Του Άδωνη Παλληκαρίδη
Τουρκικά άρματα μάχης με πλήρη πολεμικό εξοπλισμό κινήθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή της Σκυλούρας και του Αγίου Ερμολάου. Τα άρματα συνοδεύονταν από στρατιωτικά οχήματα και πεζικό. Η περιοχή στις παρυφές του Πενταδακτύλου είναι βαρέως στρατοκρατούμενη και οι Αττίλες διεξάγουν συχνά-πυκνά ασκήσεις. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΦ, ο κατοχικός στρατός βρίσκεται σε πλήρη επιθετική διάταξη μάχης και έχει επιθετικό προσανατολισμό προς τα ελεύθερα εδάφη.
Στην περιοχή των ασκήσεων εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων, που μετέβησαν στα κατεχόμενα για να επισκεφθούν τις εστίες τους στα παρακείμενα χωριά.
Οι Τουρκοκύπριοι αυτές τις μέρες θερίζουν το βίκο και παραπονέθηκαν ότι ο στρατός του Αττίλα τους καταπατεί τα σπαρτά.
Προκαλεί εντύπωση γιατί οι Αττίλες δεν έκλεισαν τις διόδους για να διεκπεραιώσουν τις ασκήσεις τους. Στρατιωτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι αυτό αποτελεί μέρος του σχεδιασμού, ώστε οι περαστικοί να αντιλαμβάνονται την ισχυρή τουρκική στρατιωτική παρουσία.
Τα άρματα μάχης ήταν καινούργια αμερικανικού τύπου Μ48 και άλλα.
Προκαλεί εντύπωση γιατί οι αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία δεν παρατηρεί και δεν καταγγέλλει τη συνεχή πολεμική δραστηριότητα του Αττίλα εν μέσω συνομιλιών. Ολόκληρα χωριά στο δρόμο προς τη Μύρτου είναι περίκλειστα σε συρματόπλεγμα και σε αυτά φαίνεται να υπάρχει συγκεντρωμένο αρκετό πολεμικό υλικό. Άγιος Βασίλειος και Κοντεμένος είναι εξ ολοκλήρου στρατιωτικές βάσεις.
Οι Αττίλες, για τους σκοπούς των ασκήσεών τους που γίνονται σε συχνή βάση, έχουν κατασκευάσει δρόμο αρμάτων που ενώνει τον Άγιο Ερμόλαο και την Καμπυλή.
Ο δρόμος έχει χαραχθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν τα άρματα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν έχουν υπολογιστεί σύνορα χωραφιών και τεμαχίων, αλλά έγινε αυθαίρετη χάραξη. Τοποθετήθηκε ως πρόχειρο επίστρωμα μπετόν που έγινε θρύψαλα από την κίνηση των ερπυστριών των αρμάτων. Στον ίδιο χώρο έχουν στηθεί παραπήγματα για ασκήσεις βολής. Η όλη ζώνη μοιάζει με βαρέως στρατοκρατούμενη περιοχή. Είναι το κομμάτι που στο σχέδιο Ανάν εμφανιζόταν να επιστρέφεται και εκτείνεται από τη Σκυλούρα μέχρι τη Μύρτου, τον Άγιο Ερμόλαο και το Αγριδάκι.
Ελληνικές ανησυχίες
Καλά πληροφορημένες πηγές στο ΓΕΕΘΑ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος φέρουν την Ελλάδα να ανησυχεί βαθύτατα από τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για τα θέματα ασφάλειας.
Η κυπριακή πλευρά φαίνεται να αντιμετωπίζει τις νόμιμες κυπριακές δυνάμεις με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τις παράνομες τουρκοκυπριακές δυνάμεις, που αποτελούν μέρος του στρατού κατοχής. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις διοικούνται κατευθείαν από τον στρατιωτικό διοικητή του Αττίλα και αποτελούν εργαλείο της κατοχής. Η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση αφορά τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ο ρόλος των ελληνικών δυνάμεων στο νησί.
«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»
Η Ελλάδα, επισήμαναν οι πηγές μας, βρίσκεται σε δεινή θέση και αντιμετωπίζει ανοικτά θέματα σε μεγάλο εύρος των συνόρων της. Θα ανέμενε ότι η Κύπρος σταδιακά θα ανέπτυσσε τις δυνάμεις της, ώστε να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και όχι να προχωρεί σε γενικού τύπου συμφωνίες που ευνοούν τον Αττίλα. Τα θέματα αυτά δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς με την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε έχει χαραχθεί κοινή γραμμή αντίκρισης του θέματος με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», μας είπαν χαρακτηριστικά στρατιωτικές πηγές, κάνοντας την ευχή οι πολίτες να δείξουν το σωστό δρόμο στην πολιτική εξουσία.
Ως θετικό γεγονός σημειώνεται η αγάπη και η εκτίμηση που έχει ο κυπριακός Ελληνισμός στις ένοπλες δυνάμεις και στην αποστολή τους να προστατεύσουν την Κύπρο. Η κοινή θέση όλων των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, είναι ότι οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί και απαιτείται άλλη προσέγγιση για τον κυπριακό στρατό. Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή της χώρας στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης την υποχρεώνουν να δημιουργήσει αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας, που να έχει την ικανότητα να εμποδίσει τον Αττίλα αν επιχειρήσει διεύρυνση της ζώνης κατοχής.
Πειστική αποτρεπτική δύναμη
Η νέα συνθήκη της Λισαβόνας, εξηγείται, παρέχει στην Κύπρο το δικαίωμα να συνάψει σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, αναπτύσσοντας και τις δικές της δυνατότητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνουν οι κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρέπει σταδιακά να αναπτύξει και τις δικές της αεροναυτικές της δυνάμεις, που συν τω χρόνω με τη συνδρομή της Ελλάδας να καταστούν πειστική αποτρεπτική δύναμη.
Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, διέρχεται το τελευταίο διάστημα πολύπλευρη κρίση και δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου σε όλη την εθνική επικράτεια. Αναμένει από την Κύπρο να καλύψει με σθένος και οικονομικές θυσίες μέρος από το κενό που δημιουργείται. Βέβαια οι επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση ανάγκης, όλο το Έθνος θα συνδράμει την Κύπρο και δεν υπάρχει περίπτωση η οικονομική κρίση να οδηγήσει σε υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Αυτό, επισημαίνουν, το καταμαρτυρεί η καθημερινή δραστηριότητα στο Αιγαίο, όπου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία υπερβάλλει εαυτόν για να αντιμετωπίζει τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις. Η Τουρκία επιζητεί να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στον αέρα και στη θάλασσα της Ελλάδας, όπου η κυριαρχία της θα τελεί υπό αμφισβήτηση. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προκαλεί στον ευαίσθητο χώρο της ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος. Μόνο με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποφασισμένο λαό, επισημαίνουν οι επιτελείς, το Έθνος θα βγει αλώβητο από τη νέα δοκιμασία του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου