Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Στα βαθιά με ευρωτουρκικά

Προτεραιότητα η αξιολόγηση της Τουρκίας
Χριστόφιας- Παπανδρέου έθεσαν τον πρώτο στόχο τουςκαι σύντομα θα συναντηθούν
ΤΟΥΣΩΤΗΡΗ ΜΙΧΑΗΛ
Φωτογραφία

Δ
ημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Παπανδρέου άρχισαν αμέσως δουλειά με στόχο το ορόσημο του Δεκεμβρίου, όταν η Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Ε.Ε. για ν’ αξιολογηθεί κατά πόσο έχει εφαρμόσει τα όσα συμφωνήθηκαν σχετικά με την Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρώτη του επικοινωνία με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, αφού τον συνεχάρη για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, έθεσε επί τάπητος το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας, αναμένοντας από την Ελληνική Κυβέρνηση μια πιο στενή συνεργασία.

Η Λευκωσία ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή δια του υπουργού Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το πιο φλέγον θέμα είναι το κυπριακό και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, όπως επίσης και η αξιολόγηση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να τύχει κοινών χειρισμών από πλευράς των δύο χωρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Χριστόφιας και Παπανδρέου, είπε, αντάλλαξαν απόψεις ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν στην αξιολόγηση της Τουρκίας. Ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε, εξέφρασε την υποστήριξη του στην πολιτική Χριστόφια. Ο κ. Στεφάνου κατέληξε ότι οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν σε πολύ σύντομο διάστημα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι προσβλέπει σε στενή και ειλικρινή συνεργασία προς υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και κοινών στόχων των δύο χωρών.
Το ΑΚΕΛ συγχαίροντας τον κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι προσδοκεί σε μια αρμονική συνεργασία με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και ολόπλευρη στήριξη της προσπάθειας του προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου αφού συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό πρόσθεσε ότι «προσδοκούμε σίγουρα πως η στήριξη της Κύπρου από την Ελλάδα θα είναι δεδομένη».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι για μας σημασία έχει να διατηρούμε στενότατες σχέσεις με την εκάστοτε κυβέρνηση και τις πολιτικές ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων.

Όπως πραγματώσαμε στο παρελθόν το ακατόρθωτο, το θαύμα που λέγεται πλήρης ένταξη, ξεπερνώντας τα όσα προβλήματα είχαμε, χάρη στη στενή συνεργασία, θέλω να ελπίζω και να πιστεύω πως το ίδιο θα επιτύχουμε και τώρα, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου κληθείς να σχολιάσει την υποστήριξη στο «ναι» του κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν το 2004, είπε ότι το κόμμα θα κρίνει τον κ. Παπανδρέου από τη στάση του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και ότι το ΔΗΚΟ αναμένει ότι θα είναι κοινοί οι στόχοι των δύο κυβερνήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και σε όλα τα στελέχη και μέλη του Κινήματος για τη θριαμβευτική εκλογική τους νίκη, προσθέτοντας ότι η επάνοδος της σοσιαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την πορεία της Ελλάδας.
Συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν επίσης το ΕΥΡΩΚΟ, το Κίνημα Οικολόγων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κ.α.

Μάρκος: Ταυτίζονται οι θέσεις μας

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
διαφαίνεται μέσα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων ότι επιθυμεί όπως η συνάντηση των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, ενόψει των στενών χρονικών πλαισίων του Δεκεμβρίου, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και να καταρτισθεί η στρατηγική που θ’ ακολουθηθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού είπε ότι η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας, υπό τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό και το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας, και συνεπώς θα απαιτηθεί μια πιο στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. «Θεωρούμε ότι οι θέσεις του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στο Κυπριακό ταυτίζονται και συνάδουν και με τις θέσεις της Κύπρου και της κυπριακής Κυβέρνησης και δεν βλέπουμε να υπάρχει αλλαγή στη συνεργασία με την αλλαγή της Κυβέρνησης στην Ελλάδα», σημείωσε.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης