Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η αναβάθμιση του ρόλου της ΜΙΤ



Του Χρήστου Μηνάγια


Στις 11-1-2012 ο αρχηγός της ΜΙΤ, Hakan Fidan, παρουσίασε στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας τη νέα δομή και το νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό της τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στα πλαίσια της 85ης επετείου από την ίδρυσή της. Η εν λόγω παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΜΙΤ, διήρκεσε 2,5 ώρες και παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Abdullah Gül, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdogan, o αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Necdet Özel, ο υπουργός Εσωτερικών İdris Naim Şahin, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu και ο υπουργός Δικαιοσύνης Sadullah Ergin .

Η ΜΙΤ, με τη νέα δομή της εφαρμόζει ένα επιθετικό δόγμα στις χώρες στόχους και δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις πληροφορίες εξωτερικού οι οποίες επικεντρώνονται στους στρατιωτικούς, ενεργειακούς, οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και δημογραφικούς τομείς. Ως περιοχές ενδιαφέροντος καθορίσθηκαν ο Καύκασος, τα Βαλκάνια, η Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός, η Μέση Ανατολή, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αφρική, η Ερυθρά Θάλασσα-Κόλπος του Άντεν και η Κασπία Θάλασσα. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η ΜΙΤ, με το νέο καθεστώς λειτουργίας της, αποτελεί τον βασικό διαχειριστή των πληροφοριών εσωτερικού και εξωτερικού της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η 12μηνη διαβούλευση της με το τουρκικό ΓΕΕΘΑ που είχε ως αποτέλεσμα της ένταξη της Διοίκησης Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Γενικού Επιτελείου (προσωπικό και υλικά) στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. Έτσι, όλες οι ηλεκτρονικές πληροφορίες θα συλλέγονται από ένα φορέα, την ΜΙΤ, και στη συνέχεια αυτές θα διανέμονται αρμοδίως. Στο παρελθόν, ο κάθε φορέας (ένοπλες δυνάμεις-αστυνομία-ΜΙΤ) συνέλεγε πληροφορίες με τα δικά του μέσα, χωρίς όμως να ενημερώνει πλήρως τους υπολοίπους. Από τούδε και στο εξής όλες οι πληροφορίες θα καταχωρούνται στην τράπεζα πληροφοριών της ΜΙΤ, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι φορείς ασφαλείας της χώρας. Ωστόσο, θα υπάρχει εξαίρεση στη διαχείριση των πληροφοριών που συλλέγονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεδομένου ότι η συλλογή, αξιολόγηση και εκμετάλλευση αυτών θα πραγματοποιείται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες εφόσον κρίνουν σκόπιμο θα ενημερώνουν τους λοιπούς φορείς ασφαλείας της χώρας.

Αναφορικά με τους φορείς ασφαλείας της Τουρκίας κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί το ακόλουθο οργανόγραμμα από το βιβλίο του συντάκτη του παρόντος άρθρου με τίτλο: «Η γεωπολιτική στρατηγική και η στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας», η σημασία του οποίου είναι πρόδηλη, διότι δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της βελτιστοποίησης που επιχειρείται στον τομέα των πληροφοριών από όλους τους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι στους εν λόγω φορείς ασφαλείας συμπεριλαμβάνονται μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολυεθνικές εταιρείες, ΜΜΕ και διεθνείς οργανώσεις οι οποίες ελέγχονται και καθοδηγούνται από την Τουρκία.



Μια άλλη βασική επισήμανση είναι το γεγονός ότι ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ προέβη στις ακόλουθες ενέργειες, προκειμένου τα επόμενα 2-3 χρόνια να διευρυνθεί ο ενεργός ρόλος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών από περιφερειακό σε διεθνές επίπεδο: πρώτον, στη θέση του Υπαρχηγού Πληροφοριών (Εξωτερικού) τοποθέτησε πρέσβη καταδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίδεται στις πληροφορίες εξωτερικού. Δεύτερον, συγκρότησε τη Διεύθυνση Επιστημονικών-Τεχνολογικών-Τεχνικών Εφαρμογών που υπάγεται στον Υπαρχηγό Τεχνολογικών Πληροφοριών. Τρίτον, συγκρότησε τη Γενική Γραμματεία Επιτροπής Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών που υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΜΙΤ. Και τέλος, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει στην Άγκυρα σχολείο πληροφοριών, όπου θα εκπαιδεύεται μεγάλος αριθμός στελεχών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών όπως κινεζικά, ελληνικά, βοσνιακά, σερβικά κ.λπ. Ειδικά για το θέμα της αναγκαιότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών ο Hakan Fidan τόνισε ότι το Τμήμα Ανοικτών Πηγών της ΜΙΤ παρακολουθεί καθημερινά περίπου 1.000 τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη συνέχεια παρατίθεται το νέο οργανόγραμμα της ΜΙΤ.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Επιτροπής Συντονισμού Εθνικών Πληροφοριών θα συνέρχεται κάθε μήνα (η πρώτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός) για πληροφοριακή ενημέρωση-αξιολόγηση και θα συμμετάσχουν ο αρχηγός της ΜΙΤ, οι διευθυντές πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας, οι υφυπουργοί των υπουργείων και ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας. Επίσης, σε περίπτωση που απαιτηθεί η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάζει και εκτάκτως. Πέραν των παραπάνω, εβδομαδιαίως θα πραγματοποιείται αντίστοιχη συνεδρίαση με τη συμμετοχή χαμηλόβαθμων στελεχών των φορέων ασφαλείας της χώρας.

Τέλος, η ΜΙΤ, στα πλαίσια προβολής του έργου της, δημιούργησε ένα μουσείο όπου εκτίθενται διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μυστικές υπηρεσίες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συστήματα υποκλοπών που εγκατέστησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδος, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου κ.λπ. στα κτήρια των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό (εφημερίδα Milliyet/6-1-2012).

Κλείνοντας, κρίνεται σκόπιμο να παρατεθεί ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μάνου Ηλιάδη για τη μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και τη σύγχρονη ΜΙΤ, όπου ο συγγραφέας αναφέρει τα εξής: «Η τεκμαιρόμενη υποστήριξη του νέου αρχηγού της ΜΙΤ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Α. Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ρ. Τ. Ερντογάν και τον ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου, τρεις βασικούς πόλους εξουσίας του συστήματος Ερντογάν, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σύντομα σε μια αναδιοργάνωση και αλλαγές στη ΜΙΤ, οι οποίες ενδεχομένως θα έχουν αντίκτυπο τουλάχιστον στον μηχανισμό πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, αν όχι και σε ολόκληρο το πλέγμα των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας της Τουρκίας. Και τούτο διότι για μια χώρα όπως η Τουρκία, με έντονες προκλήσεις ασφαλείας στο εσωτερικό και φιλοδοξίες για πιο ενεργό και δραστήριο ρόλο σε ευρύτερο περιφερειακό χώρο, οι ριζικές αλλαγές στις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας προϋποθέτουν την ύπαρξη ισχυρής πολικής στηρίξεως για όποιον το επιχειρήσει.»

www.geostrategy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης