Με τον Σάββα Ιακωβίδη
Σύμφωνα με το πόρισμα και τα συμπεράσματά του, ο Δ. Χριστόφιας
ευθύνεται για την επί δύομισι χρόνια διαχείριση του άκρως επικίνδυνου φορτίου στο Μαρί. Αυτός έπαιξε παιγνίδια με τους Άσαντ και Αχμαντινετζάντ. Αυτός επέλεξε και διόρισε τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, που υπέχουν εξίσου βαρύτατες ευθύνες, προσωπικές και θεσμικές, για την τραγωδία. «Οι ευθύνες του Προέδρου», ο Πολυβίου επισημαίνει, «για την τραγωδία είναι άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες».
Για να υπογραμμίσει ότι ο Πρόεδρος «έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες σε σχέση με το υπό διερεύνηση θέμα και για την τραγωδία που ακολούθησε».
Ο Πολυβίου καταλήγει: «Το συμπέρασμά μου είναι ότι η κύρια ευθύνη για την τραγωδία και τα συνεπακόλουθά της βαρύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά την επίδοση του πορίσματός του στον Πρόεδρο, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πολυβίου ήταν κρυστάλλινος: «Θέλω να πω ότι δεν έχω οποιαδήποτε αμφιβολία ότι, στην υπό κρίση περίπτωση, έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου». Πρόκειται για την πλέον ευθεία κατηγορία εναντίον του Προέδρου Χριστόφια. Όταν ο Πολυβίου καλεί τον Γεν. Εισαγγελέα να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων «από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου», η αναφορά στον Πρόεδρο Χριστόφια δεν μπορούσε να ήταν πιο σαφής.
Δεν ξέρουμε με πόση αποφασιστικότητα ο Γεν. Εισαγγελέας θα ενεργήσει κατά παντός βαρυνόμενου με σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, «μηδενός εξαιρουμένου». Ανεξάρτητα από τις όποιες ενέργειές του, που η κοινή γνώμη, δικαιωμένη πλήρως στις εκτιμήσεις και στο αλάθητο κριτήριό της, περιμένει τάχιστα, υπάρχει ένα άλλο, μέγα ζήτημα: Η έμπρακτη ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον Δ. Χριστόφια. Στο διάγγελμά του, ημ. 14/7/2011, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε: «Η απαίτηση όλων είναι να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες, όποιους και αν αυτές βαρύνουν, από το χαμηλότερο μέχρι το ανώτατο επίπεδο. Οι ευθύνες, σας διαβεβαιώ, θα αποδοθούν και θα αναληφθούν». Ο Πολυβίου, τις απέδωσε. Για τον Πρόεδρο είναι «άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες», «θεσμικές και προσωπικές». Έστω και τώρα, θα αναληφθούν;
Να μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις: Ακόμα και αν ο Δ. Χριστόφιας, υπό το βάρος τύψεων, ενοχών ή και ψυχολογικής πιέσεως εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής, έκανε σκέψεις για παραίτηση, το ΑΚΕΛ και το βαθύ κράτος του δεν θα το επιτρέψουν. Παραίτηση Χριστόφια θα σήμαινε τη μεγαλύτερη ήττα και προσβολή για ένα κόμμα που, για δεκαετίες, αγωνιζόταν να κατακτήσει την εξουσία. Ήδη, το βαθύ κράτος του ΑΚΕΛ αμφισβητεί το πόρισμα και τα ευρήματά του. Δήθεν δεν είναι τεκμηριωμένο αλλά θα το… μελετήσει. Τα πράγματα είναι απλά στη δραματική εκτύλιξή τους: Η παραίτηση Χριστόφια θα ήταν μια κάποια εξιλέωση. Θα διέσωζε μερικώς την υστεροφημία του. Αλλ’ όχι! Το ΑΚΕΛ διατηρεί τον Χριστόφια για να μην αναμέλψει ένα αξιοπρεπές mea culpa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου