Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. να δείξει τη σοβαρή-υπεύθυνη Κύπρο

ΤΕΛΙΚΑ, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης είχε δίκαιο όταν ανησυχούσε για την κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώθηκαν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, δεν περιποιούν τιμή, αντίθετα ρίπτουν βαριές σκιές σε μια Προεδρία, που καλείται να δώσει την εικόνα μιας άλλης Κύπρου. Η κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. αποτελεί μια σημαντική και μοναδική πρόκληση για όλους:
Την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες, τα κόμματα, τη Βουλή, τους ευρωβουλευτές και όλους τους πολίτες. Δεν είναι απλώς μια υπηρεσιακή υπόθεση, που θα χειριστεί η υπεύθυνη Κυβέρνηση. Η κυπριακή Προεδρία είναι ένας από τους σημαντικότερους και σπουδαιότερους σταθμούς στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας επειδή δι’ αυτής καλούμαστε όλοι να δείξουμε, να αποδείξουμε και να πείσουμε για τον καλύτερο εαυτό μας. Κυρίως, να ξεδιπλώσουμε και να εμφανίσουμε έμπρακτα ενώπιον των εταίρων μας, και όχι μόνο, όλες τις αρετές που πρέπει να μας χαρακτηρίζουν.

Με αυτά εννοούμε τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, την ευσυνειδησία, την αξιοσύνη, την αξιοπιστία, την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα και τη συνέπεια, που καλούμαστε ως πολίτες αλλά, προπάντων, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. να επιδείξουμε. Η προεδρία είναι ουδέτερη. Η Κύπρος δεν θα προωθήσει τα δικά της συμφέροντα, αλλά τα ευρωπαϊκά. Καλείται να ασκήσει την προεδρία με ευθυκρισία, σοβαρότητα, αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Και για έναν άλλο λόγο: Να διαψεύσουμε τους Τούρκους και ειδικά τον αλαζόνα και υπερφίαλο Μπαγίς ότι δεν είμαστε κράτος. Αντίθετα, επειδή η Τουρκία θα υποχρεωθεί να συζητά μαζί μας, να αποδείξουμε ότι είμαστε αξιότεροι και αντικειμενικοί.
Η τουρκική προπαγάνδα ήδη εκμεταλλεύεται τις αποκαλύψεις για παρατυπίες στις προσλήψεις προσωπικού και τον οιονεί νεποτισμό που διαχέεται. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να ξεκαθαρίσει τάχιστα την κατάσταση. Όταν οι άλλες δύο χώρες, η Δανία και η Πολωνία, ακολουθούν αυστηρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, που αφορούν την Προεδρία της Ε.Ε., η Κύπρος για πολλούς, κατανοητούς λόγους δεν μπορεί και δεν δικαιούται να υστερήσει των εταίρων της.
Τούτων λεχθέντων, θεωρούμε ορθή την εισήγηση του ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη όπως Κυβέρνηση και κόμματα θέσουν την προεδρία πέραν και υπεράνω των πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων. Όπως είναι γνωστό, η κυπριακή Προεδρία προηγείται των Προεδρικών Εκλογών του 2013. Ο Ι. Κασουλίδης υποστηρίζει ότι όλοι πρέπει να εργαστούν υπερκομματικά για την επιτυχία της και κάλεσε Κυβέρνηση και κόμματα να μην επιχειρήσουν να αναδείξουν, προεκλογικά, και να καρπωθούν πιθανές επιτυχίες.
Με άλλα λόγια, Κυβέρνηση και κόμματα, όπως και οι όποιοι υποψήφιοι για την Προεδρία, να αποφύγουν να εμπλέξουν την κυπριακή Προεδρία στην προεκλογική αντιπαράθεση και στις συγκρούσεις τους. Να υπάρξει, δηλαδή, μια συμφωνία κυρίων, ώστε όλοι να αρθούν υπεράνω μικροκομματικών αντιλήψεων και μικροπολιτικών εκμεταλλεύσεων.
Η Κυβέρνηση διά του Κυβ. Εκπροσώπου απέφυγε να τοποθετηθεί και υποστήριξε ότι, κάθε φορά που σημειώνεται μια νίκη, πιστώνεται στην Κύπρο. Ναι, αλλά στην Κύπρο ζούμε και γνωρίζουμε πώς Κυβέρνηση, κόμματα και υποψήφιοι συμπεριφέρονται προεκλογικά. Ιδιαίτερα τώρα με όσα θλιβερά αποκαλύπτονται για διαδικασίες στην κυπριακή Προεδρία, η Κυβέρνηση καλείται τάχιστα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για να μη δοθεί σε κανέναν η εντύπωση ότι στο βωμό διαφόρων σκοπιμοτήτων θυσιάζεται ο μεγάλος στόχος όλων: Η κυπριακή Προεδρία να τιμήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβάλει το σεβασμό και την αναγνώρισή της από όλους τους εταίρους μας.

Σάββας Ιακωβίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης