Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Περιμένουν δεύτερη κίνηση


Πέπλος μυστηρίου καλύπτει ακόμα την εκταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας

ΤΟΥΦΡΙΞΟΥ ΔΑΛΙΤΗ
Φωτογραφία
Την επόμενη κίνηση των δραστών, η οποία πιθανόν να προδίδει και τα κίνητρα της αποτρόπαιας πράξης εκταφής και κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, περιμένουν εντός των ημερών οι ανακριτικές αρχές. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται εντατικά, χωρίς όμως στην ουσία να έχει φανεί φως στην άκρη του τούνελ της πρωτοφανούς υπόθεσης. Τα κίνητρα των δραστών, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα, ενώ οι πληροφορίες φτάνουν μαζικά στην Αστυνομία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και η Αστυνομία εξετάζει με προσοχή την κάθε πληροφορία που φτάνει, προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος για να μπορέσει να ξετυλίξει το κουβάρι της βέβηλης πράξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από πλευράς ανακριτικών αρχών εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανόν αύριο ή μεθαύριο, οι δράστες της πολύκροτης υπόθεσης που συγκλονίζει το παγκύπριο, να επιχειρήσουν να στείλουν κάποιο μήνυμα, ή να κάνουν κάποια κίνηση που να φανερώνει το κίνητρο της αποτρόπαιας πράξης τους. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκαθαρισμένος σκοπός πίσω από την ενέργεια των δραστών δυσκολεύει το έργο της Αστυνομίας που δεν ξέρει προς τα πού ακριβώς να κινηθεί, από την άλλη όμως, οι δράστες μιας τέτοιας πράξης είναι ξεκάθαρο ότι ήθελαν να στείλουν κάποιο μήνυμα, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχουν πετύχει. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από πλευράς δραστών θα επιχειρηθεί μια δεύτερη κίνηση. Εκτός αυτού, με το πέρασμα του χρόνου, η πίεση περνά προς την πλευρά των δραστών, με την έννοια του τι πρόκειται να κάνουν με τη σορό του αείμνηστου τέως Προέδρου. Η Αστυνομία από την πλευρά της, εντείνει και επεκτείνει τις έρευνές της σε όλα τα επίπεδα. Οι έλεγχοι των Αρχών έχουν εξαπλωθεί διακριτικά και σε λιμάνια και αεροδρόμια, προκειμένου να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο απόπειρας των δραστών να μεταφέρουν εκτός Κύπρου τη σορό.

Παράλληλα, με το πέρασμα του χρόνου, οι ανακριτικές αρχές, αν και δεν αποκλείουν οτιδήποτε, δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ημερομηνία που επέλεξαν οι δράστες να υλοποιήσουν τα αρρωστημένα σχέδια τους. Το γεγονός ότι θα μπορούσαν να έχουν πολύ πιο εύκολο έργο δυο-τρεις μέρες νωρίτερα, προτού δηλαδή τοποθετηθεί η μαρμάρινη ταφόπλακα στο μνημείο, αλλά αυτοί επέλεξαν την παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του, δείχνει ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας δεν ήταν τυχαία. Κάτι τέτοιο, ενισχύει και το ενδεχόμενο, τα κίνητρα των δραστών, απ’ όπου κι αν προέρχονται αυτοί, να ήταν η πολιτική προβοκάτσια. Γι’ αυτό έχουν δραστηριοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες του κράτους εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια ενός τέτοιου ενδεχομένου. Είτε αυτό προέρχεται από το εσωτερικό, είτε από πράκτορες των Μυστικών Υπηρεσιών του βαθέους κράτους της Άγκυρας. Τόσο στην μια, όσο και στην άλλη περίπτωση, δεν αποκλείεται βέβαια, την εκτέλεση του φρικιαστικού σχεδίου να ανέλαβαν πληρωμένοι εκτελεστές, είτε ντόπιοι είτε ξένοι. Ένα άλλο στοιχείο εξάλλου που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο ψυχρός τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι δράστες. Η κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν γι’ αυτούς απλά ένας στόχος, ο οποίος έπρεπε να εκτελεστεί και οι ενέργειες τους προδίδουν πλήρη ψυχρότητα και συναισθηματική αποστασιοποίηση από αυτό που επρόκειτο να πράξουν.

Σήμερα εξάλλου, θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη των Αρχών προκειμένου να συζητηθούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα της υπόθεσης και να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης για να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όποιο κι αν ήταν οι δράστες έδρασαν με επαγγελματικό τρόπο μη αφήνοντας κανένα τεκμήριο πίσω τους. Σε αυτό βέβαια έδρασε καταλυτικά και το γεγονός ότι την ώρα που εκτελούσαν τα σχέδια τους, αλλά και μετά έβρεχε καταρρακτωδώς με αποτέλεσμα η βροχή να σβήσει και τα όποια τεκμήρια άφηναν πίσω τους. Τα ίχνη παπουτσιών που βρέθηκαν σε διπλανό τάφο και τα οποία πιθανόν να ανήκουν σε κάποιον ή κάποιους από τους δράστες, μελετώνται από τις ερευνητικές αρχές, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ότι μπορεί να δώσουν κάποιες απαντήσεις. Στο μεταξύ, η οικογένεια του αείμνηστου Προέδρου ενημερώνεται συνεχώς από τον ίδιο τον υπουργό

Δικαιοσύνης για την πορεία των ερευνών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε δηλώσεις
του χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη σύληση του τάφου του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, εξέφρασε την πεποίθηση πως πρόκειται για προβοκάτσια και πως ενδεχομένως η πράξη αυτή να έγινε από ομάδες, οι οποίες δεν νιώθουν ικανοποιημένες από το στάδιο στο οποίο έχει φτάσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης