Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Ο χρόνος δεν επουλώνει τις πληγές της εισβολής, αντίθετα όσο περνά άπραγος χωρίς λυτρωτική εξέλιξη μοιάζει με κόμπο που σφίγγει το λαιμό μας και δεν μας επιτρέπει να αναπνέουμε ελεύθερα και αισιόδοξα. Ο περιορισμός της επικράτειας της χώρας μέχρι το κατοχικό συρματόπλεγμα κάνει τη σκέψη να ασφυκτιά και να αναζητεί διαχρονικά το κομμάτι που της λείπει. Αυτός ο τόπος δεν βολεύεται με ολίγη ελευθερία και με καρφωμένες στην τουρκική τρίαινα τις ελληνικές πατρίδες στα βόρεια της Κύπρου. Σήμερα κλείνουν 36 πικρά χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής. Κλείνουν 36 πικρά χρόνια εθνικής ήττας, γιατί η Τουρκία εξευτέλισε όλους κι όχι μόνο την Κύπρο, που έμεινε μόνη με τα παιδιά της και τους Ελδυκάριους για να την υπερασπιστούν.Χτες στο στρατόπεδο του ηρωικου ταγματάρχη Σταυριανάκου έγινε το επίσημο μνημόσυνο των Ελδυκάριων πολεμιστών. Ένα ένα ακούστηκαν τα ονόματα των πεσόντων παλληκαριών με τις βολές να τα συνοδεύουν. Οι χαροκαμένες μάνες, οι αδελφές, οι πατεράδες ήσαν και πάλι εκεί. Οι πολεμιστές της Α' Μοίρας Καταδρομών και οι εκπρόσωποι των συλλόγων των Ελδυκάριων πολεμιστών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα ήσαν όλοι εκεί. Ο πυρσός έκαιγε εν είδη κανδυλίου εις μνήμη των αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων στην άνιση μάχη.
Πρόταξαν τα γυμνά στήθεια οι Ελδυκάριοι στις ορδές του Αττίλα. Πέρασαν με εφόπλου λόχη την τάφρο του Κιόνελι και μάταια ζητούσαν βοήθεια για να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Απίστευτες περιγραφές ηρωισμού έναντι σε υπέρτερες σιδερόφρακτες δυνάμεις. Τα περιστατικά ηρωισμού είναι πάρα πολλά, θυμίζουμε όμως το λοχαγό να έχει τη σφαίρα στο μηρό και σέρνοντας το δεμένο και κουτσό του ποδάρι συνεχίζει να βάζει εναντίον των επιδρομέων που έπεφταν λεφούσια στην περιοχή του αεροδρομίου. Έρχονταν, τους σκότωναν και ξανάρχονταν με νέο πολεμικό υλικό και ιαχές θανάτου. Η περιοχή μπροστά από το ύψωμα της Σχολής Γρηγορίου γέμισε πτώματα δικών μας και εισβολέων. Οι επιτιθέμενοι ζητούσαν λυσσαλέα να ενώσουν την περιοχή και να την ευθυγραμμίσουν με τη σημερινή λεωφόρο Αγίου Δομετίου και τα δικαστήρια. Η αντίσταση της ΕΛΔΥΚ και των Εθνοφρουρών του Αγίου Παύλου κράτησε ένα κομμάτι της Λευκωσίας ελεύθερο.
Η ΕΛΔΥΚ πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος στην εισβολή. Κι σήμερα ακόμη οι παλιοί πολεμιστές έχουν μέσα τους ένα μεγάλο γιατί έγιναν όλα αυτά, γιατί τους άφησε μόνους το έθνος, βορά των βαρβάρων.
Η δεσμοί αίματος που σφυριλατήθηκαν τότε μεταξύ τω Κυπρίων και των Ελδυκάριων είναι αιώνιοι ακατάλυτοι. Δόρυ και ασπίδα σήμερα του έθνους η ΕΛΔΥΚ έχει προορισμό να συδράμει την Κυπριακή άμυνα κι αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, να δώσει πάλι το αίμα της υπερασπιζόμενη τις αξίες του έθνους.
Το μνημόσυνο στη Μαλούντα
Στην παρουσία του υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, της επιτετραμμένης της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο Ελένης Βακάλη, Κυπρίων βουλευτών, της δεύτερης αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ροδούλας Ζήση, άλλων Ελλαδιτών βουλευτών της διακομματικής αντιπροσωπίας της Βουλής των Ελλήνων και εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων τελέστηκε το τρισάγιο.
Παρόντες στην τελετή εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας ο υποστράτηγος Νικόλαος Μπόλης, εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ο πρόεδρος Δημήτρης Σπανογιάννης και εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Κυπριακού Αγώνα ο Τρύφωνας Καραγκιουλές.
Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των Ελλαδιτών αγνοουμένων που κάθε χρόνο σύρουν τα βήματά τους προς την Κύπρο με όσο κουράγιο τούς έχει απομείνει να αναζητούν τους δικούς τους. Επικεφαλής όσον ήρθαν φέτος -το Ελληνικό κράτος εφαρμόζει οικονομική λιτότητα στις αποστολές- ήταν ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Νικόλαος Παπαδόπουλος.
Η Ελένη Βαλάρη εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων έσειρε περίφανη τα βήματά της προς το μνημείο ηρώων της ΕΛΔΥΚ κατά την κατάθεση στεφάνου. Εκ μέρους των αγωνιστών Κύπρου στεφάνι κατέθεσε ο Γιώργος Ανδρεάτος, εκ μέρους των τραυματιών ο Αθανάσιος Δασκαλόπουλος. Πολλοί Ελδυκάριοι έχουν ακόμη τουρκικό «σουβενίρ» στο σώμα τους τα κομμάτια από τα θραύσματα των οβίδων, τις ναπάλμ και τις σφαίρες ντου ντου που οι άναδροι Αττίλες χρησιμοποίησαν για να κάψουν την αντίστασή τους. Τελευταίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους των Ελεύθερων Σόλων ο Στέλιος Μυλωνάς σε ένα συνειρμό ελευθερίας, γιατί ο νομοθέτης Σόλων ο Αθηναίος θα αισθάνεται απέραντη θλίψη γιατί οι βάρβαροι καταπατούν το βασίλειο που ο ίδιος όρισε τους νόμους.
Καυτός ήλιος και λιποθυμίες
Κάτω από την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου την παραμονή της θλιβερής επετείου του μαρτυρίου της Κύπρου πριν από 36 συναπτά χρόνια κάποιοι και χτες λιποθύμησαν. Οι ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛΔΥΚ ήταν εκεί και τους προσφέρθηκε η αναγκαία βοήθεια.
Σήμερα στον Τύμβο
Σήμερα στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελείται το επίσημο μνημόσυνο για τα θύματα της Τουρκικής Εισβολής. Θα είναι όλοι εκεί στις αράδες με τους σταυρούς, τους τάφους και τα κενοτάφια για να αποτίσουν φόρο τιμής για τα παλληκάρια που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για την Κύπρο, την ίδια τους τη ζωή. Οι νεότεροι πρέπει να διδάσκονται πιο ένονα να αποτίουν αίωνιο φόρο τιμής γι' αυτά τα συνομίλικά τους παιδιά που δεν χάρηκαν καφετέριες και μπαράκια, που δεν γνώρισαν μερικά ούτε το άλλο φύλο όταν έφυγαν για την αθανασία γαντζωμένα από τις σφαίρες και τα βλήματα του Αττίλα.
Είναι καιρός τώρα η Κύπρος να κάνει ενδοσκόπηση και να αφουγκραστεί τις οιμωγές τους, γιατί ο λαός που ξεχνά είναι καταδικασμένος να αφανιστεί και κανείς δεν θέλει να αφανιστεί ο Ελληνισμός από τούτα τα άγια χώματα.
Αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, η ΕΛΔΥΚ θα είναι και πάλι παρούσα
Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συμεών Κεβενζίδης, απευθυνόμενος σε Ελλαδίτες συγγενείς αγνοουμένων και τους Ελδυκάριους πολεμιστές της περιόδου της εισβολής επισήμανε τη μεγάλη προσφορά όλων όσοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρο και την τιμή του Ελληνικού Έθνους.
«Εκ μέρους των Αξιωματικών και Οπλιτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου σάς καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στη μεγαλόνησο.
Η παρουσία σας αποτελεί για όλους εμάς ιδιαίτερη τιμή, διότι μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους αγωνιστές που έγραψαν τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία της Κύπρου.
Ως Διοικητής της ΕΛΔΥΚ αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και υπερήφανος, γιατί μαζί με εσάς που πολεμήσατε τον εισβολέα, αλλά και με εσάς που χάσατε τους δικούς σας ανθρώπους, τιμούμε τους ήρωες που πιστοί στις παραδόσεις του ελληνικού έθνους υπερασπίστηκαν, δίνοντας ακόμη και το αίμα τους, την ελευθερία του Κυπριακού ελληνισμού».
Ο Διοικητής έπλεξε το εγκώμιο των ηρώων, τονίζοντας: «Τιμούμε τους ήρωες που με δύναμη ψυχής και αξιoθαύμαστο θάρρος πολέμησαν εναντίον ενός εχθρού με τεράστια αριθμητική και υλική υπεροπλία, τους ήρωες που τίμησαν τη στολή που φορούσαν και τη Σημαία που υπερασπίζονταν». Διαβεβαίωσε ότι αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν, οι ΕΛΔΥΚ θα είναι και πάλι παρούσα. «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς που υπηρετούμε σήμερα στην ΕΛΔΥΚ αντλούμε από εσάς δύναμη και θάρρος για την εκτέλεση της αποστολής μας. Στα πρόσωπά σας αντικρίζουμε τους ήρωες του ελληνικού έθνους που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα φιλοπατρίας, αλτρουισμού και υψηλών ιδανικών.
Οι 56 νεκροί και οι 49 αγνοούμενοι της ΕΛΔΥΚ, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων Αξ/κων και Οπλιτών στο στρατόπεδο στη Μαλούντα, αποτελούν για όλους εμάς άσβεστο φάρο και οδηγό, που μας υπενθυμίζει κάθε στιγμή το χρέος και τις ευθύνες μας απέναντι στο έθνος.
Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που ενώνει την Κύπρο με τον εθνικό κορμό και το μητροπολιτικό Ελληνισμό. Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την αποβίβαση του πρώτου Έλληνα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ στην Αμμόχωστο. Πενήντα χρόνια προσφοράς με αποκορύφωμα τη συνεισφορά σε αίμα για την υπεράσπιση και τη διατήρηση της ελεύθερης Κύπρου. Σήμερα, η παρεχόμενη υψηλής στάθμης εκπαίδευση, η διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας καθιστούν την ΕΛΔΥΚ αποτρεπτικό αλλά και ταυτόχρονα σταθεροποιητικό παράγοντα για τη διατήρηση της ειρήνης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό.
Η επέτειος της τουρκικής εισβολής αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία μνήμης για να θυμούνται οι παλαιότεροι αλλά και ευκαιρία για να ανανεωθεί η υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα μέχρι να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους και να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο».
Τέλος εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη για την προσφορά των Ελλαδτιών στον αγώνα της Κύπρου. «Θέλω να εκφράσω για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη μου και το θαυμασμό μου για όλους εσάς που πολεμήσατε ηρωικά τον εισβολέα και για τους ΕΛΔΥκάριους που χάθηκαν το 1974. Έχουμε την τιμή αλλά και την ευθύνη να ανήκουμε στην ίδια οικογένεια και αυτό μας γεμίζει με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, αλλά δημιουργεί και την υποχρέωση να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων αν και όποτε χρειαστεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας».
Στον Κόρνο
Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, προσθέτοντας πως «αν η Τουρκία όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη, θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν».
Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων τεθωρακισμένων στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», στον Κόρνο, ο κ. Παπακώστας είπε πως είναι πολύ δυσάρεστο, να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε πληρώσει ακόμα το χρέος απέναντι στους ήρωες του τόπου.
«Η οφειλή μας εξακολουθεί να υφίσταται. Θα εξοφληθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, με την ελευθερία και την επανένωση της πολύπαθής μας πατρίδας», τόνισε.
Εμείς, συνέχισε, αναζητούμε το στοιχειώδες, φυσικό και πανανθρώπινο δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς τα τείχη της διαίρεσης, χωρίς πρόσφυγες και αγνοούμενους.
Διεκδικούμε, τόνισε, την ειρήνη και την ευημερία του λαού ολόκληρης της νήσου.
Συνειδητοποιούμε και αναγνωρίζουμε, σημείωσε, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η πολύχρονη κατοχή και η διαίρεση της χώρας.
Στην πορεία μας, είπε, θα συναντήσουμε αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες που θα φαίνονται απροσπέλαστες, όμως θα πρέπει να έχουμε ως πυξίδα τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.
«Πώς φτάσαμε ως εδώ; Φταίνε -λένε πολλοί- όλες οι Κυβερνήσεις, όλοι οι πολιτικοί. Κανείς δεν θέλει να ακούει τα δύσκολα, όλοι μας θέλουμε να ακούμε λόγια που ηχούν ευχάριστα και που δεν μας επιρρίπτουν ευθύνες. Αλλά η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Υπάρχει η πίεση της πραγματικότητας που αναδεικνύει τις δικές της προτεραιότητες», σημείωσε.
Ο κ. Παπακώστας είπε πως η προδοσία του '74 δεν μας αφήνει, δυστυχώς, περιθώρια να διεκδικήσουμε με πιθανότητες επιτυχίας καλύτερη λύση από αυτήν, η οποία αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της πλευράς μας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας.
Αυτή η λύση, ανέφερε, είναι το τίμημα για την προδοσία η οποία προκάλεσε την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πανηγύρια στα κατεχόμενα
Από παράγοντες των Ναυτικών, των Χερσαίων και των Αεροπορικών Δυνάμεων θα εκπροσωπηθούν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στους σημερινούς «εορτασμούς» στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Όπως αναφέρεται, θα συμμετάσχουν μαθητές της Σχολής Πολέμου Ναυτικού και τα αεροσκάφη επίδειξης «Τουρκικά Αστέρια». Επιπλέον, η φρεγάτα «Giresun», το καταδρομικό «Poyraz», το υποβρύχιο «Dolunay», καθώς και τα πλοία «Sokullu Mehmet Pasa» και «Hasan Ρasa» θα ναυλοχήσουν στο λιμάνι των ιστιοφόρων της Κερύνειας. Η κορβέτα Bodrum θα ναυλοχήσει στο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Τα αεροσκάφη «Τουρκικά Αστέρια» σήμερα, 20 Ιουλίου, θα πραγματοποιήσουν «εορταστικές πτήσεις» πάνω από τους αιθέρες της κατεχόμενης Λευκωσίας και του Καραβοστασίου. Οι μαθητές της τρίτης τάξης της Σχολής Πολέμου Ναυτικού, όπως συμβαίνει κάθε έτος, θα συμμετάσχουν στους «επίσημους εορτασμούς», οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου