Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Καλή Επ...Ανάσταση

Τουρκο-αλβανική στρατιωτική συνεργασία : Πρόκληση για την Ελληνική ασφάλεια

Όπως γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο (Η κινητικότητα στα Βόρεια σύνορα μας) μετά από ένα σύντομο και αφύσικο διάλειμμα η ιστορική αστάθεια της Χερσονήσου του Αίμου επανέρχεται φυσιολογικά. Οι εθνικοί ανταγωνισμοί, οξυνόμενοι από την έλλειψη αρχιτεκτονική ασφαλείας , τα έντονα εθνοτικά προβλήματα και τις δημογραφικές ανισορροπίες, δημιουργούν το ίδιο γνώριμο σκηνικό έντασης που χαρακτηρίζει την περιοχή εδώ και αιώνες.

Η Τουρκία, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της για ηγεμονική παρουσία στην περιοχή, επιδιώκει τη στρατηγική επιρροή επί των χωρών αυτών, ιδίως με την Αλβανία, και μάλλον πιο συγκυριακά με τα Σκόπια, αφού και ιστορικά θεωρεί το χώρο δικό της πεδίο δράσεως, και θεωρεί ότι η επιρροή σε Αλβανία-Σκόπια-Βουλγαρία αποτελεί σημαντικό μοχλό πιέσεως στον μέχρι πρότινος στρατηγικό της αντίπαλο, τηνΕλλάδα.

Η τουρκική αυτή προσπάθεια ,με την οποία θα ασχοληθούμε σήμερα είναι πολυεπίπεδη και μεθοδική. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η οικονομική και πολιτική καχεξία του αλβανικού κράτους, καθώς και η ανάγκη του για ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς, προσέφερε στην Τουρκία μια μοναδική ευκαιρία παρέμβασης στην περιοχή, βοηθώντας μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη ενός νέου παράγοντα, εχθρικού προς την Ελλάδα (του αλβανικού) και τη στρατηγική του σύζευξη μαζί του..Με απλά λόγια: οι Τούρκοι θέλουν τους δικούς τους Κούρδους στα δυτικά μας.. Πριν μπούμε σε λεπτομέρειες, ας ανατρέξουμε σε μερικά πρόχειρα στοιχεία:

- Ο αλβανικός πληθυσμός ανέρχεται σήμερα σε 3,5 εκατομμύρια περίπου, αλλά είναι εξαιρετικά δυναμικός δημογραφικά (αύξηση 0,5% ετησίως, μέσος όρος ηλικίας τα 29 χρόνια), και σε 20-25 χρόνια θα είναι συγκρίσιμος αριθμητικά με τον ελληνικό, και μάλιστα σαφώς νεώτερος.

- Η Αλβανία διατηρεί επισήμως αξιώσεις κατά της Ελλάδας για την επιστροφή των "Τσάμηδων" στην Ελλάδα, ενώ σε ανεπίσημους χάρτες εμφανίζεται η Θεσπρωτία ("Τσαμουριά") ως τμήμα της "Μεγάλης Αλβανίας" και έχουν εμφανιστεί πυρήνες "Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς" (UCC). Επιπλέον, η ερήμωση των χωριών της γειτονικής Πίνδου και η εποίκηση τους από Αλβανούς μετανάστες δημιουργεί συνθήκες προβολής μειονοτικού θέματος σε βάθος χρόνου, σε μια ευρεία και αρκετά δυσπρόσιτη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας. Μια περιοχή στα "νώτα" της ελληνοτουρκικής γραμμής αντιπαράθεσης - όπως π.χ. είναι και το Κουρδιστάν...

- Στην Ελλάδα ζουν σήμερα επισήμως (βάσει της απογραφής του 2001) 443.550 Αλβανοί πολίτες (ενδεχομένως πολύ περισσότεροι αν προστεθούν οι μη καταγεγραμμένοι και τα παιδιά που γεννήθηκαν έκτοτε), η μεγάλη πλειονότητα των οποίων θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός συμπαγούς εθνικού "μπλοκ" ψηφοφόρων, ικανού να καθορίζει πλειοψηφίες και να εκβιάζει καταστάσεις...

- Οι δυνατότητες που παρέχει στην Τουρκία η στρατηγική συνεργασία με την Αλβανία δεν περιορίζονται στη χρήση κρίσιμων εγκαταστάσεων όπως η βάση υποβρυχίων (βλέπε παρακάτω).. Έχουν επεκταθεί εξ αρχής σε κεκαλυμμένες επιχειρήσεις κατά της Ελλάδας, όπως ήταν οι αλβανικές επιδρομές στην Κέρκυρα με σφραγίδα ξένης μυστικής υπηρεσίας. Ανάλογες υπόνοιες προκάλεσε και η εμπλοκή Αλβανών υπηκόων στις πυρκαγιές του 2007/2009 και στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008.

Τα θεμέλια μιας στενής συνεργασίας

Η πρώτη επίσκεψη Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ στη γειτονική χώρα έλαβε χώρα στα Τίρανα τον Νοέμβρη του 1991 και σηματοδότησε την έναρξη επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων τον δύο χωρών, με σκοπό την διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας -και- στον στρατιωτικό τομέα. Την επίσκεψη ακολούθησε η υπογραφή της πρώτης σημαντικής συμφωνίας στην Άγκυρα στις 24 Ιουλίου 1992, η οποία και έθεσε τις βάσεις για τις περαιτέρω εξελίξεις. Κατά την επίσκεψη του τότε Αλβανού ΥΠΑΜ Σαφέτ Ζουλάλι στην Τουρκία, του επετράπη η είσοδος σε στρατιωτικά εργοστάσια, κέντρα διοίκηση και στρατόπεδα (ακόμα και σε Νατοικές εγκαταστάσεις) παρά το γεγονός ότι η Αλβανία δεν ήταν ακόμα μέλος του ΝΑΤΟ, με την σημειολογία της κίνησης να είναι προφανής.. Ως επισφράγισμα της συμφωνίας, ένα μήνα αργότερα το τουρκικό αντιτορπιλικό FRAM Ι Maresal Fevzi Cakmak (πρώην USS Charles H. Roan ) επισκέφτηκε το λιμάνι του Δυρραχίου (28/8/92). Το γεγονός θεωρήθηκε από την Αλβανική κοινή γνώμη ως σημαντικό δείγμα της δέσμευσης της Τουρκίας σε ότι αφορά την ασφάλεια του Αλβανικού κράτους και ως τέτοιο έγινε δεκτό με πανηγυρικό κλίμα . Επρόκειτο για την "πρώτη επίσκεψη Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην Αλβανία από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας" όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα Αλβανικά ΜΜΕ.

2005: Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Χιλμι Οζκιοκ σε μια απο τις συχνές συναντήσεις με την ηγεσία του Αλβανικού στρατεύματος.

Στις 18 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, ξεκίνησε επίσημα η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στο Αλβανικό ΥΠΑΜ οι οποίοι άρχισαν να οργανώνουν το Αλβανικό στράτευμα με βάση τα Νατοϊκά πρότυπα. Στις αρχικές φάσεις της συνεργασίας το μεγαλύτερο βάρος, όπως ήταν φυσικό, δόθηκε σε θέματα εκπαίδευσης με Τούρκους αξιωματικούς να αναλαμβάνουν την εκπαίδευση Αλβανικών μονάδων και το Τουρκικό ΥΠΑΜ να προσφέρει απλόχερα υποτροφίες φοίτησης Αλβανών στρατιωτικών σε Τουρκικές στρατιωτικές ακαδημίες. Παράλληλα ξεκίνησε και η παροχή οικονομικής βοήθειας για το εκσυγχρονισμό των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία την περίοδο των ταραχών του 1997 είχε φτάσει στα επίπεδα των 70-80 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να εκτιναχθεί στα 120 εκατομμύρια δολάρια το 2001.

Η κατάρρευση των “πυραμίδων” το 1997 αποδείχθηκε κομβικό σημείο για την τουρκική παρέμβαση στην Αλβανία. Οι εκτεταμένες ταραχές που ακολούθησαν έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στις ήδη παραπαίουσας Αλβανικές κρατικές δομές, ενώ εκατοντάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανα την χώρα λεηλατήθηκαν και άλλες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Αυτή ήταν και η ευκαιρία που περίμεναν οι Τούρκοι για να εδραιώσουν την ήδη έντονη παρουσία τους στην γειτονική χώρα.


Αλβανικές βάσεις για πλοία του Τουρκικού Ναυτικού

Ένας από τους πρώτους τομείς στους οποίους έσπευσε να "εξαργυρώσει" την υποστήριξη της η Άγκυρα ήταν η εξασφάλιση ασφαλούς αγκυροβολίου για τα σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού και μάλιστα σε προνομιακές θέσεις σε μικρή απόσταση από το στρατηγικής σημασίας στενό του Οτραντο, μόλις βορείως ναυτικών δρόμων εξαιρετικά σημαντικών για τα ελληνικά συμφέροντα.


Η -πάλαι ποτε- βάση υποβρυχίων "Πασά Λιμάνι" στον κόλπο του Αυλώνα , λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Β.Ηπείρου. Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται το υπόστεγο της μικρής ναυπηγικής μονάδας, τα 4 παροπλισμένα υποβρύχια Whiskey και τα κτίρια που κατασκεύασε το τουρκικό απόσπασμα.

Με τις ταραχές του 1997 το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων λεηλατήθηκε ή καταστράφηκε ολοσχερώς. Την ίδια τύχη είχε και μια εκ των κύριων ναυτικών βάσεων του Αλβανικού Ναυτικού -η βάση του Αυλώνα ή Πασά λιμάνι- η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό και πολλά από τα σκουριασμένα σκάφη που ελλιμενίζονταν εκεί βυθίστηκαν. Η ναυτική βάση Αυλώνα (Πασαλιμάνι) κατασκευάστηκε το 1957 αρχικά ως βάση υποβρυχίων με σοβιετική βοήθεια με σκοπό να φιλοξενήσει 12 υποβρύχια και έχοντας μικτό αλβανικό/σοβιετικό προσωπικό υπό την διοίκηση της Μόσχας. Με την απομάκρυνση του Χότζα από τους Σοβιετικούς το 1961 η σοβιετική βοήθεια έπαψε να υφίσταται. Την ίδια περίοδο με την κατασκευή της κύριας βάσης του Πασαλιμάνι, οι σοβιετικοί κατασκεύασαν περίπου 40 χμ νοτιότερα στην περιοχή της Χειμάρας, την υπόγεια βάση υποβρυχίων του Πόρτο Παλέρμο η οποία πολλές φορές συγχέεται με το Πασαλιμάνι.




Δράττοντας την ευκαιρία η Τούρκοι προσφέρθηκαν να επισκευάσουν την ναυτική βάση ,την μικρή ναυπηγική μονάδα που φιλοξενεί καθώς και την Ναυτική ακαδημία που καταστράφηκε ολοσχερώς την άνοιξη του 1997, απελευθερώνοντας άμεσα για αυτό τον σκοπό το ποσό των 7 εκ δολλαρίων. Η επίσημη συμφωνία υπεγράφη τον Μάρτη του 1998 ανάμεσα στον Αλβανό Α/ΓΕΝ Ρόμπερτ Μπάλι και τον Τούρκο ομόλογο του Σαλίμ Δερβίσογλου, κατά την επίσκεψη Αλβανικής αντιπροσωπίας στην Άγκυρα. Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Αλβανός Α/ΓΕΝ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, όσο και με τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Τσεβίκ Μπίρ με της γνωστές παράτες και εγκάρδιους λόγους.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα από τουρκικό απόσπασμα 60 περίπου ατόμων και μετά από διάστημα 2 μηνών αντιπροσωπία Τούρκων αξιωματικών συνοδευόμενη από τον πρέσβη στα Τίρανα Αχμέτ Ρεφάχ Οκτσούν, παρέδωσε υλική βοήθεια και επισκέφτηκε την ανακατασκευαζόμενη βάση. Το εγχείρημα κόστισε τελικά περισσότερα από 10 εκ δολάρια, , πόσο αρκετά μικρό αν αναλογιστούμε τα οφέλη -άμεσα και μεσοπρόθεσμα- για την Άγκυρα..Η μικρή ναυπηγική μονάδα στο Πασαλιμάνι αγοράστηκε προσφάτως από την ολλανδική Damen Shipyards ,στα πλαίσια της συμφωνίας αγοράς 4 περιπολικών Damen Stan patrol 4207 απο το Αλβανικό Ναυτικό, το οποίο εξετάζει και τουρκικές σχεδιάσεις όπως τα MRTP-33 για τον ίδιο σκοπό.

H άφιξη του Τουρκικού υ/β Dolunay στο Δυρράχιο


Τα πλοία του τουρκικού ναυτικού απολαμβάνουν ανάλογων διευκολύνσεων και στα υπόλοιπα λιμάνια των Αλβανών, όπως αυτό του Δυρραχίου το οποίο επισκέφτηκε προσφάτως το τουρκικό υποβρύχιοΤCG Dolunay (S-352) τύπου U-209/1200 (Τουρκικό υποβρύχιο στο Δυρράχιο) , μετά το πέρας της ανθυποβρυχιακής άσκησης του ΝΑΤΟ Noble Manta 2010. Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν η Άγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης 1-2 υ/β της κλάσης αυτής σε "μη-κατονομαζόμενη χώρα" αξιωματικοί της οποίας έχουν λάβει κατάλληλη ναυτική εκπαίδευση στην Τουρκία..


45 χμ νοτιότερα της βάσης του Πασαλιμάνι βρίσκεται η υπόγεια βάση υποβρυχίων της Χειμάρας (Πόρτο Παλέρμο) η οποία κατασκευάστηκε από τους σοβιετικούς την δεκαετία του ΄50. Η συγκεκριμένη βάση σήμερα έχει αφεθεί στην τύχη της, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις χορταριάζουν και δεν υπάρχει καμία σοβαρή περίφραξη. Φιλοξενούνται επι μονίμου βάσεως 1-2 μικρά περιπολικά του αλβανικού ναυτικού, ενώ εκτιμάται ότι το εσωτερικό της υπόγειας βάσης είναι στην ίδια άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αλβανικού τύπου η κυβέρνηση εξετάζει την μετατροπή της σε τουριστικό αξιοθέατο καθώς τα απαιτούμενα ποσά για την αποκατάσταση της καθιστούν ένα τέτοιο εγχείρημα απαγορευτικό. Πάντως ακόμα και υπο τις παρούσες συνθήκες θεωρητικά η υπόγεια σήραγγα θα μπορούσε να φιλοξενήσει υποβρύχιο των διαστάσεων ενός U-209, κρατώντας το μακρυά απο αδιάκριτα μάτια..

























άνω αριστερά: Πανοραμική άποψη
άνω δεξιά : Η ανατολική είσοδος

κάτω αριστερά : Στο βάθος του ορίζοντα οι ακτές της Κέρκυρας

κάτω δεξιά : Η δυτική είσοδος που βλέπει στην ανοιχτή θάλασσα



Ο παράγοντας Αεροπορία

Στον αεροπορικό τομέα η τουρκική εμπλοκή στην “αναγέννηση” της ανύπαρκτης Αλβανικής αεροπορίας υπήρξε -και είναι ακόμα- καθοριστικής σημασίας. Μπορεί να αποτελέσματα να μην είναι εμφανή ακόμα όμως οι βάσεις έχουν τεθεί απο πολύ νωρίς με την ενεργή εμπλοκή αξιωματικών της τουρκικής αεροπορίας οι οποίοι συμβάλλουν τα μέγιστα στον τομέα εκπαίδευση προωθώντας την μετατροπή της μουσειακής Αλβανικής αεροπορίας σε μια μικρή μεν – νατοικών στάνταρ δε – αεροπορική δύναμη, η οποία σταδιακά θα αποκτήσει αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και να επεκτείνει τον στόλο ελικοπτέρων με τον οποίο επιχειρεί αυτή την στιγμή.



Ακριβώς όπως και στον τομέα των ναυτικών εγκαταστάσεων η τουρκική πλευρά επιδίωξε απο πολύ νωρίς να “βάλει πόδι” κατα το κοινώς λεγόμενο στα αεροπορικά πράγματα, προσφέρωντας στην πρόθυμη αλβανική κυβέρνηση την ανακατασκεύη και αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης του Κucove 110 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας των Τιράνων (ανάλογες διευκολύνσεις προσέφερε και η Γερμανία η οποία ανέλαβε την αεροπορική βάση της Zadrima). Οι εργασίες αφορούσαν κατασκεύη κτιρίου τέρμιναλ κτίριου διοίκησης και ελέγχου, ανακατασκευή των 2 διαδρόμων αποπροσγείωσης, πύργου ελέγχου, πίστα άπρον, τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων, εγκατάσταση νέας περίφραξηςκ.α , σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ. H ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης της βάσης ανακοινώθηκε στα Τουρκικά ΜΜΕ to 2005 παρά το γεγονός ότι η τουρκική εταιρία Biltec S.a είχε ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες ήδη απο τα τέλη του 2002..











Τα εγκαίνια της καινούργιας βάσης έκανε ο ΑλβανόςΥΠΑΜ Παντελής Μάικο συνοδευόμενος απο τον τότε Τούρκο Α/ΓΕΑ Ιμπραίμ Φιρτίνα ο οποίος προσφάτως συνελήθφη στα πλαίσια ερευνών για την προσπάθεια πραξικοπήματος εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Φιρτίνα θεωρείται απο τους σκληροπυρηνικούς του στρατιωτικού κατεστημένου και είχε έρθει στο προσκήνιο στο παρελθόν λόγω των εμπρηστικών του δηλώσεων περι κατάριψης ελληνικών μαχητικών που θα “εμποδίσουν” τις βόλτες των τούρκων στο Αιγαίο. Κατα την επίσκεψη εκείνη έγιναν δηλώσεις για την πιθανή τουρκική βοήθεια στην κατασκευή υποδομών επισκευής αεροσκαφών και της αναβάθμησης του “στρατιωτικού πανεπιστημίου Σκεντέρμπεη”

Ξεχωριστή μνεία θα έπρεπε να γίνει και στο Εργοστάσιο Αεροπλάνων της Kucova το οποίο κατασκεύαζε ανταλλακτικά και κινητήρες για τις Κινέζικες εκδόσεις των MiG στις αρχές της δεκαετίας του 80, καθώς το καθεστώς Χότζα σε μια προσπάθεια να το διατηρήσει σε λειτουργία είχε αποκτήσει μηχανήματα από την Σουηδία για αυτόν τον σκοπό. Τελικώς περιήλθε ουσιαστικά σε απραξία μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 00, όταν η Βell ανέλαβε να το διαμορφώσει ώς επισκευαστικό κέντρο ελικοπτέρων. (Απο το αεροδρόμιο επιχειρούν ΑΒ-205 της Αλβανικής αεροπορίας) Αυτό σημαίνει ό,τι το ΝΑΤΟ και ειδικότερα η Τουρκία, έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις υποδομές αυτές για μετασταθμεύσεις α/φων και προσωπικού, τόσο σε ασκήσεις όσο και σε περιόδους κρίσεων.

Το έτος 2005 ενω αμέσως πριν την απόσυρση των λιγοστών Αλβανικών MiG-15/17/19/21 (των Κινεζικών τους αντιτύπων για την ακρίβεια) η Τουρκία προσέφερε με την μορφή leasing 26 μαχητικά F-5 με κόστος ενοικίασης 100 δολάρια ΗΠΑ το μήνα έκαστο, με την προϋπόθεση να εκσυχρονιστούν από την ΤΑΙ σε επίπεδο F-52000. To κόστος της αναβάθμισης αυτής θα ήταν χρήματα της Τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αλβανία, γεγονός που οδήγησε την Αλβανία στο να απορρίψει την πρόταση αυτή. Η Αλβανική αεροπορία είχει δεχθεί επίσης πρόταση από την Γερμανία για παραχώρηση προκεχωρημένων εκπαιδευτικών Alpha Jet τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ελαφρά μαχητικά. Ούτε και αυτή η πρόταση προχώρησε, επίσης για οικονομικούς λόγους.

Καλλιεργώντας τις διμερείς σχέσεις της με την Αλβανική αεροπορία (Αλβανική Ταξιαρχία Αέρος) η Τουρκία εκπαιδεύει κάθε χρόνο τόσο Αλβανούς δόκιμους χειριστες, όσο και ιπτάμενους αξιωματικούς σε όλους τους τύπους α/φων που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων και F-16 σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τόσο μια φιλική προδιάθεση προς την πλευρά της, όσο και να προωθήσει την πώληση/εκμίσθωση F-16 Block30, αναλαμβάνοντας φυσικά την αναβάθμισή τους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως φαντάζει μακρινό, το έδαφος όμως για τέτοιου είδους καταστάσεις καλλιεργείται συστηματικά από το 1998.

Η έστω και μικρή πιθανότητα παρουσίας τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων σε αλβανικά αεροδρόμια θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην Τουρκία στην καλύτερη περίπτωση να διασπάσει τον αποκλειστικά ανατολικό προσανατολισμό της ΠΑ και στην χειρότερη να καταφέρει αιφνιδιαστική ενέργεια από Βορειοδυτικά. Αφού τονίσουμε ότι το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί υπο της παρούσες συνθήκες (μιας και η Ελλάδα συμμετέχει στην επιτήρηση του Αλβανικού εναερίου χώρου..), ωστόσο δεν θα ήταν αφελές να αποκλειστεί η πιθανότητα η σταδιακή πολιτική ευθυγράμιση Τουρκίας-Αλβανίας να αποκτήσει και τέτοιου είδους στρατιωτικές προεκτάσεις. Η στρατηγική σημασία της 113ΠΜ καθίσταται προφανής και ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον ξαναδούμε μαχητικά της ΠΑ να σταθμεύουν εκεί μόνιμα.


Ενδυματολογικές και λοιπές "ανησυχίες"


Ένας απο τους τομείς στους οποίους έδωσε μεγαλύτερη έμφαση η ηγεσία των Αλβανικών ενόπλων δυνάμεων μετά το 1997 ήταν αυτός των ειδικών δυνάμεων. H Aλβανική Ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων που εδρεύει στην περιοχή Zall-Herr των Τιράνων δεν είναι άγνωστη στους αξιωματικούς του Αμερικανικού Στρατού και στους Τούρκους συναδέλφους τους που έχουν αναλάβει την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του νεώτερου μέλους της βορειοατλαντικής συμμαχίας...
Άνδρες του τμήματος ειδικών δυνάμεων του Αλβανικού Στρατού στο Αφγανιστάν. Τουρκικός ιματισμός και τουρκικά ΗK-33 ανα χείρας.

Οι Αλβανοί έσπευσαν φυσικά να συμμετάσχουν σε διάφορες αποστολές του ΝΑΤΟ ανα την υφήλιο, ξεκινώντας απο το αφιλόξενο Αφγανιστάν. Το πρώτο τμήμα Αλβανών ανδρών των ειδικών δυνάμεων που έφτασε στην χώρα τέθηκε υπο Τουρκική διοίκηση, με τον λόχο του Αλβανικού στρατού που κατέφτασε σε δεύτερο χρόνο να τίθεται υπο την διοίκηση των Ιταλών. Στους συνολικά 250 Αλβανούς σε υπηρεσία στο Αφγανιστάν, προσφάτως προστέθηκαν ακόμα 110 στρατιώτες που προωθήθηκαν στην επαρχία Χεράτ.


24-7-2006, ειδικοδυναμίτες των αλβανικών ΕΔ με αμερικανό επίσημο του ΝΑΤΟ, μετά από κάποια επίδειξη. Οι πιο παρατηρητικοί θα σταθούν στις -αλά τούρκα - στολές και στο βαθύ βυσσινί χρώμα των μπερέ...Οι επιρροές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.


Παράλληλα με το αμιγώς στρατιωτικό σκέλος συμφωνία του 1994 προέβλεπε και την συνεργασία σε επίπεδο ανταλαγής πληροφοριών, με την εμπλοκή της ΜΙΤ και των υπηρεσιών πληροφοριών του τουρκικού γενικού επιτελείου. Ήδη απο το 1994 διαπιστώθηκε απο τις Ελληνικές υπηρεσίες η εγκατάσταση σε 3 περιοχές της Βόρειας Ηπείρου (Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Αυλώνα) κέντρων ακροάσεως με σκοπό την υποκλοπή Ελληνικών στρατιωτικών επικοινωνιών, με το υλικό και εκπαίδευση των Αλβανών χειριστών να παρέχεται απο την Άγκυρα. Μετά τις ταραχές του 1997 και την αποδιάρθρωση των Αλβανικών κρατικών υπηρεσιών οι τουρκικές υπηρεσίες απώλεσαν προσωρινά το προνομιακό καθεστώς της δράσης τους στην γειτονική χώρα. Εκείνη την περίοδο η απουσία της "συμμαχικής" Shiq λίγο έλειψε να κοστίσει ακριβά σε ομάδα απρόσεκτων Τούρκων πρακτόρων, τους οποίους κόντεψαν να λυτσάρουν πολίτες της Επιτροπής Σωτηρίας Αργυροκάστρου στο χωριό Λιβαδειά. Συνελήφθησαν απο τους κατοίκους του χωριού και όπως αποδείχτηκε παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των επιτροπών σωτηρίας που ιδρύθηκαν μετά τις ταραχές.

Την ίδια περίοδο που οι ανωτέρω σκηνές εξελίσονταν στην γειτονική Αλβανία, ένα περίεργο φαινόμενο ελάμβανε χώρα στην κοντινή Κέρκυρα. Όπως έγινε αντιληπτό στις Ελληνικές αρχές υπήρχε έντονη δυσαναλογία εισερχομένων και εξερχομένων Τούρκων τουριστών στο νησί (εγκριθείσες βίζες – εξερχόμενα θεωρημένα διαβατήρια) γεγονός που γέννησε βάσιμες υποψίες ότι υπήρχε προσπάθεια δημιουργιας δικτύου. Οι υποψίες αυτές έγιναν εντονότερες με τις συνεχείς ένοπλες επιθέσεις αλβανών μαφιόζων στον νησί, που σταμάτησαν μόνο μετά απο την αποφασιστική παρέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού. (Οι ελληνοαλβανικές "ναυμαχίες" του 1997)


Τι μέλλει γενέσθαι;

Μετά απο μια αναδρομή στην σχεδόν 20ετή ιστορία της διμερούς στρατιωτική συνεργασίας Αλβανίας-Τουρκίας ανακύπτουν δύο -πολύ-κρίσιμα ερωτήματα :
  1. Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την ελληνική ασφάλεια από την αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Αλβανίας;
  2. Τι μπορεί να κάνει η Ελληνική Δημοκρατία, σε όλα τα επίπεδα, αν αποφασίσει να αντιμετωπίσεi την αναδυόμενη απειλή - γιατί είναι σαφές ότι μέχρι σήμερα η μέθοδός της είναι η ελπίδα;
Σε ότι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, η Τουρκία προσβλέπει περισσότερο στα κρίσιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει απο την συνεργασία με την Αλβανία, κάτι που θα επιτρέψει στα δύο μέρη να πιέζουν από κοινού την Ελλάδα σε περιόδους εντάσεως. Παρά την φρενήρη τουρκική δραστηριότητα στην γείτονα χώρα το Ελληνικό πρόβλημα προς το παρόν δεν είναι άμεσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς οι τουρκικοί στόχοι φαίνεται να είναι περισσότερο στρατηγικοί. Να θυμίσουμε ότι στην κρίση του '87, ένα κρίσιμο στοιχείο υπεροχής μας, που μας επέτρεψε να “επικρατήσουμε” ήταν η εξασφάλιση της υποστήριξης του Βουλγαρικού παράγοντα (προφανώς με την επίνευση της ΕΣΣΔ). Η κινητοποίηση των Βουλγάρων, στα νοτιοανατολικά τους σύνορα "τελείωσε" στρατηγικά τους Τούρκους. Δευτερευόντως η Άγκυρα προσβλέπει μελοντικά και σε τυχον επιχειρησιακά οφέλη στον αεροπορικό, στον ναυτικό και -ειδικά- στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών επιχειρήσεων..

Μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να αντιδράσει στην διαμορφούμενη κατάσταση;

Αν το θελήσει, η απάντηση είναι κατηγορηματικά ναι. Κι αυτό, διότι ακόμη και στη σημερινή εξαιρετικά δυσχερή οικονομική της θέση, έχει κρίσιμους παράγοντες άμεσης επιρροής επί της Αλβανίας:

- την κυριαρχική οικονομική επιρροή της
- την άμεση γεωγραφική της εγγύτητα με την χώρα
- την εθνική ανομοιογένεια των Αλβανών
- την αλληλεξάρτηση όλων των εστιών έντασης του Χερσονήσου του Αίμου, έναντι των οποίων δεν έχουμε πάντα κατ' ανάγκην αντικρουόμενα συμφέροντα με την Αλβανία.

Αλλά όλα αυτά είναι μια άλλη, εκτενής συζήτηση...

Εν Κρυπτώ



Δεν έχουν το Θεό τους...


Οι Τούρκοι βεβηλώνουν τους ιερούς ναούς μας στα κατεχόμενα


Εκκλησίες μετατρέπονται σε νυχτερινά κλαμπ και πιτσαρίες, εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες καταπατώνται με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. και ελληνικοί τάφοι απομακρύνονται από κοιμητήρια.

ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Τοποθέτησαν φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα που αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες

Τρομακτικές διαστάσεις προσλαμβάνει η βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, καθώς συνεχίζονται με αυξανόμενους, μάλιστα, ρυθμούς οι καταστροφές και οι λεηλασίες των χριστιανικών ναών της Αμμοχώστου. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, που δόθηκε στο Παλαιό Συνοδικό Μετοχίου Κύκκου, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, και που για κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, Διευθυντή του Προγράμματος Καταγραφής των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, ευθυνόμαστε και εμείς. Είτε, όπως είπε, λόγω της δικής μας ολιγωρίας, είτε επειδή δεν καταφέραμε να είμαστε όσο διεκδικητικοί θα μπορούσαμε. «Ελπίζω και εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που σας καλούμε σε μια τέτοια διάσκεψη και σύντομα να βρεθεί μια λύση, μέσα από την οποία θα βρουν και τα μνημεία έναν καλύτερο δρόμο για το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Διευθυντής του Μουσείου Ιεράς Μονής Κύκκου Στέλιος Περδίκης.

Μπιραρίες και πιτσαρίες

Συγκεκριμένα, μετά την περίπτωση του ρωμαιοκαθολικού-γοτθικού ναού του Αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε μπιραρία-πιτσαρία, μετατράπηκε τώρα και ο δίδυμος ναός των Ιωαννιτών ιπποτών σε νυκτερινό μπαρ, με φωτορυθμικά και πολύχρωμα φώτα να αναβοσβήνουν στις μεσαιωνικές τοιχογραφίες του και στο Ιερό Βήμα του, ενώ κάθε νύχτα ροκ συγκρότημα να παίζει μουσική.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι περιπτώσεις λαθρανασκαφών εντός των ιερών ναών στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, σύμφωνα με τον δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου. Πρόσφατο παράδειγμα είναι ο ναός της Παναγίας Τραπέζης στην Αχερίτου. «Στο δάπεδο, που προφανώς υπήρχαν μεσαιωνικές ταφές, βρέθηκε κατά τόπους ανεσκαμμένο και στα διανοιχθέντα ορύγματα εντοπίσθηκαν θραύσματα από μεσαιωνικά αγγεία», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου, προσθέτοντας πως αρχαιοκάπηλοι κατεδάφισαν, επίσης, μερικώς το βόρειο τοίχο του πολύπαθου ναού του Οσίου Ευφημιανού στη Λύση και ανέσκαψαν το δάπεδο. Ως εκ τούτου, κατεστράφησαν τα τελευταία τοιχογραφικά σπαράγματα που είχαν απομείνει στο ναό, μετά την απογύμνωσή του από τις τοιχογραφίες του τρούλου και του τεταρτοσφαιρίου της αψίδας, που διενήργησε ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν.

«Λόγω της ανοχής μας…»

Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο ναός της Παναγίας του Τράχωνα στην κατεχόμενη Λευκωσία, πλέον, δεν χρησιμοποιείται ούτε σαν χοροδιδασκαλείο του κατεχόμενου Δήμου.
«Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, με πρόφαση έργα οδοποιίας στην περιοχή, καταπατήθηκε ολόκληρος ο περιβάλλον χώρος και το προαύλιο του ναού της Παναγίας του Τράχωνα», δήλωσε ο δρ Χοτζάκογλου, παρουσιάζοντας ακόμα και φωτογραφίες που αποδεικνύουν τις καταστροφές του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκσκαφές μπροστά ακριβώς από τη δυτική είσοδο του ναού προκάλεσαν τριγμούς στη στατική κατάσταση του μνημείου, με αποτέλεσμα ο Τούρκος εργολάβος να προχωρήσει σε άμεσα έργα υποστήριξης του μνημείου με τοιχίο, για να μην καταρρεύσει. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όποια προγράμματα οδοποιίας στα κατεχόμενα, τα οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποβάλλονται εκ των προτέρων και στην Κυπριακή Δημοκρατία για να εκφράσει τυχόν ενστάσεις, ενώ επιβάλλεται ρητώς η προστασία των δικαιωμάτων κατοχής και ιδιοκτησίας φυσικών και νομικών προσώπων. «Η περιουσία των θρησκευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναπαλλοτρίωτη», υπενθύμισε ο δόκτωρ, προσθέτοντας πως το κατοχικό καθεστώς, με την ανοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλυπτόμενο πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχώρησε στην καταπάτηση της εκκλησιαστικής ιδιοκτησίας και στην πρόκληση ζημιών στο μνημείο, οι οποίες ενδεχομένως στο μέλλον να το καταστήσουν κατεδαφιστέο.

«Πετάχτηκαν ελληνικοί τάφοι»
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ και οι προσβολές συνεχίζονται, αφού μεγάλος αριθμός ταφών Κερυνειωτών στο κοιμητήριο της Κερύνειας ανασκάφηκε με μηχανικά μέσα και οι σπασμένοι τάφοι και σταυροί πετάχτηκαν στην περιφέρεια του κοιμητηρίου. «Στο χώρο που κενώθηκε θάπτονται, πλέον, Βρετανοί κάτοικοι της Κερύνειας, οι οποίοι προφανώς ανήκουν στην αγγλικανική κοινότητα της περιοχής, που εδρεύει στην εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κερύνεια και δεν χωράνε πλέον στο παρακείμενο βρετανικό κοιμητήριο», ανέφερε ο δρ Χοτζάκογλου. Για να τονίσει ότι το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο μίαν απαράδεκτη προσβολή της μνήμης των κεκοιμημένων, αλλά και μίαν ανεπίτρεπτη ενέργεια της Αγγλικανικής Εκκλησίας στην Κύπρο, η οποία στις ελεύθερες περιοχές απολαμβάνει πλήρους ελευθερίας και παροχών από την Εκκλησία της Κύπρου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Απαγορεύεται η ελεύθερη θρησκευτική έκφραση»
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων και «πιστεύω» απαγορεύεται από το κατοχικό καθεστώς, δημιουργώντας πρόβλημα σε χιλιάδες αλεβίτες μουσουλμάνους, που θέλουν ένα δικό τους μέρος έκφρασης. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιεράς Μονής Κύκκου, οι μουσουλμάνοι αλεβίτες της Κύπρου ανέρχονται, πλέον, σε αρκετές χιλιάδες. «Ως γνωστόν, οι αλεβίτες δεν γίνονται αποδεκτοί ως θρησκευτική μειονότητα από την Τουρκία και δεν τους επιτρέπεται η ανέγερση ευκτήριων οίκων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να συγκεντρώνονται μυστικά για την τέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Μέχρι το 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία παρείχε στους αλεβίτες της Κύπρου ευκτήριο οίκο στην περιοχή της Τύμβου, σεβόμενη πλήρως την ελευθερία έκφρασής τους. Από τον ευκτήριο αυτό οίκο τους εκδιώχθηκαν και διετάχθη το κλείσιμό του μετά την τουρκική εισβολή», υπογράμμισε ο δρ Χοτζάκογλου.

Σημερινή

«Έξυπνο» ύφασμα ελληνικής κατασκευής για τον αμερικανικό στρατό

Οι βορειοελλαδικές εταιρίες, τα στρατιωτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ και ένα... προσαρμοστικό και έξυπνο ύφασμα!

Ποια σχέση έχει μια εταιρία από τη Θεσσαλονίκη με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία των ΗΠΑ, που δέχονται τραυματίες από εμπόλεμες ζώνες, ιδίως του Αφγανιστάν και του Ιράκ;

Τι μπορεί να προσφέρει σε ασθενείς μακρόχρονης κατάκλισης ένα έξυπνο ύφασμα... με αισθητήρες οπτικών ινών, που έχει τις «ευλογίες» των Βρυξελλών;

Γιατί στελέχη του περίφημου πανεπιστημίου MIT διατηρούν σχέσεις στενής επικοινωνίας με επιστήμονες, που εδρεύουν στην ανατολική Θεσσαλονίκη;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα βρίσκονται... στη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων THERMI. Εκεί δραστηριοποιούνται μια σειρά από καινοτόμες εταιρίες.

Μεταξύ αυτών, η «Biomerosin Laboratories A.E.», που ιδρύθηκε από τη THERMI και τον καθηγητή του πανεπιστημίου Ουϊσκόνσιν, Γεώργιο Παπαϊωάννου. Η εταιρία βρίσκεται στα τελευταία στάδια για τη διεθνή κατοχύρωση και προστασία της πνευματικής της ιδιοκτησίας, που αποτελείται από χαρτοφυλάκιο τριών ευρεσιτεχνιών: πρόκειται για σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης της κίνησης των κάτω άκρων σε πραγματικό χρόνο, με τη βοήθεια ακτινών Χ.

Η εταιρία εγκατέστησε πειραματικό μοντέλο στο πανεπιστήμιο Ουϊσκόνσιν, ενώ παράλληλα διεξάγει δοκιμές σε συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας. Στόχος είναι η πιστοποίηση του συστήματος και η αρχική εγκατάσταση στα προαναφερθέντα πέντε στρατιωτικά νοσοκομεία.

Έξυπνο …ύφασμα

Η «Biomerosin» ηγείται επίσης διεθνούς κοινοπραξίας, που ανέλαβε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία «έξυπνου υφάσματος». Το «προσαρμοστικό» ύφασμα, με αισθητήρες οπτικών ινών, θα επιτρέπει την ανακούφιση ασθενών μακρόχρονης κατάκλισης και την αποφυγή δημιουργίας πληγών στο δέρμα τους. Στην κοινοπραξία μετέχουν οργανισμοί και εταιρίες από Ευρώπη και Ιαπωνία, το ΑΠΘ και το Εθνικό Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, οι αναπτυσσόμενες χώρες και το ΜΙΤ

Η εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, «Vidavo», που ιδρύθηκε από τη THERMI και τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Π. Αγγελίδη, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία τηλεματικής στην υγεία. Πρόσφατα δραστηριοποιήθηκε σε μελέτες εφαρμογής πρωτοκόλλων παρακολούθησης της ποιότητας ζωής ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε αναπτυσσόμενες χώρες. σε συνεργασία με το ΜΙΤ.

Ηλεκτρονικό «παιχνίδι» λογοθεραπείας

Λογισμικό λογοθεραπείας για παιδιά, αλλά και ενήλικες με προβλήματα άρθρωσης, παράγει η «The Second Method A.E.», που ιδρύθηκε από τη THERMI και ομάδα νέων ερευνητών. Η εταιρία λανσάρισε πρόσφατα τo πρώτο μιας σειράς έξι προϊόντων λογοθεραπείας, με την ονομασία “PLAY”.

Η δε «Pharmaten Industrial A.E.», που στεγάζεται στη THERMI, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα, που εξάγει τεχνογνωσία σχεδιασμού/προτυποποίησης γραμμών παραγωγής δραστικών ουσιών φαρμάκων. Διαθέτει από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια δοκιμών/πιστοποίησης στη νοτιοανατολική Ευρώπη, εντός της THERMI.

Στο μεταξύ, εντός τριμήνου αναμένεται να εισάγουν μετοχές στο ΧΑ άλλες δύο εταιρίες, στις οποίες μετέχει η THERMI, oι «Mobile Technology A.E.» και «Diversa A.E.». Εξάλλου, τον Φεβρουάριο η THERMI διέθεσε το τελευταίο ποσοστό που κατείχε στη «Hellastat A.E.», η οποία «αποφοίτησε» προς διετίας από τη Θερμοκοιτίδα.

Η THERMΙ αποτελεί πρωτοβουλία του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία δόκτορα Βασίλη Τακά, από κοινού με την «Κούμπας Συμμετοχών Α.Ε.», την «IBG Capital» του ομίλου MARFIN και την «Proton Bank». Οι βασικοί μέτοχοι, μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), έχουν ιδρύσει αμοιβαίο κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που αναπτύσσει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, δυναμικότητας περίπου 150 MW.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Σταματήστε τις προκλήσεις

Κατακεραυνώνει την Τουρκία η ΕΕ για την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου, το Συμβούλιο διαμηνύει πως η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά στις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, καθώς αποτελούν μία από τις απαιτήσεις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου η Τουρκία καλείται να δεσμευθεί στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών προσφεύγοντας, εφόσον είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Καταλήγοντας διαβεβαιώνει πως το ζήτημα θα παρακολουθείται και θα θίγεται, δεδομένου ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μία από τις απαιτήσεις έναντι των οποίων θα σταθμισθεί η πρόοδος της Τουρκίας. Σχολιάζοντας την απάντηση η κ. Γιαννάκου επισημαίνει ότι αποτελεί μια επιβεβαίωση του ορθού των ελληνικών θέσεων, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και την εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας απέναντι στην Ελλάδα, άλλως η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική τίθεται εν αμφιβόλω». Το θέμα ετέθη εκ νέου με ερώτηση προς την Κομισιόν από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου και Γ. Παπανικολάου.
Αδέσμευτος Τύπος

Η κρίση, τα υποβρύχια και η στάση της Γερμανίας "καίνε" το Eurofighter;

Yψηλή κινητικότητα έχει αρχίσει να καταγράφεται στο θέμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους η οποία σχετίζεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η στάση της Γερμανίας η οποία σπρώχνει την χώρα στο χείλος της αβύσσου, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη έντονης φημολογίας περί «στρατηγικής υποχώρησης» της υποψηφιότητας του μαχητικού αεροσκάφους EF-2000 Typhoοn στην αξιολόγηση της Π.Α. και την ισχυρή επανεμφάνιση του Rafale F.3, όπως και την ισχυροποίηση των δύο αμερικανικών υποψηφιοτήτων.

Από την πλευρά της κοινοπραξίας τηρείται επίσημα «σιγή ιχθύος» αλλά σε ανεπίσημες συζητήσεις εκφράζεται από στελέχη της η άποψη πως «Σε οποιαδήποτε οικονομική λύση συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. είναι σαφές ότι θα είμαστε σε μειονεκτική θέση, ειδικά έναντι των αμερικανικών υποψηφιοτήτων».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση που εξέφρασε στο defencenet.gr, ανώτατος αξιωματικός της Π.Α. μετά από σύσκεψη για τα εξοπλιστικά θέματα που έγινε και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας: «Οι Γερμανοί θα πρέπει να λένε «Ευχαριστώ» που πήραν τα δύο υποβρύχια και θα πάρουν και τις κορβέτες. Αλλά μέχρι εκεί…».

H φημολογία για το αρνητικό κλίμα αναφορικά με το EF-2000 έφτασε στο σημείο να ακουστούν φήμες περί μη καθόδου του στην αξιολόγηση της Π.Α., αλλά σε επικοινωνία του defencenet.gr με την κοινοπραξία του μαχητικού η απάντηση που λάβαμε από τον τομέα Military Aircrafts ήταν η εξής: "Αυτά είναι καθαρά φήμες και υποθέσεις. Το Eurofighter είναι καλά εδραιωμένο στην Ελλάδα και έχει λάβει θετική ανταπόκριση (feedbacks) από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας".

Δήλωση πραγματική βόμβα, αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το είδος της "Θετικής ανταπόκρισης" του υπουργείου Άμυνας.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές εταιρείες Βoeing και Lockheed Martin –ειδικά η πρώτη - έχουν αναθαρρήσει μετά από τα «Πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα της συνάντησης Ομπάμα-Παπανδρέου» στις ΗΠΑ. Η Lockheed Martin, έχει στείλει από χθες μία ευάριθμη αντιπροσωπεία για συναντήσεις με Έλληνες υπουργούς (Θ.Πάγκαλο, Λ.Κατσέλη, πιθανόν και Ε.Βενιζέλο), με μία πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας «ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα» κατά τους ίδιους.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των ημερών είναι η «ολική επαναφορά» της Γαλλίας στο θέμα του Νέου Μαχητικού, η οποία εδράζεται επάνω στο γεγονός ότι η Γαλλία είναι το μοναδικό πολιτικά ισχυρό κράτος της Ε.Ε., πέρα από την Γερμανία και την Βρετανία, η οποία στηρίζει την άποψη να δοθεί άμεσα βοήθεια στην Ελλάδα.

Θεωρούν ότι η επιλογή των φρεγατών FREMM έχει εξισορροπηθεί από την παραγγελία των τριών υποβρυχίων Τ.214 και την παραλαβή του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, άρα ξεκινούν από ίσης βάσης με την Γερμανία τον ανταγωνισμό για τον EF-2000…

Από το υπουργείο διαρρέεται ότι «Κρίσιμο ρόλο στη τελική επιλογή θα έχει το βιομηχανικό πακέτο και οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστεί από τον ανάδοχο». Και επανα-επιβεβαιώνεται η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλου, περί «Λήψης απόφασης για το ΝΜΑ μέσα στο 2010», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει επιλογή τύπου αεροσκάφους, αλλά έναρξη διαδικασιών μάλλον με RfI…

Defencenet

Συνετρίβη το πρωτότυπο του τουρκικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ - Βίντεο από την συντριβή


Όνειρο απατηλό η παράδοση του πρώτου τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 ΑΤΑΚ το 2013 μετά την καταστροφή του πρώτου πρωτοτύπου στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα το εν λόγω ελικόπτερο συνετρίβη και καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια δοκιμών. Το συμβάν έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή και ώρα 16.30 κοντά ιταλική πόλη Preglia di Crevoladossola στη βορειοδυτική Ιταλία 130 χλμ. βόρεια του Τορίνο.

Image

Το ελικόπτερο με νηολόγιο CSX81723 αποτελούσε το πρώτο ελικόπτερο δοκιμών P1 του υπό ανάπτυξη προγράμματος και εκτελούσε δοκιμές. Η αιτία της πτώσης του ήταν η απώλεια του ουραίου στροφείου με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να πέσει από ύψος 15.000 ποδών.

Το διμελές πλήρωμα τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Το συγκεκριμένο ατύχημα πιθανώς να καθυστερήσει την εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης του Τ-129 ΑΤΑΚ καθότι η έναρξη της τελικής συναρμολόγησης για τα πρωτότυπα P2 και P3 θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2010 και τον Μάρτιο του 2010 αντίστοιχα.

defencenet

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Η Ύμια δεν μας συνέτισε..

Κάνω μια υπόθεση εργασίας...

Ο Α/ΓΕΝ απουσιάζει στο εξωτερικό και εκδηλώνεται, αιφνιδίως, επεισόδιο τύπου Ύμια σε κάποιο νησί...
Πώς θα το αντιμετωπίσει ο Υπαρχηγός ΓΕΝ που, μετά απουσία τόσων ετών, ανακλήθηκε, προήχθη (ισοπεδώνοντας άξιους συναδέλφους του) και κατέλαβε τον υψηλό αυτό θώκο; Με ποιες εμπειρίες και γνώσεις; Αυτές που απέκτησε στο κόμμα;

Δεν μας έγινε μάθημα το φιάσκο με τους ανακληθέντες το 1993, που «έδρασαν» επιτυχώς το 1996;

Η ίδια αφροσύνη και ανευθυνότητα, ο ίδιος άκρατος κομματισμός και φαβοριτισμός της πολιτικής ηγεσίας; Πάλι βήματα προς τα πίσω;

Οι κερκόπορτες (απίσχνανση των Μονάδων λόγω μείωσης θητείας, συντριβή φρονήματος στελεχών, κομματικοποίηση = αναξιοκρατία στο Στράτευμα, εγκατάλειψη στοιχειωδών εξοπλισμών κ.ά.) ανοίγουν πάντοτε από μέσα...

«Σε μια εποχή που ο αμυντικός μηχανισμός της Χώρας είναι περισσότερο αποδυναμωμένος από ποτέ, πρακτικές, από την Κυβέρνηση, απομάκρυνσης από το Στράτευμα όσων θεωρείται ότι δεν πρόσκεινται σε αυτή, αδιαφορώντας για τα προσόντα τους, οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Μάνος Ηλιάδης («Επενδυτής», 7 Φεβ.). Κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια...

Μ.Τ.Σ.; Η Μεταπολίτευση
(πρασινογαλάζια κοράκια με νύχια γαμψά...)

Συνέχεια από το προηγούμενο.

Το 1974 άρχισε η μεγάλη κάθοδος. Υπήρξε η απαρχή του μεγάλου φαγοποτιού. Ξέχασα να σημειώσω ότι η διοίκηση της τράπεζας διοριζόταν από τον υπουργό Άμυνας (από απόστρατο, ανίδεο περί τα οικονομικά στρατηγό, μέχρι απόφοιτο νυχτερινής σχολής λογιστών ή και... νυχτοφύλακα).

Επί υπουργίας αειμνήστου Ε. Αβέρωφ, οι διαθέσεις χαριστικών δανείων, ιδιαίτερα σε Ηπειρώτες, είχαν πάρει μορφή επιδημίας. Τα περισσότερα αγύριστα και αζήτητα.

Δεν φτάνει αυτό. Ο μακαρίτης αποφάσισε να κρατικοποιήσει την αυστριακή ΣΤΑΓΙΕΡ (σημερινή ΕΛΒΟ). Κίνηση εξαιρετικά σωστή, αλλά... Μία κρατικοποίηση, για να επιτύχει, πρέπει να συνοδεύεται με εξυγίανση, αναδιοργάνωση, αξιοκρατική στελέχωση και εξασφάλιση προγραμμάτων. Ουδέν των ανωτέρω έγινε. Στη διογκωμένη διοίκηση διορίσθηκαν κομματικοί, κατά βάση ανίδεοι και ανίκανοι, και από κάτω γέμισαν τα γραφεία με μικροκομματικούς που ήταν περισσότεροι από τους τεχνίτες. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε και επί των ημερών μας και άδικα επιχειρεί να το συμμαζέψει ο κ. Μυτιληναίος.

Παρέλειψα, όμως, να αναφέρω το σπουδαιότερο. Ο υπουργός απαίτησε από ΜΤΣ-Γενική Τράπεζα να διαθέσει τεράστια ποσά για αγορά «χρυσοφόρων» μετοχών της
ΕΛΒΟ, που απεδείχθησαν... τζούφιες. Τεράστια απώλεια χρημάτων. Φιάσκο η ελληνοποίηση...

Μετά ακολούθησαν οι «αποκαταστατικοί» λεγόμενοι νόμοι, με τους οποίους «παρήχθησαν» εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες, στρατηγοί, λόγω... αντιστασιακής δράσης. Αν υπήρχαν τόσοι αντιστασιακοί, οι πραξικοπηματίες έπρεπε να ανατραπούν εντός 4 ωρών! Ποιοι έστησαν αυτήν τη φάμπρικα της παραγωγής χρυσών επωμίδων; Μα τα δύο μεγάλα κόμματα, για ψηφοείσπραξη.

Τα γαλόνια ευτελίσθηκαν, ο αριθμός των εν Ελλάδι στρατηγών ε.α. ξεπέρασε το σύνολο Ιταλίας, Λετονίας, Βοσνίας, Ισπανίας, Ανδόρας και Χώρας των Βάσκων! Όλοι αυτοί έτρεξαν στο ΜΤΣ να πάρουν εφάπαξ, διαφορές προαγωγών κ.λπ. Ρήμαξε το Ταμείο!

Τις αποκαταστάσεις όμως αυτές δεν τις έκανε ο Στρατός, αλλά η Πολιτεία. Ρήμαξαν οι κυβερνήσεις το Ταμείο για να κάνουν τη δουλειά τους, χωρίς να το στηρίξουν ούτε με μία δεκάρα. Αλλά και, αν δεν απατώμαι, η τότε στρατιωτική ηγεσία σιωπούσε. Ήταν, βλέπετε, νωπή η επταετία. Μη μας παρεξηγήσουν...

Η «βιόλα» αυτή, δηλαδή η ληστεία με «αποκαταστάσεις» και «δικαιώσεις», κράτησε πολλά χρόνια.

Το 1996 «αποκαταστάθηκαν» 15 ταγματάρχες (που είχαν παραιτηθεί το 1975 για να πολιτευθούν), που προήχθησαν στον βαθμό του αντιστρατήγου επί τιμή! Άλλη ξεφτίλα των επωμίδων... Το 2005 απόστρατος συνταγματάρχης του Γραφείου του υπουργού έγινε αντιστράτηγος εν μια νυκτί.

Θα συνεχίσω με άλλα τραγικότερα, με διευθύνσεις και ονόματα. Υπομονή...
Και ειρωνείες από δίπλα

«Η κρίση στην Ελλάδα ξέσπασε λόγω του θράσους της να ανταγωνισθεί στις αμυντικές δαπάνες την Τουρκία», αποφάνθηκε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, Yasa, baba, Yasa!

Ο κ. υπουργός μάς ήθελε, προφανώς, άοπλους.

Δεν είναι, όμως, καλώς πληροφορημένος. Γιατί αν ήταν, θα γνώριζε ότι οι έλληνες συνάδελφοί του μεριμνούν ώστε να μην υπάρχει ο στοιχειώδης ανταγωνισμός που να εξασφαλίζει ελάσσονα αποτροπή. Ας μη στενοχωριέται. Φροντίζουν οι δικοί μας. Tamam...
ΣΥΡΙΖΑ και Άμυνα

Ως γνωστόν, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε επί Αλέκου ούτε επί Αλέξη δίνει έναν παρά για την Άμυνα.

Δεν διαθέτει, καν, αντίστοιχη Ομάδα Εργασίας.

Προ ημερών ο κ. Τσίπρας έβαλλε κατά ριπάς κατά των αμυντικών δαπανών, επεκαλέσθη, μάλιστα, την τελευταία έκκληση του κ. Ερντογάν για τον περιορισμό τους.

Βγαίνοντάς του από αριστερά, ο βουλευτής του Γρ. Ψαριανός έσπευσε να προτείνει να πάνε στην Τουρκία να ανοίξουν συζήτηση (με ποιους;) στο θέμα!

Όλα καλά και άγια... Δεν είδαμε, όμως, καμιά συγκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ιλιγγιώδεις εξοπλισμούς της Τουρκίας, για το ότι προσυπογράφει ο κ. Ερντογάν την «κρουαζιέρα» της τουρκικής φρεγάτας στις Κυκλάδες και τις ομαδικές, και επικίνδυνες για την αεροπλοΐα, παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών εντός του εθνικού μας χώρου. Σύντροφοι;

Aντισταθμιστικά = Η μεγάλη απάτη

Από τον καιρό της αγοράς του αιώνα (1985) υπήρξε το άλλοθι των ατσίδων που δρομολόγησαν την αγορά μαχητικών από ΗΠΑ-Γαλλία με τιμές εξωφρενικές.

Έκπληκτος έμεινε ο κ. Μπεγλίτης και ο στενός συνεργάτης του στρατηγός κ. Τόσκας, όταν είδαν τον όγκο των ΑΩ στους φοριαμούς της ΓΔΑΕΕ. Υπήρχαν φάκελοι 3,5 δισ. ευρώ, που έπρεπε να έχουν ξεκαθαρισθεί από τριετίας!

Το 70% αυτών περιείχαν προτάσεις-νούλες. Ψευτοεκσυγχρονισμοί, μηχανοργανώσεις-αέρας κ.λπ.

Αναθεωρούνται όλα, έστω κι αν χρειασθεί συμπληρωματική νομοθεσία.
Υπάρχει, φυσικά, σοβαρό πρόβλημα, λόγω εκπνοής εγγυητικών επιστολών, λόγω αμελείας των χειριστών φακέλων 2006-2009.

Εκείνο όμως που επιβάλλεται να κάνει το υπουργείο είναι η μη απόρριψη, συλλήβδην, των πάντων. Ανάμεσα στις «αμαρτίες» υπάρχουν καθαρές προτάσεις, που πρέπει να ξεχωρισθούν και να προωθηθούν. Δύσκολη δουλειά, αλλά επιβεβλημένη.

Κι ας κόψουν τα «σούρτα-φέρτα» στη ΓΔΑΕΕ γνωστών τσαρλατάνων του τομέα που είναι καρακραγμένοι από το... 1995. Φτάνει πια...

Μια εκπληκτική ομιλία του κ. Μπεγλίτη στη διημερίδα EXPOSEC (Ζάππειο 16-17 Μαρτίου) στο προσεχές τους ζυγούς λύσατε ή ημιανάπαυση;

Η θητεία του κ. Ε. Βασιλάκου (χρόνια πολλά) έληξε την 15η Μαρτίου.

Θα παραταθεί (και πόσο) ή θα γίνει αντικατάσταση; Βουλαί κ. Ευάγγ. Βενιζέλου (χρόνια πολλά και σε σας).
Το παρόν

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Τουρκικά F-16 κατά ελικοπτέρου του Λ.Σ. - Eγκλωβίστηκαν από μαχητικά της Π.Α. και εγκατέλειψαν!



Aπειλή κατάρριψης από τουρκικά μαχητικά σημειώθηκε κατά ελικοπτέρου του Λιμενικού που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX λίγο μετά μετά τις 08:00 το πρωί. Τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν 330 μέτρα επάνω από το ελικόπτερα σε απόσταση 1 ν.μ., όταν αυτό είχε φτάσει στο Φαρμακονήσι μετά από περιπολία και με μετωπική κατεύθυνση κατά του ελικοπτέρου. Ευτυχώς δύο ελληνικά F-16, τα οποία περιπολούσαν στην περιοχή (έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι η Πολεμική Αεροπορία, πάντα έχει μαχητικά στην περιοχή που περιπολούν τα μέσα της FRONTEX σε περίπτωση που οι Τούρκοι θελήσουν να κάνουν πράξη τις απειλές που εκτοξεύουν από τα ραντάρ της Datca και της Σμύρνης) επενέβησαν "σαν από μηχανής Θεός" και εκδίωξαν τα τουρκικά.

Τα ελληνικά μαχητικά είχαν ενημερωθεί από τα επίγεια ραντάρ για την κίνηση των τουρκικών μαχητικών από την ώρα που είχαν σηκωθεί από το αεροδρομιό τους τα τουρκικά αεροσκάφη και με πλήρη ισχύ προσέγγισαν και αυτά στο σημείο που κατευθύνονταν τα τουρκικά μαχητικά.

Έτσι όταν τα τουρκικά έφτασαν σε απόσταση ενός μιλίου από το ελικόπτερο του Λιμενικού οπλίζοντας τα βλήματά τους τα ελληνικά μαχητικά τους είχαν πάρει την "ώρα 6", τα εγκλώβισαν για βολή Fox1 Fox2 με αποτέλεσμα τα τουρκικά μαχητικά να αντιληφθούν τον κίνδυνο (τα RWR των τουρκικών μαχητικών πρέπει να είχαν πάρει "φωτιά" ανιχνεύοντας τον εγκλωβισμό από τα ραντάρ ων ελληνικών και την ψύξη στις κεφαλές των κεφαλών των ελληνικών βλημάτων αέρος-αέρος) και να εγκαταλείψουν την περιοχή. Χωρίς να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε αερομαχία, την οποία έτσι αλλιώς την είχαν χαμένη...

"Ήταν μία θαυμάσια επιχείρηση που εκτελέστηκε άριστα", δήλωσε στο defencenet.gr ανώτερος αξιωματικός του ΑΤΑ στη Λάρισα σχολιάζοντας τον εντοπισμό και την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

Η όλη σκηνή κράτησε από τις 08:02 μέχρι τις 08:04. Είχαν προηγηθεί απειλητικές τουρκικές εκπομπές που ενημέρωναν το πλήρωμα του ελικοπτέρου ότι θα αναχαιτιστεί γιατί πετάει εντός του τουρκικού εναέριου χώρου!

Είναι η δεύτερη φορά που τουρκικά μαχητικά στέλνονται κατά ελικοπτέρου που επιχειρεί στο πλαίσιο της FRONTEX

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Θα το λύσω ή θα φύγω, δεσμεύτηκε ο Χριστόφιας


Πρωταρχικός στόχος παραμένει η λύση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που οργάνωσε σε σχέση με το Κυπριακό, για τα δύο χρόνια διακυβέρνησής του. Μάλιστα, τόσο προσηλωμένος εμφανίστηκε στο στόχο αυτό, που δεσμεύτηκε ότι εάν δεν επιτευχθεί, ο ίδιος δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του κράτους. «Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του λαού μας -Ε/Κ και Τ/Κ- είναι για εμάς όραμα και στόχος ζωής. Ξεκάθαρα υπογραμμίζω: αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, δεν θα επαναδιεκδικήσω δεύτερη θητεία. Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία», είπε επί λέξει.
Διευκρίνισε, βέβαια, ότι εφόσον τα καταφέρει να λύσει το Κυπριακό, τότε επιθυμεί να επαναδιεκδικήσει και δεύτερη θητεία, ώστε να δουλέψει για την υλοποίηση της λύσης. Είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης, είπε, αλλά θα είναι πιο δύσκολη η εφαρμογή της.
Καθόλου τυχαία δεν κρίνεται, βέβαια, η εξαγγελία αυτή του Προέδρου Χριστόφια. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάποιες ερωτήσεις θα τον «στρίμωχναν», ενδεχομένως να προσπαθούσε να διοχετεύσει τις όποιες εντυπώσεις προς την κατεύθυνση αυτής του της δέσμευσης, παρά στα κενά των απαντήσεών του σε σχέση με τις γενναιόδωρες προσφορές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό και επέλεξε να συμπεριλάβει αυτήν την εξαγγελία στην εισαγωγική του ομιλία και να μην το αναφέρει στην πορεία της συζήτησης.

Διζωνική αλλιώς…

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι θεωρεί πως δύο δρόμοι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στο Κυπριακό: η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και η οριστική διχοτόμηση. Διατρανώνοντας την πεποίθησή του ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αποκάλεσε τη διζωνική «το τελευταίο σκαλί» πριν από τη διχοτόμηση. Τόνισε ότι κανείς δεν προτιμά την παρούσα κατάσταση, διότι, κατά την εκτίμησή του, οδηγεί στη δημιουργία ενός αμιγώς τουρκικού κράτους στις κατεχόμενες περιοχές και ενός μεικτού κράτους με Ε/κ και Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές. «Τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν πολύ προσωρινά», προειδοποίησε. «Το νέο σχέδιο που προσπαθούμε να βρούμε σίγουρα είναι καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν», είπε επιπρόσθετα.
Πάντως, χαρακτήρισε το μοντέλο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «οδυνηρό συμβιβασμό», ο οποίος έγινε αποδεκτός για τερματισμό της κατοχής και αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της κοινότητάς μας από το 1977. Είναι με έκπληξη, τόνισε, που ακούγονται αναφορές ότι πρέπει ν' αλλάξουμε στρατηγική. Η εγκατάλειψη της διζωνικής, κατά την άποψή του, αποτελεί «ολέθριο σφάλμα» και «το μεγαλύτερο δώρο προς την Τουρκία».

Διζωνική πώς;
Πάντως, στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραδέχθηκε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει αυτό που αναμέναμε, δηλαδή την επίτευξη συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια του προβλήματος. Στάθηκε, δε, στη διάσταση θέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται η μη επίτευξη εντυπωσιακής προόδου. Φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση του κοινού ανακοινωθέντος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Ταλάτ σπεύδει συνεχώς να προβάλλει θέσεις, που συνιστούν συνεχή πρόκληση και από πλευράς του ιδίου και από πλευράς Άγκυρας. Εξέφρασε, επίσης, επιφυλακτικότητα κατά πόσον οι διακηρύξεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν έχουν όντως βάση. «Γνωρίζουμε την όλη διαδρομή της Τουρκίας πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Όμως μακάρι να εννοεί αυτά που λέει και να τα αποδείξει στην πράξη», είπε.
Είναι, συνεπώς, απορίας άξιον, από πού εκπηγάζει η αισιοδοξία του για λύση του Κυπριακού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, από τη στιγμή που αφενός δεν έχει καταγραφεί επαρκής πρόοδος και, αφετέρου, υπάρχει διάσταση απόψεων, η οποία, κατά δική του παραδοχή, μπορεί να ενισχυθεί, αναλόγως του αποτελέσματος των λεγόμενων εκλογών του Απριλίου. «Δεν είναι όλοι οι Τ/κ πολιτικοί το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. Είναι διαφορετικό, εξήγησε, να έχεις ένα συνομιλητή που συμφωνεί μαζί σου ότι το κράτος θα είναι ομοσπονδιακό, και διαφορετικό να έχεις ένα συνομιλητή δεσμευμένο να εργαστεί για δύο κράτη. Πάντως διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να κάνει απαράδεκτες παραχωρήσεις, χάριν της επανεκλογής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αλλά ούτε και ευνοεί την εκλογή Έρογλου.
Αναλύοντας το σκεπτικό του για την κάθετη τοποθέτησή του υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε ότι «τον απλό Τ/κ τον κερδίζει η κατοχή». Αυτό, κατά την άποψη του Προέδρου Χριστόφια, οφείλεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και οι οποίες καλλιεργούν στους Τ/κ την έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύουν προς την πλευρά μας. Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής για να τους κερδίσουμε από την Τουρκία, εξήγησε. «Δεν λέω ότι θα παραχωρήσουμε τα πάντα και θα παραβιάσουμε κάθε αρχή για να ικανοποιήσουμε τους Τ/κ, αλλά πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο πειστικά θα καλύψουμε αυτό το κενό», είπε.

Ευνοεί διεθνή διάσκεψη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι, σε αντίθεση με την Τουρκία, που επιδιώκει τετραμερή ή πενταμερή, η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί μία διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. «Διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα εντέλλεται ή έχει λόγο μόνο για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού», εξήγησε, προσδιορίζοντας αυτές στην παράνομη παρουσία των εποίκων, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια κ.ά.
Τόνισε ότι αυτή η διάσκεψη σε καμία περίπτωση δεν θα έχει χαρακτήρα Μπούργκενστοκ. «Στο Μπούργκενστοκ δεν ήταν διάσκεψη», είπε. «Ήμουν παρών. Δεν έλεγε καλημέρα ο ένας του άλλου. Ακόμα και οι δύο συνομιλητές δεν συναντήθηκαν. Έκαναν κάποιοι των Ηνωμένων Εθνών και κάποιοι ξένοι εκ του σύνεγγυς βολιδοσκοπήσεις, όμως επίσημες συναντήσεις σε διάσκεψη ποτέ δεν έγιναν», εξήγησε. Η πλευρά μας, υπογράμμισε, δεν θέλει τέτοιου είδους διάσκεψη.
Πάντως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε ότι ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος δεν έφερε πρόταση για οποιουδήποτε είδους διεθνή διάσκεψη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σημερινή

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Τον αντρειωμένο μην τον κλαις.Ελευθέριος Βενιζέλος (18-3-1936)


Τον αντρειωμένο μην τον κλαις, όσο κιαν αστοχήσει
μα αν αστοχήσει μια και δυο πάλι αντρειωμένος θα ΄ναι,
πάντά ν' η πόρτα του ανοιχτή κι τάβλα ντου στρωμένη
και τα΄αργυρό του το σκαμνί όμορφα στολισμένο
και καρτερεί τσι φίλους του.






Ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός, ευφυής, ρεαλιστής και οραματιστής, ευέλικτος και τολμηρός διέθετε μια εντυπωσιακή προσωπική ακτινοβολία.

Γεννήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1864. Στα νεανικά του χρόνια η οικογένειά του κατέφυγε στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του υφίστατο τις συνέπειες της επαναστατικής του δράσης. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών άσκησε τη δικηγορία στα Χανιά αλλά σύντομα τον απορρόφησε η πολιτική ως μέλος της φιλελεύθερης παράταξης.

Οι ηγετικές και πολιτικές του ικανότητες αναδείχθηκαν κατά την επανάσταση του 1897. Την περίοδο της Κρητικής πολιτείας (1898-1912) συνέβαλε στη διαμόρφωση του Κρητικού Συντάγματος, συγκρούσθηκε με τον Αρμοστή Γεώργιο για τις φιλελεύθερες αρχές του, κατέφυγε σε ένοπλη επανάσταση στο Θέρισο (1905) και πέτυχε την αντικατάσταση του Αρμοστή. Στις μετέπειτα προσπάθειές του για ένωση με την Ελλάδα ισορροπούσε με ευελιξία ανάμεσα στην τόλμη και στη μετριοπάθεια.

Το 1910 έληξε ο ρόλος του στα πολιτικά πράγματα της Κρητικής πολιτείας, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ελλάδα και συγκρότησε το "Κόμμα των Φιλελευθέρων". Υπήρξε ο πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας και της νικηφόρας έκβασης των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913). Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε σε ρήξη με το στέμμα αλλά με κόστος τον Εθνικό Διχασμό (1915-1917) επέβαλε την πολιτική του για είσοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Η Ελλάδα ανταμείφθηκε για τη συμβολή της με την παραχώρηση της Αρμοστείας της Σμύρνης (1919). Στις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου 1920 ο Βενιζέλος ηττήθηκε, αποσύρθηκε από την πολιτική, για να επιστρέψει μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Με δύο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες του (1923) -την υποχρεωτική ανταλλαγή Ελλήνων και Τούρκων και τη Συνθήκη της Λωζάννης, που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία- άλλαξε τον προσανατολισμό της ελληνικής πολιτικής και έβαλε τα θεμέλια της ειρηνικής ανάπτυξης.

Η τελευταία τετραετία της διακυβέρνησής του (1928-1932) ήταν περίοδος σταθερότητας και δημιουργίας. Κορυφαία επιτυχία το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας (1930). Το τέλος της σταδιοδρομίας του σημαδεύτηκε από την απόπειρα κατά της ζωής του (Ιούνιος 1933) και το αποτυχημένο κίνημα του Μαρτίου 1935. Αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου πέθανε στις 18 Μαρτίου 1936.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η εποχή του (Χρονολόγιο)

Η προσωπικότητα, το έργο και η εποχή του Βενιζέλου: Μια σκιαγράφηση


Πηγή

Συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θελήσαμε να σας ενημερώσουμε για τα ζητήματα πουImage συνδέονται με τον μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και με τα προγράμματα των υποβρυχίων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πριν από τη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής, η γνώμη της οποίας είναι προϋπόθεση για την έκδοση της σχετικής απόφασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας αύριο, γιατί η συνεδρίαση αυτή δεν είναι δημόσια και γιατί δεν θέλαμε να πληροφορηθείτε αυτά που θα διαμειφθούν και κυρίως την εισήγησή μας εξωδίκως. Προτιμούμε να έχουμε μία απευθείας ενημέρωση ώστε και εσείς να μπορέσετε να θέσετε τα ερωτήματά σας και να λάβετε στο μέτρο του δυνατού απαντήσεις. Γιατί θεωρούμε ότι μόνον η άμεση και πλήρης πληροφόρηση βοηθάει στο να κάνετε και εσείς τη δουλειά σας και η κοινή γνώμη να ενημερωθεί όσο γίνεται καλύτερα για ένα θέμα που έχει μακρά ιστορία και μία σημασία πέραν της οικονομικής, η οποία είναι και πολιτική και συμβολική.
Δεν θα σας κουράσω με μία μακρά εισαγωγή. Θα θυμίσω μερικά πράγματα.
Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας τον Οκτώβριο του 2009 βρήκαμε μία εν εξελίξει οξύτατη κρίση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο πρόγραμμα των Υποβρυχίων.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2009, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η γερμανική πλευρά, η ThyssenKrupp Marine Systems που ελέγχει μέχρι στιγμής και τα Ναυπηγεία και την HDW, που είναι η υποκατασκευάστρια των υποβρυχίων τύπου 214 και τύπου 209, είχε καταγγείλει τις συμβάσεις που την συνδέουν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού και είχε κινήσει τη διαδικασία προσφυγής στη διεθνή διαιτησία, στη διαιτησία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Απειλούσε -και εν πολλοίς εξακολουθεί να απειλεί μέχρι σήμερα- με άμεση παύση πληρωμών και με διακοπή λειτουργίας των Ναυπηγείων, πρωτοβουλία που θα είχε καταλυτικές συνέπειες στις θέσεις εργασίας, θα οδηγούσε σε απόλυση 1.300 περίπου εργαζομένους στα Ναυπηγεία, ενώ θα έθετε σε απόλυτο και μακροχρόνιο κίνδυνο τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού.
Σας θυμίζω επίσης ότι, επί τη βάσει δύο συμβάσεων -αυτής του 2000 για την ναυπήγηση τεσσάρων (4) νέων υποβρυχίων τύπου 214 και αυτής του 2002 για τον εκσυγχρονισμό τριών (3) υποβρυχίων τύπου 209, συνολικού προϋπολογισμού με σημερινές τιμές, 2 δισεκατομμυρίων 838 εκατομμυρίων ευρώ- το ελληνικό Δημόσιο είχε καταβάλει μέχρι την καταγγελία των συμβάσεων από τη γερμανική πλευρά 2 δισεκατομμύρια 32 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει παραλάβει ούτε ένα καινούργιο, ούτε ένα εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι βρισκόμασταν μπροστά σε μία εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση για το μέλλον και την προοπτική των Ναυπηγείων, για τις θέσεις εργασίας, για τον ελληνικό ναυπηγικό τομέα και για όλη την ελληνική αμυντική βιομηχανία, για τα υποβρύχια και για τα πολύτιμα χρήματα που είχαν καταβληθεί από το υστέρημα του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα πραγματικό αντίκρισμα.
Ευρισκόμενοι μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει μία πρωτοβουλία διαπραγμάτευσης με την γερμανική πλευρά, ώστε να βρεθεί μία συνολική λύση για όλα αυτά τα προβλήματα, μία λύση συμβιβαστική, μία λύση εξώδικη, μία λύση επωφελής.
Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση συμφωνήθηκε το διαδικαστικό πλαίσιο. Συμφωνήθηκε να ανατεθούν καθήκοντα ανεξάρτητου εκτιμητή στη διεθνώς γνωστή εταιρεία Lazard Freres, η οποία είχε διαδραματίσει με επιτυχία το ρόλο αυτό και στην περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Η Lazard ανέλαβε να εκτιμήσει τις προτάσεις της Γερμανικής πλευράς ως προς τον μελλοντικό βασικό ή αποκλειστικό μέτοχο των Ναυπηγείων. Σας θυμίζω ότι οι μετοχές ανήκουν στην ThyssenKrupp Marine Systems, αυτή τις διαθέτει και το ελληνικό δημόσιο, διατηρεί σύμφωνα με τις συμβάσεις -και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την αρχική σύμβαση αποκρατικοποίησης των Ναυπηγείων του 2001, σύμβαση μεταξύ της ΕΤΒΑ και του Συνεταιρισμού Εργαζομένων των Υποβρυχίων από τη μια μεριά που είχαν τις μετοχές και με την HDW από την άλλη μεριά που τώρα ανήκει στην ThyssenKrupp Marine Systems- το ελληνικό δημόσιο διατηρεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 το δικαίωμα να εκφράσει την αντίρρησή του σε σχέση με την περαιτέρω μεταβίβαση των μετοχών σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Μ’ αυτή τη νομική βάση, το δημόσιο επενέβη και έθεσε υπό έλεγχο τη διαδικασία και εν τέλει η ThyssenKrupp Marine Systems αφού διερεύνησε διάφορες προτάσεις, ελληνικές και ξένες, κατέληξε σε μία και μόνη πρόταση που υπέβαλε στην κρίση της Lazard. Την πρόταση να αποκτήσει το 75% των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων η εταιρεία Abu Dhabi Mar συμφερόντων κατά 70% της πριγκιπικής οικογένειας το Abu Dhabi και κατά 30% της οικογένειας Σάφα. Ο κ. Ισκαντάρ Σαφά είναι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Abu Dhabi Mar.
Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, γιατί στο μεταξύ η ThyssenKrupp Marine Systems συνήψε εταιρική συμφωνία, συμφωνία θα έλεγα στρατηγικής συνεργασίας με την Abu Dhabi Mar για τις ναυπηγικές δραστηριότητές της και στη Γερμανία.
Η Abu Dhabi Mar αποκτά τον έλεγχο του σημαντικότερου ιστορικού Ναυπηγείου της ThyssenKrupp στο Αμβούργο και τον έλεγχο της ναυπήγησης των πολεμικών πλοίων επιφανείας που ως τώρα χειρίζεται η ThyssenKrupp στη Γερμανία. Άρα πρόκειται για μία ευρύτερη σχέση των δύο εταιρικών σχημάτων.
Υπό την έννοια αυτή, η Abu Dhabi Mar έχει τη στήριξη και τη συμμετοχή των κρατικών αρχών του Abu Dhabi και την αποδοχή των κρατικών αρχών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, γιατί κατά την γερμανική νομοθεσία οι μεταβιβάσεις μετοχών και οι αλλαγές στα εταιρικά σχήματα της ναυπηγικής βιομηχανίας των πολεμικών σκαφών τελούν υπό τον έλεγχο της γερμανικής Κυβέρνησης.
Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτά τα δεδομένα, έπρεπε να πάρουμε μία απόφαση. Και η απόφαση ήταν να διαπραγματευτούμε επωφελώς για το δημόσιο συμφέρον. Η διαπραγμάτευση έγινε επί αρκετές ημέρες σε τεχνικό και νομικό επίπεδο και εν τέλει στο επίπεδο των ίδιων των εκπροσώπων των εμπλεκομένων εταιρειών, με εμένα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με διαρκή ενημέρωση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και βεβαίως της ομάδας των νομικών συμβούλων, των νομικών συμβούλων της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου οι οποίοι μετείχαν όλοι διαρκώς στη διαπραγμάτευση δι’ εμού ή απευθείας μεταξύ ομάδων συμβούλων.
Καταλήξαμε, λοιπόν, μετά από μία πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στο σχήμα το οποίο περιληπτικά γνωρίζετε και το οποίο έγινε αντικείμενο των σχολίων σας και των δημοσιευμάτων σας. Θέλω να διευκρινίσω εδώ ότι η διαπραγμάτευση και το αποτέλεσμά της είναι παντελώς άσχετη με το γεγονός ότι υπάρχει μία διακρατικού και διακυβερνητικού χαρακτήρα επαφή μεταξύ Ελληνικής Δημοκρατίας και Abu Dhabi Mar.
Η επίσκεψη των Υπουργών Επικρατείας και Οικονομίας στο Abu Dhabi και η αυριανή αναμενόμενη εδώ επίσκεψη εμπορικής αντιπροσωπείας της Κυβέρνησης του Abu Dhabi δεν επηρεάζει κατ’ ουσίαν σε τίποτα την διαπραγμάτευση. Γιατί η διαπραγμάτευση στα ουσιώδη και κρίσιμα σημεία της, είναι διαπραγμάτευση που αφορά τα υποβρύχια, είναι διαπραγμάτευση που αφορά τη γερμανική πλευρά η οποία ήταν, είναι και θα είναι ο κρίσιμος υποκατασκευαστής των υποβρυχίων.
Άρα και όλοι οι κρίσιμοι διακανονισμοί οικονομικού χαρακτήρα είναι διακανονισμοί που αφορούν στην πραγματικότητα την ελληνική και τη γερμανική πλευρά, γιατί η νέα εταιρεία που εισέρχεται στο σχήμα, στην πραγματικότητα ζητά και λαμβάνει την έγκριση να αποκτήσει τις μετοχές.
Το αντάλλαγμα που δίνει η Abu Dhabi Mar, είναι ότι αποδέχεται να διατηρηθεί το βέτο του ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση περαιτέρω μεταβίβασης μετοχών και πέραν της ημερομηνίας του Νοεμβρίου του 2011, εις το διηνεκές, εφόσον εκτελούνται προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία. Πάντα θα εκτελούνται κάποια προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία.
Επιπλέον το ελληνικό Δημόσιο αποκτά το δικαίωμα βέτο, για λόγους εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης και ως προς τα φυσικά πρόσωπα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ναυπηγείων. Ένα δικαίωμα, που έως τώρα δεν είχε. Άρα διατηρεί το δικαίωμα βέτο ως προς τους μετόχους χωρίς χρονικό περιορισμό και αποκτά δικαίωμα βέτο ως προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επίσης χωρίς χρονικό περιορισμό.
Αυτό είναι το σκέλος κατά την Abu Dhabi Mar, η οποία βεβαίως θα παρουσιάσει και το πρόγραμμα των πρωτοβουλιών ναυπηγικού χαρακτήρα που θα αναλάβει. Θυμίζω όμως εδώ ότι οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να είναι μόνο στρατιωτικού χαρακτήρα, γιατί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου και της απαγόρευσης των κρατικών ενισχύσεων, προς το παρόν και έως ότου διαχωριστούν σε δυο διαφορετικά νομικά πρόσωπα οι στρατιωτικές και οι μη στρατιωτικές δραστηριότητες, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν να αναπτύσσονται και να εκτελούνται μόνο στρατιωτικού χαρακτήρα δραστηριότητες.
Διευθετείται επιπλέον και το ζήτημα των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον τρόπο αυτό. Όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαχωριστούν τα περιουσιακά στοιχεία του Σκαραμαγκά που καλύπτουν μη στρατιωτικές δραστηριότητες και θα πουληθούν με πλειοδοτικό διαγωνισμό σε ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα τα αποκτήσει, για να τα αξιοποιήσει επιχειρηματικά και εμπορικά σε μη στρατιωτικές δραστηριότητες.
Επίσης, η Abu Dhabi Mar αίρει την πρότασή της την αρχική, να της επιτραπεί να μειώσει κατά 350 τις θέσεις των εργαζομένων. Αυτό εθεωρήθη απαράδεκτο από την ελληνική Κυβέρνηση, οι θέσεις δεν μειώνονται, θα γίνει απολύτως σεβαστή η ελληνική και κοινοτική νομοθεσία στα θέματα αυτά. Προστατεύουμε έτσι και τις άμεσες και τις έμμεσες θέσεις εργασίας, γιατί υπάρχουν και οι θέσεις εργασίας των υπεργολαβικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον Σκαραμαγκά.
Επίσης διευκρινίζεται ότι η προστασία μας και η μέριμνά μας δεν αφορά μόνο τον Σκαραμαγκά και τους εργαζόμενους του, αλλά όλη τη ναυπηγική βιομηχανία. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα με τον Σκαραμαγκά είναι για μας η Ελευσίνα και το Νεώριο, οι άλλοι τόσοι εργαζόμενοι εκεί. Άρα δεν υπάρχει καμία αποκλειστικότητα, δεν υπάρχει καμία κάμψη της ισορροπίας. Έχουμε διασφαλίσει πλήρως και το μέλλον, από την άποψη αυτή, της Ελευσίνας και του Νεωρίου, ως προς τα προγράμματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Με τους Γερμανούς, βεβαίως, τα πράγματα ήταν πιο σκληρά και πιο συγκεκριμένα γιατί είχαμε να κάνουμε με δυο συμβάσεις εν εξελίξει, προβληματικές, καταγγελθείσες, υπό διαιτησία, και είχαμε να κάνουμε με ποσά που έχουν καταβληθεί και που δεν έχουν αποδώσει αντίκρισμα.
Το πρώτο θέμα που έπρεπε να διευθετηθεί ήταν το θέμα του πρώτου ιστορικά υποβρυχίου τύπου 214, του γνωστού υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως τη διατυπώσαμε εμείς, ήταν και είναι πως το υποβρύχιο αυτό πρέπει να πουληθεί σε τρίτη χώρα και δεν αλλάζει καθόλου η απόφασή μας αυτή. Πρέπει να δούμε όμως ποια είναι η πραγματική αξία και ποια πρέπει να είναι η πραγματική εμπορική τιμή.
Κατά την αμετακίνητη θέση της γερμανικής πλευράς λόγω της χωριστής συμφωνίας που διέπει την κατασκευή και τις πληρωμές για τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» επειδή αυτό κατασκευάστηκε στο Κίελο από την HDW και όχι στον Σκαραμαγκά από τα Ελληνικά Ναυπηγεία, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση αυτό να τιμολογηθεί σήμερα με παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Με δεδομένο ότι εκτιμάται πως ο εκσυγχρονισμός του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» τύπου 209 μεγάλης ηλικίας, κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με τις συμβάσεις περίπου 390 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η ιστορική τιμή των υποβρυχίων 214 το 2000 ήταν 463,25 εκατ. ευρώ και με δεδομένες τις διεθνείς τιμές για τα υποβρύχια τύπου 214, δεν μπορούσαμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση να πιστωθούμε για το υποβρύχιο αυτό, μόνο 300 εκατ.
Γι' αυτό και προτείναμε στους Γερμανούς, προς λύπη τους, να παραλάβουμε το υποβρύχιο εφόσον το έχουμε αποπληρώσει, ώστε εμείς και με τη βοήθεια της Abu Dhabi Mar, να το διαθέσουμε σε τρίτη χώρα δίνοντάς του και την αξία που έχει επιχειρησιακά και οικονομικά. Διότι η πιστοποίησή του από τον πολεμικό γερμανικό νηογνώμονα τη BWB και η πιστοποίησή του δια της παραλαβής από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, του προσδίδει την αρμόζουσα εμπορική του αξία.
Δεν θα συζητήσω τώρα το ζήτημα των τεχνικών χαρακτηριστικών του σκάφους, γιατί αυτό το χειρίζεται κατά τρόπο απόλυτα επαρκή και επαγγελματικό το Πολεμικό Ναυτικό, από τον αρχηγό του μέχρι τον κυβερνήτη του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ», που ήταν εγκατεστημένος στο Κίελο 6,5 χρόνια και έχει την πλήρη γνώση ως κυβερνήτης του σκάφους.
Στη σημερινή συζήτηση στην Υποεπιτροπή θα είναι παρόν σύσσωμο το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο Διευθυντής Εξοπλισμών, οι αρμόδιοι αξιωματικοί μηχανικοί και ο κυβερνήτης του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ».
Το επόμενο ζήτημα ήταν τι θα γίνει με τη σύμβαση του εκσυγχρονισμού, με δεδομένο ότι ήδη έχουν παλαιωθεί ακόμη περισσότερο τα σκάφη τύπου 209 και είναι πανάκριβος ο εκσυγχρονισμός επί παλαιών σκαφών. Είναι απλό να καταλάβει κανείς ότι η θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι δεν έχει νόημα ο εκσυγχρονισμός. Έχει νόημα η απόκτηση νέων υποβρυχίων.
Αυτό είχε συζητηθεί και το 2008 και το 2009 πριν τις εκλογές, με αφορμή πρόταση της γερμανικής πλευράς να αντικαταστήσει τον εκσυγχρονισμό με δυο νέα υποβρύχια τύπου όμως 209. Τα υποβρύχια τύπου 209 δεν είναι σύγχρονα υποβρύχια, ακόμη κι αν κατασκευάζονται σήμερα, είναι παλαιές οι τεχνικές τους προδιαγραφές. Τα σύγχρονα υποβρύχια είναι τα υποβρύχια 214 με την αναερόβια προώθηση και όλα τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. Άρα και το Ναυτικό ήθελε και εμείς θέλαμε δυο νέα υποβρύχια, αλλά δυο νέα υποβρύχια τύπου 214.
Καταλήξαμε στην πρόταση και στη θέση να προτείνουμε και τελικώς να γίνει δεκτό να αντικατασταθεί ο εκσυγχρονισμός των δυο υποβρυχίων 209 από την κατασκευή δυο νέων υποβρυχίων τύπου 214. Δεν παραγγέλνουμε υποβρύχιο σε αντικατάσταση του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», άρα μειώνεται η συνολική οροφή των υποβρυχίων.
Δεν παραγγέλνουμε δηλαδή τρία νέα υποβρύχια, αλλά δυο νέα υποβρύχια σε αντικατάσταση του εκσυγχρονισμού δυο υποβρυχίων, άρα τελικώς το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει μετά την πώληση του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» πέντε υποβρύχια νέα τύπου 214 και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209.
Η τιμή των δυο νέων υποβρυχίων συμφωνείται για πρώτη φορά στην ιστορία αυτών των διαπραγματεύσεων ως fixed price, ως τιμή δηλαδή κατ’ αποκοπήν χωρίς μελλοντικές προσαρμογές με την πάροδο του χρόνου, στο ύψος των 500 εκατ. ανά υποβρύχιο. Θυμίζω ότι προ 10 ετών η τιμή ήταν 463,25 εκατ. χωρίς την εγγύηση των μη προσαρμογών και μέσα από την πολύπλοκη διαδικασία των αντισταθμιστικών της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κ.ο.κ.
Το εύρος διαπραγμάτευσης που είχε υπόψη του η ΓΔΑΕ και το ΓΕΝ όταν ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση, η αφετηρία προς διαπραγμάτευση αναμένοντας μια μεγαλύτερη τιμή από τη γερμανική πλευρά ήταν με τιμές ανοιγμένες στο τέλος της δεκαετίας, μεταξύ των 380 και 540 εκατ. ευρώ. Άρα εμείς σταματήσαμε σε σημείο κατώτερο της υπολογιζομένης αφετηρίας της διαπραγμάτευσης, στα 500 αντί των 540 εκατ.
Διαμορφώνεται συνεπώς η συνολική εικόνα των σχέσεων με τη γερμανική πλευρά ως εξής:
Συνολικός προϋπολογισμός των δυο συμβάσεων του 2000 και του 2002 είναι τα 2.838 εκατ. -καταβληθέντα έως τώρα από την ελληνική πλευρά τα 2.032 εκατ.- και εκφράζομαι σε χιλιάδες εκατομμυρίων δυστυχώς, γιατί μιλάμε για πάρα πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία έχει καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο).
Υπολείπονται υπό την έννοια αυτή 806 εκατ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της σύμβασης εκσυγχρονισμού υπολογίζεται σε 602 εκατ. Από αυτά, τα 485 εκατ. πιστώνονται σε διαθέσιμα ποσά και τα 117 εκατ. ισούνται με δέσμες ανταλλακτικών που είχαν αγοραστεί από τη γερμανική πλευρά για τον εκσυγχρονισμό και θα χρησιμοποιηθούν από το Ελληνικό Ναυτικό για την υποστήριξη του «ΩΚΕΑΝΟΣ» και των μη εκσυγχρονιζομένων υποβρυχίων τύπου 209, που θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια ακόμη στην ενέργεια, έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης.
Αυτό σημαίνει ότι υπολείπονται από τη σύμβαση ως έχει, 515 εκατ. Και προσθέτουμε στη σύμβαση αυτή το 1 δισ. -τα 1.000 εκατ. των δυο νέων υποβρυχίων. Αφαιρουμένης, όμως, μιας μετριοπαθούς τιμής για τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» -300 εκατ. είπαν οι Γερμανοί, ας υπολογίσουμε εμείς 350 εκατ. για να μην κάνουμε υπεραισιόδοξη κίνηση- βλέπουμε ότι η επιπλέον επιβάρυνση του ΕΜΠΑΕ και του συνολικού προϋπολογισμού είναι της τάξεως των 165 εκατ.
Το καινούριο στοιχείο είναι οι κατ’ αποκοπήν τιμές, οι fixed prices και βεβαίως το χρονοδιάγραμμα πληρωμών το οποίο εκτείνεται στα επόμενα 9 χρόνια με ποσά μεταξύ 50 και 200 εκατ. Αυτά είναι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της συμφωνίας.
Θυμίζω δε επίσης ότι:
Τα τεχνικά προβλήματα του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2005. Σύμφωνα με τη σύμβαση στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006 έπρεπε ή να παραληφθεί ή να απορριφθεί το υποβρύχιο. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2006 ούτε παρελήφθη ούτε απερρίφθη, ούτε καταγγέλθηκε η σύμβαση, αλλά αφέθηκε de facto η αίσθηση ότι όλα τελούν υπό συζήτηση και όλα μπορούν να διορθωθούν.
Μεταξύ του 2004 και του 2008 κατεβλήθησαν από ελληνικής πλευράς 780 εκατ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής είχε εμφανιστεί το τεχνικό πρόβλημα του «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ». Το 2008 ο γερμανικός πολεμικός νηογνώμονας πιστοποίησε τη βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών.
Έκτοτε το ελληνικό Δημόσιο σταμάτησε τις πληρωμές και δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Και όλο αυτό μας οδήγησε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην καταγγελία, τη διαιτησία, την απειλή διακοπής της λειτουργίας των Ναυπηγείων και την απειλή απόλυσης των εργαζομένων και στο αποτέλεσμα να έχουμε δώσει 2.033 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουμε στα χέρια μας τίποτα.
Άρα χειριζόμαστε το ζήτημα έτσι, για πρώτη φορά νομίζω με τόση διαφάνεια ενώπιον της Βουλής και της κοινής γνώμης, αλλά και ενώπιον όλων των υπηρεσιακών παραγόντων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, από τη Διυπουργική Επιτροπή των συναρμοδίων Υπουργών, θα τεθεί υπό την κρίση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Υποεπιτροπής και αύριο υπό την κρίση του ΚΥΣΕΑ πριν την υπογραφή της σύμβασης.
Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες. Είναι δεδομένος και έχει συμφωνηθεί ο πυρήνας της συμφωνίας αυτής. Οι άλλες πλευρές έχουν ορισμένα δευτερεύοντα θέματα. Η γερμανική πλευρά θα ήθελε να είναι καλύτερη η πληρωμή του πρώτου ή των δυο πρώτων ετών, για τα οποία έχουμε θέσει όριο 200 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα μια συζήτηση με τη συμμετοχή και του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ούτως ή άλλως θα συνυπογράψει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του ενυπάρχοντος συμβιβασμού προκειμένου να αποσαφηνιστεί και το ζήτημα αυτό με βάση τα δημοσιονομικά μας δεδομένα.
Και η πλευρά της Abu Dhabi Mar ζητάει δευτερεύουσες, θα έλεγα διατυπωτικού χαρακτήρα βελτιώσεις, ζητήματα τα οποία όλα θα έχουν διευκρινιστεί μέχρι αύριο το απόγευμα, δηλαδή μέχρι και τη λήψη της τυπικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ επί του θέματος αυτού. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά δεν αφορούν τους οικονομικούς διακανονισμούς και την ουσία της συμφωνίας.
Η συμφωνία αυτή είναι συμφωνία πλαίσιο. Υπολογίζουμε ότι σε 4-5 μήνες θα έχουμε την αναλυτική σύμβαση η οποία και θα κυρωθεί δια νόμου από τη Βουλή.
Στο μεταξύ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία με την παρούσα διοίκησή τους θα λάβουν τραπεζικό δάνειο 20 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία και η δραστηριότητα των Ναυπηγείων, προκειμένου να πληρώνονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από τον Νοέμβριο έως σήμερα πληρώνονται με χρηματοδοτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού επί τη βάσει παλαιότερων άσχετων συμβάσεων οι οποίες εκκρεμούσαν.
Έχουμε καταβάλει περίπου 17 εκατ. προς το σκοπό αυτό. Και η καταβολή του δανείου θα γίνεται ανά 15νθήμερο ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι τα χρήματα οδηγούνται εκεί που πρέπει να οδηγηθούν, δηλαδή στους εργαζόμενους και τη λειτουργία των Ναυπηγείων ώστε να αρχίσουν να πραγματοποιούνται οι εν πλω δοκιμές 4 υποβρυχίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανεκμετάλλευτα στον Σκαραμαγκά. Τρία καινούρια τύπου 214 και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209.
Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό εμφανίζουμε ενώπιον της Βουλής και αυτό θα εφαρμόσουμε εφ' όσον λάβουμε αύριο την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Που έχουμε βεβαίως κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα τη λάβουμε διότι είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός και όλα τα μέλη της κυβέρνησης επί όλων των πτυχών της διαπραγμάτευσης. Αυτά.
Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, 10 χρόνια πριν από την ίδια θέση ο προκάτοχος σας της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν εξίσου αισιόδοξος όσο και εσείς. Εσάς τι σας κάνει να είσαστε αισιόδοξος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος, καθόλου αισιόδοξος. Είμαι απολύτως ρεαλιστής και σας ανακοίνωσα όλη την αλήθεια με τις αρνητικές και τις θετικές όψεις της αλήθειας. Το μόνο που ξέρω είναι ότι έχουμε κάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση και την κατοχυρώνουμε νομικά στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ολοκληρώσω το ερώτημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δικλείδες ασφαλείας μπαίνουν, ούτως ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο. Από ό,τι βλέπουμε το ναυπηγείο ουσιαστικά μετατρέπεται σε στρατιωτικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι δικλείδες ασφαλείας είναι οι εξής: Πρώτον, δικαίωμα βέτο του Ελληνικού Δημοσίου στις μεταβιβάσεις των μετοχών. Δεύτερον, δικαίωμα βέτο του Ελληνικού Δημοσίου στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Τρίτον, πληρωμές περιορισμένης οροφής ανά έτος. Σε καμία περίπτωση πάνω από την οροφή που είπαμε, ώστε να ελέγχουμε το αποτέλεσμα.
Και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών θα διασταυρωθεί στην αναλυτική σύμβαση με διάγραμμα υποχρεώσεων της άλλης πλευράς, άρα και με διάγραμμα παραδόσεως εργασιών. Και βεβαίως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε στα χέρια μας τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ» προς πώληση και 4 υποβρύχια προς αξιοποίηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να κλείσω το ερώτημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ, νόμιζα ότι έχετε τελειώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν εξετάζετε το ενδεχόμενο να τεθούν, προοπτικά έστω, τα ναυπηγεία υπό δημόσιο έλεγχο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού ουσιαστικά ο αποκλειστικός πελάτης …..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απαντώ: Όχι. Διότι αν το εξετάζαμε αυτό για τον Σκαραμαγκά έπρεπε να εξετάσουμε το ίδιο πράγμα και για την Ελευσίνα. Δεν είναι η στιγμή δημοσιονομικά αλλά και διεθνώς να ανοίξουμε τέτοιου είδους συζητήσεις. Επίσης θα είχαμε τεράστια προβλήματα δικαίου του ανταγωνισμού και δικαίου Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα μια διευκρίνιση, την εξής: Όταν θα γίνει μετά από 3, 4, 5 μήνες η συμφωνία θα είναι διπλή ταυτόχρονα και στην ίδια τιμή; Δηλαδή εκτίμηση του θέματος των υποβρύχιων και μεταβίβαση στο νέο υπηρεσιακό σχήμα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς. Όπως ακριβώς το framework agreement είναι ένα ενιαίο, έτσι θα είναι και η αναλυτική συμφωνία. Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ δεν κατάλαβα καλά. Θέλω να δω μήπως έχετε κάνει λάθος. Μας λέτε ότι το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» το κοστολογούν οι Γερμανοί με 300 εκατ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καινούριο 300 εκατ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το καινούριο, ποιο καινούριο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Καινούριο δεν είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τόσα το κοστολογούν τώρα. Εμείς θα έχουμε δώσει στο τέλος των πληρωμών με βάση την αρχική σύμβαση του 2000, 463,25 εκατ. Διότι εφ' όσον έχουμε μια σύμβαση 1.853 εκ. για 4 υποβρύχια το 2000, 1853 δια 4 ίσον 463,255.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δώσαμε 390 εκ. για το μεταχειρισμένο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν αποτελεί σκάνδαλο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας λέω τα αριθμητικά δεδομένα. Εμείς, όπως ξέρετε, αναλάβαμε τα καθήκοντά μας στις 7 Οκτωβρίου 2009.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα ήθελα ένα σχόλιο σας με τη διπλή ιδιότητα, και του έγκριτου συνταγματολόγου και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Να κάνετε ένα σχολιασμό για τις 2 συμβάσεις του 2000 και του 2002 που βρέθηκαν στα χέρια σας και τις αντιμετωπίσατε. Δηλαδή αυτό το χάος με τις προκαταβολές, αυτό το ύψος μάλλον των προκαταβολών. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γιατί τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει…. Ευχαριστώ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ζήτημα των προκαταβολών είναι ένα γενικότερο ζήτημα. Δεν εμφανίζεται μόνο στις συμβάσεις των υποβρυχίων. Εμφανίζεται σε όλες λίγο πολύ τις συμβάσεις πολεμικού υλικού. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο το χειριζόμαστε τώρα με τον τρόπο που ξέρετε και θα ρυθμιστεί και νομοθετικά με τον τρόπο που έχουμε πει. Δεν είναι όμως πρόβλημα μόνο των υποβρυχίων. Είναι πρόβλημα σχεδόν όλων. Ίσως να υπάρχει μια εξαίρεση των συμβάσεων κύριου αμυντικού υλικού.
Θα κάνετε οικονομία ερωτήσεων αν καλύπτεστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μεταφέρω ένα ερώτημα που νομίζω το έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πληροφορήθηκα από τα δημοσιεύματα του Τύπου ότι το Πολεμικό Ναυτικό παραλαμβάνει το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Ένα υποβρύχιο που στη συνείδηση του Έλληνα είχε πρόβλημα τεχνικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέχρι πρότινος η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού αρνείτο κατηγορηματικά να βάλει την υπογραφή της για την παραλαβή. Τι άλλαξε τώρα δηλαδή και το Πολεμικό Ναυτικό το παραλαμβάνει; Είναι εντάξει δηλαδή το υποβρύχιο; Είναι ασφαλές; Είναι αξιόπλοο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι δεν δικαιούμαι να δώσω μία πρωτογενή απάντηση. Νομίζω ότι δικαιούμαι όμως να μεταφέρω τη γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού που θα την εκφράσει και το ίδιο απευθείας σήμερα στην υποεπιτροπή της Βουλής.
Η εκτίμηση του Ναυτικού είναι ότι μετά και την ολοκλήρωση των δοκιμών που απομένουν και μετά και την επίκαιρη πιστοποίηση που θα κάνει η ΒWB, δηλαδή ο νηογνώμονας ο πολεμικός ο γερμανικός, το υποβρύχιο θα είναι τεχνικά επαρκές, αξιόπλοο και αξιόμαχο, επιχειρησιακό.
Επίσης θέλω να σας πω ότι η συζήτηση αυτή περί ενός υποβρυχίου που γέρνει και το οποίο εμείς θέλουμε να πουλήσουμε, είναι μία συζήτηση η οποία απαξιώνει το υποβρύχιο και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού το υποβρύχιο είναι καλό και θα το πιστοποιήσει και ο γερμανικός νηογνώμονας και μάλιστα και το Πολεμικό Ναυτικό θα βάλει την υπογραφή του ότι είναι αξιόπλοο, ερωτώ γιατί δεν το παραλαμβάνουμε εμείς, δεν το αξιοποιούμε επιχειρησιακά; Δε το θέτουμε δηλαδή στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, αφού λέμε ότι είναι καλό. Αυτό είναι το ένα. Και δεύτερον, εάν δεν βρούμε αγοραστή τι θα το κάνουμε το υποβρύχιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αίσθηση που μας μεταφέρεται από τους γνωρίζοντες και εν προκειμένω από το νέο βασικό μέτοχο των Ελληνικών Ναυπηγείων που είναι η Abu Dhabi Mar, είναι ότι υπάρχουν διαθέσιμοι αγοραστές οι οποίοι δεν είναι αφελείς. Κανείς αγοραστής δεν παίρνει ένα τεχνικά ακατάλληλο υποβρύχιο. Επίσης, απ’ τις συζητήσεις που είχα με ομολόγους μου στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχω αποκομίσει την αίσθηση αυτή.
Τώρα, εάν μετά την ύψωση της ελληνικής σημαίας εμφανιστεί το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σύσσωμο, μάχιμοι και μηχανικοί και κάνουν ομαδικό διάβημα περί του ότι θέλουμε το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» πάση θυσία, αυτό θα το αντιμετωπίσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλά εμείς το παίρνουμε για να το μεταπουλήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αποκλείεται να το κρατήσουμε όμως.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι κάτι το οποίο μας έχει απασχολήσει. Εμείς το παίρνουμε για να το πουλήσουμε. Αλλά θέλουμε να το πουλήσουμε στην τιμή που πρέπει και θέλουμε να το πουλήσουμε σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι περαστικοί. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν στα δικά τους πολεμικά ναυτικά τους δικούς τους μηχανικούς και τους δικούς τους νηογνώμονες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, εάν δεν το πουλήσουμε τι θα γίνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα παρακαλώ να σταματήσει εδώ αυτή η συζήτηση, γιατί αυτή η συζήτηση έτσι όπως διεξήχθη χωρίς να έχει καταγγελθεί η σύμβαση και χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα από το 2006 έως το 2010, βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα απ’ τα θετικά κομμάτια αυτής της συμφωνίας είναι το δικαίωμα βέτο που έχει το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο μάλιστα διευρύνεται και πέραν του 2011 αν κατάλαβα καλά.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού όμως τα ναυπηγεία έχουν να κατασκευάσουν οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό. Σωστά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω σε αυτό. Καταρχάς τα επόμενα 9 χρόνια θα διεξάγεται το πρόγραμμα των υποβρυχίων, γιατί έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών που καλύπτει περίπου 8,5 χρόνια. Πρώτα αυτό. Δεύτερο, κατά τη συμφωνία πλαίσιο, η Abu Dhabi Mar θα εμφανίσει το δικό της σχέδιο δράσης για πολεμικά σκάφη, άλλα πέραν της Ελλάδος.
Και φυσικά, μπορεί να προκύψουν και νέες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για επισκευές ή κατασκευές. Αλλά πάντως κατέστη σαφές στην όλη συζήτηση -για να είμαστε ξεκάθαροι, χωρίς υπονοούμενα, με ευθύτητα– ότι το μείζον πρόγραμμα για το οποίο έχει δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση διακρατικά με τη Γαλλική Δημοκρατία, το πρόγραμμα των φρεγατών, για το οποίο είναι ανοιχτή μία δύσκολη μακρά διαπραγμάτευση σε διακρατικό και εμπορικό επίπεδο, δε θίγεται. Και την επιλογή του Έλληνα εταίρου, γιατί θα υπάρχει μεγάλη ελληνική συμπαραγωγή, θα την κάνει η γαλλική πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο ήθελα να πω. Θα μπορούσε να μην υπάρχει δικαίωμα βέτο στο ελληνικό δημόσιο, ενώ είναι σε εξέλιξη εξοπλιστικά προγράμματα για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί; Το ελληνικό Δημόσιο έχει βέτο στη Lockheed Martin ή στη Βoeing;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορούσε ένας κολοσσός να μπει στα ναυπηγεία όπου κατασκευάζουν πλοία του ναυτικού, ακόμα και ένα τουρκικό..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, απαντώ… Είναι τόσο αυτονόητο. Δηλαδή στις εταιρείες που κατασκευάζουν αεροπλάνα ή στις εταιρείες που κατασκευάζουν άρματα, έχει το ελληνικό Δημόσιο βέτο; Είχε και το ελληνικό δημόσιο βέτο στη Arma Μetal για τα άρματα; Στην Lockheed, στην Boeing, στην Alenia για τα αεροσκάφη; Ποιος πληρώνει; Ο αγοραστής πληρώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ όσα μας περιγράψατε μέχρι στιγμής, περιγράψατε ένα σκάνδαλο στην αρχική σύμβαση τουλάχιστον.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά είναι δικές σας εκφράσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δικές μου εκφράσεις. 390 εκατ. το καινούργιο, 490 το μεταχειρισμένο, εκσυγχρονισμός, 300 εκατ. η αξία του καινούργιου...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, είναι άλλο πράγμα η υπογραφή μιας σύμβασης και άλλο πράγμα η εξέλιξη και η παθολογία μιας σύμβασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά μιλήσατε ότι πλέον θα ελέγχετε τη σύμβαση, τις πληρωμές της σύμβασης εφεξής, θα βάλετε οροφή. Κάτι που σημαίνει ότι η προηγούμενη σύμβαση δεν είχε οροφές και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας απαντώ ότι απ’ τη στιγμή που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το οποίο κατά τους Γερμανούς και κατά την BWB διορθώθηκε, απ’ τη στιγμή εκείνη κατεβλήθησαν 780 εκατ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ τη στιγμή που λύθηκε το πρόβλημα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι. Απ’ τη στιγμή που εμφανίστηκε μέχρι το 2008. Από το 2008 και μετά δεν κατεβλήθησαν χρήματα, εξ ου και η εμπλοκή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα υπήρχε, είχαν καταβληθεί τα χρήματα, όπως είπατε και εσείς, εσείς το είπατε, όλα αυτά τα ποσά, τα 2 δισ. 38 εκατ. είχαν καταβληθεί χωρίς να παραληφθεί ούτε ψαρόβαρκα, όχι υποβρύχιο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα το μάθατε αυτό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, απλά θέλω να το ακούσω, γιατί άλλο να το λέτε εσείς, άλλο να το λέω εγώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ούτε εγώ το λέω, ούτε εσείς. Το λένε οι αριθμοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Ακόμα ισχυρότερο στοιχείο. Πώς θα πουληθεί το υποβρύχιο; Με βάση ποιου νομικού πλαισίου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομικό πλαίσιο θα αποκτήσουμε γιατί κακώς δεν έχουμε ως τώρα. Πρέπει να σας πω ούτε νομικό πλαίσιο για εν πλω δοκιμές υποβρυχίων είχαμε. Γιατί δεν έχουν γίνει ποτέ εν πλω δοκιμές υποβρυχίων. Τώρα εκδίδουμε την πάγια διαταγή για εν πλω δοκιμές υποβρυχίων. Άρα συμπληρώνεται και το κανονιστικό μας πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν αποκτήσουμε νομοθεσία επί των ημερών σας, πότε θα την αποκτήσουμε; Τουλάχιστον τους νόμους ξέρετε να τους φτιάχνετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τα άλλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο, επειδή μιλήσατε για αξία υποβρυχίου, αν το παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, αυτή τη στιγμή το έχει πιστοποιήσει η BWB, δεν είναι τυχαία η πιστοποίησή της.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς δεν είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν ξέρουμε τι παραπάνω θα δώσει η πιστοποίηση αν το παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα υποβρύχιο πιστοποιημένο από δύο ΝΑΤΟικές χώρες έχει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, απ’ ό,τι αν έχει πιστοποιηθεί από μία ΝΑΤΟική χώρα. Θα μου επιτρέψετε, αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα θέματα έχουν λίγο-πολύ τεθεί. Να κάνουμε ακόμα δύο ερωτήσεις; Να κάνουμε δύο ερωτήσεις για τα υποβρύχια και εάν θέλει κανείς… Ό,τι νομίζετε. Το λέω για τη δική σας οικονομία. Παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις απειλές της Thyssen που όπως είπατε συνεχίζονται, εν τοιαύτη περιπτώσει το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης θα αφορά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Με συγχωρείτε, υπάγονται στην ελληνική νομοθεσία. Δεν εισάγεται εξαίρεση από την ελληνική νομοθεσία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’ όλα, αφού λέτε ότι δεν είναι αφελείς όσοι ενδιαφέρονται για τα υποβρύχια, ειλικρινώς δεν αντιλαμβάνομαι γιατί ισχυρίζεστε ότι η συζήτηση περί ενός υποβρυχίου που γέρνει απαξιώνει και βλάπτει. Ιδίως όταν εσείς μας καλείτε σε αυτή τη συνέντευξη για να μας δώσετε εξηγήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας κάλεσα στη συνέντευξη για να δώσω απαντήσεις, όχι για να κάνω ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσω με τα ερωτήματα. Το κρίσιμο υποτίθεται σε αυτή την ιστορία ήταν ότι το υποβρύχιο παρουσίαζε προβλήματα ευστάθειας. Εδώ δεν έχω μια απάντηση. Θεωρείτε ότι τα προβλήματα αυτά έχουν αποκατασταθεί; Δεν έχω καταλάβει ειλικρινώς εδώ πέρα τι έχει συμβεί με το υποβρύχιο. Θεωρείτε ότι είναι αξιόπλοο; Εάν είναι αξιόπλοο και δεν το παραλαμβάναμε, εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε όσους είχαν βάλει στο παρελθόν την υπογραφή τους σε αυτές τις συμβάσεις;
Άλλο ερώτημα: Από πότε θα ξαναρχίσουν οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους Γερμανούς; Όταν θα παραλάβουμε τα υποβρύχια ή από αύριο; Όταν θα υπογραφεί η συμφωνία-πλαίσιο; Ρήτρες θα επιδιώξετε να πάρετε απ’ τους Γερμανούς;
Και ένα τελευταίο πολιτικό: Αυτή η συμφωνία για την παροχή ουσιαστικά ακόμη ενός δισ. πιστεύετε ότι θα κατευνάσει το Βερολίνο οικονομικά ώστε να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την μάχη που δίνει για να διασώσει την ελληνική οικονομία;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρχίζω απ’ τα τεχνικά θέματα και θα καταλήξω με το πολιτικό. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά. Κανείς δεν συνήψε εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου μία συμφωνία, αποδεχόμενος να πάρει ένα υποβρύχιο που δεν είναι τεχνικά επαρκές. Όποιοι υπογράψανε τη συμφωνία του 2000 και του 2002, υπέγραψαν συμφωνίες οι οποίες πέραν των όρων τους, στόχευαν στο να αποκτηθούν τεχνικώς αξιόπιστα υποβρύχια.
Δε δικαιούμαι εγώ ως Υπουργός ή ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός, να εκφράσουμε τεχνική γνώμη. Δεν ξέρουμε εμείς πρωτογενώς ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υποβρυχίου. Το 2008 μετά τις βελτιώσεις που έγιναν, η BWB, ή γερμανική αρχή πιστοποίησης το πιστοποιεί και θα μας πουν και δημόσια οι αξιωματικοί οι αρμόδιοι του Πολεμικού Ναυτικού αυτό που μας είπαν στις εσωτερικές συσκέψεις, εάν το κρίνουν και οι ίδιοι τεχνικώς αποδεκτό. Εμάς μας είπαν ότι το κρίνουν. Θα το πουν και ενώπιον της Βουλής.
Ως προς τις πληρωμές. Οι πληρωμές θα αρχίσουν μετά την υπογραφή και την εκπλήρωση της αναλυτικής σύμβασης και οι πληρωμές του πρώτου έτους στην πραγματικότητα καλύπτουν την ολοκλήρωση των εν πλω δοκιμών για τέσσερα υποβρύχια, η οποία κοστίζει γιατί οι εν πλω δοκιμές έχουν απαιτήσεις πολλές και βέβαια την έναρξη της κατασκευής των δυο καινούργιων 214.
Ως προς το πολιτικό θέμα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ασκήθηκε πίεση της γερμανικής Κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Μας πιέζει το γεγονός ότι έχουμε 1.300 ανθρώπους που δεν πληρώνονται και κινδυνεύουν να απολυθούν. Μας πιέζει το γεγονός ότι κινδυνεύει με απαξίωση μια μεγάλη βιομηχανική και αμυντική υποδομή στο Σκαραμαγκά. Και μας πιέζει το γεγονός ότι έχουμε δώσει 2 δισ. από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού χωρίς να έχουμε πάρει τίποτε, με τον κίνδυνο για πολλά χρόνια αντιδικώντας στη διεθνή διαιτησία, να μην πάρουμε τίποτε. Αυτά μας πιέζουν. Όχι η γερμανική Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντήσατε όμως σε ένα ερώτημα που έθεσε ο συνάδελφος.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ, θυμίστε μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποια έρευνα για το πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή την κατάσταση;
ΥΠΟΥΡΟΣ: Σας παρακαλώ, έρευνα κάνουμε διαρκώς. Προσπαθούμε να μάθουμε τα δεδομένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά ο λαός θέλει να μάθει που πήγαν τα 2 δισ. από το υστέρημά του.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, τα 2 δισ. από το υστέρημά του πήγαν στους Γερμανούς, οι οποίοι είχαν και έχουν στην ιδιοκτησία τους και τα Ναυπηγεία και τη HDW. Εκεί πήγαν. Το θέμα είναι εμείς τι παίρνουμε ως αντάλλαγμα. Ας πάρουμε τα υποβρύχια, αυτό θέλουμε να πάρουμε.
Κοιτάξτε, για τον κ. Μπεγλίτη και για εμένα το βασικό δεν είναι να αναδείξουμε τις ευθύνες του ενός ή του άλλου. Το βασικό είναι να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τα άλλα οι πολίτες έχουν νου και γνώση και αξιολογούν, όπως κι εσείς βεβαίως έχετε και νου και γνώση και πολύ καλή ενημέρωση και αξιολογείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Εν πάση περιπτώσει επί της πολιτικής σας τακτικής η ερώτηση κ. Υπουργέ. Γιατί σπεύσατε να μας ενημερώσετε λεπτομερώς για την υπόθεση σήμερα, πριν συζητηθεί η υπόθεση στη Βουλή και πριν μπουν οι υπογραφές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας ξαναλέω: Σας ενημέρωσα αναλυτικά γιατί η συνεδρίαση στη Βουλή είναι κλειστή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Θα μπορούσατε να το κάνετε μετά και μετά την υπογραφή της σύμβασης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι με συγχωρείτε. Δεν θα είχα τη δυνατότητα να ελέγξω τη ροή της πληροφόρησης μετά από τη συζήτηση στην Επιτροπή. Διότι η συζήτηση στην Επιτροπή γίνεται μεταξύ πολλών ανθρώπων οι οποίοι δεν κωλύονται να μεταφέρουν στα Μέσα Ενημέρωσης τη δική τους εικόνα και εσείς έπρεπε να έχετε μια αυθεντική και άμεση ενημέρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Δώστε μου λοιπόν το δικαίωμα, όπως και οι συνάδελφοι, της αλλαγής του θέματος συζήτησης.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ‘ρθούμε αμέσως. Να κλείσουμε με τα υποβρύχια και αν θέλετε να κάνετε κάποιες ερωτήσεις για άλλο θέμα, αμέσως μετά. Αν δεν υπάρχει κάτι που πραγματικά είναι ανατρεπτικό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι νέες γερμανικές απαιτήσεις μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχουν γερμανικές απαιτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι γιατί μιλήσατε για μια συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου το απόγευμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελαν ορισμένα ποσά να έρθουν πιο μπροστά. Οι πληρωμές του 2010–2011, δεν το ξέρω κι εγώ θα μας το πουν το απόγευμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διευκρίνιση είναι. Επειδή έχετε πει κ. Υπουργέ δυο διαφορετικά πράγματα, η πιστοποίηση υπάρχει από το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό ή από την BWB; Έχετε πει και το ένα και το άλλο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με συγχωρείτε, αν δεν εκφράστηκα με την αναγκαία ακρίβεια, επαναλαμβάνω ότι αυτός που πιστοποιεί η BWB.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία δεν έχει γίνει ακόμη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει γίνει το 2008, αλλά ζητήσαμε για την άνοιξη του 2010 να γίνουν και ορισμένες συμπληρωματικές δοκιμές όπως προβλέπεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πλέον ποιες είναι οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα Ναυπηγεία έχουν ιδιοκτήτη, έχουν δουλειά, αντικείμενο εργασίας και διέπονται από την εργατική νομοθεσία χωρίς εξαίρεση. Νομίζω ότι εξαντλήσαμε το θέμα των υποβρυχίων, πραγματικά το εξαντλήσαμε. Δηλαδή ειλικρινά αν πιστεύετε ότι αφήσαμε τίποτε… Θέλετε να ρωτήσετε για άλλο θέμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά θέματα, δεν σας βλέπουμε κ. Υπουργέ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν έχω αντίρρηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήξατε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας ρωτήσει ο συνάδελφός σας και θα σας απαντήσω και σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γυρίζοντας προς το παρελθόν θα δούμε ότι κάνουμε τεράστιες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, οι οποίες τυχαίνει να έχουν προβλήματα. Να δίνουμε προκαταβολές και να μην παραλαμβάνουμε τα οπλικά συστήματα, όπως το συγκεκριμένο που μιλάμε σήμερα που έχουμε δώσει 2 δισ. ευρώ προκαταβολή.
Κατά τη γνώμη μου δυο πράγματα συμβαίνουν: ή δεν ξέρουμε να κάνουμε συμβάσεις και να παραγγέλνουμε πράγματα, ή όλες αυτές οι εταιρείες είναι μπαταχτσήδες. Μήπως θα πρέπει από εδώ και πέρα στο μέλλον να αναθέτουμε όλα αυτά τα πράγματα σε κάποια εταιρεία να τα παραγγέλνει, να τα πιστοποιεί και να έρχεται να μας τα δίνει, για να γλιτώσουμε χρήματα από όλα αυτά που δίνουμε γύρω-γύρω και δεν ξέρουμε που έχουν πάει; Ευχαριστώ πολύ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας λέω απλώς ότι όπου μπορούμε να κάνουμε προμήθειες μέσω της NAMSA ή μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας το κάνουμε κι αυτό, αλλά από την άλλη εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τη νομοθεσία μας, εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τις διοικητικές μας πρακτικές, εμείς πρέπει να βελτιώσουμε τη νομική μας υποστήριξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο πιστεύετε ότι θα μας κοστίσει αυτό στο μέλλον κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, όχι… Θα μας ωφελήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρήματα που έχουμε δώσει τα τελευταία 20 χρόνια σε προκαταβολές για οπλικά συστήματα που δεν τα έχουμε παραλάβει ακόμη …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάτε γενικά τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι γενικότερα μιλάω.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ άλλο απαντώ. Λέω ότι εφόσον εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει, θα προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον. Εάν έχουμε καλή τεκμηρίωση, καλή νομική υποστήριξη, καλή εθνική νομοθεσία θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας, τη χώρα μας, τους πολίτες. Ότι υπάρχουν οπλικά συστήματα με προβλήματα, είναι αλήθεια. Ότι υπάρχουν προκαταβολές μεγάλες, είναι αλήθεια. Ότι δεν είχε πάντα το δημόσιο την καλύτερη νομική υποστήριξη, είναι αλήθεια. Αυτά όλα τα θέτουμε υπό έλεγχο και τα διορθώνουμε, με πολύ δουλειά, σας διαβεβαιώ.
Τώρα ως προς το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων έχει επέλθει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία σας την περιέγραψα προηγουμένως. Δεν το προσέξατε. Είπα ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχωρίζονται τα περιουσιακά στοιχεία του Σκαραμαγκά που δεν καλύπτουν πολεμικές δραστηριότητες στρατιωτικές δραστηριότητες, αυτά θα δημοπρατηθούν ώστε κάποιος άλλος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, να μπορεί να τα αποκτήσει για να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες. Αυτή είναι η συμφωνία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
Παρακαλώ αν θέλετε μια–δυο ερωτήσεις πέρα του Σκαραμαγκά, κλείνουμε το Σκαραμαγκά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω γιατί η Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να φορολογήσει ορισμένες επαγγελματικές τάξεις, έτσι όπως βαριά και με πόνο ψυχής –καθώς λέει- φορολογεί τους μισθωτούς, τους οποίους και μόνο τα εισοδήματα μπορεί να εντοπίσει. Γιατί όχι τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ; Δεν είχατε ετοιμάσει ένα σχέδιο, ενώ δηλώνατε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Και δεν μιλάω για χρήματα ή για παροχές, μιλάω για σχέδιο. Γιατί τους υπαλλήλους της Βουλής και γιατί τους ιδιοκτήτες πρατηρίων; Γιατί αυτή η καθυστέρηση, γιατί να πρέπει να περιμένουμε από το επόμενο έτος
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας απαντήσω κ. Τσιγουρή. Δυστυχώς η επιβολή μέτρων περιορισμού του εισοδήματος στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, αποδίδει καρπούς άμεσα. Και αυτό είναι σκληρό και άδικο γιατί οι καρποί ενός φορολογικού συστήματος αναδιανεμητικού και δίκαιου χαρακτήρα, έρχονται καθυστερημένα κατά περίπου ένα ολόκληρο οικονομικό έτος.
Είχαμε εξετάσει και ήμουν οπαδός αυτής της εκδοχής να εφαρμοστεί το νέο φορολογικό σύστημα ήδη και για τα εισοδήματα του 2009. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές παραγωγικές και κοινωνικές ομάδες που ισχυρίζονται ότι έτσι παραβιάζεται το πλαίσιο της ασφάλειας Δικαίου.
Υποχρέωσή μας και προοπτική μας και ελπίδα μας είναι το νέο φορολογικό σύστημα που έρχεται να αντικαταστήσει μια χύμα φορολογική κατάσταση, να λειτουργήσει αναδιανεμητικά και αναπτυξιακά.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα φορολογικό σύστημα που να λειτουργεί στην πραγματικότητα ως μια μεγάλη εθνική κοινωνική συμφωνία, ριζοσπαστικής αναδιανομής εισοδημάτων και ευκαιριών και κυρίως ως μια εθνική συμφωνία μετάβασης από την παραοικονομία στην επίσημη οικονομία.
Σημασία άλλωστε δεν έχει να φορολογείς αυτά τα εισοδήματα που δεν μπορούν να κρυφτούν που είναι δηλωμένα, σημασία έχει να συλλάβεις τα αδήλωτα εισοδήματα και αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας. Αυτή είναι η απάντηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χτες στη Βουλή είπατε ότι το τάγμα ειδικής σύνθεσης στο Αφγανιστάν μετατρέπεται σε τάγμα εκπαίδευσης. Αλλάζει αυτό κάτι στην αποστολή της ελληνικής δύναμης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Το τάγμα ειδικής σύνθεσης παραμένει στην Καμπούλ, ισχύουν οι εθνικοί περιορισμοί, συγκροτούνται τρεις ομάδες 31, 17, και 10 ατόμων που θα προσφέρουν υπηρεσίες εκπαιδευτικές στη Σχολή Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού, σε ειδικά σχολεία Μηχανικού Μάχης και Μηχανικού Κατασκευών. Όπως τα είπα ακριβώς στη Βουλή.
Τώρα, αν αναφέρεστε και στο θέμα της εκπαίδευσης πιλότων της αφγανικής αεροπορίας σε μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-27, που συμπτωματικά διαθέτει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία -δεν διαθέτουν πολλές Αεροπορίες αυτά τα αεροσκάφη- έχουμε προσφερθεί να κάνουμε την εκπαίδευση αυτή στην Ελλάδα.
Υπάρχει η αντιπρόταση όσο καιρό τη Διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ την ασκεί η Ελλάδα, να μεταβούν εκεί και κάποιοι λίγοι εκπαιδευτές να κάνουν στο υπό ελληνική Διοίκηση αεροδρόμιο εκπαίδευση σε μεταφορικά αεροσκάφη σε C-27. Δεν έχουμε ακόμη απαντήσει, εξετάζουμε διάφορες παραμέτρους, θέλουμε να δούμε αν αυτό είναι εφικτό. Για μας, η προτίμησή μας είναι η εκπαίδευση να γίνει εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε προχθές «στρατηγική ψυχραιμία» σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του τουρκικού Ναυτικού, αλλά και τα ραντάρ τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο που πολλαπλασιάζονται. Σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η εκπεφρασμένη από εσάς τακτική;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακολουθούμε τα πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή. Ανακοινώνουμε δημόσια όλα όσα συμβαίνουν, διατυπώνουμε τα αναγκαία διπλωματικά διαβήματα, δίνουμε εντολή σε αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού να παρακολουθούν όπως πρέπει και βεβαίως είμαστε σε εγρήγορση, διότι ζούμε σε μια περίοδο μεγάλης θεσμικο-πολιτικής έντασης στη γειτονική μας χώρα και είναι απολύτως αναγκαίο να αποφύγουμε την «εξαγωγή» της έντασης που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Έχουμε πικρή εμπειρία από το παρελθόν και αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει σταθερότητα στην Τουρκία, να υπάρχει μια δημοκρατική νομιμοποιημένη Κυβέρνηση που να είναι αξιόπιστος συνομιλητής, να υπάρχει μια δυτική προοπτική και μια δυτική πορεία, που σημαίνει και αποδοχή αρχών του ευρωπαϊκού νομικού πολιτικού και θα έλεγα και στρατιωτικού πολιτισμού και όλα αυτά δεν μπορούμε να τα βλέπουμε μέσα από μία οπτική γωνία εξαρτημένων αντανακλαστικών, πρέπει να τα βλέπουμε με στρατηγική θεώρηση, ψύχραιμα, αλλά και χωρίς επαναπαύσεις και χωρίς διολισθήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε. Η παρατήρηση είναι η εξής. Η δυτική προοπτική που αναφέρατε τυχαίνει αυτό τον καιρό να την εκφράζει τουλάχιστον προς τα έξω ο ενοχλητικός προς εμάς στρατός, τουλάχιστον μέρος του, η Κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται σαφώς προς Ανατολάς και το δηλώνει.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε να το δούμε αυτό. Αυτό είναι ένα ιστορικού χαρακτήρα ερώτημα, το οποίο δεν νομίζω ότι έχει απαντηθεί, ούτε θα απαντηθεί τόσο εύκολα. Παρακολουθούμε επί έναν αιώνα την εξέλιξη, επί ένα και πλέον αιώνα, τώρα δύο και πλέον αιώνες, την εξέλιξη του λεγόμενου ανατολικού ζητήματος, δεν θα το λύσουμε αυτό μέσα σε λίγους μήνες, ούτε μέσα σε λίγα λεπτά μιας συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς είστε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και εσείς και ο κ. Μπεγλίτης μπορείτε να απαντήσετε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ έχουμε εκφραστεί για το θέμα αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό το οποίο είναι κρίσιμο για τη χώρα είναι να δανειζόμαστε στις διεθνείς αγορές με λογικά και δίκαια επιτόκια χωρίς κερδοσκοπικούς εκβιασμούς. Η Ελλάδα με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της και τα δεδομένα της πραγματικής της οικονομίας δεν είναι μία χώρα που περιμένει να καταφύγει είτε σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι μία χώρα που μπορεί να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, είναι μία χώρα αξιόπιστη, είναι μία χώρα που έχει την 30στή σε όγκο οικονομία στον κόσμο και είναι 15η στον κόσμο ως άθροισμα αποταμιεύσεων και επενδύσεων, δικαιούται να δανείζεται, είναι έντιμη απέναντι στους πιστωτές της, κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί εις βάρος της και να την εκβιάζει. Ευχαριστώ πολύ.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης