Οι διοργανωτές ενός δεύτερου στολίσκου με στόχο να σπάσει την πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα ζητούν τη διπλωματική προστασία της ΕΕ μετά την ισραηλινή καταδρομή στην οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι και τραυματίστηκαν 52 κατά το πρώτο ταξίδι τους το 2010. Μιλώντας στν EUobserver από το Παρίσι τη Δευτέρα (4 Απριλίου), ο Κλωντ Λεοστίκ από το «Σύλλογο Συμπαράστασης Γαλλίας – Παλαιστίνης» (AFPS) δήλωσε ότι η ομάδα την επόμενη εβδομάδα στέλνει επιστολές στυς κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπόι και Κάθριν Άστον, παρακινώντας τους να απειλήσουν το Ισραήλ με οικονομικές κυρώσεις, εάν υπάρχει μια επανάληψη της βίας του περασμένου έτους. «Η ΕΕ έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι ο αποκλεισμός είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Διαθέτει τα μέσα να εφαρμόσει οικονομική πίεση, να ακυρώσει την οικονομική συμφωνία της με το Ισραήλ. Αν αυτά είναι σοβαρά για τη θέση τους, θα μπορούσε να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα.Αυτό θα ήταν μια πραγματικά καλή κίνηση, “εξήγησε.
Οι ΜΚΟ πίσω από το πρόγραμμα αναμένεται επίσης αρκετά βουλευτές από χώρες της ΕΕ και των βουλευτών από τις Βρυξέλλες για να τους ενώσει, όταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα τέλη Μαΐου. Ο Χουσείν Ορούκ, από το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, μια τουρκική ΜΚΟ, δήλωσε:
“Θα υπάρξουν πολλοί βουλευτές επί του σκάφους και δεν νομίζω ότι το Ισραήλ θα μας επιτεθεί. Έκαναν μεγάλη ζημιά στην διεθνή φήμη τους τελευταία φορά και δεν πιστεύω ότι θα επαναλάβουν τις ίδιες ενέργειες και πάλι“.
Τα σχέδια για τη νέα αποστολή θα ολοκληρωθουν σε μια συνάντηση στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωπο των οργανωτών από AFPS και ΙΥΥ είπαν ότι αντιπροσωπείες από περίπου 75 χώρες με δύο και τρία άτομα από κάθε χώρα, επιθυμούν να συμμετάσχουν. Ο νέος στόλος έχει ακτιβιστές από την Αλγερία, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Τουρκία, αλλά είναι πιθανή και μια πιο «δυτική» σύνθεση από το 2010. Αντιπρόσωποι αναμένονται, επίσης, από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, τις σκανδιναβικές χώρες, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Ταυτοχρόνως αποφασίστηκε να μην μη συμμετέχουν εθελοντές από τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, μέλη της ΕΕ ή από το Ιράν και η Συρία θα πρέπει να μη συμμετέχουν.
Περίπου 15 πλοία πρόκειται να σαλπάρουν από αρκετά λιμάνια της Μεσογείου αναμεσα στα οποία και η Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Τουρκία και Τυνησία. Η διαδρομή θα αποφύγει το ΝΑΤΟϊκό ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης και τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, με στόχο να ξεφορτώσει ανθρωπιστική βοήθειας στη Γάζα και, αργότερα, να πωλήσει τα πλοία και τα δωρίσει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, με τα κεφάλαια υπάρξουν να παραχβρηθούν στην σχετική ταινία.
Το κόστος του γαλλικού σκάφους ανέρχεται σε περίπου € 400.000, με τα χρήματα που συλλέγονται από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων και με βάση το Διαδίκτυο δωρεές.
Το Ισραήλ έχει προσφερθεί να αφήσει τις βάρκες αποβιβάζεται στο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod αντ ‘αυτού. Oruc The ΙΥΥ είπε διοργανωτές είναι πρόθυμη να αφήσει τον ΟΗΕ, ή μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων Ισραηλινών, αναζητήστε τα καραβάκια για όπλα ή άλλα παράνομα υλικά “, αλλά όχι οι Ισραηλινοί από μόνοι τους.”
Ο μάϊκλ Μάν κεπρόσωπος της κας ΄Αστον, αρνήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσον αυτή θα στηρίξει το έργο ή όχι. “Θα δούμε τι λένε [στην επιστολή] και στη συνέχεια εμείς θα ανταποκριθούμε“, είπε. Ταυτοχρόνως υπενθύμισε ότι στα συμπεράσματα τη=ου Συμβουλίου υπήρξε απόφαση που προέτρεπε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας, προσθέτοντας:”. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ασκούν ήδη διπλωματική πίεση [το Ισραήλ] »
Ισραηλινός διπλωμάτης από την πλευρά του ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να αποθαρρύνουν τους υπηκόους από τη συμμετοχή. “Είμαστε έτοιμοι να τους σταματήσουμε … πρέπει να τους συμβουλεύουμε να μην ξεκινήσουν. Μιλάμε για μια κατάσταση σύγκρουσης μεταξύ Γάζας και Ισραήλ. Προσδοκία μας είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τους κινδύνους που συνεπάγεται », είπε. Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκλείσει νέα στρατιωτική δράση, προσθέτοντας: “. Προσπαθούν να ξεκινήσουν μια σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις για λόγους δημοσίων σχέσεων”
Σημειώνοντας την τρέχουσα αναταραχή στην περιοχή, λόγω των Αραβικών εξεγέρσεων, είπε:”Ίσως θα πρέπει να στείλετε το στολίσκο προς τη Συρία, αντί στη Γάζα – είμαι σίγουρος ότι είναι τόσο πιο μεγάλη ανάγκη εκεί.”
Δραγουμάνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου