Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Απειλούν τον Αναστάσιο



Του Σταυρου Τζιμα



 
Αλβανοί εθνικιστές εξαπολύουν συκοφαντίες με στόχο να τον διώξουν από τη χώρα
Σε συνέχεια της επιχείρησης δημογραφικής συρρίκνωσης του ορθόδοξου χριστιανικού στοιχείου της Αλβανίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε πρόσφατα με το αποτέλεσμα της αμφιλεγόμενης απογραφής, τη σκυτάλη πήραν εθνικιστικοί κύκλοι με συκοφαντική ρητορική και απειλές εναντίον της ζωής του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Αναστασίου!
Σε κοινή δήλωσή τους,
που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι, μοναχοί της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά και Αλβανοί πολίτες καταγγέλλουν ότι ο Aρχιεπίσκοπος δέχεται απειλές κατά της ζωής του, τονίζοντας πως «δεν τον ανησυχούν ούτε τον πτοούν» ενώ σημειώνουν πως και «στα προηγούμενα χρόνια είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές».
Αφορμή για την αντίδραση των στελεχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας υπήρξε η εκστρατεία εναντίον του Αρχιεπισκόπου από το εθνικιστικό συνονθύλευμα«Ερυθρόμαυρη Συμμαχία», με αυξανόμενη επιρροή στην κοινωνία και σημαία του τη «Φυσική Αλβανία», την οποία τοποθετεί στα όρια της «Μεγάλης Αλβανίας». Στόχος των ακραίων εθνικιστών, όπως προκύπτει από την ακραία επιχειρηματολογία τους, η απαξίωση του Αρχιεπισκόπου στα μάτια των Αλβανών ορθοδόξων πιστών, και η εκδίωξή του από την Αλβανία ως «πράκτορα των Ελλήνων».
Σε μια παραληρηματική ανακοίνωσή του, ο σχηματισμός αυτός, που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στο Κοινοβούλιο στις εκλογές του ερχόμενου έτους, χαρακτηρίζει τον Αρχιεπίσκοπο ηγέτη που «επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητας της Αλβανίας», «καταληψία αντιαλβανιστή» κ.ά. Αξιώνει, δε, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νισάνι να αφαιρέσει από τον κ.κ. Αναστάσιο την ανώτατη διάκριση του «Γ. Σκεντέρμπεη» που του είχε επιδοθεί από την προεδρία προ τριετίας για το έργο του και τη διεθνή προβολή της χώρας. Ο κ. Νισάνι πάντως παρέθεσε προχθές γεύμα στους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων (μουσουλμάνους, ορθόδοξους, καθολικούς, μπεχτασήδες) -μεταξύ τους και ο κ. Αναστάσιος- και η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
Οι ορθόδοξοι ιερωμένοι κάνουν λόγο για «άδικους και αναίσχυντους χαρακτηρισμούς, αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, που διαστρεβλώνουν την αλήθεια» και για τον κ.κ. Αναστάσιο τονίζουν ότι «όπως ο ίδιος δηλώνει είναι αφοσιωμένος στον θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών, δεν φοβάται κανέναν και τίποτα, ούτε τον θάνατο».
Η ηγεσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τους τόνους χωρίς πάντως να αφήνει αναπάντητες τις επιθέσεις που δέχεται ο ηγέτης της.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης