Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι Αμερικανοί "καίνε" το Χριστόφια σε απόρρητα τηλεγραφήματα στο Λευκό Οίκο


Απόρρητα τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη προς το Λευκό Οίκο, καταμαρτυρούν μεν ότι η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα του φορτίου, από την άλλη όμως δεν προχωρούσαν σκέψεις και ενέργειες για διαχείριση του προβλήματος. Ωστοσο η κυβερνηση απορριπτει τις κατηγοριες.
Τηλεγραφήματα του Αμερικανού πρέσβη στην Κύπρο προς την Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο, δίνουν μια διαφορετική εκδοχή από όσα η κυβέρνηση υποστηρίζει.


Μάλιστα, ένα από τα τηλεγραφήματα του Φρανκ Ουρμπαν-τσικ, το οποίο αναφέρεται στο σενάριο για μεταφορά του πολεμικού υλικού στη Μάλτα αφήνει εκτεθιμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα γεγονότα αφορούν τις 6 Φεβρουαρίου 2009. Στις 11.30 το πρωί ο Αμερικανός πρέσβης τηλεφώνησε στον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε υποβάλει πρόταση για μεταφορά του φορτίου, όπου και να φυλαχθεί ή να καταστραφεί. Ο Αμερικανός πρέσβης, είχε ρωτήσει τότε τον κ, Παντελίδη, εάν το σχέδιο για τη Μάλτα είχε εξεταστεί και η απάντηση, που έλαβε ήταν ότι ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου θα συναντάτο αργότερα με τον Πρόεδρο Χριστόφια και ανελάμβανε το πράσινο φως, τότε θα προσέγγιζε απευθείας τη Μάλτα.
 Σύμφωνα, πάντα με το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του Αμερικανού πρέσβη, ο Κύπριος διπλωμάτης, του είχε ξεκαθαρίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιθυμούσε καθοιονδήποτε τρόπο παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βαλέτα. Ταυτόχρονα τον προειδποιουσέ ότι η Κύπρος δεν ήταν σε θέση να αντέξει περισσότερη πίεση και ότι θα έπρεπε να βρει διέξοδο".
 Ο Ούρμπαν-τσικ, συμφώνησε μεν, αλλά επανέλαβε την προσφορά των ΗΠΑ να βοηθήσουν με την καταστροφή των υλικών, τόσο διπλωματικά, όσο και τεχνικά. Ο Αμερικανός, ισχυρίζεται ότι ως συνήθως ο Λεωνίδας Παντελίδης, αντέδρασε, του υποσχέθηκε όμως ότι θα τον ενημέρωνε μετά τη συζήτηση που θα είχε για το θέμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
 Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης τηλεφώνησε το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 3.45 μμ συγκεκριμμένα, στον κ. Παντελίδη, ο οποίος του εγγυήθηκε ότι το πλοίο θα παρέμενε εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, ωστόσο δεν του είπε οτιδήποτε για τη διευθέτηση με τη Μάλτα, ούτε για τη θέση του Προεδρου Χριστόφια.
 Ο Αμερικανός πρέσβης όμως δεν άφησε το πράγμα ως εκεί αντίθετα είχε επικοινωνία και με άλλους πρέσβεις. Πρωταρχικός, στόχος των Αμερικανών και των Ευρωπαίων  όπως προκύπτουν από τα τηλεγραφήματα στο Λευκό Οίκο, ήταν τα πυρομαχικά να μην επανεξαχθούν στο Ιράν.
Μετά την πρώτη συνομιλία που είχε με τον κ. Παντελίδη ο Ουρμπαν-τσικ, τηλεφώνησε στο Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Πίτερ Μίλετ. Ο Μίλετ, του είπε ότι οι Κύπριοι δεν είχαν εγείρει την επιλογή της Μάλτας σε προηγουμενες συνομιλίες, αλλά υπέδειξε ο Βρετανός ότι θα άξιζε τον κόπο η διερέυνηση της επιλογής.
 Όσον αφορά τη θέση της Γαλλίας, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική εκδοχή, την ίδια μέρα ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με το Γάλλο Πρέσβη. Ο Νικολά Γκαλί, αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν η Κυπριακή Δημοκρατία από την ΕΕ. Ισχυρίστηκε, όμως, ότι είχε προτείνει να γίνει κοινό διάβημα των Γάλλων, των Γερμανών και της τσεχικής, τότε, προεδρίας προς τη Λευκωσία. Ο Αμερικανός πρέσβης του συνέστησε το διάβημα να απευθύνεται προσωπικά στο Πρόεδρο Χριστόφια.
 Ενδιαφέρουσα είναι και η στιχομυθία μεταξύ του Αμερικανού και του Γάλλου πρέσβη. Ο  Αμερικανός είπε ότι η Ουάσιγκτον θα πρόσφερε ότι κρινόταν αναγκαίο για να διασφαλίσει ότι το φορτίο δεν θα έφτανε ποτέ στη Συρία. Και η απάντηση του Γάλλου πρέσβη ήταν ότι η αμερικανική προσφορά, αφαιρεί το κυπριακό επιχείρημα ότι η Λευκωσία δεν έχει την τεχνική υποδομή για να χειριστεί το φορτίο.

 Πως απαντά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες  οτι δέχθηκε προτάσεις απο ξενες χωρες για παραλαβή και περαιτέρω διαχείριση του φονικού φορτιου και τις αγνόησε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε οτι θεση της κυβερνησης ηταν παντοτε η μεταφορα του υλικου σε αλλη χωρα, σε συνενοηση με το ΣΑ
Μαλιστα ανεφερε οτι η κυβερνηση εισηγηθηκε σε δυο περιπτωσεις τη μεταφορα των εμπορευματοκιβωτιων εκτος Κυπρου, οπως στην περιπτωση για να παραληφθει απο την ειρηνευτικη δυναμη του ΟΗΕ στο Λιβανου (UNIFIL) κατι που απορριφθηκε απο τα ΗΕ. Η Λευκωσια υπεβαλε αιτημα τοτε για μεταφορα του φονικου φορτιου στη Μαλτα χωρις ομως να λαβει καμια απαντηση απο το Σ.Α.
Η Γερμανια συμφωνα με τον εκπροσωπο ηταν η μονη χωρα που υπεβαλε συγκεκριμενη προταση στην κυβερνηση για διαχειριση του υλικου, οποτα η Λευκωσια ζητησε τη συμφωνη γνωμη του ΣΑ, χωρις ομως και παλι να λαβει καμια απαντηση.Η Λευκωσια φαινεται να βολιδοσκοπηθηκε και απο τη γαλλικη κυβερνηση η οποια ωστοσο δεν υπεβαλε συγκεκριμενη προταση.
Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τις κατηγορίες οτι ο Προεδρος γνωριζε για την επικινδυνοτητα του φορτιου, τονιζοντας οτι το προεδρικο δεν ηταν ενημερο για τον τροπο που εξελιχθηκε το θεμα και σε καμια οπεριπτωση ο Προεδρος εδωσε εντολη για μεταφορα του φορτιου στο συγκεκριμενο χωρο.
sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης