Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ευχές Ευχές Ευχές

Αν για κάποιο λόγο δακρύσετε το 2010, να είναι δάκρυα χαράς

Η Ελλάς και η δυναμική Νέα Βουλγαρία.



Κωνσταντίνος Χολέβας
Για τους μελετητές των Πολιτικών Επιστημών η μετακομμουνιστική Βουλγαρία αποτελεί χώρα με τεράστιο ενδιαφέρον ως προς τη γρήγορη εξαφάνιση μεγάλων κομμάτων και την ταχεία καθιέρωση νέων. Κατά την δεκαετία του 1990 στον χώρο της Κεντροδεξιάς κυριαρχούσε η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια στον ίδιο χώρο επικράτησε το πολιτικό κίνημα του πρώην βασιλέως Συμεών Σαξκομπουργκότσκι. Σήμερα το πρώτο κόμμα έχει διαλυθεί, ενώ το δεύτερο βρίσκεται εκτός Βουλής. Την κυβέρνηση ελέγχει το κόμμα GERB (Ένωση για μία ευρωπαϊκή ανάπτυξη της Βουλγαρίας) του Μπόϊκο Μπορίσοφ. Αντιθέτως στον χώρο της κεντροαριστεράς επικρατεί επί εικοσαετία το Σοσιαλιστικο Κόμμα, μετεξέλιξη του παλαιού Κομμουνιστικού, το οποίο έχει προωθήσει τον Γκεόργκι Παρβάνοφ στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Στην άκρα δεξιά εμφανίσθηκε κατά τα τελευταία χρόνια το κόμμα ΑΤΑΚΑ = επίθεση, ενώ το κόμμα που είχε ουσιαστικά ρυθμιστικό ρόλο ήταν το Κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της πολυάριθμης μουσουλμανικής μειονότητας.

Η άνοδος του Μπορίσοφ στην εξουσία αφ’ ενός μεν περιόρισε τον ρόλο του μουσουλμανικού κόμματος, το οποίο κατηγορείται ως φερέφωνο της Άγκυρας, αφ’ ετέρου δε σηματοδοτεί την δυναμική επανεμφάνιση της Βουλγαρίας στην ευρωπαϊκή σκηνή. Βεβάιως κάθε χώρα έχει τα δικά της εθνικά, κρατικά, οικονομικά και άλλα συμφέροντα , όμως δεν είναι κακό να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους συγκλίσεως, όταν και όπου αυτό είναι εφικτό. Η μακρά περίοδος ελληνοβουλγαρικής ψυχρότητας, που ξεκινά από τον Μακεδονικό Αγώνα, τον πανσλαβισμό, τον Β΄ Βαλκανικό , τους 2 Παγκοσμίους Πολέμους και συνεχίσθηκε με άλλα μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο-ψυχρότητα ριζωμένη στο υποσυνείδητο των δύο λαών ακόμη από τη βυζαντινή εποχή!- καθιστά και τις δύο πλευρές επιφυλακτικές. Αλλά ως μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ως έχοντες πλέον παρόμοια προβλήματα με τα Σκόπια είναι πιθανόν να έλθουμε πιο κοντά.

Στα θετικά, λοιπόν, των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων εγγράφεται η σθεναρή στάση του Πρωθυπουργού Μπορίσοφ, με τη στήριξη και του Σοσιαλιστή Προέδρου Παρβάνοφ έναντι του ανιστόρητου σκοπιανού αλυτρωτισμού και «ψευδομακεδονισμού». Οι δύο κορυφαίοι παράγοντες της βουλγαρικής πολιτικής διεκήρυξαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2009 ότι η χώρα τους δεν θα εγκρίνει τα επόμενα βήματα της ΦΥΡΟΜ προς την Ευρ. Ένωση αν δεν παύσει η εθνικιστική προπαγάνδα κατά της Βουλγαρίας και των άλλων γειτόνων. Είναι άλλωστε γνωστή η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Επικρατείας για θέματα Αποδήμων Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, ο οποίος υποσχέθηκε 1.000.000 ΕΥΡΩ σε όποιον φέρει ιστορικές αποδείξεις για την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» πριν από το 1944.

Η Βουλγαρία αισθάνεται δικαιωμένη στον τομέα της αντισκοπιανής πολιτικής της και από την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που εδρεύει στο Στρασβούργο και έχει ως όργανο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σ.τ.Ε. αποφάσισε να βγάλει από την κατάσταση επιτήρησης τη Βουλγαρία, η οποία είχε κατηγορηθεί ότι δεν επιτρέπει τη λειτουργία «μακεδονικών» κομμάτων στο έδαφός της. Προφανώς και άλλοι πέραν των Αθηνών και της Σόφιας άρχισαν να κατανοούν τον φιλοσκοπιανό εθνικιστικό ρόλο ορισμένων «ανθρωπιστικών» οργανώσεων.

Οι θρησκευτικοί και πολιτιστικοί δεσμοί των δύο χωρών θα μπορούσαν επίσης να βελτιωθούν λόγω της κοινής Ορθόδοξης κληρονομιάς. Σήμερα οι νεώτεροι θεολόγοι στη Σόφια αναθεωρούν τη σχισματική στάση της Βουλγαρίας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1870-1872, ενώ ο Πρόεδρος Γκ. Παρβάνοφ ευρισκόμενος τον Νοέμβριο 2009 στην Αθήνα τόνισε ότι η συμμετοχή Ελλάδος και Βουλγαρίας στην Ευρ. Ένωση δίνει τη δυνατότητα να ακούεται πιο δυνατή η φωνή της Ορθοδοξίας. Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι όταν ο υπέργηρος Πατριάρχης Μάξιμος κινδύνευσε από την σχισματική κίνηση λίγων Μητροπολιτών και ορισμένων πολιτικών παραγόντων προ δεκαετίας, διετηρήθη στη θέση του χάρις στην έγκαιρη και νομοκανονικώς ορθή παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η διαφοροποίηση θέσεων, η οποία ανησυχεί την ελληνική πλευρά έχει ως αφετηρία την αμφισβήτηση του σχεδιαζομένου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολης. Επίσημη ανακοίνωση της Σόφιας προ ενός μηνός ανέφερε ότι το σχέδιο παραπέμπεται σε επιτροπή που θα μελετήσει τις πιθανές οικολογικές συνέπειες στα βουλγαρικά παράλια επί του Ευξείνου Πόντου. Το πόρισμα της επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά από ενάμισυ χρόνο. Πίσω από τις οικολογικές ανησυχίες προφανώς βρίσκεται η διάθεση της κυβερνήσεως Μπορίσοφ να ακολουθήσει περισσότερο ευρω-ατλαντική πολιτική και να μην εξαρτάται ενεργειακώς από τη Ρωσία. Μπορεί από το 1877 μέχρι το 1990 οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας να ήσαν πολύ στενοί, φαίνεται όμως ότι κάποια στιγμή έγινα ασφυκτικοί και η νέα Βουλγαρία προτιμά να απαγκιστρωθεί, ολικώς ή μερικώς.

Στις 30-11-2009 το ηλεκτρονικό πρακτορείο SOFIA NEWS AGENCY παρουσίασε συνέντευξη της Ρουμιάνα Γέλεβα, Επιτρόπου της Βουλγαρίας στην Ευρ. Επιτροπή και πρώην ΥΠ.ΕΞ. στο Έλληνα δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κορωνάκη. Η Βουλγάρα πολιτικός, στενή συνεργάτης του Μπορίσοφ και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλώνει ότι οι πολιτικές σχέσεις με τη Ρωσία παραμένουν άριστες, αλλά θεωρεί πρόβλημα το ότι η χώρα της είναι η μόνη στην Ε.Ε. που εξαρτάται ενεργειακώς 100% από τη Ρωσία . Τονίζει, λοιπόν, ότι χρειάζονται εναλλακτικές πηγές. Ειδικά δε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης εύχεται να λυθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα μέσω των νέων τεχνολογιών.

Κάτι αλλάζει στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τα θετικά, που είναι αρκετά, και να αμβλύνουμε τα πιθανά αρνητικά σημεία

«Αφαιρέστε αυτά που μας χρωστάτε από αυτά που σας χρωστάμε» Bookmark and Share Τουλάχιστον 10,6 δισ. δολάρια οι οφειλόμενες προς την Ελλάδα αποζημιώσ

Τουλάχιστον 10,6 δισ. δολάρια οι οφειλόμενες προς την Ελλάδα αποζημιώσεις.Ζήτημα επανορθώσεων από τη Γερμανία εγείρουν οι Έλληνες αντιστασιακοί.Να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 7,1 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ζητούν από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε 66 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Απαράδεκτες και αλαζονικές χαρακτήρισαν σήμερα 66 αγωνιστές της εθνικής αντίστασης τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει ότι “εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων”, με αφορμή την κακή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Οι αντιστασιακοί δέχονται ότι οι απόψεις του Γερμανού υπουργού μπορεί να πηγάζουν από την αρχή της διεθνούς αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, υπενθυμίζουν, ωστόσο ότι “ εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια η Γερμανία αρνείται να καταβάλλει τις γερμανικές επανορθώσεις ύψους 7,1 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938).

“Συνιστούμε στον κ. Σόιμπλε να εισηγηθεί στην κυβέρνησή του την εξής διευκολυντική πρότασή μας: αν δυσκολεύεται να εκταμιεύσει τώρα αυτό το οφειλόμενο προς την Ελλάδα ποσό, τότε απλώς να το αφαιρέσει από τα δάνεια που χρωστάει σήμερα η Ελλάδα προς τη Γερμανία”, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι αντιστασιακοί.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Να πληρώσει η Γερμανία τις κατοχικές επανορθώσεις


Να καταβάλει η Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 7,1 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ύψους 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ζητούν από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε 66 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Με τον τρόπο αυτόν απαντούν στην πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας ότι «εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώσουμε για τα λάθη των Ελλήνων». «Αν ο Σόιμπλε θέλει να είναι στοιχειωδώς πολιτικά και ηθικά συνεπής, τότε θα συμφωνήσει πως ούτε εμείς οι Ελληνες μπορούμε να συνεχίζουμε να πληρώνουμε - και μάλιστα ως μικρή και σχετικά φτωχή χώρα - τα πολύ μεγάλα λάθη - εγκλήματα των Γερμανών πολιτικών εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια και να αρνείται η Γερμανία να καταβάλει τις επανορθώσεις», τονίζουν οι αντιστασιακοί στην ανακοίνωσή τους.

agelioforos.gr

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο Αγιορείτης Προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας μας..

Ο ερημίτης μοναχός Ιωσήφ (κατά κόσμον Χρήστος Μπαίρακτάρης είναι μόλις 48 ετών. Κατάγεται απο το χωριό Άγιος Βασίλειος της Κορινθίας και θεωρείται απο την οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας ο δικός της άνθρωπος. Τον γνωρίζουν όλοι οι πιλότοι των αεροπλάνων Phantom, Corsair και F-16, οι χειριστές δηλαδή που κάθε μέρα δίνουν τον δικό τους επικίνδυνο αγώνα για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και την ελληνικότητα του Αιγαίου.
.
Ο πατέρας Ιωσήφ μονάζει απο την αρχή της δεκαετίας 1980 στο Άγιον Όρος. Από το 1989 έχει αποσυρθεί στο ησυχαστήριό του, στην άκρη... του πουθενά, πάνω στα βράχια του Ακρωτηρίου Άκραθως, πάνω απο ένα γκρεμό βάθους 300 μέτρων. Μόνος με το Θεό... Διαβάζει, κάνει χειρωνακτικές εργασίες και σώζει την ψυχή του.

"Είναι ένας Άγιος άνθρωπος, μια βιβλική μορφή, που όποιος τον γνωρίσει έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της καλοσύνης και της αγάπης" όπως είπε ο πιλότος Γιώργος Βαζούρας που τον επισκέπτεται συχνά.

Ο πατέρας Ιωσήφ, ερημίτης του Αγίου Όρους, παρακολουθεί τις αερομαχίες στο Αιγαίο και ευλογεί τους πιλότους των μαχητικών μας. Από το 1990 περίπου όλοι οι Έλληνες πιλότοι ύστερα απο κάθε εμπλοκή με τους Τούρκους πετάνε πάνω απο το Άγιο Όρος για να πάρουν την ευχή του σεβάσμιου γέροντα.

"Κάθε μέρα, όταν ακούω τον θόρυβο των αεροπλάνων, πετιέμαι απο το κελί μου. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου".

Τα τέσσερα τουρκικά F-16 τρύπησαν σαν βέλη τα πυκνά σύννεφα και ξεχύθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου. Μόλις πέρασαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Το πρώτο έστριψε δεξιά και κατευθύνθηκε προς τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Το δεύτερο συνέχισε σε ευθεία οριζόντια για τις Βόρειες Κυκλάδες (Άνδρο-Τήνο-Μύκονο). Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα είχε σημάνει ήδη συναγερμός. Απο την Αγχίαλο σηκώθηκαν τέσσερα Ελληνικά μαχητικά με κυβερνήτες έμπειρους σμηναγούς και υποσμηναγούς. Το καθημερινό... πανηγύρι μόλις άρχιζε.

Οι Τούρκοι αεροπόροι όταν αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τους πλησίαζαν, ενώθηκαν στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ της Λήμνου, του Αγίου Όρους και της Μυτιλήνης. Δεν ήθελαν απλώς να «παίξουν» αλλά να προκαλέσουν, αφού τα μαχητικά με την ημισέληνο στον ουρά ήταν οπλισμένα. Λίγα λεπτά αργότερα, στο θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους άρχιζε μια εικονική αερομαχία. Οι Έλληνες χειριστές, με αριστοτεχνικό τρόπο, «πήρε» ο καθένας από έναν Τούρκο και πολύ σύντομα απέκτησαν επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Δηλαδή, κατάφεραν να βρίσκονται πίσω τους σπρώχνοντάς τους ταυτόχρονα προς τα παράλια της Τουρκίας. Σε χαμηλό ύψος πάνω απο τη θάλασσα, με επικίνδυνους ελιγμούς και με τις μηχανές σε μέγιστη ισχύ, εξελίχθηκαν εντυπωσιακές «αερομαχίες», κλειστές στροφές και σφιξίματα που έμοιαζαν με τανάλιες.

Τα VHF με τη Λάρισα είχαν ανάψει. Εντολές και οδηγίες έδιναν κι έπαιρναν, και από το ραντάρ του Χορτιάτη και της Λήμνου οι επιτελικοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας χαμογελούσαν με ικανοποίηση, καθώς έβλεπαν τους Τούρκους να χάνουν σιγά-σιγά τη μάχη και να παίρνουν το δρόμο προς τις ακτές της Τουρκίας.

Τα τέσσερα Ελληνικά F-16, πρίν επιστρέψουν στη βάση τους, έκαναν ότι κάνουν τα τελευταία 13 χρόνια όλοι οι Ελληνες αεροπόροι... Πήγαν να πάρουν την ευχή απο τον προστάτη τους! Τον γέροντα Ιωσήφ, που από το ησυχαστήριό του, στους γκρεμούς του Αγίου Όρους, παρακολουθούσε την αερομαχία με δάκρυα στα μάτια. Επικεφαλής του σχηματισμού ο αρχαιότερος σμηναγός και από πίσω του τα υπόλοιπα 3 μαχητικά.

Ο μοναχός Ιωσήφ, σκαρφαλωμένος στα βράχια του ακρωτηρίου Άκραθως, με τον επικίνδυνο γκρεμό να χάσκει κάτω απο τα πόδια του, τους περίμενε. Στα χέρια του κρατούσε δύο τεράστιες σημαίες, τη γαλανόλευκη κι εκείνη του Βυζαντίου. Σε πολύ χαμηλό ύψος, τα Ελληνικά αεροπλάνα πέρασαν πάνω απο τον γκρεμό κουνώντας τα φτερά τους. Η φωνή του μοναχού χάθηκε απο το μουγκρητό των κινητήρων: "Να έχετε την ευχή μου! Γυρίστε πίσω υγιείς και πάντα νικητές...". Οι σημαίες ανέμιζαν στον παγωμένο αέρα του Αιγαίου κι ο ερημίτης μοναχός έμεινε πάνω στα βράχια μέχρις ότου τα αεροπλάνα έγιναν κουκίδες και χάθηκαν στον ορίζοντα.

"Τους αγαπώ όλους σαν παιδιά μου. Κάποιους τους έχω γνωρίσει κι απο κοντά", είπε ο ερημίτης Ιωσήφ. «Κάθε μέρα, όταν ακούσω το θόρυβο των αροπλάνων πετιέμαι από το κελλί μου. Εδώ, στην ερημιά και την ησυχία του Άθω, οι θόρυβοι έρχονται απο πολύ μακριά. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές αερομαχίες. Έχω νιώσει φόβο και υπερηφάνια. Αλλά το συναίσθημα, έπειτα απο κάθε εμπλοκή να περνάνε πάνω από το ησυχαστήριο μου για να με χαιρετίσουν, δεν περιγράφεται... Κάποιοι απο τους πιλότους ήρθαν ως εδώ και με βρήκαν. Αγκαλιαστήκαμε, μιλήσαμε, μου άνοιξαν την καρδιά τους. Μου αποκάλυψαν τα προβλήματα τους. Νιώθω ότι με τα λόγια μου, που είναι λόγια του Θεού, θα γίνουν ακόμα πιο γενναίοι για να υπερασπίζονται πάντα την Ελλάδα μας».

Ο αρχηγός της Αεροπορίας, πτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης, είναι ένας από τους αξιωματικούς που έχει συναντήσει τον μοναχό Ιωσήφ. Και όπως και οι υπόλοιποι, έχει εντυπωσιαστεί από τον γαλήνιο χαρακτήρα του και τη σοφία των λόγων του. Οι πιλότοι από όλες τις πολεμικές μοίρες έχουν στείλει στο ησυχαστήριο του ερημίτη ευχές, αναμνηστικά δώρα, αλλά πάνω από όλα την αγάπη τους, γιατί ξέρουν ότι έπειτα απο μια δύσκολη πτήση με οποιονδήποτε καιρό πάνω απο το Αρχιπέλαγος, ο σύγχρονος «προστάτης» τους θα βρίσκεται εκεί, πάνω στα βράχια, για να τους ευλογήσει και να τους εμψυχώσει..

(Ο ερημίτης μοναχός Ιωσήφ)

Ο μοναχός Ιωσήφ (κατά κόσμον Χρήστος Μπαίρακτάρης) είναι μόλις 48 ετών. Κατάγεται απο το χωριό Άγιος Βασίλειος της Κορινθίας και θεωρείται απο την οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας ο δικός της άνθρωπος. Τον γνωρίζουν όλοι οι πιλότοι των αεροπλάνων Phantom, Corsair και F-16, οι χειριστές δηλαδή που κάθε μέρα δίνουν τον δικό τους επικίνδυνο αγώνα για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας και την ελληνικότητα του Αιγαίου.



Ο πατέρας Ιωσήφ μονάζει απο την αρχή της δεκαετίας 1980 στο Άγιον Όρος. Απο το 1989 έχει αποσυρθεί στο ησυχαστήριό του, στην άκρη... του πουθενά πάνω στα βράχια του Ακρωτηρίου Άκραθως, πάνω απο ένα γκρεμό βάθους 300 μέτρων. Μόνος με το Θεό... Διαβάζει, κάνει χειρωνακτικές εργασίες και σώζει την ψυχή του.



"Είναι ένας Άγιος άνθρωπος, μια βιβλική μορφή, που όποιος τον γνωρίσει έχει ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο της καλοσύνης και της αγάπης" είπε στον "Ρress Τime" ο πιλότος Γιώργος Βαζούρας που τον επισκέπτεται συχνά.

Ο πατέρας Ιωσήφ, ερημίτης του Αγίου Όρους, παρακολουθεί τις αερομαχίες στο Αιγαίο και ευλογεί τους πιλοτους των μαχητικών μας.
Απο το 1990 περίπου όλοι οι Έλληνες πιλότοι ύστερα απο κάθε εμπλοκή με τους Τούρκους πετάνε πάνω απο το Άγιο Όρος για να πάρουν την ευχή του σεβάσμιου γέροντα.




"Κάθε μέρα, όταν ακούω τον θόρυβο των αεροπλάνων, πετιέμαι απο το κελί μου. Βγαίνω έξω και κυματίζω την Ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου".



Τα τέσσερα τουρκικά F-16 τρύπησαν σαν βέλη τα πυκνά σύννεφα και ξεχύθηκαν στον ουρανό του Αιγαίου. Μόλις πέρασαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο, χωρίστηκαν σε ζευγάρια. Το πρώτο έστριψε δεξιά και κατευθύνθηκε προς τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Το δεύτερο συνέχισε σε ευθεία οριζόντια για τις Βόρειες Κυκλάδες (Άνδρο-Τήνο-Μύκονο). Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα είχε σημάνει ήδη συναγερμός. Απο την Αγχίαλο σηκώθηκαν τέσσερα Ελληνικά μαχητικά με κυβερνήτες έμπειρους σμηναγούς και υποσμηναγούς. Το καθημερινό... πανηγύρι μόλις άρχιζε.

Οι Τούρκοι αεροπόροι όταν αντιλήφθηκαν ότι οι διώκτες τουςπλησίαζαν, ενώθηκαν στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ της Λήμνου, του Αγίου Όρους και της Μυτιλήνης. Δεν ήθελαν απλώς να «παίξουν» αλλά να προκαλέσουν, αφου τα μαχητικά με την ημισέληνο στον ουρά ήταν οπλισμένα. Λίγα λεπτά αργότερα, στο θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους άρχιζε μια εικονική αερομαχία. Οι Έλληνες χειριστές, με αριστοτεχνικό τρόπο, «πήρε» ο καθένας απο έναν Τούρκο και πολύ σύντομα απέκτησαν επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Δηλαδή, κατάφεραν να βρίσκονται πίσω τους σπρώχνοντάς τους ταυτόχρονα προς τα παράλια της Τουρκίας. Σε χαμηλό ύψος πάνω απο τη θάλασσα, με επικίνδυνους ελιγμούς και με τις μηχανές σε μέγιστη ισχύ, εξελίχθηκαν εντυπωσιακές «αερομαχίες», κλειστές στροφές και σφιξίματα που έμοιαζαν με τανάλιες.
Τα VHF με τη Λάρισα είχαν ανάψει. Εντολές και οδηγίες έδιναν κι έπαιρναν, και απο το ραντάρ του Χορτιάτη και της Λήμνου οι επιτελικοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας χαμογελούσαν με
ικανοποίηση, καθώς έβλεπαν τους Τούρκους να χάνουν σιγά-σιγα τη μάχη και να παίρνουν το δρόμο προς τις ακτές της Τουρκίας.

Τα τέσσερα Ελληνικά F-16, πρίν επιστρέψουν στη βάση τους, έκαναν ότι κάνουν τα τελευταία 13 χρόνια όλοι οι Ελληνες αεροπόροι... Πήγαν να πάρουν την ευχή απο τον προστάτη τους! Τον γέροντα Ιωσήφ, που απο το ησυχαστήριό του, στους γκρεμούς του Αγίου Όρους, παρακολουθούσε την αερομαχία με δάκρυα στα μάτια. Επικεφαλής του σχηματισμού ο αρχαιότερος σμηναγός και απο πίσω του τα υπόλοιπα 3 μαχητικά.


Ο μοναχός Ιωσήφ, σκαρφαλωμένος στα βράχια του ακρωτηρίου Άκραθος, με τον επικίνδυνο γκρεμό να χάσκει κάτω απο τα πόδια του, το?ς περίμενε. Στα χέρια του κρατούσε δύο τεράστιες σημαίες, τη γαλανόλευκη κι εκείνη του Βυζαντίου. Σε πολύ χαμηλό ύψος, τα Ελληνικά αεροπλάνα πέρασαν πάνω απο τον γκρεμό κουνώντας τα φτερά τους. Η φωνή του μοναχού χάθηκε απο το μουγκρητό των κινητήρων:

"Να έχετε την ευχή μου! Γυρίστε πίσω υγιείς και πάντα νικητές...". Οι σημαίες ανέμιζαν στον παγωμένο αέρα του Αιγαίου κι ο ερημίτης μοναχός έμεινε πάνω στα βράχια μέχρις ότου τα αεροπλάνα έγιναν κουκίδες και χάθηκαν στον ορίζοντα.



"Τους αγαπώ όλους σαν παιδιά μου. Κάποιους τους έχω γνωρίσει κι απο κοντά", μας είπε ο ερημίτης Ιωσήφ σε συνομιλία που είχαμε μαζί του. «Κάθε μέρα, όταν ακούσω το θόρυβο των αροπλάνων πετιέμαι απο το κελλί μου. Εδώ, στην ερημιά και την ησυχία του Άθω, οι θόρυβοι έρχονται απο πολύ μακριά. Βγαίνω έξω και κυματίζω την ελληνική σημαία. Δακρύζω απο συγκίνηση, καθώς αυτά τα νέα παιδιά έρχονται πάντα ύστερα απο οποιαδήποτε αποστολή στο Αιγαίο να με χαιρετίσουν και να τους δώσω την ευχή μου. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλές αερομαχίες. Έχω νιώσει φόβο και υπερηφάνια. Αλλά το συναίσθημα, έπειτα απο κάθε εμπλοκή να περνάνε πάνω απο το ησυχαστήριο μου για να με χαιρετίσουν, δεν περιγράφεται... Κάποιοι απο τους πιλότους ήρθαν ως εδω και με βρήκαν. Αγκαλιαστήκαμε, μιλήσαμε, μου άνοιξαν την καρδιά τους. Μου αποκάλυψαν τα προβλήματα τους. Νιώθω ότι με τα λόγια μου, που είναι λόγια του Θεού, θα γίνουν ακόμα πιο γενναίοι για να υπερασπίζονται πάντα την Ελλάδα μας».


Ο αρχηγός της Αεροπορίας, πτέραρχος Γιώργος Αυλωνίτης, είναι ένας απο τους αξιωματικούς που έχει συναντήσει τον μοναχό Ιωσήφ. Και όπως και οι υπόλοιποι, έχει εντυπωσιαστεί απο τον γαλήνιο χαρακτήρα του και τη σοφία των λόγων του. Οι πιλότοι απο όλες τις πολεμικές μοίρες έχουν στείλει στο ησυχαστήριο του ερημίτη ευχές, αναμνηστικα δώρα, αλλα πάνω απο όλα την αγάπη τους, γιατί ξέρουν ότι έπειτα απο μια δύσκολη πτήση με οποιονδήποτε καιρό πάνω απο το Αρχιπέλαγος, Ο σύγχρονος «προστάτης» τους θα βρίσκεται εκεί, πάνω στα βράχια, για να τους ευλογήσει και να τους εμψυχώσει...
Αγιορίτης

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

«Πάσσαλος, πασσάλω εκκρούεται»

H διαμάχη μεταξύ Κεμαλιστών και Ισλαμιστών στην Τουρκία «καταλήγει» στην Ελλάδα...

Μαίνεται η ένταση μεταξύ του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος και των κεμαλιστών, με την αντιπαράθεση να έχει φτάσει στο «κόκκινο» χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά το 1980 που ένα κόμμα βρίσκεται σε προστριβές αυτού του μεγέθους με τους παραδοσιακούς «θεματοφύλακες» του κοσμικού κράτους βάσει των αρχών που διατυπώθηκαν από τον ιδρυτή της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ πασά.
Ηδη όπως έγινε γνωστό στις 29 Δεκεμβρίου, εισαγγελέας εισήλθε στα «άδυτα των αδύτων» του Γενικού Επιτελείου και ελέγχει άκρως απόρρητα έγγραφα ειδικού χειρισμού με διαβάθμιση «Cosmic». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας που δικαστικός εισέρχεται στο Γενικό Επιτελείο και ελέγχει απόρρητα έγγραφα.

Συγκεκριμένα, μετά από τη σύλληψη οκτώ αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου αντιπροέδρου, ο εισαγγελέας εισήλθε στην πιο «απόρρητη» διεύθυνση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, αυτή των Ειδικών Δυνάμεων η οποία «χρεώνεται» τις ενέργειες αποσταθεροποίησης εντός και εκτός της χώρας από το 1950 και μετά και ελέγχει σειρά εγγράφων.
Μέχρι στιγμής έχουν εξαρθρωθεί από ομάδες της αστυνομίας φιλικά προσκείμενες προς την κυβέρνηση, τρεις απόπειρες ανατροπής ή καλύτερα αποσταθεροποίησης της χώρας με σκοπό τη δημιουργία «χαώδους κατάστασης» ώστε να αναγκαστεί να επέμβουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, όπως έγινε και με το πραξικόπημα του στρατηγού Κενάν Εβρέν το 1980.

Μόνο που αυτή τη φορά, τα μέτρα που προσπάθησε να πάρει το Γενικό Επιτελείο ώστε να σταματήσει την «είσοδο» ισλαμιστών στρατιωτικών σε ανώτερες βαθμίδες, τόσο στα τέσσερα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός ξηράς, Αεροπορία, Ναυτικό, Στρατοχωροφυλακή) όσο και στις αστυνομικές αρχές, απέτυχε.

Ετσι εξαρθρώθηκε η περίφημη παραστρατιωτική οργάνωση «Ερκένεγκον», μια ακόμη ομάδα που σχεδίαζε «ανατρεπτικές ενέργειες» κάτω από τη σκέπη ενός συνταγματάρχη του Γενικού Επιτελείου και το περασμένο Σάββατο η σύλληψη και ανάκριση οκτών Τούρκων αξιωματικών με την κατηγορία της δολοφονίας του αντιπροέδρου της χώρας Μπουλέντ Αρίντζ.

Οι τρεις «πυλώνες-θεματοφύλακες» του τουρκικού λαϊκού κράτους, όπως τους έθεσε ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς, κατά την περίφημη ομιλία του («Νανούκ») στην εθνοσυνέλευση της χώρας, ήταν οι στρατιωτικοί, οι δικαστικοί και οι εκπαιδευτικοί (σήμερα είναι το περίφημο Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης-ΥÖΚ).

Image

Και τα τρία αυτά σώματα-θεματοφυλάκων ανταλλάσουν «πυρά» με τον Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να τον ανατρέψουν.
Οι εξελίξεις στο Κουρδικό, στο Αρμενικό, στο Ιρανικό και το Κυπριακό, οι προσπάθειες δηλαδή που κάνει η κυβέρνηση Ερντογάν με τους 4 «εχθρούς» της Τουρκίας χωρίς τη συγκατάθεση του «βαθέως κράτους», το οποίο ειδικά με το Ιράν και την Ελλάδα δεν θέλει βελτίωση των υπαρχόντων σχέσεων χωρίς αποδοχή των «τουρκικών όρων» έχει συντελέσει στην αύξηση της αντιπαράθεσης.

Σε αντίθεση όμως με το παρελθόν, τόσο η κοινοβουλευτική ισχύς του Τούρκου πρωθυπουργού, όσο και η επιτήρηση που έχει καταφέρει να έχει εντός του «βαθέως κράτους» έχει δυσκολέψει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να τον θέσει εκτός πρωθυπουργικού θώκου.
Αντίθετα, αμέσως γνωστοποιεί τις πράξεις των «κεμαλιστών» ώστε να τους εκθέσει στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας ένα πλειοψηφικό πολιτικό τοίχος απέναντί τους ή αν θέλετε ένα «πολιτικό φράγμα ανάσχεσης».

Τα μαθήματα που πήραν τόσο ο Αμντουλάχ Γκιούλ όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν θητεύοντας στο πλάι του μέντορά τους Νετσμεντίν Ερμπαγκάν-ο οποίος ανατράπηκε από την πρωθυπουργία με «βελούδινο πραξικόπημα» από τους στρατιωτικούς το 1997-δεν πήγαν χαμένα όπως αποδεικνύεται.

Image

Η «αχίλλειος πτέρνα» που λέγεται Ελλάδα…

Και εδώ έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας Ελλάδα. Αποτελεί ίσως την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης Ερντογάν. Εδώ τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων τον έχει το «κεμαλικό κράτος». Οι Ενοπλες Δυνάμεις, η πλειοψηφία του Υπουργείου Εξωτερικών και η Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) είναι υπό τον έλεγχό τους. Ο «απαραίτητος μηχανισμός» εν ολίγοις, για να στηθεί μια κρίση που θα κλονίσει την κυβέρνηση Ερντογάν. Είναι η μοναδική ίσως περίπτωση που οι Τούρκοι πολίτες δεν πρόκειται να αντιδράσουν. Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πάντα η «ζυγαριά» γέρνει υπέρ των στρατιωτικών.

Ιδιαίτερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, είχαμε μια συνεχή αύξηση της τουρκική προκλητικότητας σε σημείο να εισέλθουν εντός του πεδίου βολής της Ανδρου τη στιγμή που ασκούνταν μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τις υπερπτήσεις τους πάνω από ελληνικό έδαφος, που θεωρητικά, οι ακρίτες μας αντί να βλέπουν να «σχίζει τον αέρα η γαλανόλευκη» βλέπουν να τον «σχίζει» η… «ημισέληνος» καταβαραθρώνοντας το ηθικό τους. Και φυσικά οι καθημερινές παραβιάσεις, με τελευταίο συμβάν την «παύση» του δικαιοστασίου Παπούλια-Γιλμάζ με παραβιάσεις την ημέρα των Χριστουγέννων.

Και ήρθε και το ζήτημα του «δικτύου κατασκόπων» της ΕΥΠ στα παράλια της Τουρκίας, όπου οι Τούρκοι επί της ουσίας απέλασαν έναν Ελληνα διπλωμάτη με την κατηγορία της κατασκοπίας και ως υπεύθυνο του δικτύου, ενώ έκαναν έντονο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας εξηγήσεις. Φυσικά, αυτό πέρασε και περνάει στα «απαρατήρητα» για να μη διαταραχθούν «οι εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών» (sic) όπως είπε στις αρχές Δεκεμβρίου από την Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Νταβούντογλου.

Ετσι λοιπόν, απροκάλυπτα οι Τούρκοι μας δείχνουν τις προθέσεις τους σε όλα τα επίπεδα. Και εμείς να μιλάμε για διεθνές δίκαιο και συνθήκες, θυμίζοντας τον «πατέρα του κατευνασμού» Τσαμπερλέιν, ξεχνώντας τι σημαίνει στην στρατηγική: «αποτρεπτική ισχύς», «ισοδύναμο τετελεσμένο», «πολιτική βούληση».

Πρέπει να καταλάβουμε κάποτε, πως η «συναισθηματική» εξωτερική πολιτική δεν προσφέρει τίποτε. Ούτε οι «κουμπαριές», ούτε οι «κλάδοι ελαίας», ούτε οι «κόκκινες γραμμές». Αυτή είναι στρατηγική και πολιτική που ούτε κατάφερε και ούτε θα καταφέρει να διαφυλάξει την ασφάλεια μιας χώρας. Πάντα ο «δυνατός» θα εποφθαλμιά τον «αδύνατο». Είναι βασική και κύρια αρχή των διεθνών και στρατηγικών σχέσεων, που οι Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί γνωρίζουν αλλά εμείς για «κάποιο λόγο» ξεχνάμε.

Ισως η φράση που ταιριάζει καλύτερα στις σημερινές σχέσεις των δύο χωρών είναι αυτή που έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «Πάσσαλος, πασσάλω εκκρούεται»..

Defencenet

Μίκης Θεοδωράκης: "Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης"

Μίκης Θεοδωράκης με τους φίλους του στο σημαιοστάσιο στο Φιρκά, 1951

Του Ευριπίδη Μπίλλη

τ. Επίκουρου Καθηγητή ΕΜΠ

Κατωτέρω κείμενο από τον Σεβαστό Μίκη Θεοδωράκη.

Θα συμπλήρωνα όμως με όλο τον σεβασμό στον Μίκη Θεοδωράκη ότι, το «ψάρι από το κεφάλι βρωμάει» και από πολλά άλλα κεφαλάκια διάσπαρτα , σχεδόν, σε όλα τα κόμματα, που πρέπει να ξεσκεπαστούν.

Υ.Γ. Πριν από λίγο καιρό ο δημοσιογράφος του καναλιού Αλτερ κ. Χαρδαβέλλας είχε αργά το βράδυ συζήτηση για το θέμα της κ. Δραγώνα.

Με λύπη μου άκουσα τον Καθηγητή Κατσανέβα να υποβαθμίζει το θέμα αναφέροντας επιπρόσθετα ως προτέρημα της ότι είναι σύζυγος του «άξιου» συναδέλφου κ. Μουζέλη.

Δείτε, όμως , τι γράφει για τον κ. Μουζέλη ο Μίκης Θεοδωράκης.

Για τον εκσυγχρονιστή (τουτέστιν παγκοσμιοποιημένο και υπέρμαχο της Νέας Τάξης) και προσωπικό φίλο του κ. Σημίτη, κ. Μουζέλη, που είναι πρόεδρος της ΜΚΟ η παρέμβαση κτλ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=22683#22683

Του Μίκη Θεοδωράκη

Σ΄ αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:

Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις.

1) Κύπρος: Παρά το ότι ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το Σχέδιο Ανάν με μεγάλη πλειροψηφία (70%), εν τούτοις τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που συνωμοτούν, ώστε με την δημιουργία καταλλήλων συνθηκών να το επιβάλουν τελικά, μιας και η επικράτησή του εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής των ΗΠΑ, που θέλουν μ΄ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα σημαντικό στρατηγικό έρεισμα για τα άμεσα και μακροπρόθεσμα σχέδιά τους στην Μέση Ανατολή.

Είναι ανάγκη λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να ακουστεί η φωνή της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που δεν συμφωνεί στην εφαρμογή αυτού του Σχεδίου, το οποίο είναι αντίθετο με τα συμφέροντα της Κύπρου και ειδικότερα των Ελληνοκυπρίων, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνικού Έθνους.

2) Σκόπια: Δεν θα πρέπει να έχει για μας καμιά απολύτως σημασία το γεγονός ότι τα έχουν ήδη αναγνωρίσει με το όνομά τους πολλά κράτη δια διάφορους εμφανείς λόγους. Στην πραγματικότητα όσοι το κάνουν, αγνοούν ή και περιφρονούν την ιστορική αλήθεια.

Άγνοια ασυγχώρητη, που οδηγεί στην ουσιαστική γελοιοποίησή τους. Το γεγονός και μόνο ότι έτσι θα νομίζουν ότι με την επιλογή τους αυτή θα συνυπάρχουν με τα τρισέγγονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα αποτελεί γι΄ αυτούς αιτία χλευασμού και υποτίμησης της σοβαρότητάς τους. Και υποθέτουμε ότι είναι περιττό να επαναλάβουμε εδώ τα λόγια του ίδιου του πρώην Προέδρου των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ, ότι δηλαδή οι Σκοπιανοί είναι Σλαύοι , η εθνικότητά τους Σλαυική και η γλώσσα τους ένα μείγμα Σλαυικής και Βουλγαρικής διαλέκτου.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να μας αφορά ως Έλληνες, είναι το γεγονός ότι ορισμένοι ηγέτες των Σκοπιανών αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν το όνομα «Μακεδονία», ανακηρύσσοντας τους εαυτούς τους ως μοναδικούς απογόνους-κληρονόμους της αρχαίας Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και με το εύρημα της «Μακεδονίας του Αιγαίου» να διεκδικούν χωρίς ντροπή τα εδάφη της σημερινής ελληνικής Μακεδονίας από δύση σε ανατολή χαράζοντας σαν σύνορα στον νότο τις παρυφές του Ολύμπου! Φτάνουν στο σημείο μάλιστα να διατείνονται ότι η Θεσσαλονίκη, που την προορίζουν ως πρωτεύουσά τους, βρίσκεται σήμερα υπό ελληνική κατοχή!

Πρόκειται για ένα βλακώδες, αισχρό και προσβλητικό παραλήρημα, απέναντι στο οποίο το μόνο που ταιριάζει σ΄ έναν υπεύθυνο λαό και ένα υπεύθυνο κράτος είναι η απόλυτη περιφρόνησή. Που σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε καμιά σχέση και ακόμα πιο πολύ καμιά συζήτηση μαζί τους. Είτε μόνοι μας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ όπως γίνεται σήμερα.

Και το μόνο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να δηλώσουμε καθαρά ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να τους χαρίσουμε το όνομα «Μακεδονία» και ότι δεν θέλουμε να έχουμε καμμιά σχέση οικονομική και διπλωματική μαζί τους.

Κλείνουμε τα σύνορα. Και δεν καταδεχόμαστε ούτε να τους εμποδίσουμε να μπουν στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, που τόσο πολύ επιθυμεί την παρουσία ανάμεσά τους των γνήσιων απογόνων του . Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ας τους χαίρονται λοιπόν, μιας και στην πραγματικότητα απολαμβάνουν την πλήρη εύνοια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που έχουν ήδη μεταβάλει μαζί με το Κόσοβο και τα μισά Σκόπια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές τους βάσεις στον κόσμο.

Με άλλα λόγια αποτελούν, ήδη, ένα στρατηγικής σημασίας προτεκτοράτο των ΗΠΑ και για τον λόγο αυτόν οι απειλές τους με στόχο τα εδάφη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ΄ όψιν.

Μετά από όλα αυτά, η συμμετοχή μας στις διαδικασίες που μας επιβάλλονται άνωθεν, για δήθεν σύνθετες ονομασίες για όλες τις χρήσεις και πράσινα άλογα -γιατί αυτό που θα γίνει τελικά είναι να παραμείνει το όνομα «Μακεδονία»- αποτελεί απαράδεκτη υποχώρηση, που θίγει την σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά μας.

Πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά ότι η στάση αυτή δεν ταιριάζει σε λαούς όπως ο δικός μας, που είχε το θάρρος να αντιταχθεί στους ισχυρούς σε δύσκολες και κρίσιμες περιόδους προστατεύοντας την ιστορία του, την τιμή και την υπερηφάνεια του.

3) Το τρίτο και σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει, είναι η αποκάλυψη και καταγγελία στον ελληνικό λαό των κύκλων, ομάδων και οργανώσεων που σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς επιδιώκουν την κατεδάφιση της ελληνικότητας.

Μεταξύ των διεθνών οργανώσεων πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε το «Ίδρυμα Σόρος», που συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των δυνάμεων που αποφάσισαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στην Γεωργία και την αποσύνθεσή της, την υποταγή στη Δύση της Ουκρανίας και που, σήμερα, αναμοχλεύουν τους εθνικισμούς στην Αλβανία προετοιμάζοντας το όραμα για την Μεγάλη Αλβανία με τη δημιουργία του Κοσόβου και με στόχο την Ήπειρο (Τσαμουριά) αλλά και στα Σκόπια με την ενίσχυση της προβολής της «Μακεδονίας του Αιγαίου».

Όσον αφορά τη χώρα μας, με στόχο το χτύπημα της ελληνικότητας αποβλέπουν στην αποδιοργάνωση της συνοχής του ελληνικού έθνους ξεκινώντας από την παραμόρφωση ιδιαίτερα της σύγχρονης ιστορίας μας -πριν, κατά και μετά την επανάσταση του 1821- και την εξάλειψη του ελληνικού πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου.

Ορισμένοι Έλληνες, ουσιαστικοί πράκτορες αυτών των ύποπτων διεθνών οργανώσεων εργάζονται εδώ και πολύ καιρό συστηματικά.

Έχουν διεισδύσει μέσα στους πλέον σημαντικούς και ευπαθείς τομείς της κοινωνικής μας ζωής, όπως η Παιδεία, η εξωτερική πολιτική, τα ΜΜΕ, καθώς και στους κομματικούς χώρους, έχοντας ήδη κατορθώσει να σταθεροποιήσουν ένα σημαντικό προγεφύρωμα με την οικονομική ενίσχυση των ξένων και στηριζόμενοι στην άγνοια των πολλών και στην αποσιώπηση εκ μέρους των οπορτουνιστών έχουν ήδη προξενήσει μεγάλες βλάβες στην παραδοσιακή συνοχή του λαού μας τουλάχιστον ως προς τις παραδοσιακές του αξίες, που τον έκαναν να είναι αυτός που είναι. Σε πείσμα όλων των δεινών που κατά καιρούς δοκιμάζουν την αντοχή του.

Επομένως η καλλιέργεια του πατριωτισμού αποτελεί σήμερα την μοναδική απάντηση, ώστε ο λαός μας να μπορέσει να αποκρούσει ενημερωμένος, ενωμένος και άγρυπνος αυτό το σατανικό σχέδιο ξεσκεπάζοντας και απομονώνοντας τους εχθρούς του, όποιοι και αν είναι και όπου κι αν βρίσκονται.

Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε όπως αρμόζει τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας.

Αθήνα, 21.12.2009

Μίκης Θεοδωράκης

Το κείμενο εστάλη στο Στέφανο Ληναίο, μαζί με τις παρακάτω επιστολές:

Αγαπητέ μου Στέφανε,

Προχτές το βράδυ στην ΝΕΤ ο Νίκος Δήμου στην εκπομπή «Στα άκρα» επαναλάμβανε τις γνωστές απόψεις Ρεπούση-Λιάκου-Κουλούρη-Άννας Φραγκουδάκη και του νέου «φρούτου», της κ. Δραγώνα, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ και «ειδικής γραμματέως του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων» δηλαδή στην καρδιά της διαμόρφωσης της σκέψης, των γνώσεων και του ήθους των Ελλήνων του μέλλοντος.

Στην συμμορία συμμετέχει και ο κ. Νίκος Μουζέλης, σύζυγος της κ. Θ. Δραγώνα, καθηγητής του LSE (?) και επιστημονικός υπεύθυνος του «Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ»!!! Άλλο ένα πόστο-κλειδί.

Το 1999 συναντάμε την κ. Δραγώνα μαζί με τους «επιφανέστερους Έλληνες αναθεωρητές ιστοριογράφους» σε διεθνές συνέδριο στην Χάλκη του CDRSEE (Κέντρο για την Δημοκρατία και την Συμφιλίωση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη) και του ΕΛΙΑΜΕΠ (έδρα του κ. Βερέμη) με θέμα την «Εθνική Μνήμη» (δηλ. λέω εγώ, «πώς θα καταργήσουμε την εθνική μας μνήμη»).

Η κ. Δραγώνα στο βιβλίο της «Τι είν΄ η πατρίδα μας;» πιάνει τον . ταύρο από τα κέρατα (θαύμασε ύφος γραφής):

«Η ελληνική ταυτότητα δεν υπήρχε πριν από τον 19ο αιώνα. Δημιουργήθηκε έξωθεν σε μια εποχή εθνικισμού, αποικιοκρατίας και επεκτατικού ιμπεριαλισμού. Κοντολογίς κάποιοι από το εξωτερικό μας είπαν τον 19ο αιώνα ότι είμαστε Έλληνες κι εμείς το δεχθήκαμε για να κονομήσουμε (!!!) πουλώντας το παραμύθι ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων».

(Τρέμετε άθλιοι «κονομάκηδες» Σεφέρη και Ελύτη, που στην ομιλία σας κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ υμνήσατε την συνέχεια του ελληνικού έθνους από τον Όμηρο έως σήμερα).

Στο εν λόγω βιβλίο της, η σύμβουλος της κ. Άννας Διαμαντοπούλου αναφέρει σχετικά:

«Η αρχαιότητα χρησιμοποιείται σαν πρότυπο υπεριστορικό (!) με αποτέλεσμα να «αποδεικνύει» την αναξιότητα της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της».

Επίσης το Έθνος περιγράφεται ως «οντότητα υπερχρονική και στατική» με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται η έννοια της εξέλιξης και να καλλιεργούνται αντίθετα με τις αξίες της εποχής μας εθνοκεντρισμός και ξενοφοβία».

Ο μόνος που απάντησε, δημοσίως, σ΄ αυτά απ΄ ό,τι γνωρίζω, είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος σε τελευταίο άρθρο του στα «ΝΕΑ», ο οποίος προς τιμήν του, απαντώντας σε σχετικό με τα παραπάνω άρθρο της κ. Άννας Φραγκουδάκη, στενής φίλης και ομοϊδεάτισσας της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας:

«Η κ. Φραγκουδάκη θεωρεί πως κάθε αναφορά σε πατρίδα, πατριωτισμό, έθνος είναι συντηρητική, δεξιά και σχεδόν φασιστική πολιτική (.). Έτσι καλό θα είναι να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία όλα τα ποιήματα, τα διηγήματα και τα δοκίμια που αναφέρουν θετικούς χαρακτηρισμούς ως έννοιες «πατρίδα», «έθνος». Πρέπει ευθύς να αφαιρεθούν από τα σχολικά εγχειρίδια όλες οι αναφορές που υπάρχουν στο έργο του Σολομού και ιδίως στον πατριδοκαπηλικό «Ύμνο εις την Ελυθερίαν» στις έννοιες «πατρίδα» και «έθνος». Αν δεν γίνεται να καταχωνιαστεί η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» του Παπαρηγόπουλου, καλό θα είναι να καεί. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να καεί και μάλιστα δημοσίως το φασιστικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα «Για την Πατρίδα». Να εξοβελισθούν τα δεκατετράστιχα του Παλαμά «Πατρίδες» (.). Εντός σύντομης προθεσμίας πρέπει να αλλάξουν όνομα η ποδοσφαιρική ομάδα «Εθνικός», το «Εθνικό Θέατρο», η εφημερίδα «Έθνος», το «Πατριωτικό Ίδρυμα», το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών», το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Εθνική Λυρική Σκηνή κλπ. κλπ.»

Όπως καταλαβαίνεις, μπροστά σ΄ αυτή την βαρυχειμωνιά που μας προέκυψε ξαφνικά, ένας μονάχα κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Εκτός πια κι αν όλοι οι Έλληνες, ανώνυμοι και επώνυμοι, έχουν περιπέσει σε χειμερία νάρκη ή έχουν (έχουμε) χάσει τα ανακλαστικά μας ως Έλληνες πατριώτες.

Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός, πρώτον να ενημερώσουμε όσο γίνεται πιο πλατειά, πιο υψηλά και πιο βαθειά τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από μόρφωση, ιδιότητα, ειδικότητα, επάγγελμα και αξίωμα.

Δεύτερον να αποκαλύψουμε τη συνωμοσία και τους συνωμότες έναν-έναν, να αποκαλύψουμε τις απόψεις, τις προσπάθειες, τις πράξεις και τα έργα τους και κυρίως αυτούς που κρύβονται πίσω τους, που φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυροί και επικίνδυνοι, ώστε να έχουν ως τώρα κατορθώσει να τους προωθήσουν στα νευραλγικότερα σημεία της εθνικής μας ζωής και ειδικά στην Παιδεία, στα ΜΜΕ, ακόμα και στο Κέντρο όπου σχεδιάζεται η εξωτερική μας πολιτική, στο Υπουργείο Εξωτερικών!

Τρίτον, να προβάλουμε τις λεπτομερείς αποκαλύψεις του «ΑΡΔΗΝ» για την ΕΛΙΑΜΕΠ, που φαίνεται ότι παίζει τον ρόλο της ραχοκοκκαλιάς απ΄ όπου εκπορεύονται οι ειδικευμένες ομάδες των συνωμοτών.

Τέταρτον, να περάσουμε όσο γίνεται περισσότερο στην αντεπίθεση, αφού, πρώτα, πεισθούν όλοι, ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο, ίσως, κίνδυνο στην ιστορία της, γιατί αυτή τη φορά προέρχεται από τα μέσα και όχι από έξω, όπως έως τώρα.

Δεν αντιμετωπίζουμε εχθρικούς στρατούς με όπλα που τραυματίζουν και σκοτώνουν τα σώματα, αλλά την ψυχή μας!

Γιατί έχουμε μέσα στο σώμα μας έναν καρκίνο, που αν τον αφήσουμε να γενικευθεί, το αποτέλεσμα θα είναι να καταστραφούν τα ευαίσθητά μας «όργανα», δηλαδή οι αξίες, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ίδια η ζωή του «σώματος», που είναι η ελληνική κοινωνία, η ελληνική πατρίδα και το ελληνικό έθνος, που κατ΄ εικόνα και ομοίωσή τους γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και γίναμε αυτοί που είμαστε -καλοί, κακοί αλλά είμαστε εμείς και όχι κάποιοι απρόσωποι, όπως επιχειρούν ως φαίνεται να μας κάνουν ξένοι και ντόπιοι συνωμότες, για τα δικά τους συμφέροντα.

Επειδή γνωρίζω ότι συμφωνείς μ΄ αυτές τις απόψεις, σου στέλνω μαζί με το γράμμα αυτό (που αν νομίζεις μπορεί να πάρει δημοσιότητα), μια προσωπική έκκληση προς τους συμπατριώτες μας, με τον τίτλο «Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης».

Πιστεύω ακράδαντα ότι όπως στην εποχή της Εθνικής Αντίστασης ο κύριος στόχος ήταν η Ελευθερία της πατρίδας και τον καιρό της Αντίστασης κατά της Χούντας η Δημοκρατία, σήμερα που προβάλλουν όλο και πιο πολύ οι κίνδυνοι, τόσο εξωτερικοί όσο και εσωτερικοί, για την ακεραιότητα της πατρίδας μας (κάθε μορφής), ο κύριος στόχος όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογίες και κόμματα, θα πρέπει να είναι ο Πατριωτισμός.

Σε χαιρετώ με αγάπη,

Μίκης Θεοδωράκης

Επιστολή δεύτερη:

Αθήνα, 22.12.2009

Αγαπητέ μου Στέφανε,

Η φιλοδοξία μου αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσουμε μιαν αληθινή εκστρατεία για τα θέματα αυτά που τα θεωρώ εξ ίσου σημαντικά και κρίσιμα με τον κίνδυνο της Δικτατορίας. Τουλάχιστον αυτό μου λέει η πείρα και η διαίσθησή μου.

Μακάρι να συμφωνείς μαζί μου. Όλα αυτά τα χρόνια, μας προωθείς κείμενα συναφή καταγγέλλοντας το μαράζι που ροκανίζει την χώρα και τον λαό μας.

Πιστεύω πως ήρθε η ώρα.

Το κείμενο αυτό, αν σε βρίσκει σύμφωνο, πρέπει να πάει παντού.

Στην αρχή σκέφτηκα να βρω διάφορους επώνυμους. Όμως τελικά βρίσκω τον «ηλεκτρονικό» τρόπο δημοκρατικότερο κα ασφαλέστερο. Εξ άλλου μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες απλοί πολίτες, που σίγουρα υποφέρουν όπως εμείς.

Γι΄ αυτό προτείνω στο τέλος του κειμένου (εννοώ και τις αποκαλύψεις του ΑΡΔΗΝ) να μπει μια σχετική έκκληση προς τον κόσμο που συμφωνεί, να υπογράψει στην δική σου ηλεκτρονική διεύθυνση, προσθέτοντας αν το επιθυμεί τα δικά του σχόλια και προτάσεις.

Για όλα αυτά σε παρακαλώ να έχουμε μια τακτική επαφή και όταν χρειαστεί, να περάσεις να τα πούμε και δια ζώσης.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Μίκης Θεοδωράκης

http://www.newstrap.gr/main/pass.asp?titlenumber_fo=2122

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Φιάσκο η αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους


Θεωρήθηκε μείζονος στρατιωτικής και πολιτικής σημασίας, όμως, τρία χρόνια μετά είναι ανύπαρκτη

Φωτογραφία

Σ
τις 28 Φεβρουαρίου 2007 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, πέρασε το κατώφλι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και υπέγραψε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την υπουργό Άμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί. Η συμφωνία, που εκπονήθηκε τον Ιούλιο του 2006 με αφορμή την κρίση στο Λίβανο, χαρακτηρίστηκε ως μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα στρατηγικά και πολιτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η συμφωνία, που προκάλεσε τότε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, τρία χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά. Η συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο με τη Γαλλία είναι ανύπαρκτη. Τα όσα προβλέπονται στην επίμαχη συμφωνία, τα οποία παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Οι πρόνοιες
Η συμφωνία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ αμέσως μετά την επικύρωσή της από τα δυο Κοινοβούλια, προβλέπει την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας στους πιο κάτω τομείς:

Έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα.

Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα στρατιωτικής, επιστημονικής, εκπαιδευτικής και τεχνικής ανάπτυξης.

Τομείς εξοπλισμών και αμυντικής τεχνολο γίας, και ειδικότερα ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, υποστήριξη και προώθηση των εταίρων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, σύμφωνα και μέσα στο πλαίσιο των προγραμμάτων προμήθειας που συμφωνήθηκαν.

Εκπαίδευση προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των δύο μερών στις στρατιωτικές σχολές.

Ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σε θέματα στρατιωτικής δικαιοσύνης, διεθνούς νομοθεσίας, προστασίας της υγείας του στρατιωτικού προσωπικού και του περιβάλλοντος κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Οργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων στο πλαίσιο ανθρωπιστικών, πολιτιστικών, παιδαγωγικών, στρατιωτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και επιδείξεων στρατιωτικού υλικού και στρατιωτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και γνώσεων, καθώς και πραγματοποίηση ασκήσεων και συμμετοχή σε επιχειρήσεις στον τομέα Έρευνας και Διάσωσης.

Ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης, εξοπλισμών και μεταφοράς δυνάμεων σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διευκολύνσεις και υλικοτεχνική υποστήριξη σε Ένοπλες Δυνάμεις, κατόπιν αίτησης και προηγούμενης έγκρισης από το άλλο μέρος. ?Στρατιωτική ιατρική και προστασία της υγείας.

Κάθε άλλος τομέας που αμοιβαία καθορίζεται από τα μέρη.
Στη συμφωνία υπάρχει ειδική πρόνοια και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 6, που ρυθμίζει τον τρόπο διαχείρισης των διαβαθμισμένων πληροφοριών (εμπιστευτικών, απόρρητων και άκρως απόρρητων) που θα ανταλλάσουν μεταξύ τους οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, προβλέπονται τα ακόλουθα: «Τα μέρη δεσμεύονται να συνάψουν, το συντομότερο, μια γενική συμφωνία ασφαλείας που θα διέπει την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ τους. Μέχρι την ημερομηνία που θα τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω συμφωνία ασφαλείας, θα εφαρμόζονται οι ακόλουθοι κανόνες:

1
Τα μέρη θα προστατεύουν τις διαβαθμισμένες πληροφορίες στις οποίες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς.

2
Τα διαβαθμισμένα έγγραφα και πληροφορίες διαβιβάζονται μόνο μέσω της επίσημης οδού ή μέσω οδών που διαπιστεύονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες καθορίστηκαν από τα μέρη.

3
Κανένας εξοπλισμός που λήφθηκε στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας δεν μπορεί να μεταφερθεί και καμία πληροφορία δεν μπορεί να διαβιβασθεί ή να αποκαλυφθεί σε τρίτους, άτομα ή οντότητες, χωρίς την προηγούμενη γραπτή έγκριση του μέρους προέλευσης.

Διάρκειας 10 + 10 χρόνων
Σύμφωνα με το άρθρο 8, η συμφωνία θα είναι διάρκειας 10 ετών και θα ανανεώνεται σιωπηρά για την ίδια χρονική περίοδο.

Αλλαγές με τη
λύση του Κυπριακού
Στη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και δη σε περίπτωση που επιτευχθεί συνολική λύση. Σε αυτή την περίπτωση, όπως
Φωτογραφία
καθορίζεται, «η παρούσα συμφωνία μπορεί να τροποποιηθεί, με τη γραπτή από κοινού συγκατάθεση των δυο μερών, ιδιαίτερα σε σχέση με τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Προβλέπεται επίσης ότι τα δυο μέρη μπορούν να τερματίσουν την παρούσα συμφωνία κατόπιν κοινής γραπτής απόφασης ή κατόπιν αίτησης ενός μέρους υπό την αίρεση προειδοποίησης έξι μηνών.

«Μας ζήτησαν και χρήματα
για εκπαίδευση αξιωματικού»

Όπως αποδεικνύεται, όμως, άδικα ανησύχησαν οι Τούρκοι από την υπογραφή της συμφωνίας με την Γαλλία. Αρκούντως ενδεικτικά είναι όσα μας λέχθηκαν από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ. Θέλοντας να καταδείξουν ότι στην ουσία αυτή η συμφωνία δεν υφίσταται, αναφέρθηκαν σε πρόσφατη περίπτωση, όπου οι Γάλλοι ζήτησαν χρήματα για την εκπαίδευση ενός Ελληνοκύπριου αξιωματικού, και αυτό κατά παράβαση της συμφωνίας. Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, που είναι το μείζον, καμία συνεργασία δεν υπάρχει. Πρόσφατο παράδειγμα η προμήθεια μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης. Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε προσφορές από τη Ρωσία και τη Γαλλία. Τελικά επιλέγηκαν τα ρωσικά Τ-80, καθώς το κόστος προμήθειας των γαλλικών αρμάτων μάχης που επιδίωκε να προμηθευτεί η Δημοκρατία, τύπου ΑΜΧ ήταν ασύμφορο. «Για ποια συνεργασία μπορούμε να μιλάμε;» διερωτήθηκε μιλώντας στον «Φ» ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΕΦ, προσθέτοντας πως η μόνη συνεργασία που υπάρχει είναι στην άσκηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα «Αργοναύτης» όπου η Γαλλία συμμετέχει με ένα ελικόπτερο στο πλαίσιο της «Έρευνας και Διάσωσης».

Ένας στρατός στον... αναπνευστήρα


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΟΤΑΝ
ρωτήσαμε να μάθουμε στο ΓΕΕΦ τι γίνεται με την περιβόητη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, οι αξιωματικοί γέλασαν. Και είχαν απόλυτο δίκαιο για την αντίδρασή τους αυτή. Ποιος θα ασχοληθεί με την υλοποίηση της συμφωνίας, όταν στην Ε.Φ. υπάρχουν δεκάδες ανεπίλυτα και δυσεπίλυτα προβλήματα και όταν μάλιστα η ίδια η Πολιτεία, μέσα από τους προϋπολογισμούς, φροντίζει να παραχωρεί το ελάχιστο για την Ε.Φ. απλώς και μόνο για να μπορεί να υφίσταται;

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο στράτευμα είναι απογοητευτική και απαράδεκτη. Η χαλαρότητα, η έλλειψη ενδιαφέροντος και η απειθαρχία που παρατηρείται στους κανονισμούς, τόσο από κληρωτούς όσο και από μόνιμα στελέχη, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η Ε.Φ. διανύει σήμερα μια από τις χειρότερες περιόδους της.

Η απογοήτευση και η ανασφάλεια που επικρατεί μεταξύ των μόνιμων στελεχών είναι διάχυτη. Οι θέσεις στα ανώτατα κλιμάκια παραμένουν μπλοκαρισμένες, ενώ προαγωγές δεν γίνονται επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμες οργανικές θέσεις. Τις γκρίνιες και τα παράπονα συναντά κανείς και στους χαμηλότερους βαθμούς. Το πιο σοβαρό όμως, που οδηγεί στην έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς των αξιωματικών - υπαξιωματικών είναι το ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς δουλειά. Η μοναδική έγνοια της πλειοψηφίας των αξιωματικών και υπαξιωματικών είναι πώς θα αποκατασταθούν σε περίπτωση λύσεως του Κυπριακού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι, οι νεοσύστατοι Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Ε.Φ. θέτουν συνεχώς επί τάπητος το θέμα της αποκατάστασης των μελών τους, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Όσον αφορά τα κονδύλια που προορίζονται για αγορά και συντήρηση των οπλικών συστημάτων και όχι μόνο, ψαλιδίζονται συνεχώς στο όνομα της οικονομικής περισυλλογής και λιτότητας. Και διερωτάται κανείς, πώς η Ε.Φ. θα προχωρήσει σε ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με τη Γαλλία (!), όπως προβλέπει άλλωστε η συμφωνία, όταν στον προϋπολογισμό του 2010 στο κεφάλαιο «Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα» η Ε.Φ. έχει στη διάθεσή της μόλις €5 εκατ. Για το 2010, πάγωσαν αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα, που αφορούν: Τη διασύνδεση συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων, την αντικατάσταση αρμάτων μάχης τύπου «ΚΑΣΚΑΒΕΛ» και ΤΟΜΑ, την αναβάθμιση αντιαρματικών πυραύλων, την αγορά αρματοφορέων, πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων και υλικών ναρκοπολέμου, δικτύων παραλλαγής υψηλής τεχνολογίας, καθώς και υλικών που αφορούν τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Επιπρόσθετα, πάγωσαν για το 2010 και διάφορα έργα στρατωνισμού και εγκαταστάσεων, που επίσης περιλαμβάνονται στις δαπάνες αμυντικής θωράκισης με το ενδεικτικό ποσό των €10. Μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα έργα: Το νέο κτήριο στέγασης των υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ, το Κέντρο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών όπου εκτός της στρατιωτικής ηγεσίας θα μεταβαίνει και η πολιτική ηγεσία σε περίπτωση πολέμου ή έκτακτης ανάγκης, η αντικατάσταση των αμιαντολαμαρίνων στις εγκαταστάσεις της Ε.Φ, η εγκατάσταση ραντάρ στο Τρόοδος κ.ά.

Μισέλ Αλιό-Μαρί

ΤΙ ΔΗΛΩΝΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
«Πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την εντατικοποίηση των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Κύπρου και της Γαλλίας.
Η συμφωνία προνοεί μεγαλύτερη ανταλλαγή μεταξύ των Υπουργείων, για παράδειγμα στο επίπεδο της κατάρτισης, στο επίπεδο κοινών ασκήσεων, στην ανάλυση της γεωστρατηγικής κατάστασης και αποτελεί τελικά συνέχιση στις σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών προ πολλού».

Γιώργος Λιλλήκας

«Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί τη φυσιολογική εξέλιξη
των όσων έχουν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. μ. Τάσσου Παπαδόπουλου) και τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες στη βάση ενός δομημένου διαλόγου. Η κρίση του Λιβάνου ήταν αυτή που έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να συνεργαστούν και στον στρατιωτικό τομέα με οφέλη, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά κυρίως για τις χώρες της Μέσης Ανατολής».
Σημερινή

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών


Ας ελπίσουμε ότι η Ιστορία δεν θα επιμερίσει σ’ εμάς την ευθύνη για όσα δεινά συμβούν στο έθνος λόγω του ότι η νέα απαστράπτουσα Μερσεντές δεν θα παρκάρει τελικά έξω από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη. Βλέπετε, υπό την πίεση των δημοσιευμάτων, ο Μ. Καμπάνης έδωσε νέα εντολή να ακυρωθεί η παραλαβή του πολυτελούς αυτοκινήτου που είχε παραγγελθεί για να πλουτίσει τον στόλο της η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Στις ΗΠΑ όμως, ως γνωστόν, η προκαταβολή για παραγγελία που ακυρώνεται με υπαιτιότητα του πελάτη, δεν επιστρέφεται… Φαντάζομαι, βέβαια, ότι ούτε ο κ. Μητσιάλης στα Ηνωμένα Έθνη, που είχε υποβάλει το αίτημα για την αγορά νέας λιμουζίνας, ούτε ο Μ. Καμπάνης, που είχε εγκρίνει την αγορά, θα καταβάλουν από την τσέπη τους τη χασούρα... Ας είναι καλά ο κρατικός κορβανάς…

Είχαμε αναφέρει συμπτωματικώς την Ντόχα τις προάλλες, απ’ όπου, όπως μας ενημέρωσαν, ο κ. Παΐζης μεταφέρθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία, και μάλιστα στην πολύ ευαίσθητη Α3 Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων. Την άλλοτε περιζήτητη αυτή θέση ουδείς τη διεκδικούσε τώρα, καθώς –όπως και η Α4– απαιτεί πολλή δουλειά και πολλά μπλεξίματα… Σε ό,τι αφορά την πρεσβεία στην Ντόχα, μετά την αποχώρηση του κ. Παΐζη, παραμένει όχι μόνο ακέφαλη αλλά και σχεδόν... ασώματη, αφού η ελληνική διπλωματική παρουσία εκεί αποτελείται από έναν διοικητικό υπάλληλο όλο κι όλο…

Οι διπλωμάτες, επομένως και η εξωτερική πολιτική, θα είναι ενδεχομένως από τους πρώτους που θα πληγούν από τη φοροκαταιγίδα του οικονομικού επιτελείου. Εάν η μείωση σε ποσοστό 10% επεκταθεί και στο επίδομα «ξενίας και παραστάσεως» ή, ακόμη χειρότερα, εάν επιβληθεί στην Αποζημίωση Υπηρεσίας Αλλοδαπής σε συνδυασμό με κατάργηση φοροαπαλλαγών, την επόμενη μέρα θα έχουμε μερικές εκατοντάδες αιτήσεις επιστροφής στην Αθήνα από διπλωμάτες και διοικητικό προσωπικό που υπηρετούν σε πρεσβείες μας σε όλον τον κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση, για όσους έχουν γνώση του πράγματος, θα πρέπει να αποδεχθούν οι διπλωμάτες ότι θα ασκούν διπλωματία πουλώντας το... τριάρι της μητέρας τους…

Τις ωραίες ειδήσεις τις τρώει η επικαιρότητα των Χριστουγέννων, εμείς όμως σας τις προσφέρουμε στο πιάτο. Αλλαγές στις κορυφαίες πρεσβείες της χώρας ετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες: Ο Χρ. Παναγόπουλος από το διπλωματικό γραφείο του αναπληρωτή υπουργού αναμένεται να αναλάβει το καλοκαίρι την πρεσβεία στην Άγκυρα, με τον Φ. Ξυδά να επιστρέφει στο κέντρο για τα τελευταία ένα δύο χρόνια της θητείας του.
8Ο Δ. Παρασκευόπουλος, από το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχει αναλάβει την πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, με τον Β. Κασκαρέλη να επιστρέφει στην Αθήνα αναζητώντας αντικείμενο ενασχόλησης, εκτός βέβαια εάν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, μια και έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί και ενώ δεν εχρίσθη ευρωβουλευτής της ΝΔ πήρε τριετή παράταση θητείας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από το ισόγειο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο γενικός γραμματέας Ι. Ζέππος δεν θα έβλεπε καθόλου άσχημα τη μετάθεσή του, έστω και με παράταση θητείας, στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη. Μοναδικό «εμπόδιο» είναι η μη συμπλήρωση ούτε καν χρόνου από τη μετάθεση του κ. Μητσιάλη στη θέση αυτή…
-Μπορεί να κάνουμε και λάθος, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έδειξε να κινείται πολύ πιο συγκρατημένα από άλλους, όταν «γείωνε» την πρόσκληση του σκοπιανού Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Παπούλιας εξήγησε ότι η επίσκεψη μπορεί να γίνει μόνον αφού επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Τέτοιον όρο δεν ακούσαμε μέχρι στιγμής από κανέναν άλλο, και όχι μόνον αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Δρούτσας έχει δηλώσει ότι θα πάει στα Σκόπια έστω και ως εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, ακόμη και με άλυτο το θέμα της ονομασίας.

Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου για το θέμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανέδειξε ότι το πρόβλημα κύρους και παρουσίας δεν περιορίζεται μόνο στην όχι και τόσο μεγάλη εμβέλεια του κ. Δρούτσα (που όσοι τον γνωρίζουν στο εξωτερικό τον θυμούνται ως νεαρό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου), αλλά και στην περιορισμένη βαρύτητα του λόγου του εκπροσώπου Τύπου. Όπως και να το δει κανείς, δεν είναι η περίπτωση των ανθρώπων που, όταν ομιλούν, οι άλλοι σιωπούν για να τους ακούσουν…

Για να μην ξεχνάμε και το Κυπριακό, το οποίο παρά τις ενέσεις αισιοδοξίας που επιχειρούν όλοι δεν πάει καθόλου καλά, ο Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε εκτάκτως στην Τουρκία τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον «πρωθυπουργό» Ντερβίς Έρογλου για τον καθορισμό της γραμμής που θα τηρηθεί το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Έχει τη σημασία της η κίνηση Ερντογάν, καθώς το μόνο που δεν θέλει η Άγκυρα είναι η προεκλογική σύγκρουση Ταλάτ και Έρογλου να υπονομεύσει τους σχεδιασμούς της για λύση στα μέτρα της ή τουλάχιστον για διά παντός απαλλαγή της από τις ευθύνες της στο Κυπριακό.
-Σας εύχομαι κι εγώ καλές γιορτές και καλή χρονιά, με πολλά πολλά εξωφρενικά!

Στο Κάιρο ποιος (ή ποια) θα πάει τελικά;

«Θρίαμβος» για την ελληνική εξωτερική πολιτική, που πρώτα απ’ όλα φρόντισε να στραφεί προς τη μεριά του Γκόρντον Μπράουν για στήριξη και συμμαχίες. Ήταν μάλιστα τόσο «αποτελεσματική» η συμμαχία Παπανδρέου - Μπράουν και Δρούτσα - Μιλιμπάντ, που η Βρετανία, μόλις σιγουρεύτηκε ότι το κεφάλαιο «Περιβάλλον» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άνοιξε με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέδωσε «αντιδήλωση», με την οποία ενημερώνει τους 26 ότι «διμερείς διαφορές πρέπει να επιλύονται από τα μέρη και να μην παρακωλύουν την ενταξιακή διαδικασία με την ΕΕ». Παράλληλα εκφράζει εμμέσως τη βεβαιότητα ότι μέχρι τον Ιούνιο θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις (και με τα Σκόπια), αν και η Ελλάδα έχει δημοσίως και επανειλημμένα δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.
Το Παρόν

Και ο χρόνος φεύγει...


2 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες έχουν περάσει από της ανόδου της παρούσας κυβέρνησης στην εξουσία και ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή του στο υπουργείο Άμυνας.

«Η απόφαση είναι να είμαστε παρόντες και οι δύο σε όλα τα θέματα», είχε δηλώσει ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στις 4.11.09.

Ο κ. Μπεγλίτης δεν έχει δηλώσει τίποτα...

Δυο δυο, στην μπανιέρα δυο δυο, λέει ένα παλιό τραγουδάκι του Γερμανού. Δυο δυο...

Καλή χρονιά σε όλους...

«Τη βάψατε», κ. Πτέραρχε...
Ο διοικητής του ΑΤΑ, Πτέραρχος Γιάννης Πατσαντάρας, είναι ένας άξιος αξιωματικός, άριστος πιλότος και ηγέτης, αγαπητός στους συναδέλφους του.
Έχει, όμως, δύο μεγάλα ελαττώματα: Είναι εκτός κομματικών τοποθετήσεων και «εθνικιστής», δηλαδή αγαπάει την Πολεμική Αεροπορία και τη χώρα, δεν είναι οσφυοκάμπτης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ επισκέφθηκε εθιμοτυπικά το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας την προηγούμενη εβδομάδα. Την ώρα που ενημερωνόταν από τον διοικητή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τους κινδύνους της ασφάλειας πτήσεων που δημιουργούν, ειδοποιήθηκε ο πτέραρχος για την είσοδο 16 τουρκικών F-16 σε χώρο προγραμματισμένης ελληνογαλλικής ασκήσεως.

Άναψαν τα λαμπάκια της κόκκινης γραμμής Άγκυρας - Εσκί Σεχίρ. Οι Τούρκοι συνέχισαν πετώντας 200 μ. πάνω από τις σκεπές των σπιτιών του Αγαθονησιού.

Ο αρχηγός στράφηκε προς τον πρέσβη και του είπε: «Ως αεροπόρος μπορώ να σκεφθώ οτιδήποτε, αλλά ως πολιτισμένος άνθρωπος, ως Ευρωπαίος, δεν μπορώ να κατανοήσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή πρακτική: να πετάνε 200 - 300 μέτρα πάνω από σπίτι απλών ανθρώπων από τη μια και από την άλλη να εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά αεροσκάφη που περιπολούν για λαθρομετανάστες! Είναι τρελό, επικίνδυνο και απάνθρωπο! Και, αν θέλετε, πάμε στην αίθουσα του μόνιτορ να τα δείτε ζωντανά!».

Ποια ήταν η αντίδραση του πρέσβη στην απλή αλλά τεκμηριωμένη εκδήλωση του Πτέραρχου; «Έχετε απόλυτο δίκιο», είπε επί λέξει.

Κατόπιν τούτου, οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι ο Πτέραρχος «την έχει βάψει» στις προσεχείς κρίσεις.
Επιτρέπεται, κ. Πτέραρχε, να αντιδράτε με αυτόν τον τρόπο, όταν ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της χώρας κρατάει «άψογο στάση» και δείχνει συγκατάβαση στις τουρκικές προκλήσεις; Εντελώς αντιδιπλωματικό...
Να είστε καλά, κ. Πτέραρχε. Συνεχίστε...
Ωραία πράγματα...

Η Τουρκία, διά του Διευθυντή Εξοπλισμών (SSM) κ. Μπαγιάρ, κατέταξε στη «μαύρη λίστα» των προμηθευτών τη γαλλική εταιρεία MBDA, λόγω της νομικής διαφοράς που προέκυψε από τη μη παράδοση, εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, 20.000 αντιαρματικών πυραύλων ΕΚΥΧ, κόστους 404 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, η SSM προσέφυγε σε δικαστήριο της Γενεύης, το οποίο εκδίκασε αποζημίωση από την MBDA προς την Τουρκία. Αντίθετα εμείς, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το «Π», πάμε να της χαρίσουμε 190 εκατ. ευρώ από ρήτρες που πρέπει να πληρώσει.

Α propos, που λένε οι Γάλλοι, παρακαλούνται οι κ. Βενιζέλος και Μπεγλίτης να κοιτάξουν τι θα γίνει με τη μη παράδοση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου του Στρατού, για το οποίο οι κιμπάρηδες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της εποχής ΝΔ κατέβαλαν 40 εκατ. ευρώ προκαταβολή.

Δημοσκόπηση
Σε μια μάζωξη δημοσιογράφων του χώρου, τέθηκε το ερώτημα: Ποιος υπήρξε, κατά την τελευταία εικοσαετία (1989-2009) ο καλύτερος Α/ΓΕΣ;
Ομόφωνα: Ο Στρατηγός Κώστας Παναγιωτάκης.

Αχ, αυτό το ΚΥΣΕΑ...
Η σημερινή κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου αύξησε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που απλώς επικυρώνει αποφάσεις οι οποίες έχουν αλλού (άγνωστο πού και από ποιους) ληφθεί.
Ακούτε ποιοι μετέχουν σήμερα (ΦΕΚ 217 / 29 Οκτωβρίου 2009): Πρωθυπουργός - υπουργός Εξωτερικών (το ίδιο πρόσωπο) και οι κ. Πάγκαλος (με τις πολλές εμπειρίες από τα Ύμια και τη συμφωνία της Μαδρίτης), Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Δρούτσας, Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Μπιρμπίλη, Κατσέλη. Ψάξτε ψύλλους στα
άχυρα...
Εκτός αίθουσας ο μόνος «σχετικός»,
ο Α/ΓΕΕΘΑ!
Κοντολογίς, όταν έρθει η ώρα να ληφθεί απόφαση επιλογής ενός Αρχηγού ή προμήθειας του μαχητικού αεροσκάφους, θα ψηφίσουν οι κ. Ρέππας, Δρούτσας και η κ. Μπιρμπίλη, όχι όμως ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Αρχιστράτηγος! Είμαστε αστείοι ή όχι;
Για την ιστορία, υπενθυμίζω ότι ο εξοβελισμός από το ΚΥΣΕΑ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έγινε υπουργεύοντος του κ. Σπηλιωτόπουλου και αρχηγεύοντος του Στρατηγού Αντωνακόπουλου, όστις ουδέ στοιχειωδώς αντέδρασε. Μην παραπονείσθε, στρατιωτικοί, ότι σας τσαλακώνουν.
Απλώς σημειώνω ότι στην Τουρκία, στο αντίστοιχο ΚΥΣΕΑ για εξοπλισμούς, μετέχουν μόνο 4: Πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας, Α/ΓΕΕΘΑ, υφυπουργός Εξοπλισμών. Οι αξιωματούχοι στέκονται προ των ευθυνών τους και φορτώνονται τα βάρη των αποφάσεών τους! Εδώ είναι Ελλάς, δεν είναι παίξε - γέλασε... Όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν...

Αληθεύει ότι ο σύμβουλος που προσέλαβε πρόσφατα ο κ. Μπεγλίτης (απόστρατος ανώτατος αξιωματούχος της Πολεμικής Αεροπορίας) μέχρι πρότινος ήταν συνεργάτης εταιρείας που αντιπροσωπεύει ή έχει στενή σχέση με την ιταλική εταιρεία που έχει κάνει προσφορά για τα νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της αεροπορίας μας; Μαζί με τους Ιταλούς πρόταση έχουν κάνει και οι Κορεάτες... Να θυμίσουμε ότι η ίδια εταιρεία συνεργαζόταν με εκείνη που πήρε τη «δουλειά» των συστημάτων επικοινωνίας στα C-130.
Το Παρόν

Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Οργανωμένο ανθελληνικό σχέδιο αλλοίωσης του ελληνικού DNA!

Ποια η διαφορά της ιθαγένειας από την υπηκοότητα; Οργανωμένο ανθελληνικό σχέδιο αλλοίωσης του ελληνικού DNA!


Ύποπτη η απόδοση Ιθαγένειας και όχι Υπηκοότητας...! Μας προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια λεπτομέρεια που δεν σχολιάστηκε από πολλούς σε ότι αφορά τις βλέψεις του ΠΑΣΟΚ για απόδοση ιθαγένειας στους (λαθρο) μετανάστες…! Γνωρίζαμε μέχρι τώρα ότι όταν ένα παιδί μεταναστών γεννηθεί για παράδειγμα …στην Γερμανία, αποκτά την Γερμανική υπηκοότητα..! Εδώ εμείς, σύμφωνα με το εθνοκτόνο σχέδιο του κ. Παπανδρέου θα δώσουμε την Ελληνική ιθαγένεια…! Κανείς λοιπόν στα «έγκυρα» και «έγκριτα» Μ.Μ.Ε δεν στάθηκε σε αυτήν την… λεπτομέρεια, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα και επικίνδυνη και ύποπτη…! Για ποιόν λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας θα δίνει την Ελληνική ιθαγένεια και όχι την Ελληνική υπηκοότητα στους ανθρώπους αυτούς;

Γνωρίζει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των 2 αυτών όρων; Εμείς καλοπροαίρετα θα θεωρήσουμε πως δεν γνωρίζει την διαφορά. Ας δούμε λοιπόν συνοπτικά και με απλά λόγια την διαφορά έτσι όπως την εντοπίσαμε σε ένα απλό λεξικό στο διαδίκτυο.
Υπηκοότητα: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη ενός κράτους με το κράτος αυτό! Ιθαγένεια: ο νομικός και πολιτικός δεσμός που συνδέει το άτομο ως πολίτη με το κράτος στο οποίο ανήκει!
Συνειδητοποιείτε συνέλληνες την διαφορά μεταξύ των 2 όρων; Στην υπηκοότητα έχουμε να κάνουμε απλά με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος, ενώ στην ιθαγένεια έχουμε να κάνουμε με τον πολιτικό δεσμό ανάμεσα στον πολίτη και το κράτος στο οποίο αυτός ανήκει!! Δηλαδή το κράτος του, την πατρίδα του!! Ιθαγενείς είμαστε εμείς οι Έλληνες στην πατρίδα μας δηλαδή!! Εδώ που είναι οι ρίζες μας!! Με το να δώσει λοιπόν ο αξιότιμος Πρωθυπουργός την Ελληνική Ιθαγένεια και όχι την Υπηκοότητα τους κάνει σαν εμάς!! Αφού περάσει λοιπόν το νομοσχέδιο, το οποίο δεν θα το επιτρέψουμε, η γη η Ελληνική θα τους ανήκει δικαιωματικά καθώς θα είναι Ιθαγενείς!!! Δεν θα έχουν μόνο την υπηκοότητα αλλά και κάτι παραπάνω! Η επεξήγηση του όρου είναι ξεκάθαρη! Θα τους ανήκει η γη μας! Η γη των προγόνων μας! Θα τους ανήκει η χώρα μας! Το ερώτημα είναι για ποιόν λόγο ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε απόδοση υπηκοότητας …εμείς είμαστε τόσο γενναιόδωροι και δίνουμε Ιθαγένεια;;; Αφυπνισθείτε Έλληνες! Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση! Η γη αυτή ανήκει στους Έλληνες! Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες! Ξεσηκωθείτε και αντιδράστε καθώς αν περάσει η εθνοκτόνος σκέψη του ΠΑΣΟΚ η γη αυτή θα ανήκει και στους μετανάστες, που θα είναι Έλληνες Ιθαγενείς και όχι απλά Έλληνες υπήκοοι!! Αφυπνισθείτε επιτέλους Έλληνες! ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!


Ελλήνων Αφύπνιση

Σαμαράς ο τουρκοφάγος...!

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, γιατί οι μεταλλαγμένοι Βουλγαρόφωνοι των Σκοπίων και οι κομπλεξικοί απόγονοι των ηττημένων Ελλήνων κομουνιστών που γεννήθηκαν στα Σκόπια, δεν θέλουν ούτε να ακούν για τον Αντώνη Σαμαρά.
Οι περισσότεροι όμως Έλληνες δεν ξέρουν, για ποιον ακριβώς λόγο δεν τον θέλουν και οι τουρκόφιλοι μουσουλμάνοι της Θράκης. Η ιστορία λοιπόν έχει ως εξής:
O κ. Kεμάλ Γκιούρ, Tούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, απέστειλε τον Φεβρουάριο του 1990 στη Νομαρχία Ροδόπης μια επιστολή με την οποία χαρακτήριζε τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ως ομογενείς του (soyadas) και ως πολίτες τουρκικού γένους.
H Άγκυρα, από την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις, κάλυψε πλήρως τον πρόξενό της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών, στην οποία αναφερόταν ότι η εμμονή της Τουρκίας να χαρακτηρίζει τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας ως Tούρκους «αποτελεί ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει στη μειονότητα θρησκευτικό και μόνο χαρακτήρα».
H ενέργεια εκείνη θεωρήθηκε ως «επέμβαση της Tουρκίας στα εσωτερικά της χώρας μας» και είχε ως αποτέλεσμα να προχωρήσει η Eλλάδα στην απέλαση του Γενικού Πρόξενου της Tουρκίας στην Kομοτηνή και την επιστροφή του για ξεκούραση πίσω στη…μητέρα πατρίδα.
Έτσι λειτουργούν τα σοβαρά κράτη, έτσι λειτούργησε ο σοβαρός τότε Έλληνας υπουργός των εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.
Όπως έκανε για παράδειγμα η Γερμανία πρόσφατα με τον Τούρκο πρόξενο του Ντίσελντορφ κ. Χακάν Κιβάντς.
Τι είπε ο κύριος πρόξενος και τα… "πήραν" στο κρανίο οι συνήθως ήρεμοι Γερμανοί;
"Εάν κόψετε τις φλέβες των Γερμανών, από μέσα θα τρέξει αίμα με καφέ χρώμα…"
Δύο Γερμανοί βουλευτές έθεσαν το θέμα στην γερμανική κυβέρνηση και εκείνη με τη σειρά της, υποχρέωσε την Τουρκία να του πει να μαζέψει τις βαλίτσες του και να γυρίσει πίσω για… διακοπές!
Εδώ στην Ελλάδα ποιοι βουλευτές θα κάνουν το ίδιο και ποια κυβέρνηση… Παπανδρέου θα στείλει για… ξεκούραση τον κύριο Σαρνίτς, τον προκλητικό πρόξενο-πράκτορα της Τουρκίας στην Κομοτηνή;
Υπάρχει όμως ελπίδα για την διάσωση της ελληνικού φιλότιμου και έχει το όνομα του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας: Αντώνης Σαμαράς.
Έρχεται…
Πηγή

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Αντί Ευχών

Συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2010: Ομιλία προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη -Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπερέβη τα όρια σε τρεις περιπτώσεις: - Στην αναφορά αποσπασμάτων από επιστημονικά έργα της κυρίας Δραγώνα, φράσεων που κι αυτές αναφέρθηκαν συντομευμένες και παραποιημένες


Συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2010: Ομιλία προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη -Παρέμβαση Θ. ΠάγκαλουΣυγγραφέας Πανέλλη Α. (ANA) – 10 ώρες πριν

Όχι στο νομοσχέδιο που δίνει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες, «ναι» σε όλες τις εξεταστικές και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και για τις υποκλοπές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2010, ο κ. Καρατζαφέρης απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν - κάνοντας ιστορική αναδρομή - αμφισβήτησε την δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

Επίσης ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει θέση επί του θέματος που αφορά την ιθαγένεια των μεταναστών και να τοποθετηθεί για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα της ΠΓΔΜ.

Για το θέμα των Εξεταστικών εξέφρασε την χαρά του «γιατί υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του» αλλά ζήτησε να γίνει και Εξεταστική για τις υποκλοπές και την ΕΡΤ.

Χαρακτήρισε «φάλτσο» την ψήφο στους μετανάστες δηλώνοντας πως θα βρει τον ΛΑΟΣ απέναντι η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής και κάνοντας «έκκληση στην δημοκρατική ευαισθησία των κομμάτων» να μην το δεχθούν. «Πάμε στον λαό να μας πει αν θέλει ψήφο στους μετανάστες και την ιθαγένεια, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα. Υπάρχει μια πολιτική μπαμπεσιά εδώ το 2000 πήρατε το θρήσκευμα και σήμερα κάνετε αυτό ενώ προεκλογικά δεν το είπατε» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να αλλάξει θέση λέγοντας: «δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή την θέση, πάτησαν πάνω σας και το φέρνουν τώρα». «Μην συνεργείτε σε αυτό το έγκλημα, μην συναινείτε στην αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει ότι δεν θα έχει αντοχές πάνω από έξι μήνες και θα πάει στις δημοτικές χωρίς εκλογικό, θέλει να σέρνει από την μύτη τους μετανάστες και εσείς τους δίνετε την ευκαιρία. Αναθεωρήστε. Πώς θα συνδράμετε εσείς να πάρουν ιθαγένεια οι λαθρομετανάστες;» συνέχισε.

Ζήτησε ακόμη «μερικές διευκρινήσεις» από τον κ. Σαμαρά: Αν θα «ξεφύγει από τις δουλείες του Καραμανλισμού, αν θα πει όχι στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη κι αν θα «δώσει το όνομα Μακεδονία μαζί με το ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας είπε ότι σε επαφές που είχε στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε πολλά ερωτηματικά, οι επιχειρηματίες έλεγαν πως δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα και πολλοί «γέλασαν με αυτά που είπε ότι θα μας βγάλουν από την κρίση». «Πηγαίνετε με θάρρος και πείτε στην Ευρώπη ότι δεν μπορείτε σε τέσσερα χρόνια και ότι θέλετε 10 χρόνια. Αν όλες οι δυνάμεις δοθούν στο έλλειμμα δεν θα έχετε ίχνος ανάπτυξης, αν δεν καπνίσουν οι καμινάδες δεν θα κάνουμε τίποτα. Γιατί είστε φοβικοί με την Ευρώπη; Δεν είμαστε επαίτες, απαιτούμε. Πείτε τους ευθέως στις αγορές ότι δεν θέλουμε και ότι θα πάμε στο ΔΝΤ που μας δίνει με μικρότερο επιτόκιο, με το μισό. Αντιστρέψτε την απειλή που μας κάνουν εκείνοι» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα.

Για τους οίκους αξιολογήσεως ανέφερε ότι θυμίζουν τις δικές μας εταιρείες δημοσκοπήσεων. Κι ανέφερε ότι ο Τζορτζ Σόρος βρίσκεται πίσω από μία από αυτές και δεν «έχει όρεξη να μας δει να βγαίνουμε από την κρίση». Είπε ακόμη ότι ετοιμάζεται να κάνει επιχείρηση «real estate» στην χώρα μας.

Ο κ. Καρατζαφέρης διάβασε από το βήμα ανακοίνωση της Ένωσης απόστρατων αξιωματικών η οποία επικαλείται φράσεις από το βιβλίο που επιμελήθηκε η κυρία Δραγώνα (δεν είμαστε Έλληνες, μας έκαναν Έλληνες, η επανάσταση του 21 ήταν εθνική επεκτατική πολιτική, Οι Έλληνες είναι ρατσιστές βασιζόμαστε στον τούρκικο πολιτισμό) και ρώτησε «Δεν ντρέπεστε για την Δραγώνα κύριοι του ΠΑΣΟΚ, που την έχετε στο υπουργείο Παιδείας;».

Τέλος καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό ότι αντί να είναι στη Βουλή ημέρες προϋπολογισμού, χθες ήταν με την παρέα του εννέα ώρες στο Κολωνάκι.

Παρέμβαση Θ. Πάγκαλου

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, είπε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπερέβη τα όρια σε τρεις περιπτώσεις:

- Στην αναφορά αποσπασμάτων από επιστημονικά έργα της κυρίας Δραγώνα, φράσεων που κι αυτές αναφέρθηκαν συντομευμένες και παραποιημένες

- Ταυτίζοντας τους Έλληνες πολίτες της Θράκης με μια «μυστηριώδη ομάδα μουσουλμάνων, η οποία κινούμενη από διεθνή κέντρα έρχεται να υποσκάψει την εθνική μας ανεξαρτησία. «Είναι ύβρης, είναι άδικο» είπε ο κ. Παγκάλος

- Παραποιώντας συστηματικά την διενέργεια πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ για την τακτοποίηση ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν μπήκαν στην Ελλάδα, έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο σπουδών, ζουν εδώ και θα ζήσουν εδώ.

Ανταπαντώντας ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι όταν έχεις 250.000 ψήφους μουσουλμάνων και εντάσσεις άλλους 250.000 μουσουλμάνους που δίνετε ιθαγένεια τότε δημιουργείται μείζον θέμα για τη χώρα και επανάλαβε αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός «αν θέλει την παραχάραξη του εκλογικού σώματος, που πάει να κάνει το ΠΑΣΟΚ».

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης