Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Η κυβέρνηση “δείχνει” προς τα που πάμε…


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ευαγγ. Βενιζέλος,  ενημέρωσε όλους τους αρχηγούς για το συνολικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, τους αριθμούς που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων και τις προοπτικές της ερχόμενης Τετάρτης. Παράλληλα, προχώρησε και σε πλήρη  ενημέρωση  τραπεζιτών μέσω τηλεδιάσκεψης με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.  Η τελευταία ενημέρωση κατέστει αναγκαία, καθώς το Ελληνικό δημόσιο θα μεταβληθεί σε προνομιούχο μέτοχος όλων των τραπεζών και εγγυητής των καταθέσεων. Πέραν την ρυθμιστικής και εποπτικής αρμοδιότητας η κυβέρνηση φέρεται να εκδηλώνει και μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι σε δεύτερο πλάνο σχεδιάζει κινήσεις, που ως τώρα δεν πραγματοποιήθηκαν.

Κυβερνητική πηγή που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν οι μικρομέτοχοι, αλλά όχι οι μεγαλομέτοχοι και οι διοικήσεις των τραπεζών. Είμαστε συνεργάτες, αλλά άλλο το συμφέρον του έθνους και άλλο οι διοικήσεις των τραπεζών. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τη ρευστατότητα, την απαιτούμενη επανακεφαλαιοποίηση, και να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις».
Στο μεταξύ πρόβλημα φαίνεται να δημιούργησε με την θεσμική εκπροσώπηση των τραπεζών (Νταλάρα) καθώς θεωρήθηκε από την πλευρά τους ότι το «κούρεμα» σε ποσοστό 50-55% είναι πέραν από αυτό που θα ήθελαν να δεχθούν οι ίδιες και προειδοποίησαν ότι αν προχωρήσει η ευρωζώνη σε μια απόφαση που θα μοιάζει με «υποχρεωτικό κούρεμα» τότε θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός» και θα πρέπει ν’αναμένονται  αντιδράσεις.
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, επιχείρησε χθες να ξεπεράσει το «σκόπελο» της Μπούντεσταγκ όπου παρουσίασε τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής (21.10.2011) και ζήτησε να γίνουν δεκτές οι όποιες διαφοροποιήσεις από το αρχικό σχέδιο της 21ης Ιουλίου, ενώ την ίδια ώρα και ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρούσε να πείσει για το ορθό της νέας πρότασης της ευρωζώνης του Γάλλους τραπεζίτες που θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις κεφαλαίου τους καθώς διαθέτουν χαρτοφυλάκια πλήρη ελληνικών ομολόγων.
Χθες βράδι πάντως, στις Βρυξέλλες, οι αναμειγνυόμενοι στο σχεδιασμό (τεχνικό) του «κουρέματος» προκειμένου να παρουσιαστεί μια τελική, αξιόπιστη πρόταση αύριο Τετάρτη, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το χρόνο που έχουν για να επιλύσουν το πρόβλημα και υποστήριζαν ότι μάλλον θα χρειαστεί να ληφθεί αύριο μια «πολιτική απόφαση» και τα τεχνικά σημεία της να εκκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες.
Δραγουμάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης