Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

"Διαβατήριο" Σαμαρά για ΗΠΑ τα τεθωρακισμένα - Τι πραγματικά αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ




"Διαβατήριο" για την αναμενόμενη πρόσκληση Σαμαρά στις ΗΠΑ και την πολυπόθητη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θεωρείται η αποδοχή της - σπουδαίας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - προσφοράς της Ουάσιγκτον των δωρεάν παραχώρηση μεγάλου αριθμού τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού Μ -113 που εγκρίθηκε χθες από το ΚΥΣΕΑ και ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο.
Ο λόγος που αναλυτές μιλάνε για "διαβατήριο" Σαμαρά δεν

έχει να κάνει με το ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν έτσι για μερικά χρόνια την ροή κάποιων ανταλλακτικών των Μ-113 για την συντήρηση τους - "αυτά είναι ψιλή βροχή για τους αμερικανούς", λένε! Και εξηγούν ότι η αξία για τους αμερικανούς είναι ότι με την αποδοχή της προσφοράς κλείνει, για σημαντικό χρονικό διάστημα, αν όχι οριστικά, το ενδεχόμενο αγοράς από την Ελλάδα των ρωσικών BMP -3 από την Ρωσία ή άλλου παρόμοιου τύπου!

557 και όχι 460 τα τεθωρακισμένα οχήματα

Μάλιστα οι αμερικανοί φρόντισαν να κάνουν την εδώ και 3-4 χρόνια προσφορά τους πολύ δελεαστική - και χρήσιμη για την Ελλάδα: Διότι εκτός από Δωρεάν, είναι και μεγαλύτερη ( από τα 460 κομμάτια που ανακοινώθηκε από πηγές του ΥΕΘΑ) και να έχει μια ποικιλία που ταιριάζει στις ελληνικές αναγκαιότητες! Έτσι , όπως ανέφερε η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ), το πρωί, ο αριθμός των τεθωρακισμένων οχημάτων <<είναι περίπου 500>> - για την ακρίβεια 557 - και δεν αφορούν μόνο απλά Μ-113 ! Μεταξύ των 557 κομματιών περιλαμβάνονται και άλλοι παρόμοιοι τύποι, όπως τεθωρακισμένα Κέντρα Διοίκησης Βολής(ΚΔΒ),υποστήριξης πυρών,δημιουργίας παραπετάσματος,μεταφοράς εκτοξευτών αντιαρματικών TOW κλπ.
Τώρα θα πείτε γιατί το Υπουργείο ανακοίνωσε μόνο 460 αντί του πραγματικού αριθμού των 557 οχημάτων; Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές η εξήγηση είναι ...μπακαλίστικη και διεπόμενη από ...κουτοπονηριά: Σε μια εποχή που κάθε δαπάνη για εξοπλισμούς αντιμετωπίζεται - κακώς - με καχυποψία από την κοινή γνώμη, οι επικοινωνιακοί εγκέφαλοι του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται σε δίλημμα : Από την μια θέλουν να βγουν και να πανηγυρίσουν - και σωστά για το δωρεάν του πράγματος - από την άλλη δεν θέλουν να προκαλούν με το "557" και άφησαν με ...διαρροή να αναφέρεται το "460", για να μην νομίζει ο κόσμος ότι σπαταλώνται μεγάλα ποσά για αναβαθμίσεις τόσων πολλών ΤΟΜΠ. Θα πείτε το "557" τι "460" : Σωστά, για αυτό οι αναλυτές μιλούν για φτηνές...κουτοπονηριές...

Πάνω από 300 εκ. και όχι 90 εκ. ευρώ το κόστος

Σε αυτή την λογική υπακούει και η αποφυγή από το Υπουργείο Άμυνας να αναφέρει το ποσόν που κάνουν τα αναγκαία ανταλλακτικά και άλλα υλικά που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ. Η μόνη διαρροή από στρατιωτικές πηγές, πιστεύουν οι αναλυτές καθόλου άδολα, μιλούσε για ποσό περίπου 90 εκατ. ευρώ. Έλα όμως που το ποσόν είναι πολλές φορές παραπάνω! Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προαναφερθέν ρεπορτάζ του Λουκά Δημάκα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ σήμερα το πρωί το εγκριθέν κονδύλι από το ΚΥΣΕΑ είναι "πάνω από 300 εκ. ευρώ". Εμείς μάθαμε ότι είναι ακριβώς 303 εκ. ευρώ.
Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν το λέει επισήμως;Η εξήγηση είναι η ίδια με τον αριθμό : Δεν θέλει να προκαλεί! Ενώ ξέρει ότι οι αγορές αυτές είναι εντός των ορίων και εντελώς απαραίτητες για την στοιχειώδη λειτουργία των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, από την άλλη δεν έχει και το "επικοινωνιακό σθένος" να πει την πλήρη αλήθεια.

Το ότι η χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ είναι ένα "διαβατήριο" για το ταξίδι Σαμαρά προκύπτει και από κάτι άλλο , για να επανέλθουμε στο πρώτο μας θέμα: Το μεγαλύτερο, αναλογικά, ποσόν από τα 300 τόσα εκατομμύρια προορίζονται για αμερικανικές εταιρίες ή υπηρεσίες (FMS) : Πάτριοτ, C-130,ελικόπτερα Στρατού Ξηράς, μερικές από τις τορπίλες,μεταφορά ΤΟΜΠ Μ-113 κ.α, αρκετά από τα επιγεια ραντάρ της ΠΑ, κλπ . Έχει προηγηθεί επίσης από μήνες η (επίσης αναγκαία) έγκριση για ανταλλακτικά των F-16.Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος για την μεταφορά των 557 ΤΟΜΠ κλπ από τις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 4 εκ. ευρώ. Όσον αφορά την επιθεώρηση και μικροεπισκευή που χρειάζονται θα γίνει στην Ελλάδα και , όπως λένε πηγές του ΥΕΘΑ, τα όποια - λίγα - υλικά οικονομικά θα καλυφθούν από ήδη εγκεκριμένα- δεσμευμένα κονδύλια και δεν θα χρειαστούν χρήματα από τον προυπολογισμό.

"Ε, με όλα αυτά - και μερικά άλλα ...ενεργειακά που αναμένονται - θα αναγνωρίσει ο Λευκός Οίκος την προσπάθειά μας , σε εποχή λιτότητας, και θα στείλει την πρόσκληση", έλεγε ( συνταξιούχος) διπλωμάτης σήμερα το πρωί πίνοντας τον καφέ του στην Πλατεία...
Άμυνα - πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης