«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» Α.Κάλβος
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Το ΚΥΣΕΑ υπέγραψε για τα 223 M109A3GEA2
Με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα υπεγράφη η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για την προμήθεια μέσω διακρατικής συμφωνίας από τη Γερμανία 229 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA2. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι έληξαν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο «ταλαιπωρείται» εδώ και αρκετούς μήνες στα συρτάρια της γραφειοκρατίας της ΓΔΑΕΕ. Αξίζει να επισημανθεί ότι για να καταστεί δυνατή η δια περιφοράς υπογραφή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ το ΓΕΣ υπερέβαλε τον εαυτό του καθώς δε θα ήθελε να επαναληφθεί το πολύ πρόσφατο προηγούμενο της απώλειας κρίσιμου υλικού λόγω καθυστερήσεων της ελληνικής πλευράς.
Φυσικά αναφερόμαστε στην απώλεια των 13 Leopard 2A4 τα οποία τελικά απέκτησε η Τσεχία και των 30 Leopard 1A5 τα οποία απέκτησε η Βραζιλία με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τη Βόννη.
Το defencenet.gr αποκαλύπτει σήμερα, ότι παραλίγο την ίδια τύχη να είχαν και τα M109A3GEA2 (εκ των οποίων 169 είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και 54 θα αποκτηθούν ως πηγή ανταλλακτικών).
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο «αντίπαλος» της χώρας μας δεν ήταν κάποια άλλη χώρα αλλά το... «οξυγόνο»!
Όπως είχε επανειλημμένα ειδοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση, εάν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου δεν υπήρχε σαφής εκδήλωση της πρόθεσης της ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει στην προμήθεια των οβιδοβόλων, τα πρώτα 15 από αυτά επρόκειτο να «κοπούν», δηλαδή να καταστραφούν!
Ο λόγος της βιασύνης της γερμανικής πλευράς έχει να κάνει με την απέλπιδη προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το υπουργείο Οικονομικών το οποίο διαχειριζόταν και τις τύχες του συγκεκριμένου υλικού, είχε θέσει ως απώτατο όριο (μετά από πολλές παρατάσεις) τις αρχές Ιουλίου, ώστε να αρχίσει την καταστροφή των οβιδοβόλων και την διακοπή της λειτουργίας πέντε εγκαταστάσεων της BWB όπου αυτά φυλάσσονται.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το ΓΕΣ πιέζοντας υπερβολικά προς κάθε κατεύθυνση, εντός βέβαια του πλαισίου των αρμοδιοτήτων του, επέτυχε τελικά την έγκαιρη υπογραφή της απόφασης του ΚΥΣΕΑ.
Το επόμενο στοίχημα για το ΓΕΣ είναι η προμήθεια 14 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Μηχανικού, Leopard 1 Pioneer Panzer ΙΙ DACHS από τα αποθέματα του γερμανικού Στρατού, έναντι ποσού πέντε εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών και υλικών υποστήριξης.
Η συγκεκριμένη προμήθεια χρονολογείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά χρόνια τώρα, και ενώ τα οχήματα έχουν πολλάκις επιθεωρηθεί από επιτροπές του ελληνικού Στρατού, εν τούτοις, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί δυνατό να αρχίσει η ουσιαστική διαδικασία προμήθειάς τους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τόσο το ΓΕΣ όσο και ιδιαίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΓΔΑΕΕ) να κινηθούν αποφασιστικά και να «σκουπίσουν» ότι υλικά ενδιαφέροντος έχουν μείνει στα αποθέματα του γερμανικού Στρατού, καθώς η προμήθειά τους σε εξαιρετικά συμφέρουσες τιμές, αποτελεί βέλτιστη δυνατή επιλογή για τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς που ζούμε και τις ενδεχομένως δυσκολότερες ημέρες που έρχονται.
Το γεγονός ότι η χώρα που την τελευταία δεκαετία δαπάνησε περισσότερο από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά αρμάτων μάχης από τη Γερμανία, «έμεινε» από άρματα μάχης (τα υπόλοιπα που χρειαζόταν) λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων της χώρας-πωλητή (τα οποία θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει είτε δωρεάν είτε έναντι συμβολικού τιμήματος στο πλαίσιο του χρυσοφόρου συμβολαίου...), δεν αποτελεί τιμή ούτε για την πολιτική ούτε για τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
DefenceNet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου