Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Σε όλη την Ευρώπη οι τιμές πέφτουν.Στην Ελλάδα όχι..

Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη καθώς οι ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά, ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, δεν έχουν ξεπεράσει μεν τα περυσινά, ιλιγγιώδη επίπεδα, ωστόσο ξεκινούν από 2% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 17%..

Και αυτό σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ οι διεθνείς τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων παρουσιάζουν κάθετη πτώση. Ηδη έχουν καταγραφεί στην αγορά ανατιμήσεις σε περισσότερες από 30 κατηγορίες ειδών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούν βασικά είδη διατροφής. Οι ανατιμήσεις αυτές, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και δεν έχουν ακόμη περάσει στα «ράφια», αναμένεται να ισχύσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Μια σημαντικά μεγάλη ανατίμηση αναμένεται στο ρύζι και στις κονσέρβες. Πρόκειται για ποσοστό αύξησης που θα κυμαίνεται, ανάλογα με τα είδη της κατηγορίας, από 3% ως 17%.
Στα προϊόντα γάλακτος οι ανατιμήσεις θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στο 3,6% έναντι 2,7%-10% που ήταν το ποσοστό αύξησης πέρυσι, την ίδια εποχή. Σ
τα αλλαντικά η αύξηση θα είναι 4,3% έναντι 8,23% την ίδια εποχή του 2008. Στα κρασιά οι ανατιμήσεις θα είναι 8% έναντι 6%-10% πέρυσι. Δηλαδή μεσοσταθμικά το ποσοστό αύξησης δεν αλλάζει, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν τα εγχώρια προϊόντα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα.
Το μηνιαίο κόστος των επισκέψεων σε ένα σουπερμάρκετ εφέτος υπολογίζεται σε 270-315 ευρώ έναντι 250-300 ευρώ πέρυσι την ίδια εποχή. Παρά το γεγονός ότι στις άλλες χώρες της ΕΕ οι τιμές λιανικής των καταναλωτικών αγαθών παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση λόγω του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων- εξαιτίας της κρίσης προσπαθούν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους- αλλά και λόγω της μείωσης των συντελεστών κόστους που συνδέονται με την πορεία της τιμής του πετρελαίου, στην Ελλάδα οι τιμές όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται αλλά, αντίθετα, παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις.
πηγή "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης