Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αγκυρα βάζει φωτιά στη Μεσόγειο


Απειλεί Κύπρο και Ισραήλ που ετοιμάζονται να αρχίσουν εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου την 1η Οκτωβρίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει η Τουρκία, απειλώντας εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα στείλει τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Κύπρου προκειμένου να εμποδίσει τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), κάτι που προκάλεσε νέα αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Οι νέες απειλές της Αγκυρας εκτοξεύθηκαν διά στόματος του υπουργού Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης της Τουρκίας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν» εμμέσως πλην σαφώς προειδοποίησε ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει φρεγάτες στην περιοχή, όπως είχε κάνει και το 2008 όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το νορβηγικό πλοίο που πραγματοποιούσε έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Γι' αυτό οι χώρες διαθέτουν πολεμικά πλοία. Γι' αυτό υπάρχουν ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των ναυτικών μας δυνάμεων», δήλωσε προκλητικά ο Μπαγίς, ενώ επανέλαβε τα αίολα από πλευράς διεθνούς δικαίου επιχειρήματα ότι η Τουρκία θα ασκήσει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και «θα πράξει τα δέοντα».
Οξεία ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Στέφανος Στεφάνου με αρκετή ειρωνεία κάλεσε την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι «η πολιτική της κανονιοφόρου» έχει παρέλθει, μίλησε για «απαράδεκτη» συμπεριφορά και επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα προχωρήσει στις εξορύξεις. Η Αθήνα, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και σεβασμό βάσει του διεθνούς δικαίου, «το οποίο συχνά τελευταία επικαλείται», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι η Τουρκία θα απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά». Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονες και εξέφρασε τον προβληματισμό της Αθήνας για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς σε μια ευαίσθητη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή.
«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα αν χρειαστεί», διαμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ. «Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών ενεργειών», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real Νews».
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία «χοντραίνει το παιχνίδι» και, όπως και στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να εκπληρώσει τις απειλές της. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις της Αγκυρας στερούνται διεθνούς νομιμότητας και δεν έχουν γίνει σεβαστές ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε από τη Μόσχα. Επιπλέον προσθέτουν πως αν οι απειλές γίνουν πράξη, θα εκθέσουν ακόμη περισσότερο την Αγκυρα, η οποία θα λειτουργήσει ως «ταραξίας» σε μια ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει τοποθετηθεί για τις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζοντας πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εξορύξεις εντός της ΑΟΖ της, ενώ και η Μόσχα παρενέβη για το θέμα προ ημερών, εκφράζοντας τη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώντας την Αγκυρα να μη συνδέει τις εξορύξεις της Κύπρου με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

ΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Χαμηλά κρατούν τους τόνους οι Ισραηλινοί σε σχέση με τις τουρκικές απειλές, έναντι τόσο της Λευκωσίας όσο και του Τελ Αβίβ. Αρμόδιες πηγές, πάντως, σημειώνουν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτηρούν νυχθημερόν τα ισραηλινά κοιτάσματα και ιδιαίτερα το «Λεβιάθαν», το οποίο συνορεύει με το κυπριακό «οικόπεδο 12», στο οποίο θα αρχίσουν οι εξορύξεις την 1η Οκτωβρίου. Καθησυχαστικός άλλωστε, σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, φέρεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να ήταν και ο ισραηλινός ΥΠΕΞ Αβιγκντορ Λίμπερμαν στη συνάντηση που είχε προ ημερών με την κύπρια ομόλογό του Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης