Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

2,1 δισ. ευρώ για 3 FREMM

Με την τελική χρηματοδότηση ποσού 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία σκάφη FREMM πάει στο ΚΥΣΕΑ η αναγκαιότητα του Πολεμικού Ναυτικού για τις νέες φρεγάτες. Είναι μειωμένη κατά 500 εκατ. ευρώ (αρχική για τέσσερα σκάφη, 2,6 δισ. ευρώ), αλλά πρόκειται για την οριστική χρηματοδότηση που δίνεται για το πρόγραμμα που προβλέπει ένα κόστος 700 εκατ. για το κάθε σκάφος. Στο ίδιο επίπεδο θα είναι και η χρηματοδότηση των δύο γαλλικών τραπεζών (BNP, Societe General) προς το ελληνική δημόσιο με το οποίο εξασφαλίζονται οι πόφοι για τη ναυπήγηση των σκαφών.
Η πρόταση των Γάλλων προβλέπει να ξεκινήσει η αποπληρωμή σταδιακά από την παράδοση του πρώτου σκάφους ή σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ούτε τότε (έξι χρόνια μετά την έναρξη της ναυπήγησης) να υπάρξει νέα χρηματοδότηση. 
Πάντα υπάρχει η οption από ελληνικής πλευράς να μην παραλάβει τα σκάφη τα οποία θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα και να τα αγοράσει το γαλλικό Ναυτικό αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής τους! Βέβαια με την προϋπόθεση να είναι η ελληνική διαμόρφωση όσο το δυνατόν πιο κοντά στην γαλλική, δηλαδή στην διαμόρφωση που θα έχει σε υπηρεσία το γαλλικό Ναυτικό.
Το πρόγραμμα των φρεγατών θα εκκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης και την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της "περιορισμένης χρεοκοπίας", ελπίζεται εντός του Σεπτεμβρίου.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης