ένα μήνα, αναγνωρίζει ότι ίσως το τετρακινητήριο P-3 έχει υψηλό κόστος χρήσης συγκριτικά με ορισμένες δικινητήριες προτάσεις, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρεί ότι με τα εκσυγχρονισμένα Orion απαιτούνται 50% λιγότερα αεροσκάφη για την εκτέλεση των ίδιων αποστολών.
defence.point

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης