Πρωταρχικός στόχος παραμένει η λύση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που οργάνωσε σε σχέση με το Κυπριακό, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησής του. Μάλιστα, τόσο προσηλωμένος εμφανίστηκε στο στόχο αυτό, που δεσμεύτηκε ότι εάν δεν επιτευχθεί, ο ίδιος δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κράτους. «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του λαού μας -Ε/Κ και Τ/Κ- είναι για εμάς όραμα και στόχος ζωής. Ξεκάθαρα υπογραμμίζω: αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, δεν θα επαναδιεκδικήσω δεύτερη θητεία. Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία», είπε επί λέξει.
Διευκρίνισε, βέβαια, ότι εφόσον τα καταφέρει να λύσει το Κυπριακό, τότε επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει και δεύτερη θητεία, ώστε να δουλέψει για την υλοποίηση της λύσης. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, είπε, αλλά θα είναι πιο δύσκολη η εφαρμογή της.
Καθόλου τυχαία δεν κρίνεται, βέβαια, η εξαγγελία αυτή του Προέδρου Χριστόφια. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποιες ερωτήσεις θα τον «στρίμωχναν», ενδεχομένως να προσπαθούσε να διοχετεύσει τις όποιες εντυπώσεις προς την κατεύθυνση αυτής του της δέσμευσης, παρά στα κενά των απαντήσεών του σε σχέση με τις γενναιόδωρες προσφορές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό και επέλεξε να συμπεριλάβει αυτήν την εξαγγελία στην εισαγωγική του ομιλία και να μην το αναφέρει στην πορεία της συζήτησης.
Διζωνική αλλιώς…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως δύο δρόμοι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Κυπριακό: η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η οριστική διχοτόμηση. Διατρανώνοντας την πεποίθησή του ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αποκάλεσε τη διζωνική «το τελευταίο σκαλί» πριν από τη διχοτόμηση. Τόνισε ότι κανείς δεν προτιμά την παρούσα κατάσταση, διότι, κατά την εκτίμησή του, οδηγεί στη δημιουργία ενός αμιγώς τουρκικού κράτους στις κατεχόμενες περιοχές και ενός μεικτού κράτους με Ε/κ και Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές. «Τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν πολύ προσωρινά», προειδοποίησε. «Το νέο σχέδιο που προσπαθούμε να βρούμε σίγουρα είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν», είπε επιπρόσθετα.
Πάντως, χαρακτήρισε το μοντέλο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «οδυνηρό συμβιβασμό», ο οποίος έγινε αποδεκτός για τερματισμό της κατοχής και αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κοινότητάς μας από το 1977. Είναι με έκπληξη, τόνισε, που ακούγονται αναφορές ότι πρέπει ν' αλλάξουμε στρατηγική. Η εγκατάλειψη της διζωνικής, κατά την άποψή του, αποτελεί «ολέθριο σφάλμα» και «το μεγαλύτερο δώρο προς την Τουρκία».
Διζωνική πώς;
Πάντως, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραδέχθηκε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει αυτό που αναμέναμε, δηλαδή την επίτευξη συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια του προβλήματος. Στάθηκε, δε, στη διάσταση θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται η μη επίτευξη εντυπωσιακής προόδου. Φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Ταλάτ σπεύδει συνεχώς να προβάλλει θέσεις, που συνιστούν συνεχή πρόκληση και από πλευράς του ιδίου και από πλευράς Άγκυρας. Εξέφρασε, επίσης, επιφυλακτικότητα κατά πόσον οι διακηρύξεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έχουν όντως βάση. «Γνωρίζουμε την όλη διαδρομή της Τουρκίας πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όμως μακάρι να εννοεί αυτά που λέει και να τα αποδείξει στην πράξη», είπε.
Είναι, συνεπώς, απορίας άξιον, από πού εκπηγάζει η αισιοδοξία του για λύση του Κυπριακού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από τη στιγμή που αφενός δεν έχει καταγραφεί επαρκής πρόοδος και, αφετέρου, υπάρχει διάσταση απόψεων, η οποία, κατά δική του παραδοχή, μπορεί να ενισχυθεί, αναλόγως του αποτελέσματος των λεγόμενων εκλογών του Απριλίου. «Δεν είναι όλοι οι Τ/κ πολιτικοί το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. Είναι διαφορετικό, εξήγησε, να έχεις ένα συνομιλητή που συμφωνεί μαζί σου ότι το κράτος θα είναι ομοσπονδιακό, και διαφορετικό να έχεις ένα συνομιλητή δεσμευμένο να εργαστεί για δύο κράτη. Πάντως διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να κάνει απαράδεκτες παραχωρήσεις, χάριν της επανεκλογής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά ούτε και ευνοεί την εκλογή Έρογλου.
Αναλύοντας το σκεπτικό του για την κάθετη τοποθέτησή του υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «τον απλό Τ/κ τον κερδίζει η κατοχή». Αυτό, κατά την άποψη του Προέδρου Χριστόφια, οφείλεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίες καλλιεργούν στους Τ/κ την έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν προς την πλευρά μας. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής για να τους κερδίσουμε από την Τουρκία, εξήγησε. «Δεν λέω ότι θα παραχωρήσουμε τα πάντα και θα παραβιάσουμε κάθε αρχή για να ικανοποιήσουμε τους Τ/κ, αλλά πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο πειστικά θα καλύψουμε αυτό το κενό», είπε.
Ευνοεί διεθνή διάσκεψη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι, σε αντίθεση με την Τουρκία, που επιδιώκει τετραμερή ή πενταμερή, η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί μία διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. «Διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα εντέλλεται ή έχει λόγο μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», εξήγησε, προσδιορίζοντας αυτές στην παράνομη παρουσία των εποίκων, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια κ.ά.
Τόνισε ότι αυτή η διάσκεψη σε καμία περίπτωση δεν θα έχει χαρακτήρα Μπούργκενστοκ. «Στο Μπούργκενστοκ δεν ήταν διάσκεψη», είπε. «Ήμουν παρών. Δεν έλεγε καλημέρα ο ένας του άλλου. Ακόμα και οι δύο συνομιλητές δεν συναντήθηκαν. Έκαναν κάποιοι των Ηνωμένων Εθνών και κάποιοι ξένοι εκ του σύνεγγυς βολιδοσκοπήσεις, όμως επίσημες συναντήσεις σε διάσκεψη ποτέ δεν έγιναν», εξήγησε. Η πλευρά μας, υπογράμμισε, δεν θέλει τέτοιου είδους διάσκεψη.
Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος δεν έφερε πρόταση για οποιουδήποτε είδους διεθνή διάσκεψη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου