ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Έδαφος, σαφώς λιγότερο, απ' ό,τι προβλεπόταν στο σχέδιο Ανάν, είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν οι Τούρκοι, σύμφωνα με δήλωση του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ούτε είναι έτοιμοι να καταθέσουν, σε αυτήν τη φάση, χάρτη για το εδαφικό.
Ο Ταλάτ άνοιξε για άλλη μια φορά τα χαρτιά του και επανέλαβε τις αδιάλλακτες θέσεις που προβάλλει τελευταίως, σε συνάντηση που είχε με το προσωπικό της εφημερίδας "Κίπρις". Σε αντίθεση με τη μυστικοπάθεια που χαρακτηρίζει τη δική μας ηγεσία, ο Ταλάτ δεν άφησε τίποτε μυστικό που να μην πει στους δημοσιογράφους της τουρκοκυπριακής εφημερίδας.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει η "Κίπρις", ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε για το εδαφικό ότι στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η μετακίνηση του μικρότερου αριθμού Τουρκοκυπρίων και ανάλογη αναπροσαρμογή του εδάφους που θα περιέλθει στα δύο συνιστώντα κράτη και του νέου χάρτη που θα διαμορφωθεί μετά τη λύση.
Ο Ταλάτ έκαμε καθαρό ότι χάρτης για το εδαφικό θα κατατεθεί στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, "επειδή δεν υπάρχει λόγος να προκληθεί από τώρα ανησυχία στον κόσμο, σε περίπτωση μη λύσης", όπως ανέφερε. Αποκάλυψε ότι θέση της τουρκικής πλευράς είναι όπως μετακινηθεί ο μικρότερος αριθμός Τουρκοκυπρίων, σε σύγκριση με τον αριθμό του σχεδίου Ανάν, το οποίο προέβλεπε 45.000. Απέφυγε να δηλώσει κατά πόσον ο μικρότερος αριθμός σχετίζεται με τον περιορισμό της έκτασης του εδάφους που θα παραχωρηθεί.
Ο αρχισυντάκτης της "Κίπρις", Ρεσάτ Ακάρ, σημειώνει στο σημείο αυτό ότι ο Ταλάτ δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις μεγαλύτερες εκείνων που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.
Σημειώνει ακόμη ότι, ο κατοχικός ηγέτης, υποστηρίζει συνέχιση των εγγυήσεων, όπως διαλαμβάνεται στις Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Ενώ οι κυριότερες διαφωνίες του με τον Πρόεδρο Χριστόφια εστιάζονται στα κεφάλαια εγγυήσεων, εκτελεστικής εξουσίας, εδαφικού και περιουσιακού.
Ο Ταλάτ δήλωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν θα ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, σε περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο. Αναφερόμενος στους λόγους της άρνησης της Τουρκίας, τους απέδωσε σε "εσωτερικές αντιδράσεις". Το άνοιγμα των λιμανιών, πρόσθεσε, μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου στις διεθνείς πτήσεις και της λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου. Παραπονέθηκε ότι ενώ το λιμάνι Αμμοχώστου λειτουργεί, κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν ψηλά ναύλα, ή δεν δέχονται να μεταφέρουν φορτίο.
Επανέλαβε ότι η μη λύση δεν εξυπηρετεί τους Τουρκοκυπρίους, προειδοποίησε ότι χωρίς λύση δεν θα ανοίξουν πόρτες για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά τόνισε ότι χάριν της λύσης δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις όποιες "απαράδεκτες θέσεις" των Ελληνοκυπρίων.
Δήλωσε, ακόμη, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δαπανά για την προβολή των θέσεών της 200.000 στερλίνες και επανέλαβε ότι δεν αποφάσισε ακόμη εάν θα είναι υποψήφιος στις "προεδρικές εκλογές" του 2010.
Μας κατηγορούν για ρατσισμό...
Ο ψευδοϋπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Χουσεΐν Οζγκουργκούν, κατηγόρησε την κυπριακή Κυβέρνηση για "ρατσιστικές ενέργειες" με σκοπό την "περαιτέρω απομόνωση" των Τουρκοκυπρίων.
Σαν τέτοιες ενέργειες ο ψευδοϋπουργός ανέφερε: Τον "εξαναγκασμό" από την Αρχή Λιμένων της εταιρείας "Holland American Lines" να αφαιρέσει την Αμμόχωστο από τους καταλόγους κρουαζιέρων, την παρεμπόδιση των ψευδοπανεπιστημίων να συμπεριληφθούν στη διαδικασία της Μπολόνια, τις προσφυγές στα διεθνή δικαστήρια από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες, οι οποίες, όπως παραδέχθηκε, "επέφεραν βαρύτατα πλήγματα στην οικονομία των Τουρκοκυπρίων" και στη "δυσφήμηση", από τους Ελληνοκυπρίους, του τουρισμού του ψευδοκράτους.
Ο Οζγκουργκούν ανέφερε ότι όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται σε μια περίοδο που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και απείλησε ότι "αν συνεχιστεί η ίδια στάση των Ελληνοκυπρίων, η διαδικασία των συνομιλιών θα αποτύχει και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα είναι υπεύθυνη για το αποτέλεσμα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου