Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Αντεπίθεση με τρίπτυχο

Του Κωστάκη Αντωνίου

Αντεπίθεση στο επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας εξαπολύει ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε συνεργασία με την Αθήνα. Χθες, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αποφάσισαν όπως οι δύο χώρες συντονιστούν σε επίπεδο ηγεσίας και σε διπλωματικό, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση των τριών προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια. Ως γνωστόν, οι προτάσεις προβλέπουν, περιεκτικά, διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων, επιστροφή της Αμμοχώστου και διεθνή διάσκεψη, όταν οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές.
Το πακέτο προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς έχει απορρίψει ήδη ο Έρογλου, η "σκληρή" πτέρυγα του ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ. Η ΕΔΕΚ δήλωσε ότι συμφωνεί με μέρος των προτάσεων, το ΔΗΚΟ τις αντιμετωπίζει θετικά, ενώ ο ΔΗΣΥ έχει δηλώσει ότι κινούνται προς θετική κατεύθυνση.
Χριστόφιας και Παπανδρέου συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των αδιάλλακτων θέσεων Έρογλου, των επικοινωνιακών ανοιγμάτων της Τουρκίας και των διαφαινόμενων προθέσεων του Γενικού Γραμματέα να προχωρήσει το Νοέμβριο σε έκθεση, η οποία θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας.
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν, μετά τη συνάντηση, ότι οι τρεις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς μπορούν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες και εάν γίνουν αποδεκτές, να ανοίξουν το δρόμο της λύσης. Με το σκεπτικό αυτό, θα επιχειρήσουν, με διπλωματική εκστρατεία, να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Ένα βήμα μπροστά
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι με τις προτάσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού. Διαβεβαίωσε ότι, με την παρουσία του στην Κύπρο, θέλει να υπογραμμίσει ότι το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Έχω πει πολλές φορές, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία, ότι η Κύπρος θα μας διαιρεί ή θα μας ενώνει", τόνισε.
Αναφερόμενος στις προτάσεις Χριστόφια, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις συνομιλίες και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να τις μελετήσουν σοβαρά. Υπέδειξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος και την κάλεσε να επιδείξει πραγματική βούληση για λύση, τονίζοντας ότι λύση του Κυπριακού θα ωφελήσει πρωτίστως την Τουρκία, θα επηρεάσει καθοριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολύνει την ενταξιακή της προσπάθεια.
Σκλήρυνση των Τούρκων
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πλήρη στήριξή του "στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των φίλων της". Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Τουρκίας και για τη σκλήρυνση της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς. "Στην επικοινωνιακή τακτική της Τουρκίας, που έχει στόχο την επίρριψη ευθυνών, απαντούμε με πράξεις", είπε.
Αναλύοντας τις προτάσεις του, υπογράμμισε ότι το περιουσιακό συνδέεται και θα πρέπει να συζητηθεί ταυτόχρονα με το κεφάλαιο των εδαφικών αναπροσαρμογών και το κεφάλαιο των εποίκων. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, ότι η διευθέτηση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών, όπως και του θέματος των εποίκων, θα διευκολύνει την επίλυση του περιουσιακού.
Για την πρόταση για την Αμμόχωστο είπε ότι αφορά και στην εφαρμογή του ψηφίσματος 550, που προνοεί και παράδοση των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, την επιδιόρθωση και αποκατάσταση της πόλης και την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και αποκατάσταση της παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου για τη διεξαγωγή εμπορίου από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ θα ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας που σήμερα είναι παγωμένα.
Σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη, θα συγκροτηθεί όταν οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στις εσωτερικές πτυχές. Η Διεθνής Διάσκεψη θα συγκληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και σ΄αυτή θα συμμετέχουν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι δύο κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης