Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ποντίων


H τοπική Βουλή της Νότιας Αυστραλίας ενέκρινε ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων από τους Τούρκους την περίοδο 1915-1922.
Το Ψήφισμα είχε καταθέσει στη βουλή της Πολιτείας ο φιλέλληνας υπουργός Δικαιοσύνης M. Aτκινσον.
Με την ψήφο της πλειοψηφίας, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι "η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το 1915 έως το 1922 από το Οθωμανικό Κράτος σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας και καταδικάζονται από τον λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας".
Το Ψήφισμα υποστηρίζει ό,τι η γενοκτονία δεν παραγράφεται εξαιτίας του χρόνου που διέρρευσε από τότε που διαπράχθηκε και καλεί την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία.
Εν τω μεταξύ, την οργή του ποντιακού ελληνισμού της Αυστραλίας έχει προκαλέσει η άρνηση του γραφείου του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Σ.Σμιθ , να απαντήσει σε αίτημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για συνάντηση με τον Υπουργό πριν από την αναχώρησή του για την Τουρκία.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Το αδελφάκι του «Τιτανικού» καλωσορίζει τις κάμερες


Το αμερικανικό κανάλι Νational Geographic θα κινηματογραφήσει το πλοίο-μνημείο «Βρεταννικός», που ναυάγησε το 1916 και εντοπίστηκε το 1975 από τον γάλλο ωκεανογράφο Ζακ Υβ Κουστό στον βυθό μεταξύ Κέας και Μακρονήσου


Τον «Βρεταννικό», το περίφημο πλοίο που ναυάγησε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916 συγκεκριμένα, μεταξύ της Κέας και της Μακρονήσου, πρόκειται να κινηματογραφήσει το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Νational Geographic. Την έγκρισή του έδωσε ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθώς το «αδελφάκι» του «Τιτανικού», όπως το αποκαλούσαν, είναι κηρυγμένο μνημείο του νεώτερου πολιτισμού- και οι κινηματογραφήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις 15 Μαΐου, για να διαρκέσουν συνολικά τρεις μήνες (15 ως 31 Μαΐου, 1 ως 30 Ιουνίου, 1 ως 19 Σεπτεμβρίου και 9 ως 18 Νοεμβρίου).

Το πλοίο είχε καθελκυστεί το 1914, αλλά το επόμενο έτος μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο μεταφέροντας τραυματίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόφθασε ωστόσο να κάνει μόνο πέντε ταξίδια στη Μεσόγειο ως ότου βυθιστεί, μέσα σε μόλις 55 λεπτά, στα ελληνικά νερά, το πρωί της 21ης Νοεμβρίου. Παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι από τους συνολικά 1.100 επιβαίνοντες σώθηκαν: τα θύματα ανήλθαν σε 29 νεκρούς και 20 τραυματίες. Αιτία του ναυαγίου θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή η πρόσκρουση του πλοίου σε νάρκη ή ο τορπιλισμός του, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη τι από τα δύο ίσχυσε. Σε αυτό το ερώτημα και σε πολλά ακόμη πρόκειται να απαντήσει η έρευνα του Νational Geographic, τη στιγμή μάλιστα που η κινηματογράφηση δεν θα παραμείνει στο εξωτερικό του πλοίου, αλλά θα προχωρήσει στο εσωτερικό του- και αυτό παρά τις αντιρρήσεις που διατύπωσε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων βρίσκεται βυθισμένος ο «Βρεταννικός», ο οποίος εντοπίστηκε το 1975 από τον γάλλο ωκεανογράφο Ζακ Υβ Κουστόμε ειδικό ηχοβολιστικό μηχάνημα. Ο Κουστό ήταν και ο πρώτος που το εξερεύνησε, έναν χρόνο αργότερα, ενώ στην ομάδα του συμμετείχε και ένας έλληνας αρχαιολόγος και δύτης, ο κ.Χαράλαμπος Κριτζάς, σήμερα επίτιμος διευθυντής του Επιγραφικού Μουσείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πλοίο «κάθεται» στον βυθό με τη δεξιά πλευρά του, ενώ στη δεξιά πλευρά της πλώρης του διακρίνονται ρήγματα.

Ο «Βρεταννικός» ήταν το τρίτο πλοίο που κατασκεύασε η εταιρεία White Star Line- είχαν προηγηθεί ο «Ολύμπιος» και ο «Τιτανικός», με τον οποίο θεωρούνταν δίδυμα. Είχε κατασκευαστεί μάλιστα ειδικά για να διασωθεί το γόητρο της εταιρείας μετά τη βύθιση του «Τιτανικού», με τον οποίο ωστόσο είχε το ίδιο τραγικό τέλος. Το πλοίο ανήκει σήμερα σε έναν ιδιώτη, τον Σάιμον Μιλς, ο οποίος το αγόρασε από το βρετανικό κράτος το 1996 αντί 15.000 στερλινών. Από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διατυπώθηκε μάλιστα η επιφύλαξη ότι ο ιδιοκτήτης προτίθεται να το μετατρέψει σε επιτόπιο υποβρύχιο μουσείο, κάτι στο οποίο ο ίδιος αντιτίθεται.
Το Βήμα

Το στέγαστρο άργησε 13 χρόνια

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΜΕ 4,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

«Μοναδικό για την Αθήνα» χαρακτηρίζεται το μοντέρνο στέγαστρο που θα τοποθετηθεί πάνω από την παλαίστρα του Λυκείου του  Αριστοτέλη. Ενιαίο και χωρίς ενδιάμεσα υποστυλώματα, θα αιωρείται εν μέρει από καλώδια. Το ύψος του θα φτάνει τα 8 μ. πάνω  από το έδαφος, όσο δηλαδή μια διώροφη κατοικία  Χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια για να... κληρώσει το λαχείο για έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, που βρίσκεται μόλις 300 μ. από τη Βουλή των Ελλήνων: το Λύκειον του Αριστοτέλους. Και παρά την οικονομική κρίση, βρέθηκαν μέσω χορηγίας του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ) τα 4,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να κατασκευαστεί επιτέλους το στέγαστρο που θα προστατεύσει τη φιλοσοφική σχολή που ίδρυσε ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 335 π.Χ. Στο ίδιο έργο εντάσσεται και η ενοποίηση του Λυκείου με τον περιβάλλοντα χώρο του Βυζαντινού Μουσείου, ώστε να δημιουργηθεί ένα αρχαιολογικό πάρκο έκτασης 36 στρεμμάτων.

Οι πόρτες δεν θα ανοίξουν ωστόσο αμέσως για το κοινό- παρά το γεγονός ότι ο περίφημος, έκτασης 11 στρεμμάτων, αρχαιολογικός χώρος μένει απρόσιτος από τη στιγμή της ανακάλυψής του (1996) - καθώς στην καλύτερη περίπτωση οι εργασίες θα αρχίσουν το 2010 και για την ολοκλήρωσή τους απαιτείται τουλάχιστον ένας και πλέον χρόνος, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.

Το κρυφτούλι με τη χρηματοδότηση για τη μελέτη του μοντέρνου τοξωτού στεγάστρου από μέταλλο που θα καλύπτει την «καρδιά» του Γυμνασίου του Λυκείου του Αριστοτέλη, την Παλαίστρα (50x48 μ.), αρχίζει από το 2003. Στο παρελθόν τα χρήματα που εξασφαλίζονταν άλλοτε κατέληγαν σε λογαριασμό άλλων έργων και άλλοτε δεν εκταμιεύονταν, με αποτέλεσμα το ΥΠΠΟ να μην μπορεί να πληρώσει τη μελέτη εφαρμογής για να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός κατασκευής του στεγάστρου (η μελέτη υπογράφεται από τα γραφεία Καραδήμου, Γαντέ και Τριπιδάκη).

Ο κώδωνας του κινδύνου για την τύχη των αρχαιοτήτων στο μεταξύ χτυπούσε επίμονα από τον Φεβρουάριο του 1997. «Τα θεμέλια της Παλαίστρας κινδυνεύουν επειδή είναι κατασκευασμένα από ακατέργαστους λίθους και λάσπη ως συνδετικό υλικό και γιατί βρίσκονται σε φυσική κοιλότητα του εδάφους, στις υπώρειες του Λυκαβηττού, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής. Και τα τρία μικρά προσωρινά στέγαστρα που καλύπτουν τα πιο ευπαθή σημεία της ανασκαφής, οι τρεις αντλίες, τα αντιπλημμυρικά έργα, οι στερεώσεις, οι καθαρισμοί και οι εργασίες συντήρησης δεν αρκούν για να αντικαταστήσουν το μόνιμο στέγαστρο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Έφη Λυγκούρη, η οποία αποκάλυψε την «καρδιά» του Γυμνασίου του Λυκείου, την Παλαίστρα, στον χώρο όπου επρόκειτο να ανεγερθεί το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή.

Τη λύση στο πρόβλημα του στεγάστρου που χρόνιζε έδωσε η χορηγία του ΟΠΑΠ, που μέχρι πέρυσι τροφοδοτούσε το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του περιβόητου ειδικού λογαριασμού ο οποίος καταργήθηκε για λόγους διαφάνειας. Τόσο ο ΟΠΑΠ όσο και το ΥΠΠΟ, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η χορηγία δεν αποτελεί εναλλακτική λύση του ειδικού λογαριασμού αλλά πρωτοβουλία του Οργανισμού στο πλαίσιο της χορηγικής πολιτικής του.

4,5 εκατ. ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης έρχονται να στεγάσουν το Λύκειον του Αριστοτέλους 13 χρόνια μετά την ανακάλυψή του στην καρδιά της Αθήνας

Με μια ματιά

Το Γυμνάσιο του Λυκείου λειτουργούσε από τον 6ο αι π.Χ.

και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα της Αθήνας. Χρησιμοποιήθηκε μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ., οπότε και εγκαταλείφθηκε. Το 335 π.Χ. ιδρύει στον χώρο του Γυμνασίου ο Αριστοτέλης τη φιλοσοφική σχολή του. Αποτελούσε χώρο εκγύμνασης των Αθηναίων εφήβων στα όπλα. Έχει πάρει το όνομά του από το Ιερό του Λυκείου Απόλλωνος. Σήμερα σώζονται τα θεμέλια της Παλαίστρας με την κεντρική αυλή και βοηθητικές δεξαμενές που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ ένα μέρος της «κόβεται» από το Ωδείο Αθηνών.
Τα Νέα

Αναγνωρίζεται η ύπαρξη κατοχής

Η έπαυλη που ανέγειραν οι Όραμς στην περιουσία του Μελέτη Αποστολίδη, στην κατεχόμενη Λάπηθο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, νομικό κείμενο που εκδίδεται από ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό θεσμό, αναγνώρισε ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική εισβολή, κατοχή και τουρκικά στρατεύματα. Το στοιχείο αυτό δεν αναφέρθηκε ποτέ στο παρελθόν σε νομική υπόθεση που αφορούσε το περιουσιακό (π.χ. Ττιτίνα Λοϊζίδου).
Η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων βασίστηκε στο γεγονός ότι η απόφαση ενός Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να αναγνωρίζεται και να εκτελείται από τα άλλα κράτη - μέλη, ακόμη και όσον αφορά περιουσίες στα κατεχόμενα. Σε χθεσινές του δηλώσεις στη «Σ» από το Λουξεμβούργο, ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, ο Κωνσταντής Καντούνας, ανέφερε ότι η απόφαση του ΔΕΚ εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα του πελάτη του του. Όπως είπε, το Δικαστήριο δημιούργησε χθες προηγούμενο, αφού πλέον ιδιώτης μπορεί να στραφεί νομικά σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά άλλου ιδιώτη, διεκδικώντας αποζημιώσεις. Με άλλα λόγια, εάν μια απόφαση εθνικού Δικαστηρίου, με κατάληξη οικονομικές αποζημιώσεις, δεν εκτελεστεί, ένας αιτητής μπορεί να ζητήσει την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων και της ακίνητης περιουσίας του αντίδικού του που βρίσκονται σε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον ακριβή υπολογισμό της περιουσίας, ο αιτητής θα εξασφαλίσει τα χρήματα που επιδικάστηκαν από το Δικαστήριο και δεν τα έλαβε. Ο κ. Καντούνας είπε ότι «μετά τη χθεσινή απόφαση, γνωρίζουμε την κατεύθυνση που θα λάβει η υπόθεση».
Να σημειωθεί ότι το ΔΕΚ κατέληξε σε ερμηνεία κανονισμού στη βάση πέντε ερωτημάτων, κατά πόσον η κυπριακή νομοθεσία μπορεί να εφαρμοσθεί σε περιοχή η οποία δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Η απόφαση των δικαστών ικανοποίησε τα αιτήματα Αποστολίδη και δέσμευσε το Αγγλικό Εφετείο, όπου προσέφυγε ο Αποστολίδης μετά την απόφαση Βρετανικού Δικαστηρίου, ότι ο Αποστολίδης δεν μπορούσε για τεχνικούς λόγους να λάβει αποζημιώσεις από τους Όραμς. Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Αγγλικό Εφετείο, όταν οι Βρετανοί δικαστές αναγνώρισαν ως ιδιοκτήτη γης στη Λάπηθο τον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα, αλλά δεν αποδέχθηκαν το νομικό επιχείρημα, ότι με βάση το Πρωτόκολλο 10, της Συνθήκης για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυπριακή νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή που δεν είναι υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας. Για το λόγο αυτό έγινε η έφεση στο αγγλικό Εφετείο. Η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από το Βρετανικό Εφετείο, για να αποφανθεί τελεσίδικα σε σχέση με την προσφυγή Αποστολίδη.


Η απόφαση στην Κύπρο

Το ζεύγος Ντέιβιντ και Λίντα Όραμς καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε καταβολή αποζημιώσεων προς το Μελέτη Αποστολίδη ύψους 10.000 λιρών (το 2004-2005) και παράλληλα διέταξε τους Άγγλους να κατεδαφίσουν την έπαυλη, την πισίνα και την περίφραξη που ανέγειραν στην περιουσία του Αποστολίδη. Παράλληλα, το Κυπριακό Δικαστήριο απαγόρευσε τις οποιεσδήποτε άλλες επεμβάσεις στην περιουσία του Αποστολίδη.
Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η Νομική Υπηρεσία τόνισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επιτρέπει στους Κύπριους εκτοπισμένους να υπερασπιστούν κατά τρόπον αποτελεσματικό τα περιουσιακά δικαιώματά τους εναντίον των σφετεριστών των περιουσιών τους ενώπιον των αστικών Δικαστηρίων της Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση σημειώθηκε ότι «ο σοβαρός και υπαρκτός πλέον κίνδυνος που διατρέχει κάθε αλλοδαπός, ο οποίος επιδιώκει να "αγοράσει" ελληνοκυπριακή γη στα κατεχόμενα, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αποτρεπτικό παράγοντα για την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακής γης. Με τον τρόπο αυτό, οι προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος ενισχύονται, εφόσον αποτρέπεται η δημιουργία περαιτέρω παράνομων τετελεσμένων». Ακόμα, η Νομική Υπηρεσία πρόσθεσε ότι το «ΔΕΚ έκρινε ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν αποκλειστική δικαιοδοσία σε σχέση με τέτοιες περιουσίες και ότι με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται για μιαν ακόμη φορά η εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αρμοδιότητα των Αρχών της Δημοκρατίας για το σύνολο του εδάφους της χώρας».
Να σημειωθεί ότι αύριο Πέμπτη, ο Μελέτης Αποστολίδης μαζί με το δικηγόρο του Κωνσταντή Καντούνα θα δώσουν διάσκεψη Τύπου και θα δώσουν λεπτομέρειες για την απόφαση.

Σημερινή

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

«ΝΑΜΠΟΥΚΟ», ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ Η «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ

nabucco.pngToυ Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Πριν τρία χρόνια, ο Πρόεδρος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ ήρθε στην Αθήνα για να μας πει ότι, όταν τελειώσει η τωρινή σύμβαση για το αέριο, θα προμηθεύονται όλες τις ποσότητες μέσω Τουρκίας. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε συμμαχία με την ιταλική ΕΝΙ, είχε φροντίσει να κατεβάσει έναν υποθαλάσσιο αγωγό μέσω Μαύρης Θάλασσας, ανακουφίζοντας τους Ρώσους από το ουκρανικό made in USA εμπόδιο. O Γιλμάζ πλήρωσε την «αποκοτιά» του, η Τουρκία όμως απέκτησε τον αγωγό. Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, και με τους ισλαμιστές και με τους κεμαλιστές, έπιαναν ιστορικό ζενίθ.

Μερικούς μήνες αργότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη κουβέντιαζε με την παρέα της στο ξενοδοχείο Μεζντουναρόντναγια της Μόσχας. Κάποιος, γνώστης των συνομιλιών Μίλερ, τη ρώτησε: «Γιατί δεν φτιάχνετε έναν αγωγό αερίου παράλληλο του Μπουργκάς/Αλεξανδρούπολη?». Η Υπουργός έδειχνε τότε να ενδιαφέρεται κυρίως για το θαλασσίως μεταφερόμενο υγροποιημένο και πεπιεσμένο αέριο.

Η ιδέα όμως τράβηξε την προσοχή του Κώστα Καραμανλή και του Κάρολου Παπούλια. Το ίδιο και του δραστήριου Ρώσου Πρέσβη Αντρέι Βντόβιν, που αναζητούσε εκείνη την εποχή «υλικό» περιεχόμενο για τον τόσο παθιασμένο, πλην «πλατωνικό» έρωτα της Ελλάδας με τη Ρωσία, έψαχνε να μετασχηματίσει την ιδεολογική σε στρατηγική σχέση. Από όλα αυτά γεννήθηκε η ιδέα του αγωγού Σάουθστρημ, ενός από τους στρατηγικότερους στον κόσμο. Παρακάμπτει και την Ουκρανία και την Τουρκία, επιτρέποντας τον απευθείας εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό αέριο. Και φυσικά παρακάμπτει και τον υπόγειο αμερικανικό πόλεμο, δια του «τηλεχειρισμού» της Νέας Ευρώπης...

Εκτός του Σάουθστρημ, μπήκε στα σκαριά και ένα πρόγραμμα εξοπλιστικής συνεργασίας.

‘Όταν έμαθαν τα νέα, στην Ουάσιγκτον χτύπησε συναγερμός σε Πεντάγωνο, Στέητ Ντηπάρτμεντ, CIA και NSC. Ο αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις ήταν ο πρώτος που την πλήρωσε: Μετατέθηκε δυσμενώς στη Βαγδάτη, σε θέση αναντίστοιχη με τον βαθμό του. Στη συνέχεια άρχισε η κάθε είδους και μορφής επίθεση εναντίον των προσώπων-φορέων και οπαδών της ελληνορωσικής προσέγγισης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Σόρος, Μπρεζίνσκι κλπ.) χαραλκτήρισαν την Ελλάδα και τον Παπαδόπουλο στην Κύπρο «Δούρειους ‘Ιππους» της Ρωσίας. Την ίδια ώρα ο Πούτιν παρασημοφορούσε τον ‘Ελληνα Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Πρέσβη του στην Αθήνα, σε μια σαφή εκδήλωση της μεγάλης σημασίας που απέδωσε στον Σάουθστρημ και στην όλη συνεργασία με την Ελλάδα.

Αν για την Αθήνα, η ελληνορωσική προσέγγιση είναι η μόνη σήμερα διαθέσιμη σοβαρή εναλλακτική πολιτική απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς την ‘Αγκυρα, αν είναι ζήτημα στοιχειώδους εθνικής ασφάλειας να μην εισάγει όλο το αέριό της από έναν δυνητικό έστω αντίπαλο, όπως η Τουρκία, και να διαφοροποιήσει κάπως τους στρατιωτικούθς εξοπλισμούς της, για την Αμερική τα πολλά «πάρε-δώσε» με τη Μόσχα είναι casus belli. Τη διαχρονική «στρατηγική εξίσωσή» μας την διατύπωσε από το 1844 ο Βρετανός Πρέσβης Σερ Λάιονς, σε ένα υπόμνημα: «Μια ανεξάρτητη Ελλάδα είναι παραλογισμός. Η Ελλάδα θα είναι είτε ρωσική, είτε αγγλική. Κι αφού δεν πρέπει να είναι ρωσική, θα είναι αγγλική». Το ενδεχόμενο να υπάρξει μια στενότερη ελληνορωσική σχέση προκαλεί πάντα σχεδόν υστερία σε Αμερικανούς, που συχνά μας κατατάσσουν σε έναν όχι φιλικό «ορθόδοξο» κόσμο!

Ο Καραμανλής είχε δίκηο στη ρώσικη πολιτική του - πολιτική σχεδόν φορσέ για τη χώρα. Αλλά το παιχνίδι είναι «χοντρό» και πρέπει να μπορείς να το παίξεις. Αν μη τι άλλο, πρέπει τουλάχιστο να συμφωνεί το ... Υπουργείο Εξωτερικών σου! Η Κυρία Μπακογιάννη δεν ήταν αυτής της σχολής, όπως φάνηκε καθαρά στην περίπτωση της αντιβαλλιστικής άμυνας (και, λένε οι κακές γλώσσες, με τα τωρινά μπλεξίματα με Γεωργιανούς και Ρώσους στον ΟΑΣΕ). Η ελληνική κυβέρνηση ανοίχτηκε σε μια τολμηρή πολιτική, χωρίς καν την αναγκαία εσωτερική ενότητα και χωρίς ίσως να έχει ακριβώς προβλέψει τις συνέπειες.

Αντιμέτωπος με πίεση, ο Πρωθυπουργός έκανε δύο λάθη στο σκάκι, υποστηρίζουν συνεργάτες του: ξόδεψε το πολυτιμότερο μέρος του ηθικο-πολιτικού κεφαλαίου του, υπερασπιζόμενος μη υπερασπίσιμους "αξιωματικούς" (Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο), ενώ δεν υπερασπίστηκε αυτούς που υλοποιούσαν τις πολιτικές του, εκτιμώντας, εσφαλμένα, ότι η «θυσία» τους θα κατεύναζε το «θηρίο». Από τον Νοέμβριο, φάνηκε να αποδέχεται την εισήγηση του ΥΠΕΞ ότι έχει σημασία να τα φτιάξουμε με τον Ομπάμα και ας πάνε πίσω τα ρωσικά. Μάταια ο Ρώσος Πρέσβης ολόκληρο το φθινόπωρο, αναζητούσε απάντηση στο γιατί δεν προχωράνε οι εξοπλιστικές συμφωνίες. Οι αρμόδιοι δεν τούβγαιναν στο τηλέφωνο!!!... Κάμποσοι «αναλυτές» των media, που υμνούσαν την ελληνορωσική προσέγγιση, ανακάλυψαν ξαφνικά τη σημασία της «διαφοροποίησης» των πηγών ενεργειακής προμήθειας.

Μετά, άρχισαν οι αλλαγές στα πρόσωπα. Ο κ. Φώλιας, που, λένε οι κακές γλώσσες, δεν αντιλήφθηκε ακριβώς τι του είπε ο Πρέσβης Σπέκχαρτ «ανασχηματίστηκε» και στη θέση του μπήκε ο νεοφιλελεύθερος φίλος της Υπουργού Εξωτερικών κ. Χατζηγάκης, οπαδός των εναλλακτικών προς τον Σάουθστρημ αγωγών. Θεωρούμενος από πολλούς ως αρχιτέκτων της ελληνορωσικής σχέσης και από τους σοβαρότερους διπλωμάτες μας, ο Κωνσταντίνος Μπίτσιος πήρε μετάθεση δια προαγωγής από το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Πρέσβης στη Μόσχα κ. ΚΛης, συνταξιοδοτήθηκε.

Στη Μόσχα υπήρχε ακόμα ένας διπλωμάτης στον οποίο είχε ανατεθεί η στενή παρακολούθηση των ενεργειακών θεμάτων και έγραφε κάθε τόσο υπομνήματα για ενημέρωση της Αθήνας. Επρόκειτο μάλλον περί παράφρονος, αφού έκανε συστηματικά τη δουλειά του, την οποία φαινόταν και να αγαπάει, ενημερωνόταν για τη βιβλιογραφία και είχε και το θάρρος της άποψής του! Οι συνάδελφοί του είχαν εντυπωσιασθεί από την αναλυτικότητα των δεδομένων που παρέθετε στις εκθέσεις του και από την ποιότητα και διάρθρωση των επιχειρημάτων του, που, ως γνωστόν, δεν είναι το δυνατό σημείο ούτε του κράτους μας, ούτε καν των πανεπιστημίων μας. Κείμενά του δημοσίευσε επανειλημμένα το ΚΑΣ του ΥΠΕΞ στο δελτίο του, ενώ μια εξαιρετική εργασία του δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» (τεύχος 10, Απρίλιος - Ιούνιος 2008). ‘Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο είναι μία από τις ελάχιστες, καλύτερες και πιο τεκμηριωμένες εργασίες στα ελληνικά για ενεργειακά θέματα άμεσου, ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό ούτε να συμφωνήσει κανείς με τα συμπεράσματα του συγγραφέα, ούτε να τα ενστερνισθεί η πολιτική ηγεσία. Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορούμεθα με εξίσου αναλυτικό τρόπο και τα επιχειρήματα των αντιπάλων της ελληνορωσικής προσέγγισης, που ελπίζουμε να μην εξαντλούνται στο «προσκύνα τους δυνατούς»! Μια αληθινή, δι' επιχειρημάτων συζήτηση θα ήταν πολύ ωφέλιμη για την ελληνική εξωτερική και όχι μόνο πολιτική, μόνο που δεν συνηθίζεται! Τα σοβαρά κράτη όχι μόνο την ανέχονται, την επιδιώκουν και την προκαλούν.

Δεν είναι η ελληνική μέθοδος αυτή. Ο Πρέσβης στην Ουκρανία κ. Δημητρίου, ένας από τους αποδέκτες του τελευταίου αναλυτικού σημειώματος από τη Μόσχα, αποφάσισε ξαφνικά να του απαντήσει. ‘Όχι, όπως φαίνεται, ανασκευάζοντας τα επιχειρήματα του συναδέλφου του, αλλά με πρωτοφανή υπονοούμενα, ότι δηλαδή ο συντάκτης γράφει πιο φιλορωσικά και από Ρώσο υπάλληλο! Ο συντάκτης του υπομνήματος του απάντησε με προσωπική επιστολή επιχειρηματολογώντας και υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, την οποία κοινοποίησε στους υπόλοιπους αποδέκτες. Το αποτέλεσμα ήταν, κατά τρόπο υπηρεσιακά πρωτοφανή, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου να τον καλέσει σε απολογία, με την κατηγορία της έλλειψης του προσήκοντος σε ανωτέρους σεβασμού, κατηγορίας που είναι περίπου είδος «ιδιώνυμου» για διπλωμάτη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καριέρα του. Αντιθέτως, ουδείς ενόχλησε τον Πρέσβη κ. Δημητρίου, για τους τόσο ανοίκειους χαρακτηρισμούς του. Πέραν όμως της όποιας προσωπικής διαμάχης, η σημασία της υπόθεσης είναι άλλη: η κλήση σε απολογία του κύριου έλληνα διπλωμάτη που παρακολουθεί από κοντά τα ενεργειακά θέματα και υποστηρίζει με επιχειρήματα το επίσημο ελληνο-ρωσικό σχέδιο, στέλνει και ένα προφανές μήνυμα σε όλη τη διπλωματική υπηρεσία («ο ΣάουθΣτρημ είναι σε δυσμένεια και μην παραασχολείστε με αυτόν). ‘Οσο για τα επιχειρήματα περί Ρώσων πρακτόρων στο ελληνικό κράτος, τι να πει κανείς? Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί! Συνεργάτες της Κυρίας Μπακογιάννη επιμένουν ότι η Υπουργός δεν είχε ιδέα για την υπόθεση και καμμία ανάμειξη. Είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε, αλλά κι έτσι αν είναι, καλό θα ήταν οι ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες και το περιβάλλον της Υπουργού να την προστατεύουν από ενέργειες που, έστω κακοβούλως, θα μπορούσαν να αποδοθούν σε χρήση αθέμιτων μέσων για να υπονομευθεί μια πολιτική.

Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα. Αλλά παραμένει ασαφές το τι επιδιώκει τελικά ο κ.Καραμανλής με το «ένα βήμα μπρος, δύο πίσω» στα ελληνορωσικά. Μετά από μια περίοδο ταλάντευσης, αποφάσισε προχθές το μεσημέρι να πάει τελικά στην ενεργειακή διάσκεψη της Σόφιας, παρά την ματαίωση της παρουσίας εκεί του Βλαντιμίρ Πούτιν. Καλά πληροφοημένες πηγές σε Αθήνα και Μόσχα, υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν δεν πάει γιατί η διάσκεψη κινδυνεύει να γίνει αμερικανική «φιέστα», υπό την κάλυψη της ατλαντικής πτέρυγας της Κομισιόν, υπέρ του αγωγού Ναμπούκο, ευθέως ανταγωνιστικού, όχι μόνο του ΣάουθΣτρημ, αλλά ακόμα και αυτού του Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία. Στη Σόφια θα μεταβεί ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, δεν θα εκπροσωπηθούν όμως σε πολιτικό επίπεδο, Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι. Η Γκαζπρόμ άρχισε στο μεταξύ λόμπυ διαμαρτυρόμενη γιατί η ΕΕ δεν χαρακτηρίζει προτεραιότητα τον ελληνο-βουλγαρο-ρωσικό αγωγό.

Ο αγωγός «Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία» είναι ανταγωνιστικός του Σάουθστρημ. Αλλά ο αγωγός Ναμπούκο, πέραν του παντελώς αντιοικονομικού του χαρακτήρα, είναι επόισης αγωγός που παρακάμπτει την Ελλάδα και αναβαθνμίζει κολοσσιαία την Τουρκία. Αναδεικνύει έντονα τον ενεργειακό ρόλο της (αμερικανικής) Νέας Ευρώπης, εις βάρος της «Παλαιάς» και της Ρωσίας, διαιωνίζοντας την αμερικανική και εξωευρωπαϊκή εξάρτηση της Νέας. Οι αγωγοί χρησιμοποιούνται υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ευρωπαϊκής ανεξαρτησίας και ευρωρωσικής συνεργασίας! ‘Εχουμε εθνικό συμφέρον, για να μην κακοκαρδίσουμε την Ουάσιγκτον, να υποστηρίξουμε εμμέσως τέτοια σχέδια? Γιατί αυτά που μπορεί να κάνει το τουρκικό κράτος με τους Ρώσους, τους ‘Αραβες ή τους Ιρανούς, δεν επιτρέπεται να τα κάνει η Ελλάδα?

Πηγή

Παρέμβαση Πούτιν για τους αγωγούς

Παρέμβαση Πούτιν για τους αγωγούς




Ο Ρώσος πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και κάλεσε στη Μόσχα τον Βούλγαρο ομόλογό του θέλοντας να διασφαλίσει την κατασκευή του South Stream.

Με διπλή παρέμβαση σε Σόφια και Αθήνα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν επεχείρησε χθες να αποτρέψει τις κινήσεις υποβάθμισης του αγωγού South Stream και να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις των δύο κυβερνήσεων για την υλοποίηση του κρίσιμου αυτού ενεργειακού έργου.

Ο κ. Πούτιν, ο οποίος δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της ρωσικής κυβέρνησης απείχε τελικά από την ενεργειακή Σύνοδο της Σόφιας την περασμένη εβδομάδα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κ. Καραμανλή, ενώ κάλεσε στη Μόσχα χθες τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Σεργκέι Στάνισεφ, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στην κατασκευή του αγωγού αυτού (κάτι που μάλλον... ευνοούν οι Αμερικανοί).

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Μόσχα με τον κ. Στάνισεφ, δήλωσε ότι «ξεπεράσθηκαν οι διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας» και ότι τα κείμενα της συμφωνίας θα υπογραφούν εντός δύο εβδομάδων.

Ενδεικτικό της σημασίας που έδειξε η Μόσχα ώστε να αποσπάσει τη δέσμευση της Σόφιας είναι ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μόνον αφού είχε εξασφαλίσει ο κ. Πούτιν τη «συμμόρφωση» της Βουλγαρίας και αφού προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή και του προέδρου της Gazprom Α. Μίλερ.

Η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία απέρριπτε την πρόταση της Gazprom να χρησιμοποιηθεί για λόγους οικονομίας το υπάρχον δίκτυο αγωγών στο βουλγαρικό έδαφος, ενώ διεκδικεί ρωσικό δάνειο μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ενέργειας Μπέλενε.

Ανήσυχη η ρωσική κυβέρνηση από το πώς στήθηκε η Σύνοδος της Σόφιας (στην οποία συμμετείχε και ο κ. Καραμανλής), ζήτησε και είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Πούτιν με τον Ελληνα πρωθυπουργό χθες το απόγευμα.

Η ανακοίνωση του ρωσικού Λευκού Οίκου ήταν λακωνική: «Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν την εμπορική-οικονομική συνεργασία και αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων του South Stream και του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης».

Οπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Ρωσία «μεγάλο φίλο και στρατηγικό εταίρο», σε μια σαφή προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις περί «στροφής» της Αθήνας και επαναπροσανατολισμού της ενεργειακής πολιτικής της χώρας στα «αμερικανικά πρότυπα» και διαβεβαίωσε τον κ. Πούτιν ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει όλα τα μέτρα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για τον αγωγό South Stream (κάτι που αναμένεται σύντομα).

Σε ό,τι αφορά στον αγωγό Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη σημασία επικαιροποίησης της σχετικής μελέτης και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το έργο θα υλοποιηθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Ο αγωγός South Stream παρακάμπτει την Ουκρανία και προβλέπεται να μεταφέρει 31 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο και θα κοστίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ (ο αγωγός θα μεταφέρει υποθαλάσσια το αέριο από το Νοβοροσίσκ στη Βάρνα και από κει το βόρειο σκέλος μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας θα καταλήγει στην Αυστρία και το νότιο σκέλος μέσω Ελλάδας θα καταλήγει στην Ιταλία).
Πηγή

Ρώσοι καταδρομείς κατέλαβαν πειρατικό πλοίο


Ρώσοι καταδρομείς κατέλαβαν πειρατικό πλοίο
Ανδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων συνέλαβε το 29 μελές πλήρωμα και κατέλαβε ύποπτο για πειρατεία πλοίο ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων την Τετάρτη, επικαλούμενα πηγές του υπουργείου άμυνας.

Ο ρώσος ναύαρχος Πεντελέγιεφ ανακοίνωσε ότι το ρωσικό πλοίο κατέλαβε την Τρίτη το μεσημέρι το ύποπτο πλοίο 15 μίλια ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ιντερφαξ και Ria Νοβόστι.

«Μετά από έρευνα πάνω στο πλοίο βρέθηκαν επτά όπλα Καλάζνικοφ, διαφόρων τύπων πιστόλια και μια αλουμινένια σκάλα», μετέδωσε το Ria Νοβόστι επικαλούμενο την πηγή του υπουργείου άμυνας.

«Αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή η ομάδα των πειρατών είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς δύο φορές να καταλάβει το τάνκερ TF Commander με ρωσικό πλήρωμα που ταξίδευε σε αυτή την περιοχή», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στο ρωσικό πρακτορείο.

Η Ρωσία είναι μια από τις χώρες που έχουν στείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή για να προστατέψουν μια από τις πλέον πολυσύχναστες ναυτικές διόδους του κόσμου από τη δράση των σομαλών πειρατών.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

«H Τουρκία συνιστά απειλή για το Ισραήλ»!

Το Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ εκφράζει τις πλέον ισχυρές ανησυχίες του για την κοινή στρατιωτική άσκηση πρόκειται να διεξάγεται μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα, και πιο συγκεκριμένα το πάντα καλά πληροφορημένο «The JANet – THE JEWISH AD NETWORK» (Debka file), υπήρξε ανακοίνωση από τον ισραηλινό στρατό, με βάση την οποία «η Τουρκία συνιστά απειλή ασφάλειας για το Ισραήλ». Ας σημειωθεί πως έκπληξη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σο Τελ-Αβίβ η απόφαση της Άγκυρας να προχωρήσει στις κοινές ασκήσεις με την Συρία την ημέρα που το Ισραήλ τιμά τους νεκρούς που είχε στους διάφρους πολέμους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει από κοντά τις ασκήσεις του τουρκικού και του συριακού στρατού. Η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια συνιστά και την πρώτη κοινή άσκηση που κάνει νατοϊκός στρατός με στρατό αραβικής χώρας. Οι ασκήσεις άρχισαν εχθές, 27 Απριλίου, και θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, θα συμμετέχουν δε μονάδες αρμάτων της Τουρκίας και της Συρίας καθώς και οι πολεμικές αεροπορίες των δυο χωρών.Οι λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ ανησυχεί και ενοχλείται από τη συγκεκριμένη άσκηση είναι βασικά οι εξής δυο: Σύμφωνα δε με την εφημερίδα «The Jerusalem Post» η κοινή άσκηση Άγκυρας-Δαμασκού φαίνεται πως δεν έχει ενοχλήσει μόνο το Ισραήλ αλλά και την στρατιωτική ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή Εφραίμ Ινμπάρ, έναν έγκριτο και με προσβάσεις στους κρατικούς μηχανισμούς στρατηγικό αναλυτή και διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat (BESA), «Ο τουρκικός στρατός δεν είναι ευχαριστημένος με την εξέλιξη. Δεν του αρέσει η Συρία και την θεωρεί ως ένα προβληματικό κράτος». O E. Ινμπάρ διαβεβαιώνει πως βρίσκεται σε επαφή με τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Ο Ισραηλινός καθηγητής αφού αναφέρεται στην ένταση και την τριβή μεταξύ του ισλαμικού AKP και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υπογραμμίζει την σημασία της υπόθεσης Εργκενεκόν ενώ χαρακτηριζεί το ζήτημα της κοινής Τουρκο-Συριακής άσκησης ως «περιφεριακό», σε σχέση με την ευρύτερη αντιπαράθεση Στρατού-AKP, αλλά ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Άγκυρα. Στο διεθνές πλαίσιο, ο Ε. Ινμπάρ σημειώνει πως πρόκειται να υπάρξουν ερωτήματα για το κατά πόσο η Τουρκία είναι σε συμφωνία με τις ΝΑΤΟικές και δυτικές πολιτικές. Μέσα από την οπτική πως η Τουρκία πλησιάζει τον μουσουλμανικό κόσμο ο καθηγητής παρατηρεί πως «Η Συρία είναι σύμμαχος με το Ιράν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της εξοπλίζονται από την Ρωσία. Η άσκηση λοιπόν θα δημιουργήσει ερωτηματικά στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον. Είμαι σίγουρος πως και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από την Τουρκία διευκρινήσεις», συμπλήρωσε δε πως θα πρέπει «να περιμένουμε να δούμε την φύση της συγκεκριμένης άσκησης». Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, αναφορικά με την άσκηση, δήλωσε διπλωματικά εχθές πως «σίγουρα αποτελεί μία ενοχλητική εξέλιξη αλλά πιστέυω πως η στρατηγική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ισραήλ θα αντιπαρέλθει της Τουρκικής ανάγκης να συμμετάσχει στην συγκεκριμένη άσκηση». Σε κάθε περίπτωση οι Ισραηλινοί αναλυτές αναφέρονται στην σημασία της παρατήρησης της φύσης της άσκησης. Με άλλα λόγια, άλλο είναι μία άσκηση SAR και άλλο μία πραγματική ΤΑΜΣ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε μία άσκηση που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, έχει αρχίσει από την Δευτέρα 27 Απριλίου, και θα χρησιμοποιηθούν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, προσωπικό και η Αεροπορία!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Υπέρπτηση στο Φαρμακονήσι: H τουρκική «απάντηση» στον Ε. Μεϊμαράκη


28-04-2009 11:44:05 Η Άγκυρα για ακόμα μία φορά προχώρησε σε μία προκλητική ενέργεια, με πτήση άνωθεν του Φαραμκονησίου ακριβώς μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη από την Ουάσιγκτον αναφορικά με την τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Γκέιτς.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερα τουρκικά μαχητικά τύπου F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση σήμερα στις 11:17 άνωθεν του Φαρμακονησίου σε ύψος 1500 ποδών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από μαχητικά της Πολεμική Αεροπορίας.

Μόλις πρίν λίγες ώρες είχαν γίνει γνωστές οι δηλώσεις από την Ουάσιγκτον του υπουργού Άμυνας Ε. Μεϊμαράκη αναφορικά με την συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), Ρ. Γκέιτς.Εκτός της γενικόλογης τοποθέτησης του Έλληνα υπουργού περί της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και των γενικών συζητήσεων επί διαφόρων θεμάτων, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν «Έγινε συζήτηση για τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις των Τουρκικών μαχητικών στο Αιγάιο» ο Ε. Μεϊμαράκης είπε πως: «Ενημέρωσα αναλυτικά τον κ. Gates, όπως και τους επιτελείς του και νομίζω ότι οι απόψεις μας έγιναν κατανοητές».

Το ερώτημα βέβαια παραμένει για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες απόψεις έγιναν «κατανοητές» και από την ... Άγκυρα!
Defencenet

Τουρκία: Ευάλωτη παραμένει η πιστοληπτική της αξιολόγηση

Ευάλωτη σε οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους παραμένει η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μεταρρυθμίσει τα δημοσιονομικά της για να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα, προειδοποίησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service.

O οίκος εκτιμά ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση Ba3 της Τουρκίας θα μπορούσε να δεχθεί πτωτικές πιέσεις σε περίπτωση οικονομικής και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Αντιθέτως, η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας θα μπορούσε να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση επιδείξει μεγαλύτερη ικανότητα στη βελτίωση των εσόδων και στην καταβολή των φόρων και εν συνεχεία προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της αγοράς εργασίας και του δημόσιου τομέα, σύμφωνα πάντα με τη Moody's, η οποία βλέπει την τουρκική οικονομία να συρρικνώνεται 4% φέτος και να επιστρέφει σε ανάπτυξη 2% το 2010.

Τα εξασθενημένα δημοσιονομικά αποτελούν βασικό λόγο πίσω από πολλές κρίσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Τουρκία, ενώ το διογκούμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, που υπολογίζεται φέτος στα 29,7 δισ. δολάρια, ανησυχεί πολλούς οικονομολόγους.

Ναυτεμπορική

Ίχνη λαμπρού μυκηναϊκού ανακτόρου εντοπίστηκαν στην Σπάρτη



«Οδηγός» οι τρεις πινακίδες

Την ύπαρξη ενός λαμπρού μυκηναϊκού ανακτόρου στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου, 12 χλμ έξω από τη Σπάρτη, υποδεικνύουν τρεις σπασμένες πήλινες πινακίδες της γραμμικής Β' που αποκαλύφθηκαν σε έκταση κοντά στην κοιλάδα του Ευρώτα.

«Στη μία πινακίδα αναφέρονται όπλα -500 εγχειρίδια- και σε άλλη υφαντά» δήλωσε στα Νέα η προϊσταμένη της Ε' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αδαμαντία Βασιλογάμβρου, που τη Δευτέρα παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών της μαζί με τον αρχαιολόγο Βασίλη Αραβαντινό (προϊστάμενο της Θ΄ ΕΠΚΑ) στην Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Το εύρημα υποδηλώνει ότι εκεί υπήρχε ένα διοικητικό κέντρο όπου τηρούνταν αρχεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στα άλλα ανακτορικά κέντρα της εποχής» επισήμανε.

Το ανάκτορο βρίσκεται σε καίρια θέση στην πεδιάδα της Σπάρτης και οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως είχε σημαντική έκταση και πιθανόν ήταν οχυρωμένο.

Πρόκειται για οίκημα της περιόδου της ακμής των μυκηναϊκών ανακτορικών κέντρων, είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κρήτη και πιθανόν ανήκε σε κάποιον από τους ηγεμόνες της εποχής γνωστούς και από τα ομηρικά έπη, καθώς πρόκειται για την περιοχή όπου εκτεινόταν το κράτος του Μενελάου και της Ωραίας Ελένης.

Τα Νέα

Βέτο: Τα δεδομένα και η αυτονόητη στρατηγική

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Η συζήτηση που έχει αναπτυχθεί με την έλευση Καραμανλή στην Κύπρο επικεντρώνεται στην άσκηση (ή μη) βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κύρια ερώτηση επί του θέματος προς τους πολιτικούς αναλυτές είναι η εξής: Μπορεί η Κύπρος, δεδομένου του μεγέθους της, να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ή όχι;
Ας αναλύσουμε πρώτα τα δεδομένα σήμερα:
Πρώτο: Η Τουρκία για να ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Δεύτερο: Ο βασικότερος πυλώνας πάνω στον οποίο εδράζεται η Ε.Ε. είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ανθρώπινες ελευθερίες.
Τρίτο: Η Τουρκία καταπατά ασύστολα και προκλητικά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο με τη συνεχιζόμενη κατοχή.
Τέταρτο: Οι γνωστοί σύμμαχοι της Τουρκίας μέσα στην Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να υποβοηθήσουν την Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως της καταφανούς καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Πέμπτο: Η Ε.Ε. έχει δώσει το δικαίωμα σε όλα τα κράτη-μέλη να ασκούν βέτο στην ένταξη μιας άλλης χώρας, εκεί που θεωρούν ότι πλήττονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους.
Είναι ξεκάθαρο από το δεδομένο πέντε και μόνο, ότι η συγκεκριμένη ερώτηση προς τους πολιτικούς αναλυτές είναι άκαιρη. Είναι δεδομένο ότι το οποιοδήποτε κράτος-μέλος μπορεί να ασκήσει βέτο και το δικαίωμα αυτό είναι εκεί ακριβώς για να προστατεύει τις μικρές χώρες, από σχεδιασμούς και πρακτικές που μπορεί να βλάψουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους. Ποσω μάλλον όταν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα αφορούν εξόφθαλμη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τρανό παράδειγμα, η Σλοβενία.
Άρα, πιο σχετική ερώτηση θα ήταν το σε ποια περίπτωση η Κύπρος πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ να ασκήσει βέτο. Και η απάντηση βρίσκεται στα δεδομένα ένα - τέσσερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και οι διπλωματικές υπηρεσίες έχουν καθήκον να εξασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κάθε Κύπριου πολίτη. Πρέπει να διαχειριστούν με τον τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν καλύτερο και που συνάδει με τη συνολική στρατηγική στο Κυπριακό, το εργαλείο που λέγεται βέτο. Αυτό μπορεί να σημαίνει απειλή και μόνο για βέτο, αναζήτηση συμμάχων μέσα στην Ε.Ε. που θα μας στηρίξουν ή ακόμα και άσκηση βέτο χωρίς καμιά στήριξη. Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι, ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα σημαίνει και ταυτόχρονη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, το οποίο είναι από το 2004 ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό είναι το λιγότερο που περιμένει ο Κύπριος πολίτης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν είναι θέμα προς συζήτηση, αλλά αδιαπραγμάτευτο ζήτημα αρχής.

Σημερινή

*Υποψήφιος ευρωβουλευτής Ευρωπαϊκού Κόμματος



Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

12 Ναυτικά Μίλια με την Αλβανία

Συμφωνία/ορόσημο για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δυο χωρών πρόκειται να υπογραφεί σήμερα κατά την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.
Η εν λόγω συμφωνία αναγνωρίζει το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια.

«Πιέζουν» οι Ρώσοι για τον αγωγό South Stream

AΠOΦAΣIΣMENH να προωθήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream εμφανίζεται η ρωσική κυβέρνηση, η οποία θέτει ως έτος έναρξης λειτουργίας του έργου το 2015. Στις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση η ρωσική πλευρά πιέζει για την υπογραφή μιας ενδιάμεσης συμφωνίας που θα επιλύει διαδικαστικά ζητήματα προώθησης του έργου και θα προετοιμάζει την ίδρυση της κοινής εταιρίας Gazrpom - ΔΕΣΦΑ. Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πως η διεθνής οικονομική κρίση θα ευνοήσει την υλοποίηση των μεγάλων ενεργειακών έργων μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς η πτώση των τιμών των μετάλλων θα μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής και ως εκ τούτου επιδιώκει να περιοριστεί ο χρόνος προετοιμασίας, ώστε να αρχίσει η κατασκευή το ταχύτερο δυνατό.

Oπως δήλωσε μάλιστα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, λίγο πριν αναχωρήσει για τη διεθνή ενεργειακή διάσκεψη της Βουλγαρίας, η Ρωσία θα τηρήσει τις αποφάσεις για διοχέτευση φυσικού αερίου στον αγωγό South Stream όχι αργότερα από το 2015. «Η διαδικασία των συνεννοήσεων για τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να υπογραφούν σε διακυβερνητικό επίπεδο και μεταξύ των εταιριών, ολοκληρώνεται και η ρωσική πλευρά δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ως προς την υλοποίηση του έργου», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός. Αναφερόμενος μάλιστα στις συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, ο κ. Σματκό είπε ότι «τα σχετικά έγγραφα με τις ελληνικές εταιρίες έχουν συμφωνηθεί και θα υπογραφούν σε σύντομο χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν επίσης προχωρήσει αισθητά με τις τσεχικές και τις βουλγαρικές εταιρίες.

Ειδικά με τη βουλγαρική πλευρά, η σχετική αναθεωρημένη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σματκό δεν προχωρούν άσχημα και οι συνομιλίες με τη Σλοβενία και την Τσεχία. Η ρωσική πλευρά επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για τον South Stream έναντι του Nabucco, που θα μεταφέρει αέριο της Κασπίας και στηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση. Μάλιστα προβάλλει ως βασικό πλεονέκτημα του South Stream τα αποθέματα αερίου της Ρωσίας, που όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά Ρώσοι αξιωματούχοι επαρκούν για 50-100 χρόνια.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Δημήτρης Χριστόφιας, ο μοναδικός ηγέτης στα παγκόσμια χρονικά που δεν επιδιώκει ατόφια Ελευθερία για το λαό του

«…Η στασιμότητα κι η απραξία στο όνομα της ατόφιας λύσης και της ατόφιας ελευθερίας, οδηγεί τον τόπο μας στην τελική και ολοκληρωτική καταστροφή και στη διχοτόμηση.» Μια ακόμα απίστευτη δήλωση του Δημήτρη Χριστόφια, σε στρατόπεδο στα πλαίσια των εορτασμών του Πάσχα. Πόσοι πρόσεξαν και προπαντός πόσοι έδωσαν την απαιτούμενη σημασία σ’ αυτό το νέο μεγάλο ολίσθημα; Πόσοι από εκείνους τους "επαναστάτες" και τους "ιδεολόγους" που βγαίνουν για ψύλλου πήδημα στους δρόμους με πανό και φωνές διαμαρτυρίας, θορυβήθηκαν για την πρωτοφανή δήλωση του προέδρου; Τι συμβαίνει σ’ αυτό τον τόπο; Θα ανεχόταν ένας λαός με αξιοπρέπεια τόσο αδιαμαρτύρητα, ν’ ακούει τέτοιες "παραδοχές υποδούλωσης", να εκφράζονται δημόσια από… "προεδρικά χείλη";

Τέτοιες δηλώσεις, σε στρατόπεδα που φέρουν το όνομα των ηρώων που έπεσαν για την Κυπριακή ελευθερία, πρώτα απ’ όλα αποτελούν ύβρη προς τους ήρωες. Καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο λαό και ζητούμε την άμεση παραίτησή του. Για να γλυτώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός από τα δεινά που σίγουρα θα φέρουν οι ολέθριοι χειρισμοί του στο Κυπριακό. Τι είναι στην ουσία αυτό που έκανε; Ζήτησε από τον λαό του να μην "ονειρεύεται" ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα αλλά πολύ λιγότερα (αυτά που θα επιτρέπει η ανελεύθερη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που ο ίδιος, χωρίς ίχνος σεβασμού προς την ετυμηγορία του λαού στο δημοψήφισμα, επιδιώκει). Ωσάν οι Έλληνες της Κύπρου να είναι κατώτερα όντα. Προτιμά να επιδιώκουμε μια "λύση" που επαναφέρει την Τουρκική σκλαβιά. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι ειδικοί που μελέτησαν τις πτυχές της υπό συζήτηση παραλλαγής του σχεδίου Ανάν, το οποίο σήμερα βρικολάκιασε λόγω των δικών του χειρισμών.

Ίσως εκτιμά ότι ο λαός ακούει, αλλά δεν καταλαβαίνει. Η πιο πάνω επίμαχη φράση, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με άλλο σημείο των δηλώσεών του, στο οποίο διεμήνυσε ότι θα δώσει και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του για να πετύχει τον στόχο της λύσης, η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του λαού, ε/κ και τ/κ. Εκτός κι αν, όταν αναφέρεται σε ανθρώπινα δικαιώματα, εννοεί… κάποια ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα και τα ζώα έχουν… "κάποια δικαιώματα". Αλλά και στους τουρκοκύπριους δεν συμφέρει να ζουν σ’ ένα καθεστώς στο οποίο θα υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών, με κυρίαρχα στοιχεία τον ρατσισμό και το άδικο. Μια τέτοια λύση δε θα είναι βιώσιμη και συνεπώς θα είναι πηγή μελλοντικών εντάσεων, που θα θέτουν σε κίνδυνο και τη δική τους ασφάλεια και ευημερία (πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ένα νέο αιματοκύλισμα).

Από την "κολοβωμένη ανεξαρτησία" του 1960 λοιπόν, με πρόεδρο τον Χριστόφια οδεύουμε στην… "μειωμένη ελευθερία". Απροκάλυπτα πλέον, μας ζητούν να μη θέλουμε "ατόφια ελευθερία", γιατί θα… καταστραφούμε. Πρόκειται ίσως για την πρώτη περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά, κατά την οποία ηγέτης ζητά από τον λαό του να αποδεχθεί την υποδούλωσή του. Ουδέποτε στο παρελθόν, όσο κι αν ψάξουμε στα κιτάπια της ιστορίας δε θα έγινε κάτι ανάλογο. Κι αν έγινε, ο λαός αυτός σήμερα δε θα υπάρχει. Θα βρίσκεται μόνο σε κάποιες ξεχασμένες αράδες της ιστορίας και πουθενά αλλού.

Γνωρίζει ο Δημήτρης Χριστόφιας, τι έγραψε ο ήρωας ποιητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης, στο γράμμα προς την αδερφή του (που έμελλε να γίνει γράμμα-ποίημα προς την ελευθερία); «Το όνομα που θα της δώσεις θέλω να είναι πεντασύλλαβο και να θυμίζει εκείνην, για την οποία ήρθα ως εδώ. Να θυμίζει εκείνην για την οποία έγραψε ο ποιητής Σολωμός το πιο όμορφο τραγούδι του. Εκείνην, την οποίαν κάθε άνθρωπος επιθυμεί πιο πολύ απ’ όλα. Κατάλαβες, αδελφή μου;» Κατάλαβε ο πρόεδρος; Ας το εννοήσει επιτέλους, ότι οι "ξεροκέφαλοι" Έλληνες της Κύπρου δεν παραιτούνται ποτέ απ’ αυτό που επιθυμούν πιο πολύ απ’ όλα. Η Ελευθερία για την οποία χύθηκαν ποταμοί ελληνικού αίματος, είναι και για μας. Διαφορετικά, δεν έχουμε λόγο να ζούμε.

Πανίκος Ελευθερίου

Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Περί αμυντικών




Το ταξίδιον του κ. Μεϊμαράκη στις ΗΠΑ πραγματοποιείται τελικά.
lΜέχρι τελευταία στιγμή ήταν υπό ματαίωση γιατί ο υπουργός Άμυνας της υπερδύναμης Ρόμπερτ Γκέιτς είχε «μουλαρώσει». Δεν ήθελε να δεχθεί τον έλληνα υπουργό. lΣύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο κ. Γκέιτς είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με το ελληνικό ΥΕΘΑ για επιχειρούμενη απαξίωση του αμερικανικού υλικού και απαράδεκτες συμπεριφορές. Δηλαδή: - Ανετράπη, χωρίς καμία δικαιολογία, απόφαση του ΚΥΣΕΑ για ανάθεση στους Αμερικανούς πυρομαχικών αρμάτων. - Είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, μη παραλαμβανόμενα επί μήνες, τα ελικόπτερα «ΑΠΑΤΣΙ», με σκοπό την, κατά τους Αμερικανούς, υποβάθμισή τους. - Έχουν δημιουργηθεί αδιέξοδα σε αντισταθμιστικά αμερικανών εταιρειών που οδηγούν σε δικαστικές διαμάχες. lΤελικά ενέδωσε ο κ. Γκέιτς και αμέσως άρχισαν οι φήμες για τους λόγους που κλείστηκε το ραντεβού. Άλλοι έλεγαν ότι απέδωσαν οι πιέσεις της Ουάσινγκτον και άλλοι ότι δώσαμε υποσχέσεις για αγορές. Και συγκεκριμένα για F-16, που το ΚΥΣΕΑ στις 22 Μαΐου 2006, με εισήγηση του κ. Μεϊμαράκη, είχε αποφασίσει να μην αγοραστούν άλλα. Η απόφαση αυτή ισχύει ή ανακλήθηκε (και πότε), κύριε υπουργέ; lΤο μαχητικό αυτό είναι ένα καλό οπλικό σύστημα, αλλά παρελθούσης πλέον γενιάς. Είναι εξαιρετικά ακριβό σε σχέση με την ηλικία του και τις δυνατότητές του. Πιο ακριβό ίσως από το σύγχρονο GRIPEN. lΔεν έχει καμία σχέση από άποψη επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε σύγκριση με τα Eurofighter, F-18 Super Hornet, Rafale, F-35 κ.ά. lΠαράγεται πλέον μόνο για εξωτερικές πωλήσεις. Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει κλείσει το κεφάλαιο αυτό και προσπαθεί να κρατήσει τη γραμμή παραγωγής με πωλήσεις εκτός ΗΠΑ (Πακιστάν κ.λπ.). lΤα 60 ελληνικά F-16 του Σημίτη (1999) δεν έχουν ακόμη σύστημα αυτοπροστασίας, δηλαδή είναι κουτσά, επιχειρησιακώς ανεπαρκή. Το ίδιο ισχύει και για τα του Καραμανλή (2005), που παραλαμβάνονται σε κατάσταση conditionable acceptance, δηλαδή πάρτε το «και βλέπουμε»... Ο κ. Ρόμπερτ Γκέιτς lΉταν υπουργός Άμυνας του, παταγωδώς, αποτυχόντος κ. Μπους, αλλά, περιέργως, τον κράτησε ο κ. Ομπάμα. Έχει ικανότητες, αλλά παράλληλα συντηρεί τη συνέχεια της πολιτικής Μπους σε προσανατολισμούς προμηθειών εξοπλισμών. lΔήλωσε προ ημερών: «Στο μέλλον ο πόλεμος θα είναι υβριδικός και πολύπλοκος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι σε θέση ν' αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα έναν αυτονομιστή με καλάσνικοφ και μια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου προηγμένης τεχνολογίας». lΑυτά ισχύουν για τους Αμερικανούς. Εμείς εδώ, φαίνεται, δεν χρειαζόμαστε προηγμένη τεχνολογία για ν' αμυνθούμε. lΑν λάβουμε υπόψη και τις θέσεις του υφυπουργού Άμυνας Bruce Lemkin, ο οποίος παίζει τον ρόλο πλασιέ της Lockheed - Martin, τότε δένει το γλυκό... lΟ κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται από προχθές στις ΗΠΑ. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις... lΣημειώνω ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας ουδεμία ενημέρωση έχει για τα τεκταινόμενα. Δεν τη ρώτησαν τι θέλει για να πολεμήσει, αν χρειαστεί, ένα πολυαριθμότερο, σε μέσα και προσωπικό, εχθρό. Θέλει, ασφαλώς, ποιότητα. Οι μίζες για τους Patriot lΞαναβγήκαν στη φόρα τελευταία... lΔεν είναι 100 εκατ. ευρώ (αυτό είναι το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλει η Raytheon στην κοινοπραξία Siemens - Κόκκαλη ως αντισταθμιστικά) αλλά 10 εκατ. ευρώ, το 10%. lΑυτά τα 10 εκατ. ευρώ ήρθαν στην Ελλάδα και μοιράστηκαν όπου δει. Τους ξέρουμε, αλλά έχουμε έλλειμμα τεκμηρίων. Να μη φάμε και μήνυση από τα λαμόγια...
Το Παρόν

Προκλητικές μεθοδεύσεις στη Θράκη



ΠΡΙΝ καν καλά καλά στεγνώσει η μελάνη των αποκαλυπτικών αναλύσεων της εφημερίδας μας για τις τουρκικές προθέσεις όσον αφορά τη Θράκη, από την ίδια τη γείτονα και τους εδώ εγκάθετους της δίδεται αδρά το στίγμα των εθνικιστικών σχεδιασμών και στρατηγικών επιδιώξεων.

Κι αυτό με το παραλήρημα των συγκεντρωθέντων την περασμένη βδομάδα για τον «εορτασμό των γενεθλίων του Προφήτη» (έστω κι εκπροθέσμως) στην παρουσία υψηλόβαθμων τούρκων διπλωματών. Στη συγκέντρωση επλεόνασαν συνθήματα της γαλαρίας και αναφορές ομιλητών στη «μητέρα πατρίδα» και το «συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον της για τη Θράκη» (sic) όπως ιδιαιτέρως ετόνισε ο ψευδομουφτής. Κάτι που παραπέμπει σε κυπριακό μοντέλο, παλαιοτέρων εποχών, με το οποίο κι εμεθοδεύθησαν όσα δραματικά τελικώς ακολούθησαν στη μεγαλόνησο. Όχι λιγότερο προκλητικός ήταν και ο τούρκος πρόξενος, ενώ αποκαλυπτική των προθέσεων ήταν και η παρουσία πολλών αντιπροσωπειών μουσουλμανικών συλλόγων από άλλες περιοχές. Στη συγκέντρωση για πρώτη φορά δόθηκε τόση έμφαση στην τουρκική ταυτότητα και στα οράματα του Τουρκισμού γενικότερα, πράγμα που παραπέμπει ευθέως σε προθέσεις ανακίνησης θεμάτων με στήριξη της Άγκυρας. Και συγκεκριμένα διεκδικήσεως του δικαιώματος «συλλογικού εθνικού αυτοπροσδιορισμού» όπως είχε αποκαλύψει από πολλού το «ΠΑΡΟΝ», προειδοποιώντας τους αρμοδίους. Δυστυχώς η τραγική κατάσταση εσωστρέφειας και οι αγκυλώσεις που καθηλώνουν την Αθήνα ενθαρρύνουν αυτές τις τουρκικές ενέργειες κι επιδιώξεις. Aποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει αποτελεσματική ανάσχεση των τετελεσμένων που η Άγκυρα προάγει αργά μεν, αλλά σταθερά και κυρίως με αποφασιστικότητα. Και φυσικά δολιότητα. Κάτι που προδιαγράφει ακόμη χειρότερες (και πιο επικίνδυνες) μέρες για τον Ελληνισμό. Η κυριαρχία του οποίου υπονομεύεται κι εκ των έσω, πέραν όσων μεθοδεύει με τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στον αιγαιωτικό χώρο η Τουρκία.
Το Παρόν

Τι να κάνουμε με την Τουρκία;


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗ*

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Κύπρο ήταν σημαντική από κάθε άποψη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλληλη διαδικασία: Αφενός είναι οι συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ και αφετέρου η αξιολόγηση της Τουρκίας στις Βρυξέλλες το ερχόμενο φθινόπωρο. Είναι πρόδηλο ότι η παρούσα συγκυρία απαιτεί πιο συστηματική επαφή σε επίπεδο κορυφής και πιο συντονισμένη δράση όλων, περιλαμβανομένων και των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα. Από τις δημόσιες τοποθετήσεις που έκαναν οι Καραμανλής - Χριστόφιας φαίνεται ότι βασικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι ο σχεδιασμός στα ευρωτουρκικά. Είναι σωστή η θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Είναι επίσης σωστή η θέση ότι η υποστήριξη που προσφέρουν Αθήνα και Λευκωσία δεν δίδεται ως λευκή επιταγή. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποστηρίζει, με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και 5 χρόνια, ότι ο βασικός μας στόχος είναι να λειτουργήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ως μοχλός για να επιλύσουμε το Κυπριακό. Έγιναν λάθος επιλογές, κακές ιεραρχήσεις, προτάχθηκε η πολιτική του Πρωτοκόλλου. Θεωρώ ότι αυτή η πολιτική απέδωσε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Τώρα, μπορεί να γίνει μια διορθωτική παρέμβαση, ώστε μαζί η Κύπρος και η Ελλάδα να θέσουν ως στόχο, η Τουρκία, να κριθεί το φθινόπωρο με βάση τις πραγματικές θέσεις της στο Κυπριακό: Στην ουσία του, που είναι η κατοχή. Όχι απλώς να δηλώνει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και να ξοφλά.
Απαντώ έτσι στο ζήτημα του βέτο: Δεν πρέπει να σπεύσουμε, ούτε να το ανεμίζουμε ούτε να το υποστέλλουμε. Η διαμόρφωση συνθηκών που να πιέζει την Τουρκία, εξαρτάται από: Το πόσο αποφασιστικά θα προχωρήσουν οι συνομιλίες, ποια ζητήματα θα αναδείξουν ως μείζονες διαφωνίες και πάνω σε ποια εμείς θα επιμείνουμε για να ικανοποιηθούν οι θέσεις μας.
Πρέπει σε αυτά να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Αν καταφέρουμε οι συνομιλίες να φθάσουν σε σημείο που να αποκρυσταλλώνονται οι καίριες διαφωνίες, τότε να ζητήσουμε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων μας πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα. Να αφήσουμε ανοιχτή την επιλογή να μη συναινέσουμε σε περαιτέρω πρόοδο των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Ξεχωρίζουν ποια είναι τα μείζονα, που εύλογα απασχολούν τον κάθε πολίτη: Ασφάλεια και εγγυήσεις, εφαρμογή της λύσης, περιουσίες, έποικοι, οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα της λύσης. Σε όλα αυτά χρειάζεται ισχυρή επίδραση από την Ε.Ε. Από τις πολύ σωστές δημόσιες τοποθετήσεις Καραμανλή, ξεχωρίζω το θέμα της ασφάλειας, καθώς το σύστημα εγγυήσεων του 1960 είναι αναχρονιστικό. Η ένταξη στην Ε.Ε. αποτελεί το νέο πλαίσιο ασφαλείας για την Κύπρο. Να κάνουμε, λοιπόν, αυτήν τη θέση κεντρικό αντάλλαγμα μιας περαιτέρω προόδου των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Η επίκληση βέτο στην Ε.Ε. συνήθως γίνεται όχι για να ασκηθεί, αλλά για να αποσπαστεί συγκεκριμένο αντάλλαγμα. Να προτάξουμε, λοιπόν, την επίλυση και να ζητήσουμε το Δεκέμβριο, μέσω της Ε.Ε., η Τουρκία να δεσμευτεί στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης.


*Αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ

Καταδίκη-κόλαφος για Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «επιστρέφει» την περιουσία σε πρόσφυγα από την Κερύνεια

Ο πρόσφυγαςαπό την Κερύνεια Μελέτης Αποστολίδης έχει δικαιωθεί τόσο από κυπριακό όσο και από βρετανικό δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα τους αντιδίκους εκπροσώπησε η σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Σερί Μπλερ- φωτό), ενώ  στο ίδιο πνεύμα είναι και η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου  των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η τελική απόφαση του οποίου θα βγει αύριο
Φρένο στις καταπατήσεις και στις- παράνομες- αγοραπωλησίες περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα αναμένεται να βάλει η αυριανή ετυμηγορία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την προσφυγή του Μελέτη Αποστολίδη εναντίον μιας οικογένειας Βρετανών, των Όραμ.

Η απόφαση, εφόσον είναι θετική για τον πρόσφυγα από την Κερύνεια, θα καθιερωθεί ως νομολογία και αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταπατηθεί στα Κατεχόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν περιουσίες καταπατητών σε κράτος μέλος της Ε.Ε. Στην περίπτωση του Μ. Αποστολίδη, αν οι Βρετανοί αρνηθούν να καταβάλουν αποζημίωση, ο ενάγων έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την περιουσία τους στην Αγγλία. Παράλληλα ανοίγει o δρόμος για τη δικαίωση και αποζημίωση των Ελληνοκυπρίων, των οποίων οι περιουσίες έχουν καταπατηθεί και έχουν πουληθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη ο κ. Αποστολίδης έχει δικαιωθεί τόσο από κυπριακό όσο και από βρετανικό δικαστήριο (στο οποίο μάλιστα τους αντιδίκους εκπροσώπησε η σύζυγος του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Σερί Μπλερ), ενώ στο ίδιο πνεύμα είναι και η γνωμοδότηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η τελική απόφαση του οποίου θα βγει αύριο.

Το 2003, όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα που οδηγούν στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Μελέτης Αποστολίδης θέλησε να δει το σπίτι του και τη μεγάλη έκταση με τα ελαιόδενδρα, τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές που το περιέβαλλε, στην επαρχία Κερύνειας. Προς μεγάλη του έκπληξη, τα δέντρα είχαν ξεριζωθεί και στη θέση τους είχε χτιστεί μια περιφραγμένη βίλα με πισίνα από ένα ζευγάρι Βρετανών, τους Όραμ. Ο Αποστολίδης τους πλησίασε και τους είπε ότι η γη ήταν δική του, αλλά εκείνοι τον έδιωξαν. «Κινηθήκαμε προς την Αγγλία»
Η συνέχεια δόθηκε στο κυπριακό δικαστήριο, όπου ο Αποστολίδης και ο συνήγορός του Κωνσταντής Καντούνας δικαιώθηκαν έναντι των Βρετανών. Όμως, εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο κ. Καντούνας, «αναζητούσαμε τρόπο να εκτελεστεί η απόφαση και γι΄ αυτό έπρεπε να βρούμε τα περιουσιακά στοιχεία των αντιδίκων στην Αγγλία. Ανακαλύψαμε ότι οι Όραμ είχαν ακίνητη περιουσία στην Αγγλία και επειδή η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρχε τρόπος, με βάση κανονισμό της Ε.Ε., να εγγραφεί η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου στην Αγγλία».

Οι Όραμ όρισαν συνήγορό τους τη Σερί Μπλερ. Στην πρώτη δίκη στο βρετανικό δικαστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2006, ο Μελέτης Αποστολίδης έχασε και εφεσίβαλε την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. Εκεί ο Ελληνοκύπριος κέρδισε την υπόθεση και έτσι τον Ιούνιο του 2007 το βρετανικό Εφετείο - επειδή η απόφασή του δεν συμφωνούσε με την πρωτόδικη- έστειλε πέντε ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ). Η γνώμη της γενικής εισαγγελέως του ΔΕΚ που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο δικαιώνει απόλυτα τον Μ. Αποστολίδη και συνιστά στο ΔΕΚ να αποφασίσει υπέρ του. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων είθισται οι αποφάσεις του ΔΕΚ να συμφωνούν με τις γνωμοδοτήσεις.


Οι ιδιοκτησίες παραμένουν στους Ελληνοκυπρίους

Η ΤΙΤΙΝΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ,πρόσφυγας από την Κερύνεια, είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πόλη της Κερύνειας, καθώς και αποκατάσταση του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά και με ασφάλεια την περιουσία της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του το 1998 δικαίωσε τη Λοϊζίδου και στα δύο σημεία, υιοθετώντας ταυτόχρονα μία σειρά παραδοχών που αποτελούσαν κόλαφο για την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό. Με βάση λοιπόν την απόφαση υπέρ της Λοϊζίδου, η Τουρκία η οποία από το 1974 κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθίστατο υπεύθυνη για ό,τι συνέβαινε στον Βορρά. Σε συσχετισμό με το πρώτο σημείο, καθοριζόταν ότι το καθεστώς Ντενκτάς στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο δεν ήταν παρά «υποτελής διοίκηση». Επίσης, καθοριζόταν ότι η κυριότητα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στη Βόρεια Κύπρο παρέμενε στους νόμιμους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες.


4.000 αιτήσεις

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, το διάστημα 2000-2004 περίπου 4.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν από ξένους υπηκόους στο κατοχικό καθεστώς για την «αγορά» ακίνητης περιουσίας στις κατεχόμενες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το 82% της ιδιωτικής ιδιοκτησίας γης που βρίσκεται σήμερα υπό τουρκική κατοχή ανήκει σε Ελληνοκυπρίους, ενώ το ποσοστό που ανήκει σε πρόσωπα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι μόλις 16,7%.
Πηγή

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Συνελήφθη ο... «πορθητής των Υμίων»


24.04.09
Στις νέες συλλήψεις για την ακροδεξιά οργάνωση Εργκενεκόν περιλαμβάνεται και ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Ερτζάν Κιρέτστεπε, ο αρχηγός των Τούρκων καταδρομέων που έλαβε μέρος στην επιχείρηση των Υμίων.

Η ανακάλυψη ενός νέου οπλοστασίου στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε στη σύλληψη του «πορθητή των Υμίων», όπως έχουν χαρακτηρίσει τα τουρκικά ΜΜΕ τον Κιρέτστεπε, καθώς και στις συλλήψεις άλλων πέντε απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών.

Θαμμένα όπλα

Τα όπλα βρέθηκαν θαμμένα σε αμφιλεγόμενο οικόπεδο στην περιοχή Ποϊράζκοϊ, που από το 1992 ανήκει στο Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ιδρυμα της Πόλης (İSTEK), ιδρυτής του οποίου είναι ο πρώην δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Μπεντρετίν Νταλάν, αλλά χρησιμοποιείται ωστόσο από το ναυτικό.

«Πρόκειται για στρατιωτική περιοχή, μας απαγορεύεται η είσοδος», δηλώνει ο κ. Νταλάν στην εφημερίδα «Haber Türk» και εξηγεί πως η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας και με την παρουσία των στρατιωτικών. Οι έρευνες στην περιοχή Ποϊράζκοϊ θα συνεχιστούν και σήμερα ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Taraf», οι Αρχές αναζητούν και πτώματα.

Οι αστυνομικές αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβαν με e-mail στις 16 Απριλίου. Στρατιωτικές πηγές αρνούνται κάθε σύνδεση με τα όπλα που βρέθηκαν, αναφέρουν ωστόσο πως θα ερευνηθεί η πιθανότητα να έχουν κλαπεί.

Σύμφωνα πάντα με ορισμένες πηγές είναι φυσιολογικό για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να διατηρούν κρυμμένα, υπόγεια οπλοστάσια, «τα θαμμένα όπλα» ωστόσο αποτελούν μια πρακτική που απέχει κατά πολύ από τη σύγχρονη στρατιωτική αντίληψη.

Πηγή

«Είμαστε βήματα μπροστά»

23/04/2009

Δημήτρης Χριστόφιας και Κώστας Καραμανλής επανακαθόρισαν τους άξονες της πολιτικής Κύπρου - Ελλάδας, όσον αφορά τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, ενώ επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη στρατηγική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μάλιστα, έκανε λόγο για μια πολυεπίπεδη στρατηγική των δύο χωρών, που μας επιτρέπει «να βρισκόμαστε βήματα μπροστά από την Τουρκία…».

Την προσήλωσή τους στην ορθότητα της στρατηγικής για πλήρη ένταξη, πλήρη προσαρμογή της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στο θεσμικό της πλαίσιο επαναβεβαίωσαν χθες Κώστας Καραμανλής - Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τις επίσημες επαφές που είχαν χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της διήμερης, επίσημης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Οι δύο ηγέτες επισήμαναν ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού, ενώ, όσον αφορά τον πολιτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στο πρόβλημα, υπογράμμισαν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αφ’ εαυτής επαρκή εγγύηση για την Κύπρο, απορρίπτοντας, ως μη συνάδουσα προς τις ευρωπαϊκές αρχές, την τουρκική θέση περί διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Καραμανλής, άφησε, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες, να υπάρξει μια σχετική, μεταβατική χρονική περίοδος, όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Επανέλαβε, παρ’ όλα αυτά, ότι οι εγγυήσεις αποτελούν ιστορικό και πολιτικό αναχρονισμό, που δεν πρέπει να παραμείνει. Οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας εξέτασαν και την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, προβαίνοντας στην κοινή εκτίμηση, ότι, η έως σήμερα σημειωθείσα πρόοδος δεν ήταν η προσδοκώμενη. Επανατόνισαν, ωστόσο, τη θέληση της ε/κ πλευράς, «ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων», να συνεχίσει να προσέρχεται στις συνομιλίες με «καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο μιαν αμοιβαία αποδεχτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες».
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.


Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Ειδικά όσον αφορά στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και ενόψει της αξιολόγησης της Άγκυρας τον προσεχή Δεκέμβριο, Κ. Καραμανλής και Δ. Χριστόφιας επισήμαναν ότι, υπό τις συνθήκες, η στρατηγική υποστήριξης της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η μόνη ρεαλιστική και ορθή, καθώς ερείδεται στη βάση της συλλογιστικής, ότι, η πλήρης ένταξη της Τουρκίας προϋποθέτει την πλήρη αποδοχή και υιοθέτηση από την Άγκυρα όλων των αρχών, αξιών και κανόνων συμπεριφοράς της Ε.Ε., άρα και όλων των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν προσφέρουν εν λευκώ επιταγή στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας, καθώς η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση, από την πλευρά της, των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της Ε.Ε.
«Υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς, θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την Ε.Ε. και για τους γείτονές της», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η θέση αυτή, ωστόσο, υπογράμμισε, στηρίζεται στο «αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της όλων των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της Ε.Ε.».


Πλήρης ένταξη, πλήρης προσαρμογή

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε πως «τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», στο μέτρο που, «κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Άγκυρα να συνεργαστεί για λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, υπό τις περιστάσεις, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ασφαλώς, πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, τόσο έναντι της Ε.Ε. όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν έχει κάνει», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.
Της ακολουθούμενης στρατηγικής των δύο χωρών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας υπεραμύνθηκαν οι δύο ηγέτες, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οπωσδήποτε, προσώρας, «η στάση της Τουρκίας δεν κρίνεται ικανοποιητική», παραδέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής, επισήμανε, ωστόσο, πως, «αν αρχίσουμε να συζητούμε κάτι λιγότερο από την πλήρη ένταξη, θα αρχίσουμε να συζητούμε και κάτι λιγότερο από την προσαρμογή της Τουρκίας», σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Ψάχνεται η Τουρκία…

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε με έμφαση πως η «πολυεπίπεδη στρατηγική που ακολουθούμε», όχι μόνον έχει βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γωνιά, αλλά της έδωσε τη δυνατότητα να βρίσκεται «βήματα μπροστά» από την Τουρκία… «Η στρατηγική που ακολουθούμε είναι πολυεπίπεδη. Να μου επιτρέψετε να πω, ότι η ανάληψη πρωτοβουλιών από δικής μας πλευράς, για να τερματιστεί το αδιέξοδο και να αρχίσουν συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό, η καλή θέληση την οποία επιδεικνύουμε, η πειστικότητα στην ανάλυση των θέσεών μας για την εφαρμογή αυτής της πολυεπίπεδης στρατηγικής, έχουν βγάλει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη γωνιά, και νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας μάς επαινούν γι’ αυτές τις πρωτοβουλίες… Η Τουρκία ψάχνεται τον τελευταίο χρόνο, να βρει ερείσματα να βγει μπροστά. Δεν τα καταφέρνει. Εγώ ισχυρίζομαι, με όλη τη συναίσθηση αυτού που λέγω, ότι βρισκόμαστε βήματα μπροστά αυτή την ώρα… Κατά συνέπεια, θεωρώ ότι η στρατηγική μας αυτή μας βγάζει μπροστά. Σίγουρα χρειάζεται πολλή υπομονή, πολλή εγκαρτέρηση, πολλή ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, όχι παρακαλώντας τον οποιονδήποτε, αλλά καταγγέλλοντας, την ίδια ώρα, ακριβώς τη συμπεριφορά της Τουρκίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Συναντήσεις με κόμματα

Το Κυπριακό, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, καθώς και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησαν ο Κώστας Καραμανλής και οι ηγεσίες κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε συναντήσεις που είχαν αργά χθες το απόγευμα.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπίες του ΑΚΕΛ, του ΔΗ.ΣΥ., του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα έχει σήμερα με τις ηγεσίες του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.
Σε δηλώσεις του, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το Κυπριακό, υπό το φως του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία και των αποτελεσμάτων των εκλογών στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μεγάλη σύμπτωση απόψεων» με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην τουρκική πλευρά, ενώ πρόσθεσε, παράλληλα, πως υπάρχει συναντίληψη με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και στο «ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι, ώστε, αν υπάρχει δυνατότητα, να επιλύσουμε το Κυπριακό».


Ανησυχία ΔΗ.ΣΥ. για αξιολόγηση

Ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Κύπρος δεν επιτύχει πρόοδο μέσα από τους συσχετισμούς που πρέπει να δημιουργήσει στην Ευρώπη, εξέφρασε, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Και αυτό, καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχει το ενδεχόμενο, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις, οι Ευρωπαίοι να θεωρήσουν ότι ναρκοθετούν το διάλογο σε περίπτωση επιβολής αρνητικών κυρώσεων στην Τουρκία. Τόνισε, επίσης, πως δεν μπορεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας να συνεχιστεί χωρίς κόστος, θέση την οποία εξέφρασε με σαφήνεια, όπως είπε, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Θέλω να ελπίζω, ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε μέσα στην Ευρώπη, θα υποχρεώσει την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν και προβλήματα στην ενταξιακή της πορεία», είπε ο κ. Αναστασιάδης.


Υπόμνημα ΕΥΡΩΚΟ

Υπόμνημα με όλες τις θέσεις του ΕΥΡΩΚΟ, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις απευθείας συνομιλίες, αλλά και το ρόλο που Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να διαδραματίσουν στη Μέση Ανατολή και στον ευρω-μεσογειακό διάλογο, επέδωσε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς επίσης και για το ότι υπογράμμισε πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές οι εγγυήσεις, καθώς οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αρχές».


Διαφωνία Οικολόγων

Μη ικανοποίηση εξέφρασε για τη στρατηγική Κύπρου και Ελλάδας, όσον αφορά τη διαχείριση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου, μετά τη συνάντησή της με τον Κώστα Καραμανλή.
Όπως ανέφερε η κ. Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Οικολόγοι ζήτησαν «ευθαρσώς» από τον Έλληνα Πρωθυπουργό όπως, μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, επιδείξουν «μια σθεναρή στάση όσον αφορά την Τουρκία».
«Να απαιτήσουμε πραγματικά να εφαρμόσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις τις», είπε η κ. Παναγιώτου, ενώ παράλληλα σημείωσε πως οι Οικολόγοι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις δηλώσεις των δύο ηγετών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν έχουν τοποθετηθεί αναφορικά με το ποια είναι η στρατηγική τους και το τι πρόκειται να πράξουν, νοουμένου ότι η Τουρκία δεν θα έχει εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το Δεκέμβριο.

Σημερινή

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



Θα μπορούσαν τα όσα θα σας περιγράψουμε σύντομα και περιετικά να αποτελούν μια πολύ καλή αρχή ενός συνομωσιολογικού μυθηστορήματος δεν είναι όμως.Πέρα ως πέρα αληθινά τα όσα θα διαβάσετε και θα δαπιστώσετε... Και τα όσα θα διαβάσετε είναι μόνη η αρχή... μιας σειρά αποκαλύψεων που έπονται ως συνέχεια αυτού του πρώτου μικρού "επεισοδίου" που σήμερα ίσως και να προσλάβει περαταίρω διαστάσεις με τη σειρά αποκαλυπτικών λεπτομεριών του "σήριαλ" που μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να πάρει διαστάσεις...στον αχανή κόσμο του διαδικτύου...

Το τελευταίο διάστημα έχει αναβιώσει και πάλι με διάφορες αιτίες και αφορμές η αιώνια διαμάχη Ελλήνων και ΕβραιοΣιωνιστών. Αυτή την φορά η διαμάχη , που κρατά αιώνες τώρα, για να περάσει τα μηνύματα της, χρησιμοποιεί τις νέες μορφές τεχνολογίας έτσι τις τελευταίες ημέρες περνά και μέσα από το ελληνικό αχανή κόσμο του διαδικτύου..

Πιο συγκεκριμένα μέσω BLOG και site έχει ξεκινήσει ένας ιδιότυπος «εβραιο-ισραηλινό-ελληνικός» πόλεμος! Ένας «πόλεμος» που παρακολουθούν όμως με αμείωτο ενδιαφέρον - χωρίς να μετέχουν- και οι μυστικές υπηρεσίες των δυο χωρών που καταγράφουν - η κάθε μια για λογαριασμό των δικών της εθνικών συμεφρόντων - την εμπόλεμη «διαδικασία» μέσω των blog. Πιο συγκεριμένα το BLOG HELLENIC REPORTERHELLENIC REPORTER διαχειριστής του οποίου φέρεται κάποιος που δηλώνει ΕλληνοΑμερικανός-και τον οποίο το Greek American News Agency γνωρίζει πολύ καλά: από την συνολική και πολλές φορές με προκάλυμα δραστηριότητα του μέσω των Ελληνικών εθνικοτοπικών συλλόγων, της θρησκευτικής καταγωγής που δεν την κρύβει αντιθέτως την διαλλαλεί, την επαγγελματική του ιδιότητα, τον τόπο καταγωγής του, αλλά και λόγω των διακριτικά κρυφών σχέσεων που διατηρεί με εβραϊκές ΜΚΟ της μείζονος περιφέρειας της Νέας Υόρκης - χρησιμοποιεί μια νέα «έξυπνη τεχνική» για να συνεργάζεται και να δια-δίδει πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Πληροφορίες «ευαίσθητου» περιεχομένου και αφορούν όσους ασκούν κριτική στο Ισραήλ και τις μεθόδους που αυτό χρησιμοποιεί στην εξωτερική πολιτική του. Σε αυτό το Blog μέσα στον κατάλογο αυτών που θεωρούνται κατά τον διαχειριστή του αντισιωνιστές και πολέμιοι της εξάπλωσης του Σιωνισμού είναι φυσικά και το Greek American News Agency! Στόχος του φερόμενου ως επίδοξου πράκτορα της MOSAD είναι η καταγραφή όσων ασκούν κριτική στο ελληνικό διαδίκτυο, και αυτές οι πληροφορίες να φτάσουν στα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της MOSAD. Και φτάνουν καθημερινά. Με έξυπνο τρόπο που στην γλώσσα των μυστικών υπηρεσιών ονομάζεται προκάλυμα. Το Greek American News Agency που τον γνωρίζει από τα την συνολική δράση και τα δεκάδες email που στέλνει στα Ομογενειακά ΜΜΕ - ο ίδιος και όχι άλλος- δεν δημοσιοποιήσε το θέμα για λόγους προφανείς. Όμως πριν από λίγες ημέρες το δημοφιλές για την ευθυκρισία των εύστοχων σχόλιων και αναλύσεων του BLOG Alkimos Archive αποκάλυψε τον αδρά αμοιβόμενο έμμισθο πράκτορα...

Έτσι από τις τα τέλη Μαρτίου που εμφανίστηκε και επίσημα στο διαδίκτυο άρχισε να αφήνει παντού τα ηλεκτρονικά του ίνχη... Εκεί όμως που σκόνταψε -και έτσι προδόθηκε το πράγματι πρόχειρο και σπαμωδικό ευκαιριακό ενχείρημα του- είναι ότι η βασική πηγή καταγραφής όσων Ελλήνων , κατ αυτόν ασκούν κριτική στο Ισραήλ, άρα αντιΣιωνιστές και πολέμιοι της εξάπλωσης και επιρροής του Σιωνισμού ως διεθνούς παγκόσμιου κινήματος ελέγχου της ανθρωπότητας, είναι όσους έχει καταγράψει μόνον μέσα από το Greek American News Agency τους οποίους προβάλλουμε και με τους οποίους συνεργαζόμαστε μόνιμα! Του έχουν διαφύγει όμως δεκάδες άλλα Blog και Site επίσης ελληνικά που ασκούν πράγματι, μερικές φορές έντονη εως και φανατισμένη κριτική και προπαγάνδα εναντίον του Ισραήλ και ειδικότερα εναντίον της επιβολής των μυστικών σχεδίων της εξάπλωσης του Σιωνισμού! Και φυσικά δεν θα δώσουμε εμείς ένα τέτοιο κατάλογο στον επίδοξο πρακτορίσκο ώστε να διευκολύνουμε το «έργο» και την «αποστολή» του. Αυτό που έχει σημασία , και για αυτό και το επισημαίνουμε είναι ότι όλοι όσοι έχουν καταγραφεί στο HELLENIC REPORTER προέρχονται όλοι μέσα από την πρόχειρη καταγραφή που έχει γίνει από τους συνεργάτες μας, και φίλους μας, οι οποίοι έχουν συστηματικά προβληθεί μέσα από το Greek American News Agency για διάφορα-εθνικά και μη- θέματα που αναδείξει και έχουμε αναδημοσιεύσει εδώ ή και το αντίστροφο. «Εγκέφαλος» της προσπάθειας αυτής σύμφωνα με πληροφορίες μας φέρεται να είναι γνωστός χαμηλών τόνων (και ύψους) Έλληνας ακαδημαϊκός καθηγητής σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο Ιουδαίος το θρήσκευμα, που πράγματι ζει στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης. Και ως εδώ σταματάμε την πληφορφόριση και περιγραφή του συγκεριμένου «εγκεφάλου» προς το παρόν... Δεν είναι μόνος του όμως...

Αν παρακαλουθήσει κανείς την διαμάχη μέσω των σχολίων που αναρτώνται στα Blog που ανέδειξαν το θέμα θα διαπιστώσει ότι άλλα γράφονται εις άπταιστη ελληνική γραφή με σκόπιμα ορθογραφικά λάθη που έχει αναλάβει να γράφει αντί αμοιβής έλληνας που επίσης ζει στην Αμερική στην περιοχή της Νέας Υόρκης και άλλα στην αγγλική, γλώσσα που χρησημοποιεί μόνον ο πραγματικός «εγκέφαλος»... του όλου ενχειρήματος. Στο «παιχνίδι» από τις 21 Απριλίου(09) μπήκε και το νέο σημαδιακής σημειολογικά ως ημερομηνίας εμφάνισης Blog GreekReport . Παρακολουθείστε λοιπόν από σήμερα όλη αυτή την διαδικασία με προσοχή και θα σας συνιστούσαμε να μην υποκύψετε στον πειρασμό να αναρτήσεται σχόλια υπέρ ή κατά. Απλά παρακολουθήσετε την όλη διαδικασία και προσέξετε από σήμερα ποια θα είναι η τροπή των γεγονότων και η έκταση που θα προσλάβουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...

Πηγή

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης