Κρίση ετοιμάζονται να προκαλέσουν οι Τούρκοι με αφορμή τις έρευνες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και προειδοποιούν απροκάλυπτα ότι ο πολεμικός τους στόλος θα απομακρύνει κάθε ερευνητικό σκάφος από την περιοχή, ακόμη και εάν είναι αμερικανικό.
Η δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία ότι αμερικανική εταιρεία θ' αρχίσει πετρελαϊκές έρευνες στην κυπριακή περιοχή, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, αντιδράσεις που συνοδεύονται με απροκάλυπτες απειλές κατά της Κύπρου.
Η εφημερίδα «Χουριέτ», υπό τον τίτλο «Κρίση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δημοσιεύει ανταπόκριση από τα κατεχόμενα, στην οποία αναφέρει ότι αμερικανική εταιρεία πετρελαίου, που πραγματοποίησε «μυστικές επαφές» με την ελληνοκυπριακή πλευρά, θα αναζητήσει πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα της «νότιας Κύπρου» παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας. Η «Χουριέτ», αν και δεν κατονομάζει την αμερικανική εταιρεία, τη χαρακτηρίζει «γίγαντα πετρελαίου».
Η εφημερίδα δημοσιεύει απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αρμοδίων, οι οποίοι ανέφεραν: «Ο στόλος μας είναι εκεί. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, έστω και αν πρόκειται για αμερικανική εταιρεία».
Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αξία του πετρελαίου στην κυπριακή περιοχή εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 400 δισ. δολάρια.
Επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία, η τουρκική εφημερίδα σημειώνει και τη μυστικότητα με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση περιβάλλει το θέμα των ερευνών. Επίσης, επικαλείται εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες, το κόστος για την ανόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή είναι πολύ υψηλό, γιατί τα κοιτάσματα βρίσκονται σε βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων. Γι' αυτό απαιτείται η χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται, συνεπώς, προσθέτει, ότι η ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρεία πρέπει να είναι κολοσσός. Αναφέρει σχετικά ότι την απαιτούμενη τεχνολογία για τέτοιες έρευνες, διαθέτουν μόνο εταιρείες, όπως η Shell, η Exxon Mobil, η Petro Brass και η ρωσική Lukoil.
H «Xoυριέτ» αναφέρει ότι υψηλά ιστάμενοι Τούρκοι αρμόδιοι, που παρακολουθούν την κατάσταση, δήλωσαν: «Ο τουρκικός στόλος απομακρύνει από την περιοχή τα πλοία που διενεργούν έρευνες πετρελαίου. Στην περιοχή περιπολούν τα πολεμικά μας πλοία. Ακόμη και αν χρειαστεί να επέμβουμε κατά των Αμερικανών, θα το πράξουμε».
Με το θέμα ασχολείται και η «Σαπάχ» η οποία στεγάζει τη σχετική είδηση υπό τον τίτλο: «Στα πρόθυρα νέας έντασης στην Κύπρο». Γράφει ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή «αναστάτωσαν το νησί» και προβάλλει τις δηλώσεις του ψευδοϋπουργού εξωτερικών ότι οι έρευνες μπορούν να δυναμιτίσουν τις συνομιλίες, όπως και η απόφαση για τους Όραμς.
Επίσης ευρεία αναφορά κάνουν η «Τζουμχουριέτ» και η «Ζαμάν».
Κυπριακή αντίδραση
Ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Αντώνης Πασχαλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές, δήλωσε: «Όλες οι διαδικασίες προχωρούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού». Τόνισε ότι «το θέμα είναι ευαίσθητο και λεπτό και όσο λίγο μιλάμε τόσο το καλύτερο». Ανέφερε ακόμη ότι ο οιοσδήποτε πλούτος υπάρχει στην Κύπρο ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον κυπριακό λαό και σε κανέναν άλλο. Ευχήθηκε να λυθεί το Κυπριακό και οι Τουρκοκύπριοι ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επωφεληθούν το ίδιο όπως οι Ελληνοκύπριοι.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές των Τούρκων ότι το θέμα των ερευνών θα επηρεάσει τις συνομιλίες στο Κυπριακό, απάντησε: «Αν αυτό είναι αφορμή για να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, ή για να παρακωλύσουν τις συνομιλίες, είναι ένα. Την ίδια στιγμή, η Κύπρος έχει κάνει ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι κυριαρχικό της δικαίωμα η έρευνα και η πιθανή εξεύρεση πετρελαίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε».
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου