Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Προς υλοποίηση προγράμματα για τα TOR-M1 και OSA-AKM

Την έγκριση από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής δύο συμβάσεων που αφορούν τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και OSA-AKM ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, η πρώτη σύμβαση αφορά την εν συνεχεία λογιστική υποστήριξη (FOS: Follow-on-Support) των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR-M1. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, πρόκειται για μία συμφωνία πλαίσιο όμοια μ’ αυτές που γίνονται μέσω FMS (Foreign Military Sales) ή NAMSA και η οποία θα ενεργοποιείται κατά περίπτωση για την παροχή ανταλλακτικών ή/και υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, όταν και εφόσον απαιτηθεί.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά τον εκσυγχρονισμό των βλημάτων των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς OSA-AKM που ως γνωστόν έχουν πλησιάσει το όριο λήξης της επιχειρησιακής τους ζωής σε σημαντικό ποσοστό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, έχει κόστος περί τα 22 εκατ. ευρώ, και είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με την τιμή της αρχικής ρωσικής προσφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι τα συστήματα TOR-M1 και OSA-AKM που υπηρετούν σήμερα στον Ελληνικό Στρατό (21 και 39 αντίστοιχα), αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κινητής αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς των τεθωρακισμένων και των μηχανοκίνητων δυνάμεων και ότι η ανωτέρω συμφωνίες που εκκρεμούσαν εδώ και αρκετό καιρό θα αποκαταστήσουν όλα τα προβλήματα διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
defencepoint

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης