Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Είστε αμερικανάκια και φαίνεστε

Μας έπιασε στο δούλεμα η Χίλαρι

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Ο Τζέφρι εξέφραζε θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης!


Την πίστεψε ο Άντρος Κυπριανού και εκφράζει ικανοποίηση για τη δήλωσή της.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Επί των επάλξεων υπέρ της Κύπρου

Στο δούλεμα μάς έπιασε η Χίλαρι Κλίντον. Ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις που έκαμε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, ότι η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα και δεν κατέχει εδάφη γειτόνων της, αποτελούν "δεδηλωμένες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής", προφανώς αγνοώντας ότι αυτές οι προκλητικές δηλώσεις κατέστησαν επίσημες θέσεις του Υπουργείου της μετά τη στήριξή τους από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.
Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές συνιστούν κοροϊδία, αφού κανείς δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ότι ένας Αμερικανός πρεσβευτής εκφράζει θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής. Το πιο γελοίο, όμως, είναι ότι η δήλωση-εμπαιγμός της Χίλαρι έτυχε επιδοκιμασίας από την Κυβέρνηση, το ΑΚΕΛ, και το ΔΗΚΟ, που εξέφρασαν ικανοποίηση! "Έχει απαντήσει η κ. Κλίντον στον Αμερικανό πρέσβη με έναν τρόπο ξεκάθαρο και χαίρομαι γιατί η κ. Κλίντον έχει τοποθετήσει τα ζητήματα πάνω σε σωστή βάση", δηλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι "έγινε εισβολή από την Τουρκία, υπάρχει κατοχή που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν 36 χρόνια και οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό αυτής της κατοχής. Και εάν θέλουν να διαδραματίσουν αυτόν το ρόλο, θα πρέπει να αλλάξουν την προσέγγισή τους ο Αμερικανός πρέσβης και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ".
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της κ. Χίλαρι Κλίντον.
Αντίθετα με τον κ. Κυπριανού, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δεν εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση της Κλίντον. «Η "διορθωτική" δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κλίντον, δεν αποτελεί ικανοποιητική διάψευση των δηλώσεων των δύο Αμερικανών αξιωματούχων, αφού είναι γενικόλογη και εκτός θέματος», ανέφερε.
Υποθέτω ότι...
Η δήλωση της κ. Κλίντον έγινε ύστερα από ερώτηση που υπέβαλε ο γνωστός υποστηρικτής της Κύπρου, δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Ιερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αφού αναφέρθηκε στην παρουσία 40 χιλιάδων τουρκικών στρατιωτών στην Κύπρο, διερωτήθηκε εάν ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα υποστηρίζει τη λογική της διατήρησης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ή υπέπεσε σε γλωσσικό ολίσθημα.
Η κ. Κλίντον απάντησε ως εξής: "Έχουμε εγκαρδιωθεί από ορισμένες από τις εντατικές διαβουλεύσεις που συνεχίζονται μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών, αλλά υπολείπεται ακόμη πολύς δρόμος. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του πρέσβη μας στην Άγκυρα, αλλά υποθέτω ότι εξέθετε τη γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί σε μας γιατί εμείς επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση σε ολόκληρη την Κύπρο να επιλύεται, αλλά ασφαλώς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή ήταν δεδηλωμένη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και όχι της αμερικανικής".

Αυτά δίδασκε η κ. Πρωτονοτάριου στα Αλβανάκια της Γκράβας.

Σχολικά εγχειρίδια: Εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας

Εμπλέκεται άμεσα το επίσημο κράτος
του Ορφέα Μπέτση

Δεν είναι προπαγάνδα ούτε απλώς κραυγές ή απειλές παρακρατικών ομάδων, ούτε νοσταλγίες του παρελθόντος που στοιχειώνουν την αλβανική πραγματικότητα, τα διάφορα σενάρια εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδας. Μια ακέρια γενιά μεγαλώνει στην Αλβανία διαβάζοντας στα σχολικά εγχειρίδια όχι απλώς ανιστόρητα και πράγματα εντελώς αντιεπιστημονικά, αλλά κεφάλαια και ανακεφαλαιώσεις για δήθεν «αλύτρωτα αλβανικά εδάφη» στην Ελλάδα. Ζητήματα ευαίσθητα τα οποία τρέφουν την μισαλλοδοξία, φανατίζουν τις ψυχές των νέων και προετοιμάζουν μια γενιά έτοιμη να γίνει στο μέλλον θύμα οποιονδήποτε κύκλων θα επιχειρούσαν ακόμη μια αναστάτωση και διένεξη στις σχέσεις των δύο χωρών.
Και τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν αφορά τα σχολικά εγχειρίδια μόνο των κατώτερων τάξεων της Δημοτικής εκπαίδευσης, όπου θα μπορούσε κανείς να το αντιμετωπίσει με χιούμορ και να πει ότι παραμύθια λένε στα μικρά για να βλέπουν όνειρα γλυκά. Τα πράγματα είναι άκρως επικίνδυνα όταν πάρει κανείς και ξεφυλλίσει τα Σχολικά Εγχειρίδια της Ιστορίας της Αλβανίας και της Γεωγραφίας των Αλβανικών Εδαφών της Τετάρτης (Τρίτης) Λυκείου. Ακόμη και αυτό της Αλβανικής Λογοτεχνίας, όπου για έναν εκ των διάσημων λογοτεχνών της Αλβανίας, γράφει ότι έχει γεννηθεί σε μια πόλη της Νοτίου Αλβανίας … την Κόνιτσα. Εκεί που τα παιδιά είναι πλέον ολοκληρωμένοι νέοι, διδάσκονται υλικό που θα κρίνονταν κατάλληλο μόνο για την «πνευματική κατάρτιση» ομάδων κρούσεως.
Και όλα τούτα με βάση το επίσημο πρόγραμμα διδασκαλίας του Υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης της Αλβανικής Δημορκατίας, υπό την έγκριση του οποίου είναι και τα υποχρεωτικά σχολικά εγχειρίδια που χρησιμοποιούνται. Σε μια υπόθεση λοιπόν, όπου στους νέους διδάσκεται συστηματικά ότι τουλάχιστον το 1/5 των εδαφών της Ελληνικής Δημοκρατίας, ( γειτονικής χώρας με την οποία όλα υποτίθεται ότι γίνονται στο πνεύμα του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας), συμπεριλαμβάνονται στα αλβανικά εδάφη, υπάρχει εμπλοκή της επίσημης πολιτείας της Αλβανίας. Δεν είναι βίτσια επιστημόνων, εμμονές ή ξένος δάκτυλος. Διότι τα εγχειρίδια έχουν γραφεί με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζεται κατ’ έτος απ’ το Υπουργείου Παιδείας, το οποίο και έχει εγκρίνει τα εγχειρίδια. Σ’ αυτά τα βιβλία ο Αλβανός νέος μαθαίνει ότι ο Αλιάκμονας είναι απ’ τα βασικά ποτάμια της Αλβανικής υδρολογίας, μαθαίνει για την οικονομία της Θεσπρωτίας ως σαν να πρόκειται για πόρους Νομαρχίας του Αλβανικού κράτους και άλλα πολλά. Τα οποία ούτε είχα την υπομονή να διαβάσω. Και όλα τούτα κάθισα να ψάξω, όσο οι γνώσεις μου το επιτρέπουν, στην προσπάθεια να ερμηνεύσω την αντίδραση της κοινής γνώμης στην επιθετικότητα που εκδηλώνει ομάδα της αλβανικής κοινωνίας, όπως είναι οι Τσάμηδες. Και πράγματι είναι να φρίξει κανείς όταν καθίσει και ερευνήσει τις σελίδες, τη γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί, τον όγκο που έχει αφιερωθεί, έτσι ώστε το δηλητήριο να πιάσει κανονικά τη νέα γενιά της αλβανικής κοινωνίας. Στα βιβλία τα σχολικά της Ιστορίας, και ειδικά της Γεωγραφίας (όχι της Αλβανίας ως οφείλει το Υπουργείο να ασχοληθεί σεβόμενο το χώρο της Επικρατείας), αλλά των Αλβανικών Εδαφών, βρίσκει κανείς την πηγή αυτής της παράξενης και δυσκόλως ερμηνευμένης με τα κριτήρια της λογικής, έχθρας στους κόλπους του Αλβανικού λαού έναντι της Ελλάδας.
Δεν είναι απλό το θέμα όπως κακώς έχει τεθεί μέχρι σήμερα, ότι δηλαδή γιατί να διδάσκονται τα παιδιά της ΕΕΜ τέτοια ανιστόρητα κείμενα. Ίσα – ίσα θα έλεγε κανείς είναι το λιγότερο τούτο, διότι αυτά τα παιδιά έχουν κάθε δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να αφομοιώσουν πηγές και κείμενα επιστημονικά τεκμηριωμένα, που δεν τους αφήνουν πληγές ούτε παρεξηγήσεις. Το πρόβλημα είναι μέσα σε ποια πλάνη συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον ίδιο τον Αλβανικό λαό.
Και είναι περίεργο πως διάφοροι παράγοντες από Ελληνικής πλευράς, που χειρίστηκαν θέματα εκπαιδευτικά με την Αλβανία διαγωνίζονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες και του ποιος είχε περισσότερο βοηθήσει το Αλβανικό Υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης, χωρίς να του έχουν θέσει αυτό το τόσο ενοχλητικό ζήτημα.
Οι διενέξεις του αύριο και οι παρεξηγήσεις του σήμερα δημιουργούνται στα σχολεία και είναι ευθύνη να παρέχεται γνώση επιστημονικά τεκμηριωμένη με σεβασμό στην ιστορία και τις ευαισθησίες των άλλων λαών, άλλο τόσο φίλων που τόσο συνδράμουν στην ευημερία του λαού της Αλβανίας.
Πέραν των άλλων βέβαια αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ. Όλες οι χώρες και οι λαοί στην Ευρώπη μετά την πτώση του κομμουνισμού ξαναγράφουν την ιστορία που διδάσκεται στα παιδιά, με σκοπό την διαιώνιση της ειρήνης που διέπει σήμερα την Γηραιά Ήπειρο.
Γιατί πρέπει να παραβλέπεται η περίπτωση της Αλβανίας κινδυνεύοντας έτσι την κατάρτιση μέσα απ’ τα σχολεία τα επίσημα και υπό κρατική ευθύνη μιας γενιάς ανθρώπων ταραξιών; Τα Βαλκάνια έχουν ανάγκη από περισσότερη καταλλαγή, την οποία κατά κύριο λόγο θα πρέπει να φροντίσουν τα κράτη. Ως μέλος δε του ΝΑΤΟ η Αλβανία έχει πλέον και τέτοια υποχρέωση να αναθεωρήσει τη δημόσια διδασκαλία σε ότι αφορά τους γείτονες και συμμάχους.

πηγή: http://www.deropoli.com

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

«Πρόεδρε, είσαι πατσαβούρα»!


VIDEO
Πρωτοφανής επίθεση σε βάρος του Ραμπούι στην Ευρωβουλή!

Φαράζ προς Πρόεδρο Συμβουλίου: «Ποιος είστε εσείς; Ποιος σας ξέρει; Ποιος σας εξέλεξε; Μοιάζετε με έναν υπαλληλάκο. Να σηκωθείτε και να φύγετε»!
ΡΑΜΠΟΥΪ:Απαξιώ ν’ απαντήσω

Βρυξέλλες
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Πράγματα και θαύματα συνέβησαν χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ελλάδα. Όμως, την παράσταση έκλεψε ο ευρωβουλευτής επικεφαλής της Ομάδας «Ευρώπη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» Νάτζελ Φαράζ, ο οποίος στράφηκε απευθείας εναντίον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ραμπούι, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σήκω και φύγε!
Ο κ. Φαράζ επιτέθηκε φραστικά κατά του κ. Ραμπούι, λέγοντάς του αρχικά ότι δεν θα ήθελε να είναι προσβλητικός και αγενής. Όμως, στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί φραστικά με τον εξής τρόπο: «Ποιος είστε εσείς; Ποιος σας εξέλεξε. Δεν σας ξέρει κανένας στην Ευρώπη; Ποιοι σας ψήφισαν; Κοιτάξετε πώς είστε. Σαν ένας υπαλληλάκος! Σαν πατσαβούρα! Είσαστε εναντίον του έθνους κράτους. Και προέρχεστε από το Βέλγιο, που είναι ένα μη κράτος. Δεν έχετε δικαίωμα να επεμβαίνετε στα εσωτερικά της Ελλάδας και δεν μπορείτε να τη βλέπετε ως προτεκτοράτο. Περιμέναμε κάποιον μεγαλύτερο από τον Ομπάμα. Και τι έχουμε; Εσάς. Να σηκωθείτε και να φύγετε»!

Καβγάς
Ο λόγος δόθηκε ακολούθως στον επικεφαλής του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Τζόζεφ Ντολ, ο οποίος είπε στον κ. Φαράζ, εάν δεν του αρέσει να είναι η Βρετανία στην ΕΕ, ας επικαλεστεί το άρθρο 9 να εξέλθει της ΕΕ, «για να ησυχάσουμε», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθούν πειθαρχικές κυρώσεις στον κ. Φαράζ, διότι ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ήταν υβριστικός και απαράδεκτος. Για να απαντήσει ο κ. Φαράζ στον κ. Σουλτς ότι δεν είναι ο ίδιος αγενής, αλλά εκείνοι που κατηγόρησαν τον ίδιο και την πολιτική του Ομάδα, ότι θα ανοίξει το δρόμο στο φασισμό και ότι περίπου είναι νεοχιτλερικός χώρος, επειδή στήριξαν το όχι των Ιρλανδών στο πρώτο δημοψήφισμα επί της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η ένταση κλιμακώθηκε, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ να παρέμβει και να στραφεί ειρωνικά προς τον κ. Φαράζ, λέγοντας τα ακόλουθα: «Ευτυχώς που είπατε εξ υπαρχής ότι δεν θα είστε αγενής» και τον κάλεσε να χρησιμοποιεί κόσμια γλώσσα, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και προσβολές.

Μέτριος παίκτης
Αρκετοί ευρωβουλευτές άσκησαν έντονη κριτική στον κ. Ραμπούι, μεταξύ αυτών και ο Ιταλός Μάριο Μάουρο, ο οποίο παρουσίασε την ΕΕ σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία χρειάζεται έναν καλό παίκτη για να πάει μπροστά. Όμως, πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εσείς, με τα όσα μας είπατε, φαίνεστε μέτριος! Και η ΕΕ, τόνισε, χρειάζεται όραμα και καλούς παίκτες για να παίξουμε επιθετικά.

Αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της ΕΕ, την οικονομική κατάσταση και δη τα προβλήματα της Ελλάδας. Και ήταν κοινή θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί από τους εταίρους της, διότι έτσι στηρίζεται και η ευρωζώνη, και ότι και η Ελλάδα πρέπει από την πλευρά της να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να εξέλθει από την κρίση.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Τρία επιπλέον Type 214 "προίκα" στην Abu Dhabι Mar για να αγοράσει τα ΕΝΑΕ!



Στην τελική φάση των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης-ThyssenKrupp Marine Systems και Αbu Dhabi Mar έχει εισέλθει το ζήτημα των ΕΝΑΕ με την κυβέρνηση να ... «δίνει ρέστα» σε ότι αφορά τις οικονομικές εγγυήσεις για την οικονομική βιωσιμότητα των ναυπηγείων: Όπως αναφέρουν πληροφορίες του defencenet.gr, ο Ε. Βενιζέλος κατόποιν συννενόησης με το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε στην Abu Dhabi Mar - που ενδιαφέρεται για την αγορά του 75% των ΕΝΑΕ - την ναυπήγηση ενός ακόμα υποβρυχίου Type-214, το οποίο θα αντικαταστήσει τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, του οποίου η παραλαβή οριστικά πλέον απορρίπτεται.

Άρα να μην μείνει το Π.Ν. με τρία 214 αφού το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αποτελεί παρελθόν, αλλά να προχωρήσει άμεσα η ναυπήγηση ενός πέμπτου 214 το οποίο θα πάρει τον θέση του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ!

Το οικονομικό όφελος για τους νέους ιδιοκτήτες των ΕΝΑΕ ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά φαίνεται ότι η προσφορά του υπουργείου δεν τελειώνει εδώ: Αντί για την ναυπήγηση δύο 209/1400 ΑΙΡ που θα αντικαταστούσαν τα δύο εκσυγχρονισμένα 209/1200 του προγράμμαος Neptune II, να ναυπηγηθούν άλλα δύο υποβρύχια Type 214!

Εδώ η όλη πρόταση δεν έχει «τελεσιδικήσει», αφού η επιβάρυνση στο συνολικό κόστος πλησιάζει τα 200 εκατ. ευρώ, αλλά είναι μία θαυμάσια ευκαιρία από επιχειρησιακής άποψης το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει έναν ομοιογενή στόλο από έξι 214. Είναι όμως σφόδρα πιθανό ότι θα «κλείσει» και αυτό το deal που είναι και επιχειρησιακά η πιό σωστή λύση.

Δηλαδή η άμεση «προίκα» που δίνει η κυβέρνησης στην Abu Dhabi Mar με αυτές τις δύο προσφορές πλησιάζει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή που υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση για τις φρεςγάτες FREMM, άλλο ένα σεβαστό ποσό θα έχει «κλειδώσει» για τα ΕΝΑΕ αφού υπολογίζεται ότι θα λάβει τουλάχιστον το 40% των εν Ελλάδι ναυπηγήσεων με τον όμιλο Ελευσίνας-Νεωρίου να παίρνει το υπόλοιπο ποσοστό και την τελική πιστοποίηση.

Από εκεί και πέρα το όλο θέμα έχει να κάνει και με τις γενικότερες ισορροπίες που θα επικρατήσουν στις σχέσεις Abu Dhabi Mar και ΤΚΜS. Στην Γερμανία η πώληση του 50% της Blohm und Voss στην Abu Dhabi Mar συναντά κάποιες δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την εγχώρια νομοθεσία, όπως και μία άλλη πώληση αυτή του 24,9% της ΗDW, επίσης στην ... Abu Dhabi Mar!

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία άλλη παράμετρο του όλου θέματος, αφού η HDW είναι η ναυπηγός εταιρεία των υποβρυχίων 214. Με την κίνησή της αυτή η Abu Dhabi Mar, δίνει και μία λύση στην επιθυμία της TKMS να «απεξαρτηθεί» ολοκληρωτικά με το θέμα των ελληνικών υποβρυχίων, αλλά και γενικότερα με τις ναυπηγήσεις σε όλο το κόσμο.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν δίνουν λύσεις στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια των δοκιμών αποδοχής του υποβρυχίου S116 ΩΚΕΑΝΟΣ τα οποία περιγράψαμε σε άλλο σημειώμά μας προ δύο ημερών. Πηγή του Π.Ν. ανέφερε στο defencenet.gr ότι «Μπορεί να χρειαστεί να βάλουμε λίγο «νερό στο κρασί μας» για να το παραλάβουμε αν όμως δεν τίθενται ζητήματα ασφάλειας». Αν τετθούν τέτοια ζητήματα τότε μπορεί να οδεύσουμε σε λύση τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, δηλαδή να ναυπηγηθεί ένα επιπλέον 214 στη θέση του»...

Χρονικά και με δεδομένο ότ στις 15 Μαρτίου έχουμε το πρώτο ραντεβού στο διαιτητικό δικαστήριο για το θέμα των υποβρυχίων, αλλά και στα ναυπηγεία οι πληρωμένας γίνονται με το...ζόρι και με οριακή "νομιμότητα", όλα οδηγούν σε λύση εντός του ερχόμενου μηνός αν δεν υπάρξει πάλι κάποιο απρόοπτο.

defencenet.gr

Πάγκαλος: Η Γερμανία δεν πλήρωσε ποτέ τις αποζημιώσεις


Φραστική επίθεση κατά της Γερμανίας εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος, κατηγορώντας την ότι δεν πλήρωσε ποτέ τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ.Πάγκαλος επέκρινε την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί» έιπε και προσέθεσε: «Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν 'ευχαριστώ' και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές» σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC χθες..

Προσέθεσε επίσης ότι η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην ευρωζώνη, αναφέροντας ότι η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της.

«Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά... αυτό το έκαναν όλοι και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η Ιταλία για παράδειγμα».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ. «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά» ανέφερε, παρατηρώντας πως ήταν καλύτερα την δεκαετία του '80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ.

Τα Νέα

Η αγνώμων Αλβανία και τα διαλυόμενα Σκόπια



Όσοι θυμούνται τη γνωστή ιταλική κωμωδία της δεκαετίας του 1970 «Οι εντιμότατοι φίλοι μου», την οποία επαναπροβάλλει συχνά η ελληνική τηλεόραση, μπορούν κάλλιστα να φανταστούν πόσο χρήσιμος θα ήταν ένας καλός σκηνοθέτης για την περίπτωση των δύο βαλκανίων γειτόνων μας: Της Αλβανίας και των Σκοπίων. Θα γύριζε άνετα την ταινία «Οι εντιμότατοι βαλκάνιοι γείτονές μας». Τα πρόσφατα γεγονότα έρχονται να εμπλουτίσουν τη φαντασία του σεναριογράφου. Η Αλβανία μάς ανταποδίδει την οικονομική και πολιτική στήριξη με κουρέλιασμα της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα και η ΦΥΡΟΜ μάς προκαλεί την ώρα που βαίνει προς διχοτόμηση. Η αγνώμων Αλβανία και τα διαλυόμενα Σκόπια είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές της ταινίας αυτής, της οποίας το σενάριο έχει αρχίσει να γράφεται από το 1990.

Στην Αλβανία το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από προσφυγή της Σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης θεώρησε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Τιράνων για τα θαλάσσια σύνορα και την υφαλοκρηπίδα στο Ιόνιο. Η συμφωνία σε νομικό επίπεδο είχε τύχει σοβαρής επεξεργασίας από ελληνικής πλευράς. Επιπλέον ήταν ένα καλό νομικό προηγούμενο, το οποίο μπορούσε η Ελλάδα να επικαλεσθεί έναντι της Τουρκίας στο μοναδικό ζήτημα που αναγνωρίζουμε ως εκκρεμότητα, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα των νήσων του Αιγαίου. Η αλβανική αντιπολίτευση πιστεύει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μπερίσα κακώς υπέγραψε, διότι η συμφωνία έβλαπτε τα αλβανικά συμφέροντα και ευνοούσε σκανδαλωδώς την Ελλάδα.

Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η πολιτικοδικαστική συμπαιγνία έρχεται από μία χώρα, η οποία έχει βοηθηθεί και στηριχθεί ηθικά, πολιτικά και οικονομικά από την Ελλάδα κατά τρόπο μονομερή χωρίς ανταλλάγματα. Η χώρα μας συντηρεί και δίνει εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών υπηκόων, οι οποίοι με τη σειρά τους χρηματοδοτούν την αλβανική οικονομία. Έχουμε δώσει ακόμη και στρατιωτική στήριξη στη γείτονα χώρα, όταν κινδύνευε να διαλυθεί σε βόρειο και νότιο τμήμα το 1997. Έχουμε υποστηρίξει την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη παρά την κακή διαγωγή των Τιράνων στο θέμα των περιουσιών, της παιδείας και της εθνικής ταυτότητος των Βορειοηπειρωτών. Και βλέπουμε όλα αυτά τα θετικά μας έργα να μην εκτιμώνται και να ανταμείβονται με αγνωμοσύνη. Ας σκεφθούμε καλά το παράδειγμα αυτό για να μην εκπλαγούμε δυσάρεστα και από τα Σκόπια. Όπως η Αλβανία πρώτα λαμβάνει στήριξη από την Ελλάδα και μετά ανταποδίδει με ανατροπή σοβαρών συμφωνιών, έτσι και η ΦΥΡΟΜ θα υποχωρήσει μερικώς για να εξασφαλίσει την στήριξή μας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρ. Ένωση και αφού ενταχθεί θα επανέλθει στον ακραίο εθνικισμό και στην υφαρπαγή της ιστορίας και των συμβόλων μας.

Μιλώντας πάντα για την Αλβανία καλό είναι να θυμόμαστε και την προαναγγελθείσα απογραφή, η οποία θα διεξαχθεί το 2011. Μέχρι σήμερα η επίσημη άποψη των Τιράνων είναι ότι υπάρχουν μόνο 60.000 Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και μάλιστα σε περιοχές αυστηρά καθορισμένες από τη δικτατορία Χότζα και Αλία. Πρέπει να προετοιμασθούν εγκαίρως οι πολλοί Βορειοηπειρώτες που εργάζονται στη χώρα μας να βρίσκονται στην Αλβανία κατά την ημέρα της απογραφής, διότι τα ερωτήματα θα περιλαμβάνουν την εθνική καταγωγή και το θρήσκευμα.

Στη ΦΥΡΟΜ λάδι στη φωτιά έριξε η πρόσφατη συνέντευξη του Μεντούχ Θάτσι, ισχυρού ηγέτη του αλβανικού κόμματος DPA.Ο Θάτσι που δεν μετέχει στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι δήλωσε στο σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5 ότι αν η σλαβική πλειοψηφία δεν σταματήσει να τρομοκρατεί τους Αλβανούς της ΦΥΡΟΜ και δεν αποδεχθεί μία λύση για την ονομασία του κράτους, τότε η χώρα ενδέχεται αν αντιμετωπίσει ένα πόλεμο, ο οποίος αυτή τη φορά θα τελειώσει με ήττα. Προφανώς υπενθυμίζει την ένοπλή εξέγερση της πολυάριθμης αλβανικής κοινότητας το 2001 που έληξε με τη συμφωνία της Αχρίδας. Ο Θάτσι λέει γι’αυτή τη συμφωνία: «Μήν χειροκροτείτε την πολιτική του κ. Γκρούεφσκι. Οι Αλβανοί στη «Μακεδονία» είναι ταπεινωμένοι και η συμφωνία-πλαίσιο είναι νεκρή». Και συνέχισε: «Η πολιτική ταπείνωσης των Αλβανών οδηγεί απευθείας σε πόλεμο. Τα σύνορα με το Κόσσοβο και την Αλβανία θα πέσουν μέσα σε μια νύχτα. Οι «Μακεδόνες» δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.... Αν η χώρα θέλει να υπάρχει, τότε θα πρέπει να είναι χώρα τόσο των «Μακεδόνων» όσο και των Αλβανών», δήλωσε ο Θάτσι, ο οποίος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να διαιρεθεί η ΦΥΡΟΜ σε δύο χωριστές γεωγραφικές και εθνικές ζώνες.

Σχετικά με το όνομα δήλωσε ότι η λύση είναι πιθανή μόνον αν η ΦΥΡΟΜ αποδεχθεί τις ελληνικές θέσεις. Προφανώς εκφράζει τη γνωστή βιασύνη των Αλβανών να λυθεί η διαμάχη με την Ελλάδα για να ενταχθεί η ΦΥΡΟΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Αυτό και μόνο ενδιαφέρει την πολυπληθή αλβανική κοινότητα των Σκοπίων κι ουδόλως νοιάζονται για το όνομα, με το οποίο η χώρα θα καθιερωθεί διεθνώς. Το άλλο μεγάλο αλβανικό κόμμα της χώρας, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένταξης του Αλί Αχμέτι που μετέχει στην κυβέρνηση, δεν σχολίασε τις δηλώσεις Θάτσι, αλλά θυμίζω ότι μόλις προ ενός έτους ο Αχμέτι είχε αποκαλύψει ότι είχε και αυτός συζητήσει με ηγέτες της Σλαβικής πλειοψηφίας την πιθανή διχοτόμηση-διάλυση της χώρας.

Απέναντι στην αγνώμονα Αλβανία και στα υπό διάλυσιν Σκόπια η Ελλάς πρέπει να είναι περισσότερο πιεστική και όχι υποχωρητική.

Προσαγωγές με αιτιολογία την Εθνικότητα...Είσαι Έλληνας πας μέσα...Είσαι αντιρατσιστής παίρνεις επιδότηση και κρατική κάλυψη




πηγή

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Aπαντήστε στο Γερμανικό Focus ....αφού λένε οτι η γνώμη μας μετράει


Η παρακάτω παρότρυνση προς τους αναγνώστες της ηλεκτρονικής σελίδας της εντυπης εκδοσης του Γερμανικού Focus είναι κάτω απο το επίμαχο άρθρο -θέμα προσβολή και πρόκληση προς τους Ελληνες!
"Η γνώμη σας μετράει: αισιοδοξία ή απαισιοδοξία - έκρηξη στο ευρώ; Γράψτε στο πλαίσιο σχόλιο παρακάτω, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το debatte@focus-magazin.de ή φαξ 089/92 50 26 20. Στην επόμενη έκδοση της FOCUS θα δείτε μια επιλογή από τις καλύτερες εισφορες αναγνώστη."

Ας το αξιοποιήσουμε να δούμε ....θα γράψουν κάτι ...
Βομβαρδίστε τους με μηνύματα και απόψεις...
Η ηλεκτρονική διεύθυνση στο link του περιοδικού και το άρθρο είναι:

http://www.focus.de/magazin/

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Αμάν πια με αυτούς τους Γερμανούς φορολογούμενους!



Οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της Ελλάδας. Τους παραδέχομαι. Πάνε οι άνθρωποι σύμφωνα με τους τύπους. Με ένα πρόγραμμα, με πειθαρχία, με σημαία την αξιοπιστία. Θα θέλαμε να τους μοιάσουμε. Να έχουμε κι εμείς το θάρρος να λέμε: «Μας χρωστάτε χρήματα από πολεμικές αποζημιώσεις και από κατοχικά δάνεια εδώ και τόσα χρόνια. Οι Έλληνες φορολογούμενοι θέλουν τα λεφτά που τους οφείλετε».

Αυτό δεν θα αναιρούσε τις δικές μας ευθύνες για τα όσα έχουμε πράξει. Σύμφωνοι, να μπουν κανόνες στο παιγνίδι. Αλλά, είναι προκλητικό το θράσος κάποιων να μιλάνε λες και είμαστε οι λήσταρχοι της Ευρώπης.

Κυρία Μέρκελ, εμείς δεν ξεκινήσαμε κανέναν πόλεμο. Εσείς το κάνατε τρεις φορές. Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ένα πρόσφατο αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια αποτελούν ήδη αρκετές αφορμές για να σας λούζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και το λέω αυτό, επειδή βαρεθήκαμε το πολύ παζάρι. Αν δεν θέλετε να βοηθήσετε, είναι δικαίωμά σας. Μην επικαλείστε, όμως, συνεχώς τους Γερμανούς φορολογούμενους, για όνομα του Θεού.

Επίσης, κυρία Μέρκελ, τόσα χρόνια σας ζητάμε να πράξετε το στοιχειώδες καθήκον που έχετε απέναντι σε έναν εταίρο και σύμμαχό σας, όπως η Ελλάδα, που έχει ένα σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας με έναν μελλοντικό σας συνεταίρο, την Τουρκία. Δεν έχετε κάνει τα στοιχειώδη. Αντίθετα, οι πολεμικές σας βιομηχανίες έχουν κτίσει αυτοκρατορίες από τα δικά μας λεφτά. Τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.

Κυρία Μέρκελ. Έχετε κάθε δίκιο να ζητάτε από εμάς σοβαρότητα. Αναμφισβήτητα. Μην μας προσβάλλετε, όμως, συνεχώς, σαν να είστε εσείς οι αναμάρτητοι. Μας λέτε ότι εγκαταλείψατε το πανίσχυρο μάρκο σας, λες και κάνατε χάρη στα υπόλοιπα έθνη της Ευρώπης. Ψυχραιμία! Μάλλον τα υπόλοιπα έθνη σας έχουν κάνει μεγάλη χάρη.

Είστε μεγάλοι, είστε ισχυροί, είστε η καρδιά της Ευρώπης. Αλλά μην είστε αγενείς. Έχετε ξεπεράσει τα όρια. Είστε υπερβολικοί και μέσα στην υπερβολή σας είστε ισοπεδωτικοί και άδικοι. Ναι, φταίμε. Ναι, πρέπει να πληρώσουμε.

Αλλά στο μέτρο που μας αναλογεί.

Θανάσης Μαυρίδης

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Συνελήφθησαν πρώην αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων


Έρευνες και συλλήψεις σε 20 σημεία της Άγκυρας έγιναν σήμερα.
Για απόπειρα πραξικοπήματος συνελήφθησαν σήμερα στην Άγκυρα οι πρώην αρχηγοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανάμεσά τους βρίσκονται οι πρώην αρχηγοί της αεροπορίας, του ναυτικού, ο διοικητής της Α’ Στρατιάς και ο αντιστράτηγος που διηύθυνε την επιχείρηση σύλληψης του Οτσαλάν στην Κένυα.



Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 11 ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας πτέραρχος ε.α. Ιμπραχίμ Φιρτίνα, ο πρώην αρχηγός του Ναυτικού ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ, ο πρώην διοικητής της Α’ Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) στρατηγός Εργκίν Σαΐγκούν και ο αντιστράτηγος ε.α. Ενγκίν Αλάν.

Ο τελευταίος ήταν ο στρατηγός που συντόνιζε από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων την επιχείρηση απαγωγής από την Κένυα και σύλληψης του ηγέτη των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999.

Συνελήφθησαν επίσης, τρεις ακόμη απόστρατοι στρατηγοί, τρεις απόστρατοι αντιναύαρχοι, ένας πρώην συνταγματάρχης και ένας επίσης απόστρατος πλοίαρχος.

Οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των αξιωματικών πραγματοποιήθηκαν νωρίς το πρωί από την αστυνομία της Αγκυρας, σύμφωνα με εισαγγελική παραγγελία που διαβιβάστηκε από την Κωνσταντινούπολη. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε 20 σημεία της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το όνομα του ναυάρχου ε.α. Ορνέκ είχε εμπλακεί στις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου για τις απόπειρες πραξικοπήματος το 2004 με τις κωδικές ονομασίες «Σεληνόφως» (Αγισιγί) και «Ξανθιά» (Σαρικίζ).

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήλθαν τον περασμένο μήνα από την εφημερίδα Taraf και αφορούσαν το σχέδιο πραξικοπήματος με την κωδική ονομασία «Βαριά».

Το σχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων προβοκάτσια για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης εντός της χώρας και στο πλαίσιο αυτό σχεδιαζόταν τεχνητή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα με εισβολή στον Έβρο και βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη στην Τουρκία.

Στις 11 σελίδες του σχεδίου, αναφερόταν πως η Α’ Στρατιά στην Κωνσταντινούπολη σχεδίαζε τη σύλληψη και συγκέντρωση σε γήπεδα 200.000 ατόμων που πιθανώς θα προέβαλαν αντίσταση στο πραξικόπημα. Επίσης προβλεπόταν η συγκρότηση κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης από τους πραξικοπηματίες.

Tα Νέα

Μεγάλο παιχνίδι παίζεται με το Καστελόριζο!



ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΠΑΝΕ Ν' ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΣΤΑ Ν.Α. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ
Κίνδυνος αποκοπής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την κυπριακή και απώλειας των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου που υπάρχουν στην περιοχή
Φοβισμένη η κυβέρνηση δεν αντιδρά



Διπλωματική ενέργεια που ακουμπά ευθέως την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κρίνεται από αρμόδιους διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Κύπρου το προσεχές διάστημα.

Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το μεγάλο πλεονέκτημα της εκμετάλλευσης του μεγάλου όγκου φυσικών πόρων που διαθέτει η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου και ανατολικά της Κρήτης. Οι πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που επιβεβαιώνονται η μία μετά την άλλη, οδηγούν στη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει αμέσως τις κερκόπορτες που πάνε να ανοίξουν στα ΝΑ θαλάσσια σύνορά μας. Εκεί φαίνεται ότι συγκλίνουν συμφέροντα, όχι μόνο οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας, που διαπερνούν πολλές χώρες.

Πίσω από την εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων -όπως βεβαιώνουν εγχώριοι και διεθνείς φορείς- παίζεται ένα μεγάλο παιχνίδι, που η Ελλάδα κινδυνεύει να το χάσει αν πρυτανεύσει η τακτική της ισορροπίας και της ήσσονος προσπάθειας χαμηλής πολιτικής που, όπως όλες οι πληροφορίες βεβαιώνουν, έχει επιλέξει η ελληνική πλευρά με την προτροπή ορισμένων παραγόντων που συστηματικά φρενάρουν τις πρωτοβουλίες που η πολιτική ηγεσία επιβάλλεται να πάρει.

Το παιχνίδι που παίζεται τους τελευταίους μήνες στις θαλάσσιες περιοχές νότια του Καστελλόριζου είναι μεγάλης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας.

Τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι τα εξής:

Πρώτον, η από διετίας περίπου άρνηση της ελληνικής πλευράς να δώσει προτεραιότητα στην πρόταση της κυπριακής πλευράς για σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο πλευρών και καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κάτι που, όπως είναι γνωστό, έκανε η Κύπρος τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τον Λίβανο, στρέφοντας στην περιοχή τα φώτα μεγάλων διεθνών επενδυτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας.

Δεύτερον, η καταδικασμένη σε αποτυχία -με τον τρόπο που έγινε- προσπάθεια της υπό την Ντόρα Μπακογιάννη ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να ξεκινήσει διάλογο με την Αίγυπτο για τον καθορισμό μεταξύ των δύο χωρών της υφαλοκρηπίδας. Ανεπιτυχής και επιπόλαια (όπως πρώτο το «Π» είχε δημοσιεύσει πριν από περίπου 12 μήνες) καθώς η ελληνική πλευρά δεν είχε κάνει τίποτα ώστε η Αίγυπτος να υιοθετήσει τη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, θέση ότι το Καστελλόριζο και τα παρακείμενα μικρά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, η οποία πρέπει να προσμετρηθεί στις συμφωνίες που η Ελλάδα πρέπει να κάνει με Κύπρο και Αίγυπτο -πρωτίστως- και με Τουρκία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Τακτική που δυστυχώς συνεχίζεται και με την κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες φρόντισαν να πείσουν τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ παρά τις σαφείς ενδείξεις περί λανθασμένου χειρισμού.

Τρίτον, η σχεδόν ταυτόχρονη απόφαση της Αιγύπτου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά επί τη βάσει ενός καθαρά αντικοινοτικού και αντισυμβατικού πλαισίου που λέει ότι το Καστελξόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Απόφαση που, αν υποθέσουμε ότι υλοποιείται, δημιουργεί μια κρίσιμη θαλάσσια ζώνη που αποκόπτει την ελληνική από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, όπως ανάγλυφα φαίνεται και στον χάρτη που έχουν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Φυσικό είναι πως, αν η Αίγυπτος και η Τουρκία συμφωνήσουν επί του προαναφερόμενου, τότε η Ελλάδα χάνει το εθνικό και το οικονομικό πλεονέκτημα για τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο που πρέπει να έχει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, αέριο, ουράνιο κ.λπ.) της θαλάσσιας αυτής περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες 20-25 ημέρες ήρθε στην επιφάνεια το μεγάλο πετρελαϊκό παιχνίδι που παίζεται στη θαλάσσια αυτή περιοχή. Παιχνίδι που παιζόταν στο παρασκήνιο, αλλά εκ των πραγμάτων ήρθε σε πρώτο πλάνο καθώς οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που οι σχετικές επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν εν αφθονία.

Δυστυχώς απέναντι στη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας, η κυβέρνηση Παπανδρέου δείχνει φοβισμένη ή στην καλύτερη περίπτωση υπεκφεύγουσα, κάτω ίσως από το βάρος των προβλημάτων αντιμετώπισης της εγχώριας οικονομικής κρίσης.
Όμως, όπως εύστοχα παρατηρούν καλά ενημερωμένοι παράγοντες των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, η ιστορική αυτή ευκαιρία μπορεί να γίνει αποδοτικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπό τρεις προϋποθέσεις:

α) Να ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στην Αίγυπτο που, αν χρειαστεί, να ακουμπήσουν και αυτήν την ίδια την ισορροπία των διμερών σχέσεων προκειμένου να διασφαλιστεί, αν μη τι άλλο, η ουδετερότητα του Καΐρου στα ζητήματα οριοθετήσεων υφαλοκρηπίδας, που συνεπάγεται εξ αντιδιαστολής την απόρριψη των τουρκικών αιτιάσεων, οι οποίες άλλωστε είναι εκτός του σχετιζόμενου με το θέμα Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

β) Να γίνει επιτέλους χρήση του δικαιώματος που έχει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να απαγορεύσει τις παραβιάσεις που κάνουν τουρκικά πλοία στις καθορισμένες από Κύπρο - Αίγυπτο - Λίβανο θαλάσσιες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Κάτι ανάλογο θα δώσει το απαραίτητο μήνυμα στους διεθνείς επενδυτικούς οίκους για το ποιος έχει τον κυρίαρχο λόγο στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των περιοχών αυτών.

γ) Να γίνει αμέσως πλήρης συντονισμός ενεργειών με την Κύπρο για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των δύο κρατών να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (όπως απεικονίζεται στον χάρτη). Κατοχύρωση που μπορεί να επιτευχθεί με συνδυασμό διπλωματικών ενεργειών και εργαλείο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Παρόν

Εκβιάζουν για τα εθνικά


Τεράστιες οι ευθύνες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αν υποκύψει στις πιέσεις


ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ...

Και στο βάθος... εθνικά θέματα; Πράγματι, δεν είναι λίγοι (το αντίθετο...) όσοι πιστεύουν πως όλα αυτά τα περίεργα (;) κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω απ' την παραπαίουσα ελληνική οικονομία δεν έχουν μονοσήμαντο στόχο την πλήρη οικονομική εξάρτηση της χώρας μας, με αξιοποίηση των τραγικών λαθών και αβελτηριών της κυβέρνησης (κυρίως την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, που κόστισε δισεκατομμύρια ευρώ και λόγω της ραγδαίας και πρωτόγνωρης αύξησης των spread), αλλά στοχεύουν και:

- Στο να συρθεί η Ελλάδα σε μεγάλες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα, κυρίως δε σε Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Κυπριακό.

Πρόκειται δηλαδή, όπως υπογραμμίζουν ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για έναν ωμό εκβιασμό Αμερικανών και Ευρωπαίων, με την αγαστή συνεργασία και των διεθνών κερδοσκόπων, προκειμένου να εμφανιστεί μια Ελλάδα αποδυναμωμένη, κυριολεκτικά απογυμνωμένη και χώρα υπό διεθνή εποπτεία (εκεί μας έχουν οδηγήσει οι κυβερνητικοί χειρισμοί, χειρισμοί ανεύθυνοι έως και τυχοδιωκτικοί) και συνεπώς αδύναμη να προβάλει κάποια σοβαρή αντίσταση σε «λύσεις» σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, που προωθούνται τούτη την κρίσιμη περίοδο.

Και δυστυχώς στη δημιουργία αυτών των εξαιρετικά αρνητικών συνθηκών «σπρώχνει» αντικειμενικά η ίδια η κυβέρνηση με την ακατανόητη (;) πολιτική της ανεπάρκεια, που έχει οδηγήσει τη χώρα μας σε διασυρμό και εποπτεία και μάλιστα τριπλή (Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, των ήξεις-αφήξεις, της αναποφασιστικότητας, της διπλής γλώσσας, που άνοιξε τις ορέξεις των διεθνών κερδοσκόπων και μας έχει φέρει στο μη παρέκει.

Μας οδήγησε επίσης η κυβέρνηση σε αυτό το δεινό σημείο και εξαιτίας ακατανόητων δηλώσεων, πότε περί «χώρας και οικονομίας στην εντατική» (Γ. Παπανδρέου), πότε περί «Τιτανικού» (Γ. Παπακωνσταντίνου), αλλά και με την εμμονή της για Εξεταστική για την οικονομία προκειμένου επικοινωνιακά να βγει απ' τα δικά της αδιέξοδα και να αποπροσανατολίσει, ενώ αντικειμενικά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο διασυρμό της χώρας μας, αλλά και σε διάσπαση του εσωτερικού μετώπου, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά θα έπρεπε να ήταν αρραγές.


Τεράστιες οι ευθύνες
του Γιώργου

Μέσα σ' αυτό το αρνητικό, εξαιρετικά αρνητικό έως και νοσηρό κλίμα, παρατηρούνται ορισμένες περίεργες (;) εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, που προοιωνίζονται την κατεύθυνση των πραγμάτων και δείχνουν ότι:

• Επίκεινται σκληροί εκβιασμοί και τότε η Ελλάδα θα φαίνεται αδύναμη να αντισταθεί.

Πράγματι, την τελευταία περίοδο είδαμε να έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία για την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου στο Αιγαίο.

Με δεδομένη την πάγια στρατηγική τόσο της Ουάσινγκτον όσο και της Άγκυρας για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αντιλαμβανόμαστε τι μπορεί να σημαίνει μια πίεση προς την Ελλάδα για να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση...

Ας προστεθεί η μεγάλη πρεμούρα των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ για «λύση» στο Κυπριακό και μάλιστα σύντομα, στη βάση ενός –επί της ουσίας– παραλλαγμένου Σχεδίου Ανάν 2, κάτι στο οποίο είναι ευεπίφορος ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση εκπέμπει σε παρόμοιο μήκος κύματος...

Επίσης:

- Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει το περιεχόμενο των επιστολών μεταξύ Ερντογάν και Παπανδρέου, όπου ο μεν τούρκος πρωθυπουργός ουσιαστικά ζητά «διάλογο εφ' όλης της ύλης» και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν το αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο και ο τρόπος με τον οποίο με διπλωματική γλώσσα αναφέρεται στο Αιγαίο προκαλεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά...

- Ακόμα και στο Σκοπιανό οι εξελίξεις δεν είναι ελπιδοφόρες. Η κυβέρνηση των Σκοπίων, εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, πιέζει την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της προς τη χώρα μας για μια «λύση» στο θέμα της ονομασίας αλλά και για να αρθεί το ελληνικό βέτο στις ενταξιακές διαδικασίες της FYROM. Και απ' την άλλη, με μια σειρά δηλώσεων αξιωματούχων της κυβέρνησης Παπανδρέου αυτό το βέτο έχει αρχίσει να «χλωμιάζει». Εκμεταλλευόμενη δε η κυβέρνηση των Σκοπίων αυτήν τη μη καθαρή γλώσσα, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης, πιέζει την ΕΕ να οριστεί ευρωπαίος μεσολαβητής στη θέση του Μ. Νίμιτς, εκτιμώντας ότι θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην Ελλάδα!

- Ας προστεθούν στα παραπάνω και οι παρενέργειες που θα προκύψουν εφόσον γίνει τελικά νόμος του κράτους το κυβερνητικό κατασκεύασμα για την απόδοση ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες, παρενέργειες που σαφώς αδυνατίζουν ακόμα περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο...

Οι ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κυρίως του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος φέρει ένα ιστορικό όνομα, είναι τεράστιες.

Αν συμβιβαστούν, αν υποκύψουν στους εκβιασμούς, αν συναινέσουν σε εθνικές υποχωρήσεις, επωμίζονται μια τεράστια ιστορική ευθύνη. Οι καιροί είναι κρίσιμοι, τα δύσκολα είναι μπροστά.

Επισημαίνουμε ακόμα ότι ανησυχίες, ερωτηματικά, ακόμα και φόβους για εθνικές υποχωρήσεις εκφράζονται και απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Και μάλιστα μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι οι Αντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης έφυγαν περισσότερο ανήσυχοι μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα ο αρχηγός της ΝΔ συνέστησε στον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει, σ' αυτήν τουλάχιστον τη φάση, σε διάλογο με χρονοδιαγράμματα με την Τουρκία, ακριβώς επειδή η χώρα μας εμφανίζεται διεθνώς αδύναμη λόγω της δεινής οικονομικής κρίσης, συνεπώς σε όχι καλή διαπραγματευτική θέση...
Το Παρόν

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Βραχονησίδες Καλόγεροι : To "κλειδί" του Κεντρικού Αιγαίου

Καλόγεροι : Μικρή έκταση, τεράστια εθνική σημασία.

Βραχονησίδες. Αιγαίο. Μοιραία, με αυτές τις δυο λέξεις το μυαλό ταξιδεύει αυτομάτως στα διάσημα πλεόν Ίμια τα οποία ταυτίστηκαν με την λέξη βραχονησίδα (και με το ταπεινωτικό "ευχαριστώ"..) στην συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων. Μικροσκοπικές νησίδες στην μέση του πουθενά, συνήθως γίνονται το αντικείμενο της προσοχής μας μετά από κάποια κρίση ή κάποιο περιστατικό με τους αρπακτικούς γείτονες. Πολλοί από αυτούς τους βράχους αποτελούν σημεία τεράστιας εθνικής σημασίας αντιστρόφως ανάλογης με μέγεθος τους. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι Καλόγεροι, φυτεμένοι όχι σε κάποια εσχατιά του αρχιπελάγους, αλλά ακριβώς στο κέντρο του.

Το μικρό αυτό δίδυμο αποτελείται από τον Μεγάλο Καλόγερο, ένα βράχο ύψος 36 μέτρων και εμβαδού 6 στρεμμάτων και τον Μικρό Καλόγερο 1400 μέτρα βορειοανατολικά του πρώτου, με ύψος 1 μέτρο και αβαθή τα οποία εκτείνονται μερικές δεκάδες μέτρα νότια. Οι βραχονησίδες δεσπόζουν του Κεντρικού Αιγαίου πελάγους απέχοντας 27 μίλια από την Χίο (ανατολικά) και 23 μίλια από την Άνδρο (δυτικά)

Χάρτης του Κεντρικού Αιγαίου στο κέντρο ακριβώς δακρίνουμε το όνομα "Καλόγεροι". Με γαλάζιο χρώμα τα χωρικά ύδατα των 6nm


Ο πρώτος φάρος τοποθετήθηκε στον μεγάλο Καλόγερο το 1920, λόγω του κινδύνου που αντιπροσώπευαν τα απότομα βράχια στα παραπλέοντα σκάφη. Αργότερα κατασκευάστηκε μικρό κατάλυμα το οποίο για μια περίοδο κατοικείτο καθώς σύμφωνα με τα νησιολόγιά του Γ. Κ. Γιαγκάκη ,«Κατά την απογραφή πληθυσμού της 16ης Οκτωβρίου 1940 ο μεγάλος Καλόγερος φέρεται να κατοικείται από 6 κατοίκους», «άνδρες, μάλλον του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούσαν το Θαλάσσιο χώρο εν όψει Ιταλικής επίθεσης». Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο οι Γερμανοί κατασκεύασαν δεξαμενές νερού και πυρομαχικών οι οποίες είναι εμφανείς μέχρι και στις μέρες μας. Την στρατιωτική χρήση της βραχονησίδας μαρτυρούν τα εκατοντάδες διάσπαρτα βλήματα και κάλυκες που είναι συναντά κανείς σε ολόκληρη την έκταση του βράχου.

Σήμερα ο Καλόγερος φιλοξενεί μικρό φάρο ο συντηρείται τακτικά από την Υπηρεσία Φάρων του ΠΝ. Μάλιστα τον Νοέμβρη του 2006 έπεσε θύμα..κλοπής αφού άγνωστοι αφαίρεσαν τις μπαταρίες και άλλα κινητά στοιχεία του..

Χαλάσματα επι της βραχονησίδας. Σε πρώτο πλάνο ο ενοχλητικός ηλιακός συλλέκτης..(φωτ Γιώργος Μισετζής)

Τα..επινίκεια της Μαδρίτης

Είμαστε στο 1998, δύο μόλις χρόνια από την κρίση των Ιμίων με την οποία η Άγκυρα αποφάσισε να φέρει στο προσκήνιο την θεωρία των γκρίζων ζωνών, το νέο όχημα της επεκτατικής της πολιτικής της στο Αιγαίο. Η ελληνική πολιτική ηγεσία ταπεινωμένη από το χαστούκι των Ιμίων κάνωντας πράξη την υπερήφανη πολιτική της εξημέρωσης του θηρίου, σύρεται στην Μαδρίτη (1997) όπου υπογράφει την ομώνυμη κατάπτυστη συμφωνία που αναγνωρίζει πλέον και επίσημα "νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο".

Ο φάρος και οι αποθήκες νερού και πυρομαχικών επι της βραχονησίδας. (φωτ Γιώργος Μισετζής)

2 Ιανουαρίου 1998 : Ευέλικτη Πένσα στο Αιγαίο

Στις αρχές Ιανουαρίου 1998 λίγους μήνες μετά από την Μαδρίτη, τα πρώτα αποτελέσματα του τραγικού αυτού λάθους μας χτυπούν την πόρτα.. Με πρόσχημα την μεγάλη ετήσια αεροναυτική άσκηση Ευέλικτη Πένσα των Τούρκων η Άγκυρα ανακοινώνει την δέσμευση μεγάλων περιοχών στο Αιγαίο, μία εκ των οποίων περιλαμβάνει και εθνικό έδαφος! και πιο συγκεκριμένα τις βραχονησίδες Καλόγεροι ..Η Αθήνα απαντάει με ένα απο τα συνηθισμένα νερόβραστα διπλωματικά διαβήματα, στο οποίο δίνει πάτημα για μια προτοφανής σειρά ανακοινώσεων απο το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αρχικά μέσω του εκπροσώπου του αμφισβήτισε το εύρος του Εθνικού εναερίου χώρου των 10 μιλίων

Η άσκηση ξεκινά στις 2 Ιανουαρίου 1998 με δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και με φραστική επιθετικότητα, η Άγκυρα αμφισβήτησε προκλητικά, κατα την πρώτη βδομάδα διεξαγωγής της, τόσο το εύρος των 10 ν.μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου όσο και την ελληνική κυριαρχία σε νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να παρενοχλήσει με ζεύγος F-16, Ελληνικό ελικόπτερο Chinook το οποίο μετέφερε τον τότε ΥΠΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλο απο την Χίο στα γειτονικά Ψαρά, στα πλαίσια περιοδείας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.Tις επόμενες ημέρες τις "σκληρές" ανακοινώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου και τωρινού υπουργού Δ.Ρέππα για "μη ευρωπαική" συμπεριφορά της Τουρκίας ακολουθούν :
1. Eνημερωτικό σημείωμα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών (7.1.98), με το οποίο η Αγκυρα επαναφέρει το θέμα της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, με την παράκαμψη όμως της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

2. Δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Ουτκάν (7.1.98) : "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις. Eίναι απαράδεκτο να προσπαθεί η Ελλάδα να αλλάξει το καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών στο Αιγαίο με τετελεσμένα και μονομερείς ενέργειες. Χρειάζεται να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις . Τα τελευταία εγχειρήματα έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο"

3. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) κατα την οποία ζητείται από την Ελλάδα "να εμποδίσει τις επιθέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

4. Aνακοίνωσή του τουρκικού ΥΠΕΞ (8.1.98) με αφορμή τις δηλώσεις Παγκάλου για το Κουρδικό, σύμφωνα με την οποία: "Η πολιτική καταπίεση που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η Ελλάδα εναντίον της τουρκικής κοινότητας στη Δυτική Θράκη, μπορεί να είναι μόνο πηγή ντροπής για μια χώρα που θεωρεί τον εαυτό της πολιτισμένο. Συμβουλεύουμε τον Πάγκαλο που αναφέρθηκε στον Χίτλερ να ξανασκεφτεί το πώς οι ελληνικές αρχές είχαν παραδώσει με ευχαρίστηση(!) τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα στους στρατιώτες του Χίτλερ στέλνοντάς τους στα στρατόπεδα θανάτου"



Οι αποθήκες, όπως φαίνονται από την κορυφή του βράχου (φωτ Γιώργος Μισετζής)


Στο στόχαστρο οι νησίδες και οι βραχονησίδες του Αιγαίου

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των επικίνδυνων ενεργειών της η Άγκυρα ξεκινά εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Ελλάδας προσπαθώντας να επιρρίψει την ευθύνη της έντασης στην Ελληνική πλευρά . Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Τζουμχουριέτ (6.1.98) στο οποίο η επιρρίπτεται η ευθύνη για την ένταση στον εποικισμό νησίδων από τους Έλληνες.. "η Άγκυρα παρακολουθεί στενά και πολύ προσεκτικά, τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα σχεδιάζει, να προχωρήσει σε εποικισμό ερημονησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου". Η εφημερίδα, επικαλούμενη αρμόδιους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει: "Η Αθήνα επιδιώκει κάποια νέα προβοκάτσια. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια απλή περίπτωση εγκατάστασης, αλλά για ένα σχέδιο που εντάσσεται στο γενικότερο στόχο της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη".

Στις 2/12/98 ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Ουτκάν, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα των Καλόγερων επαναλαμβάνοντας τις τουρκικές θεωρίες περι εποικισμού βραχονησίδων στο Αιγαίο : "δεν έχουν καμμία νομική ισχύ τα σχέδια της Ελλάδας σε νησίδες και βραχονησίδες, που δεν ανήκουν στην κυριότητά της, με διεθνείς συμβάσεις". Ο Τούρκος εκπρόσωπος αφού υπογράμμισε , την αναγκαιότητα "να διαπιστωθεί η κυριότητα των γεωγραφικών σχηματισμών, εκτός των παραπάνω, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις" κατάληξε -παλι.-: "Οι τελευταίες ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα στη Μαδρίτη για αποφυγή μονομερών ενεργειών στο Αιγαίο"...

Γκραβούρα εποχής απο την βιβλιοθήκη της Χίου. "Calojerο" :Tο κέντρο του Αιγαίου

Η σημασία των Καλόγερων στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας

Στις αρχές του 2000 μετά από πρωτοβουλία του τωρινού πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου ξεκινάνε άτυπες συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ των ΓΓ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών πρέσβεων Αναστάσιου Σκοπελίτη και Ουγούρ Ζιγιάλ. Τα αποτελέσματα των 34 γύρων μυστικών συνομιλιών για το Αιγαίο δεν δόθηκαν ποτέ στην δημοσιότητα με εξαίρεση ορισμένα στοιχεία που ήρθαν στο φώς το 2006 και τα οποία ουδέποτε διαψεύστηκαν από το ελληνικό ΥΠΕΞ. «Καθημερινή» (Στ. Λυγερός 4-6-2006).

Σύμφωνα με αυτά η γείτονα χώρα κατα την διάρκεια των συνομιλιών ζητούσε η υφαλοκρηπίδα στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο (περιοχή στην οποία πιθανολογείται η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου) να μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών ή να αποτελέσει αντικείμενο συνεκμετάλευσης με καθορισμένα ποσοστά. Η περιοχή για την οποία γίνεται λόγος είναι τα διεθνή ύδατα μεταξύ Αγίου Όρους και Σιθωνίας στα βόρεια,την νήσο Σκύρο στα δυτικά, τον Άγιο Ευστράτιο και την Λέσβο στα ανατολικά και την βραχονησίδα Καλόγεροι στα νότια...

Όμως τα κίνητρα της Άγκυρας σαφώς και δεν είναι μόνο οικονομικά καθώς η απόκτηση υφαλοκρηπίδας,αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ή ακόμα και εναέριου χώρου αποτελεί πάγιο στόχο για γεωπολιτικούς λόγους. Η απόκτηση τέτοιων ερισμάτων δυτικά των Ελληνικών νήσων του Ανατολικού Αιγαίου θα επέτρεπε τον εγκλωβισμό τους και σε δεύτερο χρόνο την αμφιβήτηση της κυριαρχίας ακόμα και επι των μεγαλύτερων απο αυτών.

Κατά την 27η συνάντηση των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων , την άνοιξη του 2003, οι μυστικές επαφές για την παραπομπή του θέματος στην Χάγη είχαν ολοκληρωθεί και οι δύο πλευρές θα ζητούσαν απο το Διεθνές Δικαστήριο να διευθετήσει γενικά το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.

Στο σχετικό συνυποσχετικό όμως αναφερόταν ρητά ότι οι δύο πλευρές συναινούσαν να επιλυθούν εκτός απο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και όλα τα «παρεμπίπτοντα ζητήματα». Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής όταν ο Ελληνας πρέσβης ζήτησε διευκρινίσεις για το ποια είναι αυτά τα παρεπίμπτοντα ζητήματα, ο συνομιλητής του απέφυγε να τα κατονομάσει, δηλώνοντας γενικώς ότι "η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να θέσει όποιο ζήτημα αυτή νομίζει. Και βεβαίως το Δικαστήριο θα κρίνει εάν αυτά που θα τεθούν από την τουρκική πλευρά είναι ή όχι παρεμπίπτοντα . Ακόμα και αν το Δικαστήριο τα κρίνει μη-παρεπίμπτοντα και δεν γνωμοδοτήσει, η Άγκυρα θα διατηρήσει ακέραιες τις θέσεις της επι αυτών"....

Ο αρχιτέκτονας των μυστικών συνομιλιών ,Γ.Παπανδρέου

Οι διερευνητικές επαφές τελικά δεν κατέληξαν σε συμφωνία και σταμάτησαν αιφνιδιστικά το 2003 . Ο τότε ΥΠΕΞ κ. Παπανδρέου απέδωσε το γεγονός ότι δεν προχώρησε η συμφωνία στο ότι ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης έκριναν τον Δεκέμβριο του 2003 ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κ. Καραμανλής δεν θα την αποδεχόταν (λινκ). Βεβαίως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκτίμηση του Μαξίμου ότι συμφωνία με τους παραπάνω όρους θα συναντούσε σημαντικότατες εσωκομματικές αντιδράσεις.




Το Πίρι Ρέις στους Καλόγερους

Μετά το τέρμα των μυστικών συνομιλιών, η Άγκυρα επέστρεψε στις παλιές καλές δοκιμασμένες μεθόδους για να πιέσει την φοβική ηγεσία των Αθηνών : απειλές χρήσης βίας και λεονταρισμοί. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους (2003) το ερευνητικό σκάφος Πιρί Ρέις πραγματοποίησε έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Κεντρικό Αιγαίο προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εγγράψει αξιώσεις επι αυτής. Στις συγκεκριμένες έρευνες ένα απο τα σημεία στα οποία έδειξε "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" η Άγκυρα ήταν οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Στις 11 Ιουλίου το πλοίο απέπλευσε απο το λιμάνι του Τσεσμέ και κατευθύνθηκε προς το Κεντρικό Αιγαίο. Φτάνοντας στην περιοχή των Καλόγερων (8 μίλια βόρεια της βραχονησίδας) πραγματοποίησε νυχτερινές έρευνες με την ανοχή της μουδιασμένης Ελληνικής κυβέρνησης..

"Τυχαίες" παραβιάσεις..

Υπο το παραπάνω πρίσμα ίσως θα έπρεπε να συνεκτιμηθούν και οι συνεχόμενες παρενοχλήσεις ελληνικών μέσων ασκούμενων εντός του Πεδίου Βολής Άνδρου LDG-68 , εντός του οποίου βρίσκεται ποιος άλλος; Φυσικά οι βραχονησίδες Καλόγεροι. Μόλις εχθές τουρκικά F-16 παρενόχλησαν Ελληνική φρεγάτα η οποία εκτελούσε πραγματικά πυρά εντός του ΠΒ. Ανάλογες παρενοχλήσεις έλαβαν χώρα και στο παρελθόν , ένεκα της γνωστής προσπάθειας των Τούρκων να καταργήσουν και τα μόνιμα πεδία βολής στο Αιγαίο, τα οποία σκέντονται εμπόδιο στην σταδιακό γκριζάρισμα της περιοχής

Τι μέλλει γενέσθαι;

Μετά απο αυτή την σύντομη αναδρομή στην ιστορία των Καλόγερων μέσα απο τα ελληνoτουρκικά, πιστεύουμε γίνεται σαφές το πόσο μεγάλη σημασία έχουν αυτοί οι μοναχικοί βράχοι για τα Ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην περιοχή του Αιγαίου. Υπο το πρίσμα της επανέναρξης μυστικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας παλι με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου (το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού-αλλά αυτό το ξέρουμε ήδη..) η ανάγκη προβολής της στρατηγικής τους αξίας κρίνεται επιτακτικότερη απο ποτέ.
Εν Κρυπτώ

Καταργούν το "σταυρό" από το λάβαρο του Ερυθρού ...Σταυρού!

Δεν θα λάβει μέρος στην παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου το Σώμα Εθελοντών Ιωαννίνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και για τη στάση της Προέδρου Μ. Παπαδοπούλου.

Συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί αρνητική εξέλιξη, που θα σχολιαστεί ποικιλότροπα.
Η Ολομέλεια του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αποφάσισε να μην συμμετάσχουν οι εθελόντριες στην παρέλαση για τα "Ελευθέρια" των Ιωαννίνων την ερχόμενη Κυριακή. Δηλαδή δεν θα δούμε, όπως έχουμε συνηθίσει, στην παρέλαση τις εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού να διασχίζουν, κρατώντας με υπερηφάνεια τη σημαία του σώματος, τον κεντρικό δρόμο, έξω από τη Νομαρχία και να περνούν μπροστά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Γιατί, όμως, τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση;
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ολομέλειας του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η αποχή από την παρέλαση, αποτελεί έντονη διαμαρτυρία "για τη συμπεριφορά της προέδρου του εδώ Τμήματος Μάρθας Παπαδοπούλου, η οποία ζητά να αφαιρεθεί μόνιμα ο σταυρός από το έμβλημα της σημαίας μας" (δηλ. του Ερυθρού Σταυρού).
Βέβαια, υπήρξε και προηγούμενο σχετικό περιστατικό με "πρωταγωνίστρια" την κ. Παπαδοπούλου.
Όπως καταγγέλλεται "την εσχάτη στιγμή, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2009, την στιγμή της εκκίνησης, χωρίς καμία προειδοποίηση, η κ. Παπαδοπούλου, έδωσε εντολή με τρόπο αυταρχικό, να αφαιρεθεί ο σταυρός".
Η πρόεδρος του Τμήματος Ιωαννίνων επικαλείται απόφαση της κεντρικής διοίκησης των Αθηνών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποδείξει εγγράφως αυτόν τον ισχυρισμό της.
Επιβάλλεται να βρεθεί μια λύση, γιατί διαφορετικά θα πρόκειται για ένα λυπηρό, ανησυχητικό, αλλά και με περίεργες έως ύποπτες διαστάσεις γεγονός…
Θα προκαλέσει πραγματικά έκπληξη σε όλους, αν τελικά, οι εθελόντριες, που εκπροσωπούν το ερυθροσταυρικό πνεύμα, δεν παρελάσουν.
Ολόκληρο το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ολομέλειας του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έχει ως εξής:
"...Η Ολομέλεια του Σώματος Εθελοντών Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. μετά την τακτική συνέλευση που έλαβε χώρα στις 1/2/2010, ανακοινώνει ότι δεν θα λάβει μέρος στην παρέλαση με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού της πόλης μας την 21η Φεβρουαρίου 2010. Το Σώμα μας έχει αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες πολέμου για 70 χρόνια, συμμετέχοντας ανελλιπώς ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις μνήμης. Με την τωρινή μας στάση διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συμπεριφορά της προέδρου του εδώ Τμήματος του Ε.Ε.Σ. κ. Μάρθας Παπαδοπούλου όπως μόνιμα αφαιρεθεί ο σταυρός από το έμβλημα της σημαίας μας. Παράλληλα διαμαρτυρόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2009, όταν την έσχατη στιγμή, χωρίς καμία προειδοποίηση, έδωσε εντολή με τρόπο αυταρχικό, να αφαιρεθεί ο σταυρός, τη στιγμή της εκκίνησης. Τότε δεν απείχαμε, αν και βαθύτατα προσβεβλημένοι, σεβόμενοι τον τόπο και τον χρόνο. Μετά από 4 μήνες αναμένουμε ακόμη το επικείμενο έγγραφο εξ' Αθηνών που η ίδια η Πρόεδρος επικαλέστηκε περί αφαίρεσης του σταυρού, προκειμένου να λειτουργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης του Ε.Ε.Σ. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει προσωπική αντιδικία αλλά διαφωνία με τακτικές και μεθόδους που ακολουθούνται, αντίθετες με το πνεύμα του Ε.Σ. Σεβόμενοι την ιστορία του τμήματος, τις αρχές και το ήθος που ο Ερυθρός Σταυρός πρεσβεύει σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοινώνουμε την απόφαση μας στην τοπική κοινωνία που έχει συνδέσει αυτές τις εκδηλώσεις με την ερυθροσταυρική μορφή της εθελόντριας".
proinoslogos Γιαννιώτης

Στα σκαριά το “deal” Ελλάδας-Γερμανίας!

eurosssssssssssssssΣε νέα ύψη ανεβαίνει η ρητορική αντιπαράθεση Ελλάδας και Γερμανίας, ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin στις 15 και 16 Μαρτίου, αλλά ήδη αρχίζουν να γίνονται ορατές οι βασικές γραμμές του “deal” των δύο κυβερνήσεων, που θα οδηγήσει στην εκτόνωση της «ελληνικής κρίσης».

Τα δύο κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με χθεσινές τους δηλώσεις, έστειλαν ένα σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στο Βερολίνο, ότι αν συνεχίσει να ασκεί ακραίες πιέσεις για μέτρα που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, όπως η περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, η Αθήνα θα αρχίσει να εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική υποστήριξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με μια ιδιαίτερα προσεκτική δήλωση στο πρακτορείο Reuters, χαρακτήρισε μεν ως απίθανο το ενδεχόμενο να στραφεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ, αλλά έσπευσε να προσθέσει, ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως η ιδέα».

Πιο ελεύθερα μίλησε για το ίδιο θέμα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξή της στον Real FM. Η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε ότι στην πραγματικότητα για την ελληνική κυβέρνηση έχει μικρή πρακτική σημασία αν «επιτηρείται» η οικονομική πολιτική από την Ε.Ε. ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Έτσι ή αλλιώς, η επιτήρηση είναι πάντοτε πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η οικονομία μας και οι πολίτες υφίστανται το κόστος. Οι όροι δεν είναι διαφορετικοί, είναι ίδιοι και για μας αυτό σημαίνει πολύ γρήγορη και αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε η κ. Κατσέλη και έσπευσε αμέσως να εξηγήσει, ότι «η Ευρωζώνη δε θέλει να αφήσει μια χώρα της να αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί αυτό ουσιαστικά είναι μία έμπρακτη απόδειξη της αδυναμίας της Ευρωζώνης να επιλύσει τα του οίκου της. Επομένως το ζήτημα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αλλά βεβαίως αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι το γεγονός ότι αν η Ευρωζώνη δεν μπορεί να βρει λύσεις, οι χώρες αναζητούν διεξόδους αλλού».

Σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης, η κ. Κατσέλη ξεκαθάρισε, ότι « εάν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μηχανισμούς επίλυσης συστημικής αστάθειας, όπως αυτή που εμφανίζεται, όταν ένα κράτος-μέλος της γίνεται θύμα κερδοσκοπικών τάσεων και δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης στα πλαίσια της Ευρωζώνης, τότε αυτό αναδεικνύει την αδυναμία της να επιλύσει σημαντικά προβλήματα. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο θα είναι άλλη χώρα. Και επομένως τότε ξαναμπαίνει ορθά το θέμα του να εξετάσουμε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Σε αυτές τις δηλώσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων, ήλθε χθες να προστεθεί μια νέα παράμετρος πολιτικής πίεσης στην Γερμανία, που δεν πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή πρακτορεία (σχετική ανταπόκριση δημοσίευσε το Reuters). Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, τέθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης το μείζον, αν και ξεχασμένο, θέμα των οφειλόμενων από την Γερμανία αποζημιώσεων για τα δεινά της κατοχής, το οποίο πάντα αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.

Καθώς το πολιτικό «παιχνίδι» γίνεται καθημερινά όλο και πιο σκληρό και η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με τον κίνδυνο να προσφύγει μια χώρα της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ, γελοιοποιώντας διεθνώς τους θεσμούς της νομισματικής ένωσης, Γερμανοί πολιτικοί σχολιαστές αφήνουν να εννοηθεί ότι πολύ σύντομα η καγκελάριος Μέρκελ θα εγκαταλείψει τη σκληρή γραμμή του… «ούτε ευρώ για την Ελλάδα».

Μιλώντας στο Reuters, ο πολιτικός επιστήμονας Ντίτμαρ Χερτς τόνισε ότι σήμερα είναι πολιτικά απαγορευτικό για την κ. Μέρκελ να μιλήσει για βοήθεια στην Ελλάδα, καθώς αυτή την περίοδο συζητείται στην Γερμανία το μέλλον του κοινωνικού κράτους, με αφορμή μια δικαστική απόφαση για τα επιδόματα ανεργίας. «Τέτοια θέματα στην Γερμανία κρίνουν τις εκλογικές αναμετρήσεις», τονίζει ο Χερτς, «γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολο να “πουλήσει” αυτή τη στιγμή η κ. Μέρκελ στην κοινή γνώμη την ιδέα της διάσωσης της Ελλάδας. Έτσι, η Γερμανία θα αφήσει χρόνο στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματά του και αν γίνουν θα ακολουθήσει ηπιότερη στάση».

Την ίδια ώρα, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, υποδεικνύει μέσω του Reuters στην Γερμανία τη λύση που θα ήταν αρκετή για να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία, χωρίς άμεση επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων: όπως τόνισε, θα ήταν αρκετό για να δανεισθεί με χαμηλότερο κόστος η Ελλάδα, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίαζε με περισσότερες λεπτομέρειες στις αγορές το σχέδιο διάσωσης που θα ετίθετο σε εφαρμογή, αν υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας μας.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 16 Μαρτίου αναμένεται να επιτευχθεί μια συμφωνία, που θα διασώζει την Ευρωζώνη από τον κίνδυνο γελοιοποίησης, με μια ελληνική προσφυγή στο ΔΝΤ, χωρίς να χρειασθεί η άμεση ενίσχυση της Ελλάδας από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών: ο κ. Παπακωνσταντίνου θα προσέλθει στη διαπραγμάτευση έχοντας ανά χείρας τους νόμους που θα έχει εγκρίνει η Βουλή για τη φορολογική και την εισοδηματική πολιτική, αλλά και ορισμένα πρόσθετα φορολογικά μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και μια επιπλέον αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν στη δημοσιότητα με περισσότερες λεπτομέρειες το σχέδιο παρέμβασής τους για τη διευκόλυνση του δανεισμού της Ελλάδας, σε περίπτωση εκδήλωσης νέων πιέσεων στην αγορά των ελληνικών ομολόγων και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που έχει αποφασίσει, χωρίς να επιμείνουν στην περικοπή του 14ου μισθού. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα, από τον επόμενο μήνα αρχίζει η άνοιξη στην ελληνική αγορά ομολόγων και μετοχών…

Σοφοκλέους10

«Δεν κάνει αρκετά η Ευρώπη»


Αμερικανός καθηγητής μιλά για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα


Ο Σάιμον Τζόνσον, ένας εκ των δύο συγγραφέων του πολύκροτου άρθρου στην εφημερίδα «Wall Street Journal», με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», προειδοποιεί ότι, «εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, θα είναι πραγματική καταστροφή».

ΕΙΠΕ
«Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα της Ευρώπης»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (γνωστό ως ΜΙΤ) της Βοστόνης, Σάιμον Τζόνσον, ένας εκ των δύο συγγραφέων του πολύκροτου άρθρου στην εφημερίδα «Wall Street Journal», με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία που άλλαξε την Ευρώπη», σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, μίλησε εκτενώς για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, για την οποία τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει και να βάλει μία τάξη στα του οίκου της για να σωθεί».
Η συμβουλή του προς την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι «θα πρέπει να πείσει το λαό της πως είναι ανάγκη να γίνουν περικοπές στον Προϋπολογισμό και πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει άμεσα και να μπει ένας έλεγχος, διότι δεν έγινε επί τόσα πολλά χρόνια στην Ελλάδα». Έκανε αναφορά στην ελληνική Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών, συσχετίζοντας τον «προσεκτικό» ρόλο που οφείλουν να παίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Ελλάδα σ’ αυτήν τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Στην ερώτηση πόσο σοβαρή είναι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα σήμερα, ο διάσημος οικονομολόγος κ. Τζόνσον επισήμανε πως «είναι πολύ σοβαρή η κρίση». Και τόνισε πως «είναι το είδος εκείνο της κρίσης το οποίο, εάν αντιμετωπιστεί εσφαλμένως, θα δίνει χαμηλό εισόδημα για δέκα χρόνια και θα χαθεί μία ολόκληρη γενιά».

Όταν ρωτήθηκε γιατί η Ευρώπη δεν δρα αρκετά γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση, απάντησε πως «νομίζω η Ευρώπη κινείται, υπάρχουν αναμφίβολα κάποιες διαπραγματεύσεις όσον αφορά πόσα μπορεί να κάνει η Ελλάδα και πόσα η Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στην Ευρώπη, οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρθηκε σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρντ που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν, οπότε υπάρχει μία διαμάχη σ’ αυτό το σημείο, αλλά νομίζω ότι τελικά η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα». Σχετικά με το αν νομίζει ότι η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο διακεκριμένος καθηγητής απάντησε αρνητικά. «Όμως -πρόσθεσε-, τούτο το θέμα είναι στα αρχικά του βήματα και γίνονται πολλοί ελιγμοί για να κάνουν την Ελλάδα να περικόψει τον Προϋπολογισμό της και να λάβει μέτρα». Σημείωσε ακόμα, πως «η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει μόνο με χρήματα της Ευρώπης, αλλά θα πρέπει να υπάρξει λήψη μέτρων εκ μέρους της Ελλάδος, οπότε οι Ευρωπαίοι περιμένουν να δουν μέτρα, αλλά τα μέτρα είναι δύσκολο να ληφθούν αν δεν υπάρχουν χρήματα, οπότε εδώ είναι το πρόβλημα, δηλαδή το δίλημμα της κότας και του αβγού».

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης ή να φύγει από αυτή, ο καθηγητής κ. Τζόνσον τόνισε ότι «πρέπει να γνωρίζετε την πραγματική επιλογή εδώ» και συμπλήρωσε πως «εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, θα είναι πραγματική καταστροφή». Όπως εξήγησε, «ανάμεσα στα άλλα πράγματα που θα συμβούν, τα επιτόκια που θα καταβάλλονται για το δανεισμό χρημάτων -και η κυβέρνηση της Ελλάδας χρειάζεται να δανειστεί πολλά χρήματα- θα είναι πολύ υψηλότερα από όσο είναι τώρα», ενώ υπογράμμισε με έμφαση πως «η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρωζώνη». Ερωτηθείς τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα αν καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε ότι «θα την βοηθήσει αρκετά». Τόνισε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αλλάξει πάρα πολύ κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν είναι το ίδιο που έκανε τόσα πολλά λάθη στην Ασία στη δεκαετία του 1990. Είναι πολύ πιο προσεκτικό τώρα όσον αφορά στις τακτικές του για ετήσιο οικονομικό απολογισμό. Κι είναι πιο πρόθυμο να βοηθήσει χώρες να κάνουν προσαρμογές από το να τις πιέζει πολύ δυνατά». Υπογράμμισε πως «είναι λιγότερο υπό την επήρεια των Αμερικανών από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Αν, λοιπόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου και μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα, η συμβουλή μου είναι πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να το δει ως φίλο και να το χρησιμοποιήσει». Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ακόμα, πως «η Ευρώπη θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως απειλή, ως εχθρό, και πολύ φοβάμαι πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έχει έναν ιδιαίτερο προσωπικό λόγο να το κρατήσει εκτός, διότι δεν θέλει ο πρόεδρός του, ο κ. Στράους-Καχ, να έχει μεγάλες επιτυχίες επειδή υπάρχει η πιθανότητα να είναι ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2012».

«Οι ΗΠΑ να δράσουν βοηθητικά»

Στην ερώτηση ποιος νομίζει πως θα πρέπει να είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καθηγητής κ. Τζόνσον επισήμανε ότι «αυτή είναι καλή ερώτηση· οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και βοηθητικές» και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα». Διευκρίνισε, εξάλλου, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να μην υπεισέλθουν ορμητικά, διότι η Ελλάδα έχει μία μακρόχρονη σχέση με την Ευρώπη, οπότε οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσέξουν». «Από τη στιγμή που θα θεσπιστεί ένας αξιόπιστος Προϋπολογισμός -συνέχισε ο κ. Τζόνσον-, θα θέσει επί τάπητος το θέμα των χρημάτων εκ των έξω, κατόπιν θα πει στις ευρωπαϊκές χώρες πως "θα καταφύγω στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτός εάν η Ευρώπη βοηθήσει". Δεν θα θελήσουν να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να καταφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οπότε οι χώρες της Ευρώπης θα είναι περισσότερο βοηθητικές. Κατόπιν, πρέπει η Ελλάδα να ανταποκριθεί», είπε, και τόνισε πως «αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να βάλει τάξη στα του οίκου της, κι αν κάνει κάτι τέτοιο, τότε όλα θα βελτιωθούν και θα προχωρήσει μπροστά, εάν όμως δεν το κάνει, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια».

«Να τιμωρηθεί η Goldman Sachs»

Ερωτηθείς για το άρθρο της «Νιου Γιορκ Τάιμς» της περασμένης Κυριακής, που αναφερόταν στο ρόλο της Goldman Sachs και το δανεισμό του 2001 προς την Ελλάδα, πράγμα που αλλοίωσε την πραγματική εικόνα της Οικονομίας της, παρουσιάζοντάς την ρόδινη, ο καθηγητής κ. Τζόνσον είπε πως «εάν η ιστορία είναι σωστή, τότε αυτή είναι πολύ άσχημη συμπεριφορά από μέρους της Goldman Sachs και εγείρει πολλά ερωτηματικά. Ελπίζω να γίνει έρευνα από τους Ευρωπαίους, το αμερικανικό Κογκρέσο και την Κρατική Γενική Τράπεζα, η οποία την επιβλέπει» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς τι έγινε και γιατί έγινε. Πρέπει να γνωρίζουμε ποιος επωφελήθηκε και επίσης εάν και άλλες τράπεζες έκαναν τα ίδια». Επανέλαβε πως «ήταν πολύ κακή συμπεριφορά και οφείλει να τιμωρηθεί η Goldman Sachs. «Όμως -πρόσθεσε- αυτό δεν ήταν τόσο μεγάλο για να είναι υπεύθυνο για την κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, ωστόσο πρέπει να το διερευνήσουμε πολύ προσεκτικά».

Σημερινή

ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΟ ΜΠΑΙΡΑΚΙ ΤΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

apateonas-mouftis

ΠΑΤΡΟΝΑΣ, Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΨΕΥΤΟΜΟΥΦΤΗΣ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΥΤΟΝ; ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ;

Στις 29-1 πραγµατοποιήθηκε στο κέντρο “ΦΙΛΙΑ” κοντά στο Σέλερο του νομού Ξάνθης η φετινή εκδήλωση των τουρκοφρόνων για την «Ηµέρα Εθνικής Αντίστασης», όπως την ονόµασε στην οµιλία του ο τουρκοµουφτής Ξάνθης Αχµέτ Μέτε. Μάλιστα, όπως ανέφερε, την ίδια µέρα µαζί µε τον πρόεδρο της «Οµοσπονδίας Σωµατείων Τούρκων Δ. Θράκης» και τον πρόεδρο του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δ. Θράκης – Τουρκίας» Φερούχ Οζκάν, επισκέφτηκαν τους τάφους των Μεχµέτ Εµίν Αγγά, Μεχµέτ Χιλµή και Αχµέτ Σαδίκ, όπου διάβασαν προσευχές κι άφησαν στεφάνια.

Σε όσους δεν θυµούνται να αναφέρουµε πως ο πρώτος ήταν ο τέως ψευτοµουφτής Ξάνθης, ο δεύτερος ήταν «δηµοσιογράφος» που έζησε στις αρχές του αιώνα και ο τρίτος ήταν βουλευτής Ροδόπης µε πολύ… αµφιλεγόµενη δράση. Το κοινό τους στοιχείο – να το πούμε ευγενικά – οι στενές τους σχέσεις µε το τουρκικό (παρα)κράτος….

Στην προθάλαµο της αίθουσας όπου γινόταν η εκδήλωση υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τα γεγονότα. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Περίπου 700 άτοµα έδωσαν το «παρών». Η εκδήλωση άρχισε µε σχετικό βίντεο από την εκποµπή της Χουλιά Εµίν, που µεταδίδεται στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TRT. Υποβλητική µουσική, διηγήσεις ατεκµηρίωτες φυσικά και µόνο από τουρκόφρονες και αναφορές σε δηµοσιεύµατα εποχής του …Ριζοσπάστη.

Παρόντες στην εκδήλωση όλοι σχεδόν οι αιρετοί µουσουλµάνοι της Θράκης. Σε επίπεδο γραµµατέων εξαντλήθηκε πάντως µόνο η παρουσία του τουρκικού Προξενείου (σαν να…σκιάχτηκαν από την καµπάνια µας;). tsetin1

Μεταξύ αυτών που τίµησαν την επέτειο οι αστέρες του ΠΑΣΟΚ Μάντατζη και Χατζηοσµάν. Ο δεύτερος µίλησε για την µειονότητα που έχει κάθε δικαίωµα να ζει στην χώρα «µε την εθνική της ταυτότητα και τα δικά της χαρακτηριστικά», ενώ ο Μάντατζη τελείωσε τον λόγο του λέγοντας «Τι ευτυχία να είσαι Τούρκος της Δυτικής Θράκης», προφανώς εµπνεόµενος από την παρόµοια ρήση του Μουσταφά Κεµάλ.

Ο πιο Τούρκος από τους Τούρκους που µίλησαν πάντως ήταν µε διαφορά ο τέως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχµέτ Φαΐκογλου. Έδωσε κυριολεκτικά παράσταση, µίλησε όσοι όλοι οι άλλοι µαζί (πλην του ψευτομουφτή Κομοτηνής Σερήφ που επίσης φλυάρησε ακατάσχετα). Πρότεινε να πάνε όλοι οι αιρετοί µειονοτικοί µε πανό έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ακουστεί όπως είπε η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Αφού έκανε µια δακρύβρεχτη αναφορά στο άτοµο (Χασάν Σαλίχ) που το 1990 είχε σκοτώσει µέσα στο νοσοκοµείο τον Σολακίδη, ανέφερε κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Αναφερόµενος στην επιστροφή του από µια Ισλαµική Διάσκεψη στην οποία ήταν παρών, είπε: «Ήµασταν µαζί ο Ιµπραήµ Σερήφ, ο Αχµέτ Σαδίκ και εγώ. Και γυρίζαµε µαζί µε τον Οζάλ από την Σενεγάλη. Οκτώ ώρες ταξίδι. Τότε πήγα και έκατσα δίπλα στον συγχωρεµένο τον Οζάλ. Φυσικά είχαµε µιλήσει και νωρίτερα στην πρεσβεία….». Ωραία εικόνα, ἔτσι; Οι δύο βουλευτές και ο ψευτοµουφτής Κοµοτηνής γυρνάνε από την Ισλαµική Διάσκεψη παρέα µε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Πάντως για τον Φαΐκογλου µην ανησυχεῖτε, οικονοµικό πρόβληµα δεν έχει. Παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ως βουλευτής του …Ελληνικού Κοινοβουλίου!

”Αντιφωνητής”, 2/2/2010

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης