Πολιτικοί και στρατιωτικοί επικρίνουν τη «χαλαρή» πολιτική
Ένας από τους λόγους που ενθαρρύνεται η φυγοστρατία, προσδιορίζεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής Φρουράς δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των γιατρών.
Η ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ
Να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικά μέτρα
Η γενική απαξίωση στα θέματα της άμυνας και η γενικότερη κυβερνητική αμυντική πολιτική αποτελούν τις σημαντικότερες αιτίες του ανησυχητικού φαινομένου της φυγοστρατίας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες, οι οποίοι σχολιάζουν την πολιτική της Κυβέρνησης στα θέματα της Άμυνας. Ενδεικτικό της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί η τελευταία απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες τής αγοράς των ρωσικών αρμάτων, η οποία, αν και κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, εν τούτοις δεν θεωρείται ικανή να ανταποκριθεί στις πολλαπλές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.
Στρατιωτικοί κυρίως κύκλοι, οι οποίοι προτίμησαν την ανωνυμία τους, παρατηρούν επί τούτου ότι η αγορά και μόνον αρμάτων μάχης από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα, καθώς απαιτείται και υποστήριξή τους με πυροβόλα, αντιαεροπορικά και άλλα οπλικά συστήματα. Η απόφαση για αγορά των αρμάτων, η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και δέκα περίπου χρόνια, όπως παρατηρούν, αποτελεί στην ουσία ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες μας και δεν σώζει την κατάσταση. Για μια σωστή αμυντική πολιτική, απαιτούνται πολύ περισσότερα κονδύλια και μια συνολική αμυντική πολιτική και όχι αποσπασματικές ενέργειες, συμφωνούν οι στρατιωτικοί κύκλοι.
Για το κοινωνικό φαινόμενο της φυγοστρατίας, οι στρατιωτικοί που μίλησαν στη «Σ», παρατηρούν ότι δεν είναι τωρινό πρόβλημα, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και 15 περίπου χρόνια και αυξήθηκε τελευταίως με γεωμετρική πρόοδο. Σ’ αυτό συνέβαλε η γενικότερη απαξίωση των θεμάτων της Άμυνας, που έχει ως βασικότερη αιτία τις συζητήσεις επί του σχεδίου Ανάν και την κατάργηση της Εθνικής Φρουράς.
Επίσης, η συμπίεση των προϋπολογισμών για την άμυνα έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα καθώς έχει δημιουργήσει μιαν απαξίωση για την άμυνα.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος, κατά τους στρατιωτικούς, δεν γίνεται με ημίμετρα. Η διαπαιδάγωγηση, η οποία αποτελεί ένα μέτρο, δεν μπορεί να συμβάλει αμέσως καθώς απαιτούνται αρκετά χρόνια για να αποδώσει ένα τέτοιο μέτρο. Η αφαίρεση δικαιωμάτων για όσους φυγοστρατούν είναι, επίσης, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με γνωματεύσεις, αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ένας από τους λόγους που ενθαρρύνεται η φυγοστρατία, προσδιορίζεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της Εθνικής Φρουράς δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των γιατρών, οι δε γιατροί εμφανίζονται πολύ ελαστικοί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εξετάζουν ψυχολογικά προβλήματα. Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί δεν διακινδυνεύουν να υποχρεώσουν κάποιον να υπηρετήσει στην Εθνική Φρουρά, διότι, αν στη συνέχεια δημιουργηθεί κάποιο ανεπιθύμητο περιστατικό με αιτία τα ψυχολογικά προβλήματα, θα τους επιρριφθούν ενδεχομένως ευθύνες. Η εναλλακτική θητεία, επίσης, δεν θεωρείται από μερίδα στρατιωτικών ως η λύση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθεί κανείς ότι γίνεται πράγματι η κοινωνική υπηρεσία, την οποίαν προβλέπει ο νόμος και δεν υπάρχει ο τρόπος επιβολής της διοίκησης.
Ένα μέτρο, ίσως, το οποίο θα μπορούσε να περιστείλει το φαινόμενο της φυγοστρατίας είναι η διαφοροποίηση του συστήματος εξέτασης των ατόμων με ψυχολογικά προβλήματα. Ίσως, τονίζουν, θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση η επιτροπή να μην περιορίζεται μόνο στους ψυχιάτρους, αλλά να γίνεται και δεύτερη και τρίτη εξέταση.
Κρίσεις χωρίς προαγωγές…
Για τη δημιουργία του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στα θέματα της άμυνας, οι στρατιωτικοί επισημαίνουν, επίσης, και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς. Εδώ και τρία χρόνια γίνονται κρίσεις χωρίς να γίνονται προαγωγές, ενώ δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία, όπως συμβαίνει με όλους τους στρατούς του κόσμου και οι αξιωματικοί δεν ξέρουν πώς να προαχθούν. Εδώ και οκτώ περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψει ΕΠΥ, ενώ οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν το 2002 έχουν ήδη μεγαλώσει και δεν υπάρχει ανανέωση.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΜΗΡΟΥ
Απονευρώθηκε το Δόγμα και η Άμυνα
Είναι η σταθερή μας άποψη ότι η άμυνα πρέπει να αποτελεί κορυφαία παράμετρο της εθνικής μας στρατηγικής. Αυτό σημαίνει τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της επιχειρησιακής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής μας Φρουράς. τη συνεχή και άρτια εκπαίδευση του προσωπικού και τη συνεχή αναβάθμιση και προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. υπάρχουν ελλείμματα στην υπόθεση της άμυνας. Απονεύρωση της αμυντικής εργασίας στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου με ακύρωση των κοινών διακλαδικών ασκήσεων και τη μη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς. Υπήρξε, επίσης, στασιμότητα στο θέμα των εξοπλισμών. Είναι, επίσης, γεγονός ότι εμφανίστηκε σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν το νοσηρό και φθοροποιό φαινόμενο της φυγοστρατίας. Παρατηρείται ταυτόχρονα και μία προσπάθεια υποτίμησης της άμυνας ως περιττής και μάταιας, που συνοδεύεται από μια προσπάθεια ελεεινολογίας του πατριωτικού φρονήματος. Η θέση του ΚΣ ΕΔΕΚ είναι σαφής και κατηγορηματική. Όσο υπάρχει κατοχή, όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, η διατήρηση ενόπλων δυνάμεων υψηλής αποτρεπτικής ισχύος και επιχειρησιακής ικανότητας συνιστά αδήριτη ανάγκη. Καμιά πολιτική πρωτοβουλία, κανένας πολιτικός διάλογος και διαπραγμάτευση δεν μπορούν να επιτύχουν αν δεν στηρίζονται και δεν υποστηρίζονται από διπλωματική οικονομική και αμυντική ισχύ. Αυτό το διαχρονικό αξίωμά μας, που μας κληροδότησε ο Θουκυδίδης, δεν διαψεύστηκε ούτε κατ’ ελάχιστον τις τελευταίες χιλιετίες.
ΦΥΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Συνομιλίες, ναι, χωρίς υποβάθμιση της Άμυνας
Τα δεδομένα επί του εδάφους και το μέγεθος της τουρκικής απειλής δεν έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για την πλευρά μας, δήλωσε στη «Σημερινή» ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Φύτος Κωνσταντίνου. Άρα, συμπεραίνει, εκ των πραγμάτων η αμυντική μας θωράκιση πρέπει να ενισχύεται ώστε να μπορεί να λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη. Βεβαίως διεξάγονται συνομιλίες, και βεβαίως επιθυμούμε τη λύση του Κυπριακού και βεβαίως δεν πρέπει να προβαίνουμε σε ενέργειες που να λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποβαθμιστεί με οποιονδήποτε τρόπο η Εθνική Φρουρά ενόσω υπάρχει η κατοχή, αλλά αντίθετα πρέπει διαρκώς να βελτιώνεται. Όμως πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι, ώστε μέσα από την καλόπιστη κριτική μας να μην πλήττουμε το ηθικό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και κυρίως των στρατιωτών μας. Επειδή, όταν δημιουργούμε άθελά μας την εντύπωση ότι η Εθνική Φρουρά έχει σοβαρότατες αδυναμίες ως προς τη λειτουργία της, μάλλον ωθούμε τους νέους μας προς τη φυγοστρατία. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Εθνική Φρουρά, τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου, έχουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της, έχουμε εμπιστοσύνη στους νέους μας, και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για την ενίσχυσή της.
Άρματα
Για την αγορά των μεταχειρισμένων ρωσικών αρμάτων, ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρει ότι πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα για τα θέματα της Εθνικής Φρουράς και να μη μεταφέρουμε στην κοινή γνώμη θέματα που άπτονται της ασφάλειας του τόπου, υπενθυμίζοντας την κακή εμπειρία των πυραύλων S300.
Φυγοστρατία
Για τη φυγοστρατία ο κ. Κωσταντίνου ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του ΔΗΚΟ για το θέμα είναι διαχρονικό και έντονο. Ήδη, είπε, καταθέσαμε αναλυτικές εισηγήσεις για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της φυγοστρατίας στο Υπουργείο Άμυνας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι φορείς θα λάβουν τα μέτρα τους. Πιστεύω, είπε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων μας είναι υπεύθυνοι πολίτες, ότι αγαπούν την πατρίδα τους και ότι πιστεύουν στην αναγκαιότητας της ανταπόκρισης στο καθήκον προς την πολιτεία. Αλλά, κατέληξε, πρέπει όλοι να επιδείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε να προστατεύσουμε τους νέους μας από τις σειρήνες της φυγοστρατίας.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου