Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Παραθεσμικοί μηχανισμοί χειρίζονται καίρια εθνικά θέματα





Με μια επιστολή-καταπέλτη για τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, στην απαξίωση της εξωτερικής πολιτικής και της Διπλωματικής Υπηρεσίας, ο πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης απευθύνθηκε στους έλληνες διπλωμάτες εν όψει των κινητοποιήσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα.
Με αφορμή μάλιστα την απόφαση για κλείσιμο γενικών προξενείων, ο κ. Δασκαρόλης κάνει λόγο για αντιμετώπιση των πρεσβειών ως «αντιπαραγωγικών ΔΕΚΟ» και επικρίνει την πολιτική ηγεσία για «ανομολόγητους χειρισμούς σε καίρια εθνικά ζητήματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς». Έχει ενδιαφέρον η επισήμανση ότι η Τουρκία, αν και ενεπλάκη 16 φορές με το ΔΝΤ, όχι μόνο δεν έκλεισε πρεσβείες στο εξωτερικό, αλλά πρόσφατα ανακοίνωσε την ίδρυση 20 νέων πρεσβειών.

Από την επιστολή του πρέσβη Θ. Δασκαρόλη:


«Η κυβέρνηση επέλεξε ενσυνείδητα -όπως επιβεβαιώνουν οι διαρροές των αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από το Wikileaks- την οδό των ανομολόγητων χειρισμών σε καίρια εθνικά ζητήματα από παραθεσμικούς μηχανισμούς, προφανώς όχι με το αζημίωτο. Ταυτόχρονα, μηχανεύεται την πολιτική περιθωριοποίηση και τον παροπλισμό της Διπλωματικής Υπηρεσίας, τη συρρίκνωσή της, καθώς και τον οικονομικό στραγγαλισμό των στελεχών της. Φοβούμαι ότι, παρά την καλή προαίρεση και δημιουργική φαντασία όσων εμπλέκονται στο έργο αναδιάρθρωσης του ΥΠΕΞ, ο νέος οργανικός νόμος θα επιβληθεί έξωθεν για να επικυρώσει και παγιώσει de facto αλλαγές (διάβαζε: εξαρθρώσεις) στον ρόλο και στην αποστολή του ΥΠΕΞ.

Η χώρα βιώνει άμεσα τις οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες της διπλωματικής και οικονομικής διαπραγματευτικής ανικανότητας των κυβερνώντων. Στη σημερινή συγκυρία, η εν συγχύσει τελούσα κοινή γνώμη απαιτεί από τους ταγούς των θεσμών της Πολιτείας (τις λεγόμενες ελίτ) να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν απέναντι στο λειτούργημά τους, ιδίως όταν αυτό έχει εθνικό εκτόπισμα. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που θεωρούν ότι μετέχουμε της ευθύνης για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των εξελίξεων της εξωτερικής μας πολιτικής…»

«...Βρισκόμαστε σε συνθήκες έντονης και πιθανόν παρατεταμένης πολιτικής ρευστότητας. Έχουμε κάθε συντεχνιακό συμφέρον και εθνικό χρέος να εμφανισθούμε, δυναμικά και με αξιοπρέπεια, στο προσκήνιο, ώστε να αναχθούμε σε υπολογίσιμο παράγοντα, διεκδικώντας τον θεσμικό μας ρόλο.

Οφείλουμε να αναρωτηθούμε το όφελός μας από τη μέχρι τώρα σιωπή μας για μια εξωτερική πολιτική συστατικό στοιχείο της οποίας υπήρξε η εσκεμμένη αδρανοποίηση και, πλέον, η προϊούσα διάλυση της Διπλωματικής Υπηρεσίας. Ποιο είναι το όφελος από τη σιωπή μας απέναντι σε εξελίξεις που κατατείνουν σε μια εξουδετέρωση των γεωπολιτικών δυνατοτήτων της χώρας και στον εκφυλισμό της σε μια απλή απόφυση της Βαλκανικής.

Σε τελευταία ανάλυση, επειδή παραγκωνιζόμαστε ως κλάδος, γι' αυτό στραγγαλιζόμαστε οικονομικά... Η δημοσιονομική συγκυρία αποτελεί το πρόσχημα, όχι την αιτία όσων υφιστάμεθα. Είναι προφανές ότι η Διπλωματική Υπηρεσία της χώρας δεν έχει τεθεί για δημοσιονομικούς λόγους στην κλίνη του Προκρούστη…»





— Μα πού χάθηκε ο φον Δημήτριος Α’; Προφανώς όλα τα θέματα της χώρας έχουν μπει στον δρόμο τους και έτσι δεν είναι και απαραίτητη η δική του προσφορά. Αφού έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στη διεθνή σκακιέρα, αποφάσισε να συμβάλει και στη λύση των προβλημάτων της παγκόσμιας προοδευτικής διακυβέρνησης και έτσι συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο Όσλο, στο παρακμιακό συνέδριο που ούτε ο Θαπατέρο δεν ξόδεψε τον χρόνο του για να πάει. Έτσι, ο φον με τον προϊστάμενό του, όπως τον παλιό καλό καιρό. Βοηθός, με τον χαρτοφύλακα στο ένα χέρι και το πρόγραμμα των ραντεβού στο άλλο χέρι...

— Δεν θα πούμε για την υψηλή διπλωματία, αλλά για πιο απλά πράγματα. Εκείνη η έρμη η βοήθεια στους εξεγερμένους της Λιβύης πότε θα ξεκινήσει από την Αθήνα; Όπως πάνε, θα έχουν τελειώσει οι εχθροπραξίες και μετά θα αφιχθεί η αποστολή εκεί. Γιατί η αποστολή της βοήθειας δεν γίνεται μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά είναι και ένας τρόπος για να αποκαταστήσει σχέσεις η Αθήνα με την άλλη πλευρά στη σύγκρουση της Λιβύης.

— Προς το παρόν έχουμε πετύχει το «απόλυτο»: Έχουμε εκμηδενίσει τις σχέσεις που είχαμε με τον Καντάφι, χωρίς καν να έχουμε αποκαταστήσει σχέσεις με τους εξεγερμένους... Και μετά ακούμε τα αστεία πράγματα περί «ελληνικού ρόλου»...

— Δεν ξέρω τι ακριβώς εκτιμούν στο υπουργείο Εξωτικών και εάν πράγματι επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα περί ικανοποίησης για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία, σε ό,τι αφορά το ΚΕΑΔ και την ΟΜΟΝΟΙΑ.


• Εκτός εάν θεωρείται επιτυχία η απώλεια της Χειμάρρας από τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και όπως φαίνεται, η εξέλιξη αυτή ήρθε από ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν από την Ελλάδα!
Μπορεί ο κ. Μπολάνος να έκανε εκστρατεία που περιλάμβανε και φωτογράφηση με τον Γ. Παπανδρέου, αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας δούλευε μια χαρά παρασκηνιακά στην Ελλάδα.


— Εξάλλου υπάρχει ευθύνη και στην ηγεσία του ΚΕΑΔ, καθώς ο Βαγγέλης Ντούλες είχε συμφωνήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να συνεργασθούν σε όλη σχεδόν την Αλβανία, εκτός των στενά μειονοτικών περιοχών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα όμως φρόντισε να εξαιρέσει από τη συμφωνία τη Χειμάρρα, την οποία τελικά και κέρδισε.

— Απλώς να θυμίσουμε ότι ο πολιτικός μέντορας του Έντι Ράμα, ο γνωστός Φάτος Νάνο, ήταν εκείνος που είχε δρομολογήσει τη βία και τη νοθεία στις εκλογές στη Χειμάρρα το 2003, που δεν είχαν κάμψει τότε την ελληνική μειονότητα.


— Το κάστρο όμως έπεσε και με εσωτερικό «δάκτυλο». Το μικρό κόμμα MEGA, πιο δεξιών αποχρώσεων, έκανε ζημιά στο ΚΕΑΔ. Εάν δεν κατέβαζε δικό του υποψήφιο στη Χειμάρρα, ο Β. Μπολάνος θα είχε κερδίσει τον δήμο-σύμβολο του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

— Τα μηνύματα υπήρχαν από καιρό και το καμπανάκι το είχε χτυπήσει εγκαίρως με τηλεγράφημά του ο πρέσβης Νικόλαος Πάζιος, αλλά προφανώς στην Αθήνα απλώς το «έλαβαν υπόψη τους».

— Ορθά παρατηρεί φίλος αναγνώστης ότι η ενδεχόμενη αναβάθμιση του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης μπορεί να υποκρύπτει υπό τον μανδύα της αμοιβαιότητας την απαίτηση για αναβάθμιση του τουρκικού Γενικού Προξενείου Κομοτηνής. Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί, όμως, είναι ότι δυστυχώς η αναβάθμιση αυτή έχει γίνει μονομερώς και με την ανοχή της Αθήνας…

— Δεν έχουμε αμφιβολία για τις προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη Θράκη. Αλλά αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε πλέον για τις προθέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει υπάρξει ένα μπαράζ παρεμβάσεων της Τουρκίας σε εκδηλώσεις θρησκευτικές και πολιτιστικές σε κάθε γωνιά της Θράκης.

— Με άφιξη συγκροτημάτων, συλλόγων, πολιτικών παραγόντων από την Τουρκία και φυσικά με την καθοδήγηση του τούρκου προξένου και του ψευδομουφτή, που έχουν από δίπλα και τους δύο μειονοτικούς βουλευτές.
(Αλήθεια πώς ταιριάζει σε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου να γυροφέρνει σε εκδηλώσεις στην εκλογική περιφέρειά του, έχοντας δίπλα του ανθρώπους όπως ο ψευδομουφτής Ξάνθης, που συκοφαντεί και υπονομεύει τη χώρα σε κάθε βήμα του, και να πηγαίνει σε εκδηλώσεις ελλήνων πολιτών στην περιφέρειά του, συνοδεύοντας τον τούρκο πρόξενο;)


• Όσο για το εκπαιδευτικό ταξίδι των τούρκων διπλωματών στη Θράκη και Καβάλα με επίσκεψη και στη Θεσσαλονίκη, τελικά, όπως διαβάσαμε, έγινε με την έγκριση του κ. Δρούτσα. Άντε, με τον φον στο τιμόνι σε λίγο θα φθάσουν και στην Τριπολιτσά.


— Από τους πιστούς μας αναγνώστες ο βουλευτής ΝΔ της Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, υπέβαλε και ερωτήσεις στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με αφορμή δημοσιεύματά μας.
Ο Θεός να τις κάνει απαντήσεις, δηλαδή, καθώς σε ό,τι αφορά αυτή για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονίας» από τη Συρία, ο κ. Δρούτσας απλώς απαριθμεί τους λόγους που δεν θα έπρεπε να γίνει αυτή η αναγνώριση. Η οποία τελικώς έγινε, αναδεικνύοντας τόσο το προσωπικό κύρος του όσο και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών του.

— Όσο για την άλλη ερώτηση, σχετικά με επικεφαλής αρχής στη Λατινική Αμερική που τον έψαχναν από το ΥΠΕΞ εν μέσω κύματος αναγνωρίσεων της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας απαντά ότι «δεν υπήρχε πρόβλημα επικοινωνίας με κάποιον πρέσβη ή διευθύνοντα πρεσβείας»…

— Για αύριο Δευτέρα η ΕΔΥ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στον χώρο του υπουργείου Εξωτερικών κατά την προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον ρώσο ΑΝΥΠΕΞ κ. Γκρουσκό.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης