Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Διάλογο με τον αρχιπειρατή έκανε ο Δρούτσας!


ΕΝΩ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναπάντητες μένουν οι πειρατικές-επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ακόμα και σε διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί και πάλι κατευναστική πολιτική, αποθρασύνοντας ακόμα περισσότερο την Τουρκία, η οποία έστειλε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την έξοδο του «Πίρι Ρέις» στο Καστελλόριζο, και δεύτερο ερευνητικό, το «Τσεσμέ» στη Σαμοθράκη.
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους το θέμα, όμως παράλληλα υπέπεσε σε ένα πρωτοφανές και τραγικό λάθος μπαίνοντας σε διάλογο με τον εμπνευστή των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας, τον υπουργό Εξωτερικών και γνωστό «γεράκι» Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τις ώρες που το «Πίρι Ρέις» προκαλούσε με την πρώτη είσοδό του εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευδε να συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΑ.

Η συνάντηση βέβαια ήταν προγραμματισμένη πριν από την ανακοίνωση για την έξοδο του «Πίρι Ρέις», όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί όταν διαπράττεται πειρατεία, και μάλιστα με ωμό και προκλητικό τρόπο, δεν συνομιλείς με τον... αρχιπειρατή. Τουλάχιστον καταγγέλλεις και αυτόν και την πειρατική ενέργεια στον διεθνή οργανισμό όπου παρευρίσκεσαι.

Η θέση αυτή του κ. Δρούτσα, που προφανώς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος βρισκόταν στον Πόρο, ήταν και αψυχολόγητη και εκτός τόπου και χρόνου, παρότι, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ενέργεια της Τουρκίας.

Επί της ουσίας, ο κ. Δρούτσας πήγε να συνομιλήσει με τον κ. Νταβούτογλου επί τετελεσμένων που είχε ήδη επιβάλει η Τουρκία με την παρουσία του «Πίρι Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Όμως υποτονική δεν είναι μόνο η στάση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Και ο πρωθυπουργός, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει πει δημοσίως λέξη για τη διπλή πρόκληση στο Αιγαίο. Δεν έχει επικρίνει δημοσίως τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Ούτε καν αναφέρθηκε στην πρόκληση για να την καταδικάσει ακόμα και στις επίσημες δηλώσεις που έκανε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Προκαλεί εντύπωση αυτή η παθητική στάση της Αθήνας, καθώς η πρόκληση είναι μεγάλη και έχουν τεθεί σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ είναι η πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση του 1974 που δύο τουρκικά ερευνητικά σκάφη κινούνται ταυτόχρονα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε κρίσιμα σημεία του Αιγαίου.

Προκαλεί δε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση η «αδράνεια» της ελληνικής κυβέρνησης καθώς ο πρωθυπουργός εκείνες τις μέρες ήταν στον Πόρο για το Συμπόσιο της Σύμης μαζί με την προσκεκλημένη του βαρόνη Άστον, που είναι η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κάλλιστα θα μπορούσε να αποσπάσει μέσω αυτής έστω και μία στοιχειώδη δήλωση-σύσταση προς την Τουρκία από τους Ευρωπαίους.

Το πιο αντιφατικό όμως είναι το γεγονός ότι τέτοιες μέρες πέρυσι, όταν διεξαγόταν το Συμπόσιο της Σύμης στη Σκιάθο, σημειώνονταν τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και κυρίως οι γνωστοί τουρκικοί τσαμπουκάδες γύρω από τα Ύμια. Τότε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Δρούτσας (που ήταν παρών στη Σκιάθο) μιλώντας στους δημοσιογράφους συνιστούσαν στην τότε υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη να μην πάει στην Τουρκία για συνομιλίες γιατί δεν ήταν «καλή ιδέα υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τώρα, με ακόμα πιο σοβαρή κατάσταση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε διάλογο με τον αρχιπειρατή Νταβούτογλου την ώρα που το «Πίρι Ρέις» δημιουργούσε τετελεσμένα.

Η τουρκική πλευρά, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι, επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα μέσα από την πλήρη έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου, δημιουργούν καταστάσεις έντασης προκειμένου να σύρουν την Ελλάδα σε απευθείας και εφ' όλης της ύλης διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Αιγαίου.

Η Τουρκία, πλάι στην παραδοσιακή πολιτική των «κανονιοφόρων», για το Αιγαίο ειδικά εφαρμόζει την πολιτική των «ερευνητικών σκαφών» αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ανοίγοντας τον δρόμο για συνεκμετάλλευση και συνδιοίκηση στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν, παρά τη θερμή υποδοχή που είχε από την ελληνική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα «μεγάλα λόγια» για συνεργασία και τόνωση του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, επέλεξε συνειδητά μέσα στο κατακαλόκαιρο, στην καλύτερη τουριστική περίοδο, να «ανάψει φωτιές» στο Αιγαίο και να κάνει για μια ακόμα φορά «κουρελόχαρτο» το περιβόητο μνημόνιο Γιλμάζ - Παπούλια για θερινό μορατόριουμ.

Η Τουρκία έχει επιλέξει αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, που η χώρα έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση και είναι υπό την κηδεμονία της «τρόικας», έχοντας αδυναμία να αντιδράσει ουσιαστικά στις διαρκώς κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

Έτσι, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία (στην αρχή της περασμένης εβδομάδας) για προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για «τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες» στο πλαίσιο ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε θαλάσσια έκταση 1.100 τετραγωνικών της Μεσογείου, έβγαλε για έρευνες το «Πίρι Ρέις» στην κρίσιμη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου.

Η Άγκυρα, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, δείχνει να βιάζεται σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα στο Αιγαίο (υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Ζώνη Ευθύνης κ.ά.) γι' αυτό και αυξάνει την πίεση και τις προκλήσεις προς την Ελλάδα.

Η τουρκική πλευρά, όπως είναι γνωστό, επιμένει παγίως ότι το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αντιθέτως η Ελλάδα υποστηρίζει με ένταση ότι το Καστελλόριζο, ακροτελεύτιο όριο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεπώς δεν μπορεί να επιτρέπει στην Τουρκία να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίο.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης