Τρίτη 10 Απριλίου 2012

T-6A Texan II στην Κύπρο: Στα "ίχνη" της αποστολής του ΄64





Σε επανάληψη της ιστορικής αποστολής των αεροσκαφών T-6 Harvard στις 9 Αυγούστου του1964 όταν 5 αεροσκάφη είχαν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της  Λακατάμια πραγματοποιώντας πρακτικά την πρώτη ουσιαστική παρουσία της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΕΒΑ) στην Κύπρο, προχώρησε η ΠΑ στέλνοντας 3 Texan II να προσγειωθούν στην ΑΒ της Πάφου.

Η αποστολή –η οποία κρατήθηκε μυστική από το ΓΕΑ και έγινε γνωστή παρά μόνο όταν τα αεροσκάφη είχαν ακουμπήσει το διάδρομο της 120ΠΕΑ- πραγματοποιήθηκε μεταξύ  6 και 8 Απριλίου, όταν εξαμελής αποστολή, τριών αεροσκαφών T-6A Texan II της 361 ΜΕΑ, μετέβη με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο Καστελίου, στο Αεροδρόμιο της Πάφου στην Κύπρο. Η μετάβαση των αεροσκαφών έγινε υπό τη συνεχή παρακολούθηση της ΠΑ και με τα αεροσκάφη φυλακής σε Καστέλι και Σούδα να είναι σε ετοιμότητα υπό τον κίνδυνο τουρκικής αντίδρασης.

Τα αεροσκάφη της αποστολής του 1964 είχαν ακολουθήσει διαφορετικό δρομολόγιο καθώς είχαν απογειωθεί από το αεροδρόμιο στο Τατόι και εν συνεχεία  προσγειώθηκαν στη Ρόδο (αεροδρόμιο Μαριτσά) για ανεφοδιασμό. Τα αεροσκάφη με την προσγείωσή τους στη Λακατάμια ανέμεναν τον εξοπλισμό τους με 12 ρουκέτυες των 2,75 ιντσών έτσι ώστε να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις που γίνονταν στα Κόκκινα, (περιοχή Μανσούρα) κατά των τουρκοκυπριακών θυλάκων. Να σημειωθεί τέλος ότι τα Harvard έφεραν κυπριακά εθνόσημα.





Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης