Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Τουρκικό ελικόπτερο SeaHawk πέταξε πάνω από τη νήσο Ρω!


Σαφές «μήνυμα» προς την Ελλάδα έστειλε η Τουρκία πριν από λίγο, σε ότι αφορά τα ενεργειακά πεδία στην Ανατ. Μεσόγειο με την υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω τουρκικού ελικοπτέρου S-70B6 Seahawk σε ύψος μόλις 65 μέτρων!
Πιο συγκεκριμένα
τουρκικό ελικόπτερο του Ναυτικού S-70 προερχόμενο από τη ναυτική Βάση του Ακσάζ, απέναντι σχεδόν από τη Ρόδο, εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:51. Το ελικόπτερο παρέμεινε στην περιοχή για μισή ώρα περίπου για να πραγματοποιήσει  υπέρπτηση στη Νήσο Ρω στα 200 πόδια (65 μέτρα περίπου) στις 15:24 πριν να εξέλθει από το FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 15:30.
Στην περιοχή έσπευσε ζεύγος αεροσκαφών αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Τουρκική κίνηση είναι σαφής, όσο σαφής είναι και η επιλογή της νήσου Ρω για την πραγματοποίηση της υπέρπτησης: Αυτό που προκύπτει είναι πως η Άγκυρα δεν προτίθεται να αφήσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ, ΑΟΖ στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο), της νήσου Στρογγύλης και της νήσου Ρω, η οποία να σημειωθεί πως βρίσκεται στη δυτική πλευρά προς την Ρόδο. 
Η στέρηση όμως της ΑΟΖ που προκύπτει και από τη Μεγίστη αλλά και τις δύο άλλες νησίδες, θα στερήσει από τη χώρα μας μεγάλες εκτάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, εκτάσεις οι οποίες περιέχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και που η Τουρκία επιθυμεί να τα εκμεταλλευθεί η ίδια.
Να σημειωθεί πως η η τουρκική ενέργεια έρχεται λίγα 24ωρα μετά την Αιγυπτιακή υιοθέτηση των τουρκικών θέσεων γύρω από το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ, όταν το Κάϊρο ζήτησε την έναρξη διαπραγματελύσεων  με  Κύπρο και  Τουρκία χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία έχει ξεκάθαρα δικαιώματα στην περιοχή!
 Να υπενθυμίσουμε ακόμη πως η τουρκική αυτή επιθετική ενέργεια έρχεται λίγο μετά τη συνάντηση του  υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον Τούρκο υπουργό επί ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς και τις  φιλοφρονήσεις που απεύθυνε ο Έλληνας υπουργός προς τον Τούρκο επίσημο και οι οποίες υπερέβησαν κάθε όριο.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης